Veikkausliigaraati: Mestarisuosikki HJK:n tilanne jakaa mielipiteitä – ”Vaikuttaa kesymmältä kuin vuosiin”

Faneille.com LogoLeimaa kisapassisi jo nyt – voita matka jääkiekon MM-kisoihin!

Voit katsoa kaikki Veikkausliigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta

Veikkausliigan kausi potkaistaan käyntiin viikonloppuna, kun luvassa on kuusi ottelua. HJK palasi viime vuonna mestariksi, mutta kovin kamppailu käytiin europaikasta ja putoamisesta. Minkälaista kautta nyt sopii odottaa? Faneille.comin toimittajat Kalle Tamminen, Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen käyvät läpi tulevan kauden antia.

Mitkä ovat odotuksesi tulevaa kautta kohtaan?

KT: Odotan huomattavasti viime vuotta mielenkiintoisempaa kautta. Vuosi sitten mestari oli hyvissä ajoin selvillä ja myös JJK oli käytännössä koko kauden puotamisviivan alapuolella. Kun myös mitalisijat ratkesivat melko hyvissä ajoin, ei kautta ainakaan voinut nimittää dramaattiseksi. Odotan, että tänä vuonna SJK, KuPS tai joku yllättäjä pystyy pistämään HJK:n tiukille. Samalla toivon, että myös muista sijoista käydään kamppailua aina kalkkiviivoille asti. Toivon myös, että viime vuosilta tuttu nuorten pelaajien esiinmarssi jatkuu. Veikkausliigasta on siirtynyt joka vuosi mukava määrä nuoria pelaajia kansainvälisille kentille ja toivon trendin jatkuvan myös alkavalla kaudella.

JT: Omissakin toiveissani olisi edes jonkinasteinen mestaruustaisto, sillä nyt Klubin haastajien pitäisi olla selkeästi viime kautta valmiimpia. Myös peräpäässä on edellytyksiä tiukkaan selviytymistaistoon. Yleisesti ottaen tulevan kauden liigasta on hahmotettavissa kolme selkeää kastia. HJK:n johtama kärkikolmikko, johon kuuluvat KuPS ja SJK. Nousijajoukkue TPS:n ja Lapin joukkueiden muodostama kellariosasto sekä kuuden joukkueen tasainen keskikasti, jossa marginaalit tulevat olemaan pieniä. Taktisella puolella odotan kolmen linjan esiinmarssia. Inter tulee ainakin käyttämään kolmea topparia, jonka lisäksi Ilves, Honka, VPS, PS Kemi ja FC Lahti on nähty kyseisessä ryhmityksessä talven aikana. Sarjan taktinen monipuolistuminen tekisi muutenkin hyvää koko liigalle.

EK: Mielenkiintoista kautta totta kai odotellaan, ja lähtökohdat sesongille ovat varsin kiimaiset. Veikkausliiga on ollut myös hyvin näkyvillä kauden lähestyessä ja sarjan ympärillä on ollut paljon positiivista pöhinää. Yksi vaikuttava tekijä on ollut lisääntyvä TV-näkyvyys ja Ruutu-palvelun vahva panostaminen sarjaan, mikä on erittäin positiivinen asia suomalaisen jalkapalloilun kannalta. Esimerkiksi Suomen Cupin otteluiden näyttäminen oli jopa kulttuuriteko. Toiveissa olisi myös mahdollisimman tasainen sarja, jossa jännitystä riittäisi viimeisille kierroksille asti. HJK on luonnollisesti suurin mestarisuosikki, mutta mitaliehdokkaita on useampia. On myös hankalaa ennustaa häntäpään sijoituksia, joten putoamistaistostakin on syytä odottaa jännittävää.

HJK palasi viime kaudella mestariksi kahden vuoden tauon jälkeen. Löytyykö helsinkiläisille tällä kaudella haastajia?

