Veikkausliigan kierroskatsaus: Kumman kriisijoukkueen kurssi kääntyy?

Veikkausliigassa on sunnuntaina neljä mielenkiintoista kamppailua. Edessä on taistelua tärkeistä pisteitä niin kärkipään kuin putoamistaistelunkin osalta.

FC Lahti – HJK

Lahdessa kohtaa sunnuntaina tutut joukkueet, sillä kyseessä on FC Lahden ja HJK:n kolmas kohtaaminen kuluvan vuoden aikana. Maaliskuisessa Liigacupin ottelussa Klubi nappasi 2-0 voiton, mutta Veikkausliigan kohtaamisessa pisteet tasattiin Helsingissä maalein 1-1.

HJK on ollut kuluvalla kaudella totutun vahva ja 13 ottelusta joukkue on jäänyt vain kertaalleen ilman pisteitä. Vaikka pistetili on karttunut mukavaan tahtiin, niin joukkueen peli ei ole ollut erityisen kaunista ja maalipaikkoja on tuhlailtu ottelusta toiseen. Klubi on tehnyt Veikkausliigassa vain kahdesti yli kaksi maalia ottelussa. Sunnuntain urakkaa ei helpota se, että joukkue joutuu pelaamaan ilman parasta maalintekijäänsä Demba Savagea, joka on sivussa korttitilin täyttymisen myötä.

Lahdella on sunnuntaina varsin vahva kotietu, sillä Kisapuiston luonnonnurmi on haastava keinonurmeen tottuneelle HJK:lle. Haastava se on tosin ollut myös FC Lahdellekin, sillä kuluvan kauden kuudesta kotiottelustaan joukkue on voittanut vain kaksi. Toinen voitoista tuli tosin sarjakakkosena majailevasta SJK:sta. Lahden kotiotteluissa ei ole maaleilla juhlittu, sillä vain kertaalleen maaleja on tehty yhteensä enemmän kuin kaksi.

Kuhnureiden otteet ovat ailahdelleet todella paljon. Edellisen ottelun voitto HIFK:sta tuli tosin hienon esityksen päätteeksi, joten joukkue lähtee tosissaan haastamaan Klubia sunnuntaina. Terveystilannekin on hyvä, sillä Hassan Sesay on ainoa poissaolija.

SJK – RoPS

Kierroksen kärkiottelu käydään Seinäjoella, missä kotijoukkue SJK isännöinnöie kuntopuntarin ykköstä RoPSia. Juha Malisen suojatit ovat voittaneet edellisestä kahdeksasta ottelustaan peräti seitsemän. Näistä voitoista viisi on tullut vain maalin erolla, joten rovaniemeläiset ovat onnistuneet erinomaisesti kääntämään tiukkoja otteluita edukseen.

Malinen voi joutua muokkaamaan avauskokoonpanoaan jonkin verran. Edellisessä ottelussa hattutempun viimeistelleen Aleksandr Kokon ja hienoja otteita joukkueen maalilla esittäneen Ricardon pelaaminen on epävarmaa. Myös Antti Okkosen, Juha Pirisen ja Mika Mäkitalon pelikunto selviää vasta ottelupäivänä.

SJK jatkoi tutulla linjalla ja palasi tappiollisen HJK-ottelun jälkeen voittokantaan kukistamalla Maarianhaminan vieraissa. Joukkue on päästänyt sarjan vähiten maaleja, kun seinäjokelaisten verkkoon on tehty vain neljä osumaa. Suuri kiitos meneekin erinomaisesti mustapaitojen maalilla torjuneelle Mihkel Aksalulle sekä Cedric Gogouan ja Pavle Milosavljevicin johtamalle puolustuslinjalle. RoPS on päästänyt viimeisessä kahdeksassa ottelussa vain kolme maalia, joten sunnuntaisesta ottelusta onkin odotettavissa tiukka vääntö, jossa ei maaleilla eikä huippupaikoilla juhlita.

