Veikkausliigan tasainen keskikasti on yllätyksiä täynnä

Veikkausliigan alkuun on vain pari päivää ja tulevasta kaudesta on odotettavissa mielenkiintoista jännitysnäytelmää. Faneille.com käy ennakkopaketissa jokaisen joukkueen läpi ja nyt pureudutaan sarjan tasaiseen keskikastiin.

Vantaalla on mahdollisuuksia mihin vain

Useamman kauden Ykkösen kärkiseuroihin kuulunut Pk-35 Vantaa onnistui viimein nousemaan Veikkausliigaan, kun FC KTP kaatui nousukarsinnassa. Sarjanousu näytti jäävän vain toiveeksi, kunnes Shefki Kuqi tarttui ruoriin kesken kauden. Vantaalaiset kuuluivat Ykkösen viihdyttävimpiin seuroihin ja samaa on odotettavissa sarjaporrasta ylempänäkin.

PK-35 on ollut paljon otsikoissa jo ennen kauden alkua. On ollut tapaus John Arne Riise, Kuqi on ehditty heittää vaihtopenkiltä katsomoon ja Jaajo Linnonmaa tuli joukkueen osaomistajaksi. Temperamenttisen Kuqin myötä joukkue tulee herättämään paljon keskustelua kauden aikanakin.

PK-35 teki viime kaudella eniten maaleja Ykkösessä ja päästi toiseksi vähiten. Vantaalaiset ovat onnistuneet pitämään rungon hyvin kasassa, mikä on ehdoton vahvuus. PK-35 onnistui pitämään esimerkiksi Ykkösen maalipörssin hopeasijalle 17 maalillaan sijoittuneen Pablo Couñago sekä keskikentän taiturin Lucas Garcian. Joukkueen ulkomaalaiset ovatkin erinomaisia vahvistuksia Veikkausliigaan.

Vantaalaisten pitkäaikainen ykkösvahti Miikka Häkkinen lähti kauden päätteeksi Käpylän Palloon. Tilalle hankittiin PS Kemin ykkösvahtina toiminut Daniel Kollar, joka pelasikin heti täydet minuutit vantaalaisten riveissä Liigacupissa päästäen vain viisi maalia yhtä monessa ottelussa. Kollarin lisäksi PK-35:n mielenkiintoisin hankinta on viiden vuoden tauon jälkeen Suomeen palannut Njazi Kuqi. Kookas 33-vuotias hyökkääjä on pelannut viime aikoina rikkonaisia kausia, mutta voi oikein roolitettuna viimeistellä hyvinkin kymmenen osumaa.

Vantaalaisten preseason meni varsin mukavasti. Joukkue hävisi Liigacupin viidestä ottelustaan ainoastaan yhden ja mukaan mahtui muun muassa komea 3-0 -voitto HIFK:sta. Joukkue eteni myös Suomen Cupissa neljännesvälieriin kukistettuaan niin ikään HIFK:n sekä KTP:n jatkoajoilla.

PK-35:llä on pullat hyvin uunissa. Joukkue on hitsautunut hyvin yhteen viime kauden myötä ja Kuqi saa revittyä jokaisesta pelaajasta kaiken mahdollisen irti. Vantaalaiset tulevat raapimaan paljon pisteitä varsinkin alkukaudesta, mutta Suomen Cupin jatkoaikaottelut osoittivat, että venymiskykyäkin löytyy. PK-35 pelaa viihdyttävää jalkapalloa ja tulee olemaan paljon otsikoissa kauden mittaan. Joukkueella on mahdollisuuksia taistella sarjan tasaisessa ylemmässä keskikastissa.

Faneille.comin arvio: sija 8

Tasaisen varma IFK Mariehamn

Saarelaisten seurahistoriassa alkaa uusi jakso, kun IFK Mariehamn lähtee kauteen pitkästä aikaa ilman Pekka Lyyskiä. Vuodesta 2002 seuraa luotsannut Lyyski jätti tehtävän viime kauden päätteeksi ja nyt valmennusvatuu on Kari Virtasen ja Lyyskin apuvalmentajana toimineen Daniel Norrménin harteilla.

Tuoreen valmennuskaksikon taival ei lähtenyt käyntiin suunnitellusti, sillä maarianhaminalaiset jäivät maaleitta kolmessa ensimmäisessä Liigacupin pelissä. Kauden lähestyessä myös tulokset alkoivat parantua, sillä joukkue nousi viimeisissä otteluissa kahden maalin takaa tasapeliin Liigacupin voittaneen FC Lahden vieraana ja nappasi selvän 3-0 -voiton PK-35:stä.

