Veikkausliigan kierroskatsaus: Täyden kierroksen avainasiat

Veikkausliigassa on sunnuntaina vuorossa jälleen täyden kuuden ottelun kierros. Toukokuu on sarjassa hektistä aikaa, sillä joukkueet pelaavat kuuden päivän sisään kolme ottelua.

FC Lahti – RoPS

Lahdessa kohtaa sarjan keskikastissa olevaa joukkuetta. RoPS hävisi kolme ensimmäistä otteluaan maalierolla 1-8, mutta nyt Juha Malisen suojateilla on allaan neljä peräkkäistä voittoa maalierolla 6-1. Lahdella on vastaavasti kolmen ottelun tappioton putki. Kuudesta ottelustaan joukkue on hävinnyt vain yhden, mutta tasapelejä on peräti neljä.

RoPSin alkukautta on varjostanut avainpelaajien loukkaantumiset. Joukkueen ykkösmaalivahti Tomas Chencinski loukkaantui kauden avausottelussa, mutta Brasliasta ostettu Ricardo on torjunut rovaniemeläisten maalilla kahdessa pelaamassaan ottelussa voiton päästäen vain yhden maalin. Edellisellä kierroksella joukkue kaatoi KuPSin tiukan taistelun jälkeen maalein 1-0.

Lahti on pelannut kuluvalla kaudella todella vähämaalisia kamppailua. Jokaisessa joukkueen ottelussa ollaan jääty yhteensä alle 2,5 maaliin. Sunnuntainakaan Kisapuistossa ei tulla maaleilla juhlimaan, vaan edessä on tasainen ja vähämaalinen taisto.

HIFK – FF Jaro

HIFK kohtaa kauden kolmannessa kotiottelussaan pisteen vähemmän keränneen Jaron. Sarjanousija on pelannut kotiotteluissaan mainiosti. Saldona on tasapeli Klubia vastaan sekä hieno 2-1 voitto Interistä. Pietarsaarelaiset ovat vastaavasti pelanneet kaksi vierasottelua – juuri samoja joukkueita vastaan kuin HIFK kotonaan. Tuloksena kaksi tappiota maalierolla 0-5.

Ennen Inter -voittoa HIFK:llä oli peräti viiden ottelun voitoton putki. Edellisen kierroksen Tampereelta haetun tasapelin myötä kilpirinnat ovat päässeet pisteille nyt kahdessa ottelussa putkeen.

Jarolla on vastaavasti ollut hieman synkempää. Sarjan tyvipäähän pedattu joukkue on voittanut kaikki kilpailut mukaan lukien edellisestä 12 ottelustaan vain yhden. Viimeisessä 17 ottelussa Jaro on onnistunut vain kahdesti tekemään enemmän kuin yhden maalin ottelussa.

IFK Mariehamn – Ilves

Jatkaako Hjelm hyvää virettään? kuva: Leo Hynninen

Jatkaako Hjelm (oik.) hyvää virettään? Kuva: Leo Hynninen

IFK Mariehamn on ollut yksi alkukauden valopilkuista. Lukuisista loukkaantumisista kärsivä joukkue kärsi kauden avaustappionsa vasta edellisellä kierroksella HJK:n vieraana. Sunnuntaina saarelaisten vahvuudesta ovat poissa ainakin Petteri Forsell, Dever Orgill, Aleksei Kangaskolkka sekä Tommy Wirtanen.

Alkuvaikeuksien jälkeen Ilves on hiljalleen saanut juonesta kiinni ja tuloksena onkin neljä pistettä edellisestä kahdesta ottelusta. Joukkue onnistui ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella maalinteossa kahdessa ottelussa putkeen. Otteluruuhkan keskellä Ilveksen kapea pelaamateriaali joutuu koetukselle.

Mariehamn on pelannut kuluvalla kaudella kurinalaista peliä, josta hieno osoitus oli viime kierroksen ottelu Klubia vastaan. Vaikka tuloksena oli 0-1 tappio, niin helsinkiläisille ei siunaantunut maalipaikkoja juuri ollenkaan. IFK:n kauden seitsemästä pelistä vain yhdessä pelissä on tehty yli 2,5 maalia.

