Veikkausliigan alku lähestyy – mikä joukkue on suurin mestarisuosikki?

Veikkausliigan alkuun on alle kuukausi aikaa. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen perkaavatkin nyt läpi tulevan kauden kuumimpia kysymyksiä.

Hallitseva mestari SJK on vahvistanut joukkuettaan muun muassa Aleksei Eremenko Jr:lla ja seinäjokelaiset voittivat varsin helposti Liiga cupin lohkonsa. Lähteekö SJK suurimpana mestarisuosikkina kauteeen?

JH: Lähtee. SJK  on paikannut lähtijöitä mainioilla hankinnoilla ja keskeisiltä pelipaikoilta joukkueesta löytyy sarjan parhaita pelaajia, kuten Mihkel Aksalu, Abdoulaye Meite, Mehmet Hetemaj, Eremenko Jr. ja Roope Riski. Ns. keskiranka on joukkueella kunnossa ja maaliahne Riski pystyy ehjänä pysyessään tekemään helposti yli 15 maalia Eremenkon tarjoillessa. Joukkueen runko on pysynyt hyvin kasassa ja uudet pelaajat tuntuvatkin jo nyt täsmähankinnoilta. Materiaali on todella laaja.

EK: SJK:lla on todella laaja materiaali ja kilpailua pelipaikoista tulee olemaan todella paljon. Joukkue ei ole myöskään riippuvainen yksittäisten pelaajien mahdollisista loukkaantumisista, mutta pahimmat takaiskut olisivat Riskin tai Aksalun loukkaantumiset. Kuten Jesse sanoi, SJK on tehnyt todella hyviä hankintoja, joiden lisäksi esimerkiksi Tuco on esiintynyt Liiga cupissa erinomaisesti. Isoin kysymysmerkki kauden alla on uusiksi mennyt keskuspuolustus, mutta lähtökohtaisesti El-Hadji Kane ja Meite on laadukas topparipari liigaan. Sanoisin SJK:n lähtevän hienoisena ennakkosuosikkina kauteen.

HJK:n kuuden mestaruuden putki tuli päätökseen viime kaudella. Minkälaisena näet HJK:n tilanteen tulevalla kaudella?

JH: HJK lähtee kauteen toisena mestarisuosikkina ja parantaa varmasti viime kauden pronssistaan. Joukkue on pelannut harjoituskaudella läjän tasapelejä, eikä ole vielä päässyt monestikaan voiton makuun.  Joukkueen positiivisin asia on kivenkova puolustuslinja, joka on hyvä perusta menestykselle. Joukkueen pelintekijäosasto Anthony Annan, Toni Kolehmainen ja Vincent Onovo on kärsinyt vammoista. Kolmikon toipuessa HJK saa varmasti lisävaihteen pelaamiseensa. Etenkin Annaniin kohdistuvat odotukset ovat todella korkealla tulevalla kaudella, vaikka viimeiset kaksi kalenterivuotta eivät ole ainakaan pelimäärien suhteen ollut jättimenestys. Joukkue tarvitsee hyvän alun sarjaan, jotta itseluottamus palaa sille tasolle, jolla voitetaan mestaruuksia.

EK: HJK:n suurimmat vahvuudet ovat puolustuspää ja keskikenttä. Yksittäisistä pelaajista erityisesti Taye Taiwo ja Atomu Tanaka osoittivat jo Liigacupissa olevansa erinomaisessa kunnossa ja motivaatiota riitti taistelemaan jokaisesta pallosta Talin pimeässä hallissakin.

Klubin puolustuslinja on Veikkausliigan kovin, varsinkin jos huhutun paluumuuttajan paikka löytyy alakerrasta. Sen sijaan kysymysmerkkejä ovat maalivahtiosasto ja hyökkäyskalusto. Thomas Dähne ja Markus Uusitalo on varsin kevyt kaksikko jopa Veikkausliigaan, saati sitten europeleihin. Hyökkäyksessä Alfredo Morelos on väläytellyt ja omaa kiistattomasti valtavasti potentiaalia, mutta otteista paistoi ajoittain turhautumista jo Liigacupissa. Kolumbialaisen kohdalla kaikki maalipörssin voittamisesta floppaamiseen on mahdollista. Gadze on täysi kysymysmerkki, sillä viisumiongelmien takia miestä ei ole vielä kentillä nähty. HJK julkaisikin tänään Medon ja Mikael Forssellin hankinnat. En yllättyisi, vaikka Forssell olisi Klubin paras maalintekijä kauden päätteeksi.

Tanaka kuului HJK:n viime kauden harvoihin valopilkkuihin. Kuva: AOP

Tanaka kuului HJK:n viime kauden harvoihin valopilkkuihin. Kuva: AOP

Mitkä joukkueet ovat SJK:n ja HJK:n pahimpia haastajia?