IFK Mariehamnin vaihtuvuus on ollut varsin pientä, mutta lähtijät ovat olleet sitäkin merkittävämpiä. Sarjan viihdyttävimpiin pelaajiin kuulunut Petteri Forsell lähti uusien haasteiden perään Puolan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, Duarte Tammilehto jatkoi matkaansa FC Lahteen ja viime kaudella saarelaisten ykkösvahtina torjunut Otso Virtanen lähti koittamaan siipiään Skotlantiin.

IFK Mariehamn vahvisti rivejään kahdella kokeneella pelaajalla. 37-vuotias Craig Wight saapui naapuriseura Åland Unitedista, mutta hän jatkaa edelleen entisessä seurassaan maalivahti- ja apuvalmentajana Naisten Liigassa. Wight onkin lähtökohtaisesti joukkueen kakkosmaalivahti Waltter Viitalan kantaessa torjuntavastuun. Toinen IFK:n hankinta on Brommapojkarnasta saapunut keskikenttämies Gabriel Petrovic, joka palasi seuraan kymmenen vuoden tauon jälkeen.

IFK Mariehamn teki viime kaudella Veikkausliigassa kolmanneksi vähiten maaleja. Tällä kaudella maalintekovastuu nojaa pitkälti Aleksei Kangaskolkan, Diego Assisin ja Dever Orgillin varassa. Kolmikossa on potentiaalia, mutta kukaan ei ole takuuvarma suorittaja. Varsinkin Kangaskolkka voi olla todellinen musta hevonen taistelussa maalipörssin voiton suhteen. 27-vuotias hyökkääjä missasi valtaosan viime kaudesta loukkaantumisen takia, mutta osoituksena potentiaalista on Veikkausliigan maalipörssin hopeasija vuodelta 2012 16 maalin myötä.

Saarelaisilla on kasassa potentiaalinen ryhmä, mutta rinki on varsin kapea. Nyt rasitteena on myös Suomen Cupin voiton tuomat europelit, joten joukkue on todella koeatuksella otteluruuhkien aikaan. Myös tuore valmentajakaksikko on vielä pienoinen kysymysmerkki. Norrmén kuitenkin tuntee seuran läpikotaisin, mikä pienentää floppivaaraa. IFK Mariehamn tulee kamppailemaan sarjan ylemmässä keskikastissa, mutta valahtaminen paria pykälää alemmaksi on mahdollista, mikäli esimerkiksi loukkaantumiset verottavat liikaa.

Faneille.comin arvio: sija 7

Petteri Forsellilla oli tärkeä rooli muun muassa joukkueen erikoistilanteissa. Kuva: AOP

Petteri Forsellilla oli tärkeä rooli muun muassa joukkueen erikoistilanteissa. Kuva: AOP

RoPS ei pysty toistamaan ihmettä

RoPS yllätti kaikki viime kaudella ja moni pelaaja pelasi uransa parhaat kaudet. Rovaniemellä pajatson pelättiin tyhjentyvän kauden päätteeksi, mutta Pohjoisessa selvittiin lopulta varsin vähällä. Pahimpia lähtijöitä olivat ulkomaille suunnannut Moshtagh Yaghoubi sekä yllättäen FC Interiin siirtynyt Faith Friday Obilor. RoPS:n hattuun voidaan antaa sulat maalipörssin voittaneen Aleksandr Kokon sekä maajoukkueeseen nousseen Janne Sakselan pitämisestä joukkueessa.

RoPS on tehnyt muutamia mielenkiintoisia hankintoja. Rovaniemeläiset vahvistivat puolustustaan 22-vuotiaalla Juuso Hämäläisellä, joka on pelannut nuoresta iästään huolimatta jo lähes 100 ottelua Veikkausliigassa Interin riveissä. RoPS teki testijaksojen jälkeen sopimukset gambialaisen Mamut Sainen sekä ghanalaisen Ransford Osein kanssa. 22-vuotias Saine kuuluu myös Gambian maajoukkueen kokoonpanoon ja tuo rovaniemeläisten keskikentälle pallollista varmuutta. 25-vuotias Osei teki kahden vuoden sopimuksen RoPS:n kanssa ja hyökkääjän tavoitteena on saada ammattilaisura kunnolla käyntiin. Osei antoi viitteitä potentiaalistaan oltuaan alle 17-vuotiaiden MM-kisojen toiseksi paras maalintekijä yhdeksän vuotta sitten, mutta aikuisten tasolla potentiaali ei ole vielä realisoitunut.

RoPS:n preseason sujui varsin mukavasti. Liigacupissa joukkue hävisi viidestä ottelustaan ainoastaan yhden, kun SJK kuittasi viimeisestä ottelusta voiton maalein 1-2 ja A-lohkon kolmas tila.  Rovaniemeläiset päästivät viime kaudella Veikkausliigassa toiseksi vähiten maaleja ja sama meno jatkui Liigacupissakin. RoPS:n verkkoon verkkoon tehtiin viidessä ottelussa vain kolme osumaa, mikä oli toiseksi pienin lukema SJK:n jälkeen.