KTP – SJK

Vierailija SJK on ollut rautaa. Joukkue on hävinnyt kuudesta ottelustaan vain yhden. Seinäjokelaiset ovat vain pisteen sarjakärkeä HJK:ta perässä ottelun vähemmän pelanneena. Varsinkin kotikentällä on luistanut, mistä osoituksena on neljä voittoa yhtä monesta ottelusta maalieron ollessa peräti 10-0. Vieraissa on vastaavasti ollut nihkeämpää: vain yksi voitto kolmesta ottelusta ja yhteensä kaksi tehtyä maalia.

FC KTP pelaa sunnuntaina ensimmäisen ottelunsa Arto Tolsa Areenalla. Joukkue on aloittanut kauden varsin odotetusti, mutta pistepussin pitää karttua tiuhempaan tahtiin, mikäli Kotkassa mielitään säilyttää sarjapaikka. Oikealle kotikentälle pääseminen onkin varmasti suuri helpotus, sillä kapealla materiaalilla operoivan KTP:n on raavittava kotipeleistä paljon pisteitä.

SJK:n laaja ja laadukas materiaali on suuri vahvuus otteluruuhkan keskellä. Peräti kymmenen joukkueen pelaajaa on jo onnistunut kuluvalla kaudella maalinteossa. Myös puolustus on ollut iskussa maalivahti Mihkel Aksalun johdolla. Kaikki ottelut seinäjokelaisten maalilla torjunut Aksalu on päästänyt kuudessa ottelussa vain kaksi maalia.

KuPS – FC Inter

Gnabouyou on osunut kahdessa ottelussa putkeen. Jatkuuko vire Kuopiossa? (AOP)

Gnabouyou on osunut kahdessa ottelussa putkeen. Jatkuuko vire Kuopiossa? (AOP)

Kuopion Palloseura saa vieraakseen sarjan tehokkaimman joukkueen, kun jo peräti 16 kertaa maalinteossa onnistunut Inter saapuu vierailullle. Maalipörssin molemmat kärkinimet tulevatkin sinimustien riveistä. Sekä Guy Gnabouyou että Vahid Hambo ovat osuneet maalipuiden väliin jo peräti neljä kertaa. Hambo tosin sunnuntaina sivussa loukkaantumisen takia.

Turkulaisilla on alla kaksi peräkkäistä voittoa, joiden myötä joukkue on sarjataulukon kolmannella sijalla. KuPSin suunta on päinvastainen, sillä kahdesta edellisestä ottelusta pistepussi ei ole karttunut ollenkaan. Joukkue hävisi vieraskiertueella sekä RoPSille että SJK:lle onnistumatta kertaakaan maalinteossa. Seinäjoella nähtiinkin kauden toistaiseksi rumimmat lukemat, kun kotijoukkue voitti KuPSin peräti 5-0.

Interin otteluissa on tehty keskimäärin sarjan eniten maaleja. Jokaisessa ottelussa on nähty vähintään kaksi täysosumaa ja maaleja onkin mätetty seitsemässä ottelussa yhteensä 22 kappaletta. KuPS edustaa toista ääripäätä, sillä joukkueen kuudessa ottelussa vain kaksi kertaa on tullut yli 1,5 maalia. Kuopailaiset ovat sarjajumbona majailevan VPS:n ohella sarjan vähiten maaleja tehnyt joukkue neljällä maalillaan.

VPS – HJK

Vaasalaiset metsästävät edelleen kauden avauspisteitä. Sunnuntaina vastus ei ole ihan sieltä helpoimmasta päästä, kun HJK saapuu vieraaksi. Joukkueet kohtaavat jo toista kertaa tällä viikolla, sillä VPS kävi maanantaina vierailulla Helsingissä. HJK oli tuolloin parempi maalein 1-0 Robin Lodin vastatessa ottelun ainokaisesta.