JH: En usko, että muiden joukkueiden rahkeet riittävät mestaruuskamppailuun. Ainoastaan FC Inter pystyy muutamalla profiilihankinnalla ilmoittautumaan mukaan. Joukkueen keskikenttä huutaa uutta pelintekijää Kaan Kairisen lähdettyä. Hyökkäyspäästä ei löydy yhtäkään varmaa yli kymmenen maalin miestä, vaikka nuori Benjamin Källman voi monet yllättääkin. Turkulaiset tarvitsevat lisäksi vielä vasemman pakin, mikäli kokenut Henri Lehtonen ei ota vakipestiä alakerrasta. Harjoituskaudella paikalla operoinut Egzon Belica ei oikeajalkaisena pelaajana ole pelipaikalle kannattava vaihtoehto. Muutoin joukkueen puolustus on toki sarjan kärkipäätä. Näillä näkymin Interin kanssa samoista sijoista tulevat taistelemaan todennäköisimmin FC Lahti ja HIFK.

EK: Täytyy kompata Jesseä. Uskon, että SJK ja HJK ratkaisevat mestaruuden kohtalon, mutta pronssisijasta käydään kova taistelu FC Lahden ja FC Interin kesken. Lahti oli Liigacupissa vakuuttava ja taistelee varmasti mitaleista. Joukkuetta on vahvistettu täshmähankinnoilla, joten Kuhnurit parantanevat viime kauden viidettä sijaansa. Interin alakerta on vakuuttava, mutta hyökkäyspäästä puuttuu varmat suorittajat.

RoPS oli viime kauden sensaatiojoukkue ja joukkueen pelättiin tyhjentyvän kauden jälkeen, mutta rovaniemeläiset saivat pidettyä mm. Aleksandr Kokon. Ovatko Juha Malisen suojatit jälleen mitaleilla?

JH: RoPS:lla on mahdollisuudet nousta mitalikamppailuun mukaan, mikäli Juha Malinen saa luotua jälleen hengen päälle joukkueen tekemiseen. Tällä kaudella pohjoisen pojilla ei ole varaa samanlaiseen floppialkuun kuin viime kaudella. Maalikuningas Kokon täytyy päästä jälleen reilusti yli kymmenen maalin, mikäli joukkue haluaa edes haaveilla mitalista.

EK: Rovaniemeläisillä oli viime kaudella kaikki tähdet kohdillaan ja lähes jokainen pelaaja pelasi uransa parhaan kauden. Tällä kaudella yllätyksen uusiminen vaatisi uskomatonta venymistä enkä usko että RoPS on kärkikolmikossa. Uudet hankinnat ovat vielä melkoisia kysymysmerkkejä, joten epäilen rovaniemeläisten lopullisen sarjasijoituksen löytyvän sarjan ylemmästä keskikastista.

Malisella on iso työ saada RoPS samanlaiseen lentoon kuin viime kaudella. Kuva: AOP

Malisella on iso työ saada RoPS samanlaiseen lentoon kuin viime kaudella. Kuva: AOP

HIFK vahvisti rivejään Juho Mäkelällä ja vahvuudesta löytyy jo Pekka Sihvola. Onko HIFK:lla riveissään Veikkausliigan paras hyökkäyskaksikko?

JH: On. Mitä luultavimmin kumpikin kokeneista kärkipelaajista yltää kymmeneen maaliin, joka tietää stadilaisille menestystä. SJK:lla olisi käytettävissään myös kova kaksikko, mikäli Tuco pelaisi Roope Riskin kanssa puhtaasti kärjessä eikä laidassa. IFK Mariehamnin kaksikko Dever Orgill ja Aleksei Kangaskolkka voivat myös yltää komeisiin maalilukemiin, jos pysyvät ehjinä tällä kaudella.

EK: Ainakin Veikkausliigan kärkipäätä. Liigacupissa miehet pääsivät pelaamaan hieman yhdessä, mutta ainakaan heti kaksikko ei häikäissyt. HIFK:n kurinalainen pelitapa syö Mäkelän ja Sihvolan tehoja hyökkäyspäästä, mutta kyllä kokeneet pelimiehet laittaa pallon pussiin aina paikan tullen.

Miten uskot sarjanousijoiden PS Kemin ja PK-35 Vantaan pärjäävän?

JH: Kuherruskuukausi liigassa on kummallekin äärimmäisen tärkeä, etenkin Kemille. Pisteitä pitää pystyä keräämään tasaisesti heti alusta alkaen. PK-35 pystyy toki valmentaja Shefki Kuqin kontaktien avulla reagoimaan, mikäli kausi alkaa mollivoittoisesti. Vantaalaiset voivat vahvan hyökkäyskalustonsa ansiosta taistella jopa sijoituksesta kuuden joukkoon. Kemin kohtalona on todennäköisesti taistella sarjapaikastaan aina viimeiseen asti.

EK: Sarjanousijat tuovat hienosti lisämaustetta tulevaan kauteen. Kemin ja Rovaniemen väliset Lapin derbyt kiinnostavat varmasti yleisöä ja tulisieluinen PK-35 tulee Kuqin myötä varmasti nousemaan otsikoihin useamman kerran kauden aikana. Nousijajoukkueista uskon vantaalaisten olevan ehdottomasti korkeammalla ja joukkueella on saumat olla sarjataulukossa jopa yllättävän korkealla. Kuten Jesse sanoi, Kemin on saatava kauteen hyvä alku. Muuten kesästä voi tulla via dolorosa.

Veikkausliiga alkaa kolmen ottelun voimin 2.4. Voit seurata tulevalla kaudella kaikki Veikkausliigan ottelut myös Ruutu-palvelusta.

Kansikuva: All Over Press