Veikkausliiga-viikon topit ja flopit: Rovaniemellä on syntynyt uusi tähti

Ruutu LogoJännittävä Veikkausliiga-kausi on potkaistu vauhdilla käyntiin. Voit seurata parasta kotimaista jalkapalloa Ruutu+ -palvelun kautta.

Kotimainen futiskausi on täydessä vauhdissa – katso pelit ilmaiseksi

Maailman paras kotimainen jalkapallosarja Veikkausliiga on nyt pyörähtänyt toden teolla käyntiin, kun jokainen joukkue on aloittanut kautensa. Viime viikolla nähtiin jälleen kerran maaleja ja vauhdikkaita tilanteita riitti useammalla paikkakunnalla. Tässä on liigan toisen viikon topit ja flopit.

Flopit

3. RoPS

RoPS:n joukkueen kokoaminen tälle kaudelle jäi viime tinkaan seuran taloushuolista johtuen. Juha Malisen valmentama joukkue veti harjoituskauden läpi varsin kapealla kokoonpanolla ja vasta viikko ennen kauden alkua seura sai kovasti kaipaamiaan vahvistuksia, kun RoPS julkaisi solmineensa vuoden mittaisen sopimuksen viime kaudella HJK:ssa pelanneen toppari Ivan Tatomirovicin kanssa.

Vaikeiden lähtökohtien vuoksi kauden avausottelusta oli lupa odottaa vaikeaa, mutta RoPS:n kollektiivinen huonous pääsi kuitenkin yllättämään. Joukkueen puolustus näytti siltä, ettei se olisi kertaakaan harjoitellut yhdessä ja RoPS:n prässipeli oli niin huonoa, ettei Inter joutunut omalla alueellaan kertaakaan todellisiin vaikeuksiin. Keskikentällä avauksessa pelannut Sani Kaita vaikutti täydeltä turistilta ja tämän ottelun perusteella on vaikea uskoa miehen joskus pelanneen MM-lopputurnauksessa. RoPS tulee varmasti parantamaan otteitaan ajan myötä, mutta miten kauan joukkueella on aikaa? Veikkausliigasta on tulossa jälleen hyvin tasainen ja heikkojen otteiden myötä RoPS saattaa hyvinkin löytää itsensä kuluttavasta putoamistaistosta.

2. HIFK:n pelaajapolitiikka

HIFK:n kannattajat ottivat kovasanaisesti kantaa seurajohdon toimintaan kauden ensimmäisessä kotiottelussa JJK:ta vastaan. Kannattajapäätyyn levitetyssä banderollissa sanottiin seuran kadottaneen identiteettinsä, mikä pitää viime kuukausien pelaajarekrytointien perusteella varsin hyvin paikkansa.

Helsingissä on tällä hetkellä hyvä meininki Stadin Derbyn ympärillä, koska kummallakin helsinkiläisseuralla on isot ja kovaääniset kannattajaporukat, jotka aidosti vihaavat toisiaan. Kunnon derbyasetelma vaatii kuitenkin muutakin kuin toisiansa vihaavat kannattajat ja tällä hetkellä pelaajien keskuudessa siirtyminen seurasta toiseen ei tunnu tuottavan minkäänlainen ongelma. Onkin jopa hieman surullista nähdä HIFK:n punapaidassa Mikael Forsselin ja Juho Mäkelän kaltaisia klubi-ikoneita. Esimerkiksi Turussa pelaajien siirtyminen seurasta toiseen aiheutti suuria selkkauksia ja ehkä vielä joskus samaa nähdään Helsingissä. Tällä hetkellä HIFK tuntuu olevan HJK:n kaatopaikka, jonne Aki Riihilahti voi dumpata kaikki kallispalkkaiset pelaajat, joille HJK:lla ei enää ole tarvetta.

1. HJK-kannattajien käytös Marienhaminassa

Veikkausliigassa nähtiin jälleen useita hienoja otteluita ja komeita maaleja, mutta suurimmat otsikot keräsivät HJK-kannattajat, jotka aiheuttivat monenlaista häiriötä vieraillessaan Marienhaminassa. Ensiksi kaupungilla muutama HJK-henkinen otti baarin ulkopuolella yhteen paikallisten kanssa, mutta suurimmat kohulööpit nähtiin keskellä metsää tapahtuneesta sovitusta tappelusta tukholmalaisen Hammarbyn kannattajia vastaan. Sinäällään on positiivista, että nämä painit ja tappelut hoidetaan neutraalilla alueella, jolloin sivulliset eivät joudu vaaraan, mutta ikävää on se, että tämän kaltaiset jalkapalloon täysin liittymättömät tapahtumat kuitenkin liitetään seuroihin ja Veikkausliiga saa paljon negatiivista julkisuutta. Viime viikolla nähtiin huikeita maaleja, mutta silti iltalehdistön eniten luetuimmat ja jaetut uutiset liittyvät HJK-kannattajen hölmöilyihin. Samalla on todettava, että koko Klubipäätyä ei tule leimata muutaman imbesillin vuoksi, mutta valitettavasti äänekkään vähemmistön typeryydet vaikuttavat koko hienon kannattajaporukan maineeseen.

