Veikkausliigaraati: Hiipuneen tähden uusi seuravalinta hämmästyttää – ”Hänen agentilleen pitäisi pystyttää patsas”

Ruutu LogoVoit seurata parasta kotimaista jalkapalloa Ruudusta. Jokainen Veikkausliiga-ottelu näytetään suorana Ruutu+ -palvelusta.

Veikkausliigassa oli poikkeuksellisen vilkas maanantai, kun varsinkin SJK ja HIFK vahvistivat rivejään. Faneille.comin toimittajat Jesse Happonen, Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen käyvät läpi maanantain annin.

HIFK:n riveissä jo pidempään harjoitellut Mikael Forssell teki lopulta kauden kattavan diilin punapaitojen kanssa. Minkälaisen vahvistuksen HIFK sai riveihinsä?

JH: Uskon, että konkarista on IFK:lle paljon iloa. Mies pystyy laittamaan aivan yhtä lailla palloa pussiin boksissa kuin Juho Mäkelä, jopa paremmin. Toivon, että Forssell saa isoja peliminuutteja. Tuolloin häneltä on lupa odottaa jopa kymmenen maalia. Ei se maalivainu ole mihinkään Forssellilla kadonnut. Viime kaudella miehelle annettiin naurettavan vähän peliaikaa, kun hän sai pelata yhteensä vain 481 minuuttia Veikkausliigassa. Tuloksena oli kolme maalia. Uskon tahdin pysyvän samana, mikäli minuutit tuplaantuvat tai triplaantuvat. Kaiken kaikkiaan on hienoa nähdä miehen vielä pelaavan Suomessa, kun innostusta kerran löytyy. On myös turha epäillä, etteikö legenda olisi hyvässä kunnossa, sillä Forssell on rautainen ammattilainen.

JT: Itse en ole aivan näin optimistinen Miklun suhteen. Palloa mies osaa kyllä laittaa pussiin, mutta loukkaantumiset ovat syöneet parhaan terän pois liikkeestä, eikä konkari kykene tekemään itse itselleen maalipaikkoja. HIFK:n työteliäältä keskikentältä löytyy kyllä sympaattisia haalarimiehiä, mutta maalipaikkojen rakentelijat ovat vähissä. Forssell on varmasti oiva rotaatiokärki ja saattaa muutamia maaleja tehdä, mutta kaksinumeroisia pidän utopiana, sen verran Miklu on kuitenkin hidastunut, eikä HIFK:ssa palvelu tule juurikaan pelaamaan.

EK: Pakko kompata hieman Jaakkoa. Forssell laittanee palloa edelleen hyvin pussiin, mutta maalipaikoille pääseminen onkin toinen asia. Lisäksi HIFK:n pelitapa ei tuota kauheasti laadukkaita maalipaikkoja per ottelu. Forssell ei ollut välttämättä se kaikista tarpeellisin hankinta HIFK:lle, mutta mikäli punpaidat saivat miehen halvalla, niin käyttökelpoinen peluri Forssell on edelleen Veikkausliigaan, erityisesti alemman kastin joukkueisiin.

SJK vahvisti laituriosastoaan Erfan Zenelillä, jonka viime kausi sujui heikosti. Onko Zenelistä vielä nousemaan parhaimpien vuosiensa tasolle?

JH: Ei kyllä ole. On ollut hupaisaa lukea, kuinka miehestä puhutaan nopeana ja liukkaana laiturina. Omaan silmään Zeneli on vaikuttanut kuitenkin parin viime kauden aikana vetelältä jäähdyttelijältä. Jos olisin Sixten Boströmin asemassa, niin en laittaisi Zeneliä avauskokoonpanoon. Hänen aikansa on ohi. Ei voinut olla sattumaa, että mies odotti koko talven HJK:n soittoa, mutta sitä ei koskaan kuulunut. Vastaavasti toinen laitahyökkääjä Demba Savage otettiin ilomielin Klubiin takaisin, kun sopimus Ruotsissa raukesi.

JT: Hyvin skeptinen olen tämänkin hankinnan suhteen. Zenelillä tosin riittää todistettavaa surkean viime syksyn jälkeen. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei Inter ja Shefki Kuqin sirkus ollut helppo paikka loistaa. Zeneliä ei siis kannata dumata, eikä SJK:lla sitä paitsi ole kunnon laitureita, muutakuin Facundo Guichon, joten uskoisin Zenelin hankinnan olleen laskeskeltu peliliike, joka mahdollistaa Sikulle lisää pelillisiä variaatioita. Paljon saa kuitenkin Zeneli parantaa, että hänestä voitaisiin puhua edes käyttökelpoisena pelaajana Seinäjoen mestaruusjahdissa.

EK: Zenelillä on jo 30 vuotta ikää, joten kovin montaa vuotta ei voi vetää peräkkäin vihkoon. Tämä kausi toimii laiturin osalta vedenjakajana: potentiaalia olisi nousta sarjan eliittiin ja vielä kenties ulkomaille, mutta floppauksen vaara on suuri. Zenelin agentille pitäisi pystyttää patsas, että hän sai hommattua miehen mestarisuosikin riveihin sysimustan viime kauden jälkeen.