KT: HJK operoi selkeästi sarjan suurimmalla budjetilla ja on itseoikeutetusti ennakkosuosikki numero yksi. HJK vaikuttaa kuitenkin kesymmältä kun vuosiin, sillä joukkueen ympärillä on paljon kysymysmerkkejä. Kuka Klubin ykköskärki tulee olemaan? SJK:lla on kasassa todella nimivahva joukkue, joka pystyy kaiken mennessä nappiin varmasti pistämään Klubin tiukille. SJK ei kuitenkaan ole yhtä hyvin valmennettu joukkue, sillä Tommi Kautosella on vielä paljon todistettavaa. Sisäinen klubivihaajani siis ujosti toivoo yllätystä, mutta realisti ennustaa HJK:n juhlivan jälleen kerran kauden päätyttyä.

JT: Itseään siinä huijaa jos nostaa jonkun muun kuin Klubin mestarisuosikiksi. HJK:n 1,5 miljoonan euron pelaajabudjetilla kattaisi Ilveksen, Hongan ja Lahden palkat, mikä näkyy Klubin kivikovassa avauksessa. Helsinkiläisten materiaali on kuitenkin yllättävän kapea ja nimekkäät hyökkääjähankinnat tulivat hämmentävän myöhään. Omissa papereissani Klubin selkeä kärkihaastaja on viime kauden hopeajoukkue KuPS. Jani Honkavaaran käytöstä löytyy todella laaja ja monipuolinen materiaali, eikä kuopiolaisten keskikenttä kalpene yhtään HJK:lle. Jos uudistunut puolustus löytää yhteisen sävelen ja hyökkäyspään hankinnat onnistuvat, en näe mitään syytä, miksi savolaiset eivät laittaisi Klubia tiukille.

EK: Eihän tälläkään kaudella ole kuin yksi mestarisuosikki, ja avaimet ovat jälleen helsinkiläisten käsissä. Todellinen mestaruustaisto vaatisi Klubilta konttaamista esimerkiksi europelien jälkeen, kuten parina vuotena kävi. Viime kausi oli kuitenkin Mika Lehkosuon suojateilta äärimmäisen tasainen ja lopputulos näkyi sarjataulukossa.

Jaakon kanssa olen vähän eri mieltä Klubin materiaalista. HJK:lla on kyllä laaja rosteri varsinkin hyökkäyksen ja puolustuksen suhteen. Keskikenttä on laadukas, mutta ei aivan yhtä laaja kuin muut osastot. Tosin esimerkiksi Ville Jalasto pystyy tarvittaessa paikkaamaan keskikentällä ja Aki Riihilahden tarkasti vartioimassa kirstussa on varmasti sen verran hiluja, että reagoiminen mahdollisiin loukkaantumisiin onnistuu helposti.

Suurimmilla pelaajabudjeteilla kauteen lähtevät HJK ja SJK ovat luonnollisesti mestarisuosikkeja. Kuva: All Over Press

Mestaruuskamppailun ohella putoamistaisto on sarjan mielenkiintoisimpia asioita. Minkälaista taistelua odotat häntäpäähän?

KT: Etukäteen ajatellen PS Kemi ja TPS ovat selkeimmät ehdokkaat matkaamaan kauden päätteeksi toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Uskon ja toivon, ettei kumpikaan joukkueista kuitenkaan ole minkään sortin heittopussi ja hyvin todennäköisesti myös joku yllättävä joukkue epäonnistuu ja löytää itsensä sarjan häntäpäästä kauden edetessä. Veikkausliigan yleisen mielenkiinnon kannalta olisi toivottavaa, että panoksellisia otteluita nähtäisiin myös loppukauden aikana. Erityisesti TPS on varsin mielenkiintoinen joukkue, sillä turkulaisilla on riveissään useita nuoria Ykkösen tasolle meritoituneita pelaajia. Hyppäys liigaan on kova, mutta odotan muutaman pelaajan lyövän kuluvalla kaudella kunnolla läpi myös pääsarjakentillä.