Rovaniemeläisten viime kausi alkoi todella heikosti, sillä RoPS hävisi kolme ensimmäistä otteluaan maalierolla 1-8. Juha Malinen sai kuitenkin joukkueen puhaltamaan yhteen hiileen ja lopulta kasassa oli todella tiivis nippu, jossa jokaisen pelaajan vahvuudet pääsivät esiin. RoPS:lla on jälleen kasassa potentiaalinen joukkue, mutta kysymysmerkkejä on edelleen paljon. Viime kauden napakympin toistaminen vaatisi melkoista ihmettä. RoPS tulee kamppailemaan tiukasti sarjan ylemmässä keskikastissa.

Faneille.comin arvio: sija 6

Juha Malisella on iso työ saada hilattua RoPS jälleen sarjan kärkitaistoon. Kuva: AOP

Juha Malisella on iso työ saada hilattua RoPS jälleen sarjan kärkitaistoon. Kuva: AOP

HIFK jatkaa tasaista nousuaan

HIFK toi heti nousun jälkeisellä kaudellaan paljon väriä niin kentälle kuin katsomoihin. Punapaidat sijoittuivat sarjassa lopulta seitsemänneksi ja seurassa on käynnissä kova buumi. HIFK on myynyt jo nyt yli 1400 kausikorttia, joten joukkue tulee olemaan jälleen vaikeasti kaadettavissa fanaattisen kotiyleisön edessä.

Helsinkiläisten joukkue ei kokenut isoja muutoksia viime kauteen verrattuna. Nimekkäimpiä lähtijöitä ovat SJK:hon siirtynyt Youness Rahimi sekä FC Kölniin lainalle lähtenyt Fredrik Lassas. Köln ja HIFK ovat kuitenkin sopineet, että Lassasilla on mahdollisuus palata tarvittaessa HIFK:n riveihin kuluvalla kaudella, mikäli peliaikaa ei Saksassa syystä tai toisesta irtoaisi.

Mielenkiintoisin uusi vahvistus on VPS:sta saapunut Juho Mäkelä, joka oli viime kaudella 16 osumallaan Veikkausliigan toiseksi paras maalintekijä. Kokenut Mäkelä tulee muodostamaan Pekka Sihvolan kanssa yhden sarjan parhaimmista hyökkäyskaksikoista. Myös FC Lahdesta saapunut Xhevdet Gela tuo kaivattua rutiinia tähtirintojen keskikentälle ja tulee olemaan tärkeässä roolissa tulevalla kaudella. Gela pelasi jo Liigacupissa isoimmat minuutit HIFK:n pelaajista. Myös FC Hakasta Helsinkiin siirtynyt Juho Pirttijoen otteita kannattaa seurata tulevalla kaudella. Kookas 19-vuotias toppari teki viime kaudella kunnioitettavat viisi maalia ja Hakan kannattajat valitsivat nuorukaisen Hakan vuoden pelaajaksi. Pirttijoki kuuluu myös nuorten maajoukkueen rinkiin ja lähivuosina on odotettavissa läpimurto Veikkausliigassa.

HIFK:n preseason sujui vaisusti, sillä joukkue jäi neljän pisteen myötä B-lohkon jumboksi. Tähtirinnat hävisivät PK-35:lle niin Liigacupissa kuin Suomen Cupissakin, mutta raapivat vastaavasti komean 3-3 -tasapelin Klubia vastaan. Talvin Stadin Derby antoi jo viitteitä tulevasta, sillä täydessä Talin hallissa oli upea tunnelma. Päivämäärät 26.05, 10.08 ja 30.9 kannattaakin merkata paksulla punakynällä kalenteriin, sillä Stadin derbyihin kannattaa ehdottomasti mennä paikalle pelkästään jo tunnelman takia.

HIFK yllätti viime kaudella ja osoitti olevansa vaikeasti voitettavissa. Yllätysmomentti on nyt mennnyttä ja tällä kaudella joukkueelta odotetaankin enemmän. HIFK pelasi viime kaudella 13 tasapeliä, mikä oli sarjan eniten. Joukkue onnistui säilyttämään tärkeimmät palasensa ja tekemään täsmähankintoja, joiden myötä HIFK kääntää tiukkoja taistoja enemmän edukseen. Helsinkiläiset onnistuvat parantamaan viime kaudesta ja lopullinen sijoitus löytyy terävimmän kärjen takaa.

Faneille.comin arvio: sija 5

Veikkausliiga alkaa lauantaina kahden ottelun voimin. Tulevalla kaudella voit seurata otteluita myös Ruutu -palvelun kautta.

Kansikuva: All Over Press