HJK-legenda Mikael Forssell HIFK:n paidassa on irvokas näky. (Gareth Copley/Getty Images)

Topit

3. VPS

VPS:n alkukausi on ollut tuloksellisesti täydellinen katastrofi, sillä kahdessa ensimmäisessä ottelussa omiin meni peräti kahdeksan maalia ja samaan aikaan joukkue onnistui itse maalinteossa vain kertaalleen. VPS:stä olikin kovaa vauhtia tulossa Veikkausliigakauden ensimmäinen epävirallinen kriisijoukkue, mutta maanantaina Petri Vuorisen valmentamat raitapaidat ottivat kauden avausvoittonsa Rovaniemeltä. VPS ei pelillisesti vakuuttanut vieläkään, mutta 4–2-voitto helpottaa joukkueen takalukkoa huomattavasti. VPS:n pelissä on nähtävissä selkeitä aihioita ja RoPS:a vastaan se sai Steven Morrisseyn huomattavasti alkukauden muita otteluita paremmin mukaan peliin. Jatkuvista loukkaantumisista kärsineen jamaikalaiskärjen viime kausi oli vaisu, mutta tällä kaudella on jo syntynyt tehot 1+3 ja mies näyttää palanneen vanhalle tasolleen Veikkausliigan parhaiden kärkien joukkoon.

2. Komeat maalit

Veikkausliigassa nähtiin jälleen kerran tukku erittäin komeita maaleja. Erityisesti niskakarvat pystyyn nostattivat HJK:n Faith Friday Obilorin Marco Van Bastenmainen volley sekä Tucon eroottissävytteinen sijoitus ylämummoon rangaistusalueen rajamailta ottelussa hänen vanhaa seuraansa SJK:ta vastaan. Varsinkin Obilorin maalia kelpaa kelailla ja näyttää ulkomailla asuville kavereille, sillä topparit harvoin kihauttelevat tuollaisia osumia sarjassa kun sarjassa. Obilorilla on erinomainen laukaus ja hän antaa osan HJK:n erikoistilanteista, mutta IFK Marienhamnin puolustajat uskalsivat jättää hänet melko vapaaksi boksin sisällä, sillä vastaavasta asennosta pallo päätyy maaliin varovasti arvioiden kerran tuhannesta yrityksestä.

1. Saku Ylätupa

HJK:sta kauden mittaisella lainasopimuksella Rovaniemellä pelaava Saku Ylätupa saattaa hyvinkin olla tämän kauden Mikael Soisalo. Näitä kahta nuorta hyökkäävää keskikenttäpelaajaa yhdistää moni asia, ehkä tärkeimpänä se, että kumpikin oli valmis lähtemään pois omalta mukavuusalueeltaan peliajan perässä. Ylätuvan etenemismahdollisuudet HJK:ssa olivat tukossa, joten nuori mies teki rohkean ratkaisun pakkaamalla kamansa ja nousemalla Rovaniemelle suuntaavaan junaan. Alkukauden perusteella päätös on ollut oikea, sillä Ylätupa on ollut RoPS:n paras pelaaja yhdessä Robert Taylorin kanssa. Interiä vastaan kärsityssä murskatappiossa Ylätupa oli rovaniemeläisten ainoa puhtaat paperit saanut pelaaja ja kotitappiossa VPS:ää vastaan numerolla 23 pelaava nuori mies iski Veikkausliiga-uransa kaksi ensimmäistä maalia. Ylätupa ei vielä ole päässyt pelaamaan parhaalla pelipaikallaan hyökkäävänä keskikenttäpelaajana RoPS:n sekavan pelaajatilanteen takia, joten odotettavissa on vain entistä parempia otteita, kunhan valmentajavelho Juha Malinen tajuaa istuttaa nuoren timanttinsa oikealle pelipaikalle.

Kansikuva: Petteri Paalasmaa/All Over Press