JT: Kemin ja TPS:n lisäksi uskoisin RoPS:n olevan myös putoamistaistossa. Rovaniemellä on käynnissä massiivinen pelirtaparemontti, mutta Toni Koskelan opit eivät ole vielä purreet cupin otteluiden perusteella. RoPS:sta löytyy muutamia todella kovia pelimiehiä ja varsin hyvän uran tehneen Filip Ivanovskin onnistuminen ykköskärkenä tulee määrittämään joukkueen kautta. Kemi taas on Kemi. Joukkue on myllätty jälleen kerran uuteen uskoon ja menestyminen riippuu pitkälti uusien ulkomaalaispelaajien tasosta. Vaikka kemiläisten kaaoksesta on vaikea löytää järkeä, on seuran rekrytointiosasto onnistunut vuosi toisensa perään, sillä Sauvosaaressa on nähty todella kovia pelimiehiä, Filip ValencicAbdoulie Mansally ja Billy Ions etunenässä. Sarjan pienimmällä budjetilla operoiva TPS taas on yhtenäinen ja toisilleen tuttu porukka, mutta arvoitus Veikkausliiga-tasolla. Jokaisessa on ainesta heittopussiksi, mutta uskoisin, että tulemme näkemään aivan kalkkiviivoille etenevän taistelun elämästä ja kuolemasta.

EK: Putoamistaistelu on avoimen sarjan ja täten myös Veikkausliigan suola, joka pääsee erityisen ison suurennuslasin alle suomessa, kun jääkiekon Liigassa on suljetut ovet. Toivottavasti tälläkään kertaa ei nähdä uusintaa kaudesta 2016, kun PK-35:n putoaminen oli selvillä jo aivan liian aikaisin. Ennakkomerkit eivät ainakaan viittaa tähän. Materiaalin suhteen ennakkoon häntäpäähän povatuilla joukkueilla ei ole suurta eroa, joten valmennukset joutuvat todella suureen testiin.

Ketä yksittäisiä pelaajia kannattaa ottaa erityisen tarkkaan seurantaan?

KT: Ensi kesänä Suomessa pelataan alle 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuskilpailut ja Suomen joukkueessa tulee pelaamaan useita Veikkausliigassa nähtäviä pelimiehen alkuja. U-19 maajoukkue on vetänyt viime vuodet tuloksellisesti aivan vihkoon surkean valmennuksen vuoksi, mutta pelaajalista on Suomen mittakaavalla melko nimekäs ja odotan tältä ikäluokalta nousua liigan eliittipelaajien joukkoon. Onni Valakari ja  Maximo Tolonen ovat erityisen kiinnostavia kavereita, sillä kaiken mennessä nappiin kumpikaan heistä ei pelaa enää kauden päätyttyä kotimaan kentillä.

JT: Sarjasta löytyy tulevalla kaudella tukku tasonsa pääsarjassa osottaneita pelaajia, mutta joilta kuitenkin odotetaan lopullista läpimurtoa sarjan tähtikaartiin ja sitä kautta siirtoa Veikkausliigaa isompiin ympyröihin. Näitä pelaajia ovat ainakin FC Lahden Santeri Hostikka, SJK:n Dani Hatakka, Ilveksen Lauri Ala-Myllymäki, Vepsun Joonas Vahtera sekä Interin Benjamin Källman. Edellä mainittujen ohella sarjasta löytyy myös tukku mielenkiintoisia ulkomaalaispelaajia. Enemmän kehonrakentajaa kuin jalkapalloilijaa muistuttava Kemin ykköskärki Hakeem Araba tulee olemaan mielenkiintoinen näky. SJK:n paitaan siirtynyt Emile Paul Tendeng taas pelasi Ilveksessä kaksi kautta, jotka olivat kuin yö ja päivä. Jos Tendeng palaa toissa kauden tasolleen, jolloin Klubi tarjosi senegalilaisesta kuusinumeroista summaa, voi SJK olla todella vaarallinen.

EK: Veikkausliigassa on tulevalla kaudella poikkeuksellisen paljon mielenkiintoisia hyökkäyspään pelaajia. Esimerkiksi KuPSin Deivydas Matulevicius, RoPSin Filip Ivanovski, Vepsun Douglas Cae sekä HJK:n Amr Gamal ja João Klauss de Mello ovat kiinnostavia uusia tuttavuuksia, joita kohtaan on varsin kovat odotukset seuroissaan. Varsinkin egyptiläinen Gamal on ainakin lähtökohtaisesti seuraamisen arvoinen pelaaja: onhan miehellä peräti 2,3 miljoonaa seuraajaa Instagramissa. 26-vuotias hyökkääjä tavoittelee paikkaa Egyptin kisajoukkueesta, joten onnistumisia on tultava heti alkukaudella. Ensimmäisissä otteluissaan Klubin paidassa Gamal pääsi pelaamaan lyhyet pätkät lopusta, mutta väläytteli silti ajoittain osaamistaan. Kotimaisista hyökkääjistä kannattaa ottaa erityisen tarkan suurennuslasin alle FC Hongan Masar Ömer. Hurjaa jälkeä Ykkösessä ja Suomen Cupissa tehneen hyökkääjän ruudin on oltava kuivaa, jotta espoolaiset pysyvät poissa sarjataulukon hänniltä.