Myös Obed Malolo siirtyi peliajan perässä SJK:n paitaan. Oliko liike fiksu 19-vuotiaalta pelurilta?

JH: Oli mielestäni fiksua lähteä Helsingistä, mutta uusi osoite on kiistatta hieman ristiriitainen. Kilpailu keskikentän paikoista ei ole kuin rahtusen pienempi  Seinäjoella kuin HJK:ssa. SJK:lta löytyy muun muassa Mehmet Hetemaj, Johannes Laaksonen ja Matti Klinga kyseiselle pelipaikalle. Malolon pelillinen taso ei riitä ainakaan vielä syrjäyttämään ketään edellä mainitusta pelaajista. Olisi ehkä ollut fiksumpaa hakea vauhtia uralle nyt hieman pienemmästä organisaatiosta, kuten JJK:sta tai vaikkapa IFK Marienhamnista.

JT: Täysin samaa mieltä Don Happosen kanssa. Tie Klubin keskikentälle oli tukossa, muttei tilanne Seinäjoella juurikaan kohene. SJK:n kannalta Malolon hankinta oli fiksu veto, sillä konehuoneeseen ei ollut liikaa tarjontaa. Malolon kannalta siirto tosin ei ollut kaikkein paras mahdollinen ja olisin itsekin hänen asemassaan siirtynyt esimerkiksi Lahteen tai vaikkapa Vepsuun, jossa peliaika olisi ollut helpomminen saavutettavissa.

EK: Komppaan tovereita. SJK:n kannalta äärimmäisen fiksu hankinta, mutta Malolon itsensä kannalta siirto pykälää pienempään joukkueeseen, mutta vakinaisella avauksen roolilla ei olisi ollut lainkaan haitaksi. Klubin keskikentälle tie oli täysin tukossa, joten siinä mielessä askel oli kuitenkin parempaan suuntaan. Haaste on suuri, mutta Malolon potentiaali on kaikkien tiedossa, joten aivan hyvin hän voi napata saman roolin Seinäjoeltakin.

SJK raivasi joukkueestaan tilaa lainaamalla Elias Ahteen JJK:hon. Minkälaisen roolin uskot Ahteen nappaavan sarjanousijan riveistä?

JH: Uskon, että Ahde tulee pelaamaan pelistä toiseen, mutta pääosin vaihtopenkiltä. JJK kunnioittaa SJK:ta sen verran, että takaa peliajan lainapelaajalleen, jotta se saa mahdollisesti jatkossakin Seinäjoelta ukkoa kehiin. Odotusarvoni eivät ole Ahdetta kohtaan kuitenkaan järin suuret, yksi tai kaksi maalia.

JT: Tähän vahva eri. Ahde tulee olemaan jyväskyläläisten selkeä ykköskärki, sillä nykyinen ykköshyökkääjä Toni Tahvanainen on enemmän huumoripelaaja-osastoa, kuin vakavasti otettava Veikkausliiga-kärki. Ahde on kuitenkin ominaisuuksiensa puolesta optimaalinen kärki ja viime kauden 13 täysosumaa Ykkösessä olivat oiva näyte nuoren miehen potentiaalista. Tämä siirto on ehdottomasti win-win, sillä JJK saa mahdollisesti hyvän ykköstykin ja SJK:n nuori timantti saa arvokkaita Veikkausliiga-minuutteja.

EK: Molempien osapuolten kannalta fiksu siirto. Ahde saa varmasti enemmän peliaikaa kuin Seinäjoella ja JJK sai vahvistusta ennakkoon varsin vaatimattomaan rosteriinsa. Tässä ei ole kuin voittajia, vaikka Ahde ei ihmetekoihin Jyväskylässä pystyisikään.

Odotatko vielä joidenkin joukkueiden tekevän siirtoja alkukauden aikana?

JH: Inter voi hakea vielä yhden pelimannen alakertaansa. Muuten uskon, että siirrot ovat käymässä vähiin päin, ellei Ahteen kaltaisten nuorten pelaajien lainasiirtoja huomioida.

JT: Paha sanoa. Sarja-avausta edeltänyt viikko oli arpojen osto -sesonkia, mutta nyt haettiin tutumpia ja turvallisempia miehiä. Tosin Kemiin tulleet ulkomaalaisvahvistukset menevät vahvasti arpa-osastolle. Joitain täsmähakuja saatetaan vielä nähdä, etenkin jos avauksen miehiä tipahtelee, mutten usko, että mitään järisyttäviä siirtojytkyjä nähdään ennen elokuun alkua.

EK: Tuskin mitään isompaa nähdään, vaikka melko puskista SJK:n maanantaiset hankinnatkin tulivat. Loukkaantumiset voivat toki muuttaa paljon, mutta lähtökohtaisesti mitään maata mullistavaa ei liene luvassa. Esim Interin mahdollinen konttaaminen jo alkukaudella voisi mahdollisesti poikia jotain siirtoja, mutta epätodennäköistä sekin on.

Kansikuva: All Over Press