Viikon derby: Cambuur ja Heerenveen iskevät yhteen Friisinmaalla

Faneille.comin #ViikonDerby pelataan tällä viikolla Alankomaiden pohjoisosassa sijatsevassa Friisinmaan provinssissa. Sunnuntaina provinssin pääkaupungista Leeuwardenista kotoisin oleva Cambuur haastaa alueen ykkösseuran Heerenveenin Friisinmaan derbyssä.

Joukkueiden kohtaamisissa oli pitkä tauko 2000-luvulla, kun Cambuur putosi Eredivisiestä sarjaporrasta alemmas Eerstedivisieen kauden 1999/2000 päätteeksi. Friisinmaan derbyt palasivat kuitenkin ohjelmaan kaudella 2013/14, kun Cambuur voitti Eerstedivisien kaudella 2012/13 nousten takaisin Hollannin pääsarjaan. Sunnuntain ottelu pelataan Cambuurin 10 000 katsojaa vetävällä Cambuur stadionilla, joka on yksi harvoista Hollannin pääsarjan stadioneista, jossa pelataan tekonurmella. Leeuwarden ja Heerenveen sijaitsevat vain 30 kilometrin päässä toisistaan ja tämä on yksi syy joukkueiden kuumille väleille.

SC Cambuur

Cambuurin peliasu on keltasininen. KUVA: Getty Images

Cambuurin peliasu on keltasininen. KUVA: Getty Images

Sportclub Cambuur perustettiin vuonna 1964, kun Leeuwardenin kaupungin ykkösjoukkue vv Leeuwarden teki konkurssin. Leeuwardenilaiset halusivat, että provinssin pääkaupungilla olisi joukkue maan korkeimmalla sarjatasolla ja tämän seurauksena perustettiin SC Cambuur.

Keltasiniset eivät ole voittaneet historiansa aikana ainuttakaan Hollannin liiga- tai cup-mestaruutta, mutta seura on kahdesti (1992, 2013) voittanut toiseksi korkeimman sarjatason Eerstedivisien. Cambuurin logo on tärkeässä roolissa Alankomaiden historiassa olevan van Camminghan suvun vaakuna.

SC Heerenveen

Friisinmaan lippu on vahvasti esillä Heerenveenin logossa. KUVA: Getty Images

Friisinmaan lippu on vahvasti esillä Heerenveenin logossa. KUVA: Getty Images

Sportclub Heerenveen perustettiin vuonna 1920 nimellä Athleta. Heerenveen-nimeä seura on käyttänyt vuodesta 1922 lähtien. Heerenveen mielletään koko Friisinmaan joukkueeksi ja seuran logokin on väritykseltään ja kuvioinniltaan samanlainen kuin Friisinmaan lippu. Pääkaupunki Leeuwardenia lukuun ottamatta Heerenveen nauttii provinssissa suuresta kannatuksesta. Heerenveen adoptoi friisinmaalaisen kulttuurin omakseen ja on tämän ansiosta kasvattanut suosiotaan alueella. Friisiläisyyden korostamisesta kertoo esimerkiksi se, että Heerenveenin virallinen seurahymni on Friisinmaan hymni.

Seura ei ole koskaan voittanut Hollannin mestaruutta ja paras sijoitus on kaudelta 1999/2000, jolloin Heerenveen sijoittui Eredivisiessä toiseksi. Kakkossija avasi Heerenveenille oven seuraavan kauden Mestarien liigaan, jossa joukkue jäi kuitenkin lohkonsa viimeiseksi Valencian, Lyonin ja Olympiakosin jälkeen. Seuran ainoa suuri voitto on kaudella 2008/09 saavutettu KNVB Cupin voitto.

2000-luvulla Heerenveeniä edustaneiden suomalaispelaajien lista on pitkä. Hannu Haarala, Mika Nurmela, Mika Väyrynen, Juska Savolainen, Niklas Tarvajärvi ja Jukka Raitala ovat vuorollaan edustaneet friisiläisseuraa.

Lähtökohdat otteluun

Daniel de Ridder edustaa nykyään Cambuuria. KUVA: Getty Images

Daniel de Ridder edustaa nykyään Cambuuria. KUVA: Getty Images

Cambuur pelasi hyvän syyskauden, mutta vuoden 2015 puolella joukkue ei ole voittanut otteluakaan ja vajonnut sarjataulukossa yhdenneksitoista. Heerenveenin vire puolestaan on päinvastainen ja joukkue ei ole hävinnyt yhtäkään vuonna 2015 pelaamaansa sarjaottelua. Hyvän vireensä ansiosta Heerenveen on noussut sarjataulukossa kuudenneksi. Viime lauantaina Heerenveen kaatoi eurocup-paikoista taistelevan Zwollen kotikentällään peräti 4-0. Cambuur puolestaan taipui sarjakolmosen Feyenoordin vieraana 2-1-tappioon. Tappio oli leeuwardenilaisille jo neljäs peräkkäinen liigatappio.

Cambuurin nigerialaiskärki Bartholomew Ogbeche on tuuletellut maaliverkkoja tällä kaudella jo kymmenen kertaa. Ogbeche kärsii kuitenkin sunnuntaina pelikiellosta, joten Cambuurin maalinteko jää tällä kertaa muiden harteille. Joukkueen hyökkäyksessä nähdään urallaan muun muassa Ajaxia, Wigania ja Birminghamia edustanut Daniël de Ridder, Martijn Barto sekä tammikuussa seuraan AZ Alkmaarista siirtynyt Mikhail Rosheuvel.

Heerenveenin kovin syömähammas tällä kaudella on ollut saksalaishyökkääjä Mark Uth, joka on viimeistellyt Eredivisiessä jo 13 maalia ja on liigan maalipörssissä PSV:n Memphis Depayn jälkeen toisena. IFK Göteborgista täksi kaudeksi Heerenveeniin siirtynyt nuori ruotsalaishyökkääjä Sam Larsson on tehnyt viisi maalia. Joukkueen maalia vartioi niin ikään ruotsalainen Kristoffer Nordfeldt.

Hyvässä vireessä oleva Heerenveen lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina, vaikka Cambuurilla on intohimoisen kotiyleisönsä tuki takanaan. Joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen Heerenveenin Abe Lenstra stadionilla päättyi 2-2-tasapeliin, vaikka Heerenveen johti ottelua vielä toisen jakson alkupuoliskolla lukemin 2-0.

Cambuurin ja Heerenveenin välinen Hollannin Eredivisien ottelu pelataan sunnuntaina 15.2. kello 13:30.

Betsson tarjoaa kamppailussa Heerenveenille suhteellisen korkeaa kerrointa (2.50), kun taas Cambuurin voitosta saisi kertoimen 2.60. Tasapelikerroin puolestaan on maukas 3.40. Täältä näet Betssonin kohteet.