Benjamin Källmanin ruuti on ollut kuivaa: nuorukainen on viimeistellyt kahdeksan maalia seitsemässä Suomen Cupin ottelussa. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Ketkä ovat mielestäsi potentiaalisimpia nimiä maalikuninkuuden voittajaksi?

KT: Pistäisin omat roponi Benjamin Källmanin maalikuninkuudelle. Nuori raamikas pelaaja on hitaasti, mutta varmasti noussut urallaan eteenpäin ja talvikauden perusteella edessä on läpimurto sarjan parhaiden pelaajien joukkoon. Vielä viime kaudella Källman joutui pelaamaan osan otteluista laidalla, mutta alkavalla kaudella hän on Interin ykköshyökkääjä. Inter pelasi erinomaisen talvikauden ja jos sama trendi jatkuu myös liigaotteluissa tulee joukkue tekemään paljon maaleja. Toinen kärkiehdokkaani on SJK:n Vahid Hambo, jos Suomen Zlatan vain pysyisi kunnossa koko pitkän kauden ajan. Hambo on jo todistanut olevansa dominoiva liigapelaaja, mutta rikkonaisten viime vuosien jälkeen hänellä on paljon todistettavaa alkavan kauden otteluissa.

JT: Itsekin liputan Källmanin puolesta. Inter pelaa hyökkäävää futista, mistä viime kauden 54 tehtyä – ja 57 päästettyä –maalia kertovat. Tammisaarelainen on maalannut cupissa 62 minuutin välein ja osui sekä puolivälierässä, että välierässä kahdesti. Myös Viron maajoukkuehyökkääjä Henri Anierilla on sanansa sanottavana tässä kisassa. Monipuolisesti viimeistelevä sentteri iski viime kauden lopulla lupaavat kuusi maalia, mikä oli kelpo saldo kesken kauden joukkueeseen tulleelle pelaajalle. Maalikuningas-kisan jokerikortiksi heitän Ilveksen Marius Noubissin. 21-vuotias kamerunilainen väläytteli viime syksynä, mutta tasaisuus oli tipotiessään. Nyt hyökkääjän olisi täytettävä Tucon massiiviset saappaat, vaikka huhujen mukaan Tammelaan on tulossa lisää hyökkäysvoimaa. Harteikas Noubissi laukoo terävästi myös boxin ulkopuolelta ja on Ilveksen ainoa Veikkausliiga-tason kärki, joten vastuuta on luvassa.

EK: HJK tullee tekemään jälleen eniten maaleja, mutta täysosumat jakautunee tasaisesti. HJK:lla on todella laaja hyökkäyskalusto, jossa on paljon variaatioita. Lehkosuo hyödyntänee tätä aina vastustajasta riippuen, mikä syö joidenkin pelaajien maalimääriä. Akseli Pelvas ja Filip Valencic lienevät silti korkealla maalipörssissä. Myös ainakin Riku Riski ja João Klauss iskenevät ainakin kohtalaisen nipun maaleja. Aiemmin mainittujen pelaajien lisäksi uskon Aleksei Kangaskolkan olevan ilman loukkaantumisia jälleen yksi kärkinimistä. Viime kaudella maalipörssin voittanut hyökkääjä saa valtavasti vastuuta IFK Mariehamnissa ja myös tarjoilun pitäisi pelata, joten lähtökohtaisesti vastustajan verkonkin pitäisi heilua tiuhaan.

Faneille.comin Veikkausliigaennkot 2018:

Muut Veikkausliigan TOP 10 -listat

Kansikuva: All Over Press