Klubin peli ei ole ollut varsinaisesti taidetta, mutta pistetili on silti karttunut heikommallakin pelillä. Mika Lehkosuo on tosin saanut parsittua puolustuspelin erinomaiseen iskuun. Edellisessä viidessä ottelussa helsnkiläisten verkkoon on tehty vain yksi maali. Joukkue onkin raapinut voittoja tiiviin puolustuspelin kautta, sillä HJK on tehnyt kahdeksassa ottelussa vain 11 maalia, mutta voittoja on silti kertynyt viisi.

Vaikka VPS:n kausi on alkanut surkeasti, niin tilanne ei ole kuitenkaan vielä katastrofi. Putoamisviiva ei ole kuin viiden pisteen päässä, joten kaikki on vielä täysin auki, mutta pisteitä pitäisi alkaa ropista. Historia ei kuitenkaan puolla vaasalaisten voittoa, sillä edellisestä 10 kohtaamisesta VPS on voittanut vain yhden.

Vedonlyönti

FC Lahti-RoPS

 • RoPS+1
 • Kerroin 1.92
 • Rovaniemeläiset ovat voittaneet jo neljä ottelua putkeen ja viimeksi joukkue kaatoi pohjoisessa kiven kovan KuPSin. Mosa Yaghoubi on ollut rovaniemeläisten keskikentällä pysäyttämätön ja sitä mies tulee olemaan myös Lahdessa. RoPSin kerroin on tässä vireessä käsittämätön 4.15, mutta sitä lähdetään varmistelemaan yhden maalin tasoituksella. Uskaliaimmat voivat vetää pohjoisen poikia suorana, sillä lahtelaisten peli ei ole vielä uomissaan ja vierailijat pystyvät haavoittamaan tällä hetkellä mitä tahansa puolustusta.

KuPS-Inter

 • Yli 2,5 maalia
 • Kerroin 1.95
 • Inter on pelannut alkukauden hyökkäysvoittoista ja iloista futista. Myös kuopiolaiset pystyvät maalintekoon vaikka kaksi viimeistä peliä on joukkueelta olleet surullisia. Inter pääsee hyvässä formissa otteluun vaikka Hambo pysyykin vielä sivussa. Kotijoukkue haluaa näyttää tänään ja hypätä takaisin raiteille kohti kärkeä. Kummankaan joukkueen puolustuspeli ei ole ollut täysin vakuuttavaa, joten tänään saa odottaa maaleja.

FC KTP-SJK

 • yli 2,5 maalia
 • Kerroin 2.19
 • Kotkalaiset pääsevät ensimmäistä kertaa Arto Tolsa Areenalle ja se on juhlan paikka. Kotiyleisö tulee siivittämään joukkuettaan pitkälle, mutta se tuskin riittää voittoon asti. Kolmessa viimeisessä KTP:n pelissä ollaan nähty yli 2,5 maalia ja samaa tullaan näkemään myös tänään. SJK viimeistelee kyllä tehokkaasti paikoistaan ja mahdollisesti myös kotkalaiset saavat tänään aihetta juhlaan.

VPS-HJK

 • Vierasvoitto+alle 2,5 maalia
 • Kerroin 2.90
 • VPS:n peli ei ole vielä lähtenyt kulkemaan ja samaa oikeasti voi sanoa myös helsinkiläisistä. Joku voisi odottaa sarjan kärjen ja jumbon kohdatessa murskalukemia, mutta me odotamme HJK:n tekevän vain tarvittavan eli nappaavan 1-0 tai 2-0-vierasvoiton.

Yhteiskerroin 23,78. Kohteet sisään triploina ja yhdistelmänä. Kohteiden ja kertoimien lähteenä on käytetty Betsson.com-sivua.

Kaikki ottelut alkavat kello 17.00. Jalkapallo on parasta paikan päällä, mutta mikäli et pääse paikalle, niin voit seurata otteluja myös IS Extran kautta.