KuPS – VPS

Kuopiossa kohtaavat kaksi pienessä kriisissä olevaa joukkuetta. Sunnuntaina toisella onkin erinomainen mahdollisuus kääntää kurssiaan.

VPS nappasi edellisessä ottelussaan vihdoin ja viimein kauan odotetun avausvoittonsa, kun Inter kaatui kotikentällä 3-0. Ottelun jälkeen vaasalaisten kasvoilla olikin huojentuneita ilmeitä ja kolmen pisteen lisäksi voitolla oli valtava merkitys henkisesti. Kovan taistelun jälkeen tullut voitto on omiaan vapauttamaan joukkueen otteita jatkossa.

Jonkinlainen henkinen lukko on myös KuPSilla. Savolaisilla on allaan kuuden ottelun voitoton putki. Varsinkin maalinteon kanssa on ollut ongelmia ja joukkue onkin tehnyt sarjan vähiten maaleja, kun vastustajan verkko on heilunut vain seitsemästi kymmenessä ottelussa. Iso tekijä on ollut useiden hankintojen, kuten Irakli Sirbiladzen ja Freddy Adun floppaamiset.

Kuopiolaisilla on ollut ongelmia erityisesti otteluiden loppujen kanssa. Viimeisen kuuden ottelun 12 päästetystä maalista peräti seitsemän on tullut ottelun viimeisen vartin aikana. Sulamiset lopussa kasvattaa henkistä lukkoa entisestään.

Sunnuntain ottelulla on valtavan suuri merkitys molemmille joukkueille. Jatkuuko KuPSin Via Dolorosa ja venyykö VPS jopa pieneen voittoputkeen vai kuittaako kotijoukkue voiton ja palauttaa vaasalaiset jälleen syvälle suohon?

HIFK – FF Jaro

Veikkausliigan mielenkiintoisesta otteluohjelmasta johtuen joukkueet kohtaavat kolmen viikon tauon jälkeen jälleen Sonera Stadiumilla. Edellisestä kohtaamisesta HIFK kuittasi voiton maalein 3-2.

HIFK on ollut positiivinen yllätys kuluvalla kaudella. Joukkueen viiden ottelun tappioton putki tuli tosin päätökseen edellisessä ottelussaan, kun Lahti kuittasi voiton 2-0 lukemin. Ennakkoluulottomasti ja taistelevasti esiintyneet tähtirinnat ovat saalistaneet kymmenestä ottelusta 13 pistettä.

Helsinkiläisten venymiskyky on ollut huikea, sillä joukkue teki viidessä tappiottomassa ottelussaan joko tasoitus- tai voittomaalin aivan ottelun lopussa. Ilvestä vastaan tasoitusmaali tuli 73 minuutilla, muissa otteluissa ratkaisu tuli 86 minuutin jälkeen. Kotikentällään joukkue ei ole hävinnyt vielä kertaakaan.

Jarolla on allaan peräti kahden viikon tauko otteluista. Kapealla ringillä operoivalle joukkueelle se onkin tullut enemmän kuin tarpeeseen. Toukokuun otteluruuhkassa avainpelaajien suuri rasitus näkyi karulla tavalla, kun joukkue on voittanut edellisestä seitsemästä ottelusta ainoastaan yhden.

Jaro on napannut kauden ainoat voittonsa samoista sijoista taistelevista joukkueista, kun pietarsaarelaiset ovat kukistaneet sekä Ilveksen että VPS:n. Sonera Stadiumilla kamppaillaankin sunnuntaina jälleen tärkeistä pisteistä. Voitolla Jaro kukistaisi eron helsinkiläisiin kahteen pisteeseen, kun taas tappiolla ero HIFK:hon kasvaisi kahdeksaan.

Kaikki ottelut alkavat kello 14.00. YLE TV2 näyttää futiskierroksen pääotteluna kamppailun FC Lahti – HJK sekä kohokohdat muista otteluista. Kaikki ottelut ovat tuttuun tapaan katsottavissa myös IS Extran kautta.