Tapaus John Arne Riise – Veikkaus käyttää valtaa kulisseissa

Urheilulehti uutisoi karkauspäivänä Veikkausliigaan täksi kaudeksi nousseen PK-35:n neuvottelevan Liverpoolin paidassa yli 200 ottelua pelanneen John Arne Riisen kanssa. UL:lle tieto oli todennäköisesti vuotanut PK:n pelaajistosta, sillä siirtoa oli valmisteltu pienen piirin kesken kaikessa hiljaisuudessa. Uutinen sai välittömästi ristiriitaisen vastaanoton. Päätimme pukea tutkivan journalistin hatun päähän ja avata lukijoillemme toteutumatta jääneen kohusiirron taustoja.

Lähtötilanne

Norjalainen, 35-vuotias Riise on ollut ilman joukkuetta Norjan Tippeliigassa, Norjan jalkapalloliiton kieltäessä pelaamisen, koska miehellä on yhteistyösopimus ruotsalaisen rahapeliyhtiö Betssonin lähettiläänä Norjassa.

Itse siirrosta on puhuttu paljon jo ajatuksenkin tasolla. Joukkue on ilmoittanut kiinnostuksensa, ulkomainen media on reagoinut asiaan, joten miksei mies sitten ole jo matkalla Suomeen?

Norjassa on samanlainen tilanne kuin Suomessa, jossa rahapelit ovat monopoli ja muiden tahojen markkinointi maan kamaralla lain mukaan kiellettyä. Iltalehden haastattelussa Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa sanoo: “Yleisesti ottaen jos hän ei ole Norjassa päässyt pelaamaan, koska kansainvälinen vedonlyöntiyhtiö maksaisi hänen palkkansa, niin tilanne on varmaan aika samanlainen Suomessa, mikäli tällainen tilanne tulisi eteen.”

Otimme puhelimen kauniiseen käteen ja selvitimme asiaa tarkemmin. Saimme tietää, että norjalaisella on ollut yhteistyötä Betssonin kanssa jo vuosien ajan ja se tulee jatkumaan ainakin seuraavat kolme vuotta. On totta, että pelaamisesta saatavan palkkion lisäksi olisi Betsson myös maksanut Riiselle korvausta Norjan markkinoilla jalkapallolähettiläänä toimimisesta,vastaavassa roolissa kuin missä Jari Litmanen toimi 2013-2015. Riise on toiminut peliyhtiön jalkapalloasiantuntijana ja -lähettiläänä pelatessaan ammatikseen Englannissa (Fulham), Kyproksella ja Intiassa. Edellisissä tapauksissa Riisen toimiminen Betssonin kanssa ei ollut esteenä jalkapalloilijan ammatinharjoittamiselle.

Veikkauksen sopimus liigan kanssa esteenä

Tutkiessamme tapausta syvemmin saimme yhä enemmän kommentteja tilanteeseen liittyen, varsinkin siitä, miten Veikkausliiga oli hoitanut asioita PK-35:n kannalta. PK-35 oli selvittänyt Veikkausliigan jälkeen syitä sopimuksentekokiellolle ja vastaukseksi oli tullut yksinkertainen asia: Veikkausliigan ja Veikkauksen sopimus, joka pitää sisällään kiinteän korvauksen jokaiselle liigajoukkueelle.

Kuten maailmallakin, näillä liiganlaajuisilla sopimuksilla rahoitetaan koko liigaa ja siinä pelaavia joukkueita. Englannissa ja Italiassa maksettavat televisiointioikeudet ovat kuuluisimpia, sillä niistä joukkueet saavat kymmeniä miljoona. Suomessa summat eivät ole aivan tätä tasoa. PK-35 painostettiin luopumaan keskusteluista Riisen kanssa uhkaamalla vetää seuralta Veikkauksen jokaiselle Veikkausliigan seuralle maksama 100.000 euron tuki. PK-35 niskurointi tässä asiassa olisi saattanut jopa merkitä sitä, että Veikkaus voisi evätä tuen myös kaikilta muilta liigaseuroilta. Ymmärrättävistä syistä PK-35 halusi rauhoittaa kauteen valmistautumisen vetäytymällä hankkeesta.

Tarkoittaisiko sopimus PK-35:n ja Riisen välillä automaattisesti sitä, että ruotsalainen peliyhtiö tulisi Suomeen markkinoimaan? Veikkausliiga kuitenkin näyttää tehneen tämän johtopäätöksen. Pelaajan oikeusturvan kannalta on ongelmallista, että tältä estetään mahdollisuus ammatinharjoittamiseen selvittämättä sopimuksen todellista luonnetta.

Sikäli, kun Veikkausliiga olisi ollut kiinnostunut saamaan sarjaan Mestarien liigan voittaneen sekä Norjan maajoukkuetta 110 ottelussa edustaneen Liverpool-legendan, olisi se voinut määritellä ne sopimukseen ja markkinointiin liittyvät ehdot, joilla pelaaja olisi saanut edustaa PK-35:ttä. John Arne Riisen on jatkettava seuran etsintää Suomen ulkopuolelta.

Päivitys 11.3.2016: Iltalehden saamien tietojen mukaan joukkue ulkomailta olisikin löytymässä Norjan Aalesundista. Tietojemme mukaan sopimuksissa Riisen ja PK-35:n välillä oli jo allekirjoitukset, mutta pelaajalla ja joukkueella ei ollut valtaa asian osalta. Toki, ironian määrä on valtava, jos Veikkausliigan perustelu oli se, ettei Riise saa pelata Norjassa ja tekisi nyt sopimuksen Norjaan.

Riise teki sopimuksen Norjaan, mutta purki sopimuksensa Bettsonin kanssa ensin.