Viikon derby: Hearts ja Hibernian kohtaavat Edinburghin uuden vuoden derbyssä

Faneille.comin #ViikonDerby on tällä kertaa perinteisesti uuden vuoden tietämillä pelattava Heartsin ja Hibernianin välinen Edinburghin derby. Molemmissa edinburghilaisseuroissa on nähty myös legendaarista suomalaisväriä.

Edinburghin derby pelattiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1875, jolloin Hearts oli parempi lukemin 1-0. Derby oli yksi jalkapallohistorian ensimmäisistä kaupunkiderbyistä. Mukaan lukien harjoitus-ja ystävyysottelut joukkueet ovat kohdanneet peräti yli 600 kertaa. Hearts on voittanut kaikista pelatuista derbyistä 280 ja Hibernian 201. Virallisissa otteluissa Hearts on napannut 143 voittoa ja Hibernian 89 voittoa.

Hearts ja Hibernian kuuluvat Skotlannin jättiseuroihin, mutta kauden 2013/14 päätteeksi molemmat putosivat Skotlannin Valioliigasta sarjaporrasta alemmas Championshipiin. Skotlannin Championship on tällä kaudella todennäköisesti tasokkaampi kuin koskaan aikaisemmin, sillä Edinburghin seurojen lisäksi sarjassa pelaa myös talousvaikeuksissa rypevä, mutta uutta nousua alasarjoista tekevä Glasgow Rangers.

Glasgow’n Old Firmin tapaan myös Edinburgin derbyssä on historiallisesti ollut uskonnollinen vastakkainasettelu. Hibernianin perustivat Irlannista saapuneet katolilaiset, kun Heartsista taas tuli kaupungin protestanttien kannattama joukkue. Edinburghin derbyssä ei kuitenkaan nähdä samanlaista vihanpitoa kuin Glasgow’ssa Celticin ja Rangersin välillä ja joukkueiden kannattajat määräytyvätkin nykyisin enemmän maantieteen kuin uskontojen kautta.

Heart of Midlothian Football Club

Hearts on pelannut Tynecastle Stadiumilla vuodesta 1886 lähtien. KUVA: Getty Images

Hearts on pelannut Tynecastle Stadiumilla vuodesta 1886 lähtien. KUVA: Getty Images

Heart of Midlothian Football Club, josta kuitenkin käytetään yleisesti nimitystä Hearts, perustettiin vuonna 1874 paikallisen kaveriporukan joukkueeksi. Perustajat kuuluivat Heart of Midlothian nimiseen tanssiklubiin. Seura on nimetty Heart of Midlothian -nimisen vankilan mukaan, joka lakkasi toimimasta jo vuonna 1817. Hearts oli alkuvuosinaan melko menestyksekäs, sillä seura voitti kaksi Skotlannin mestaruutta 1890-luvulla ja neljä Skotlannin Cupia aikavälillä 1891–1906. 1950-luvun loppupuolisko oli Heartsin kulta-aikaa, jolloin seura voitti manageri Tommy Walkerin johdolla kaksi Skotlannin mestaruutta, Skotlannin Cupin vuonna 1956 ja liigacupin peräti neljästi.

Yleisökeskiarvolla mitattuna Hearts on Celticin ja Rangersin jälkeen Skotlannin kolmanneksi suosituin seura. Tynecastle stadionilla on viimeisen parin vuosikymmenen aikana käynyt keskimäärin noin 13 000 katsojaa ottelua kohden. Stadionille mahtuu noin 17 500 katsojaa.

Suomen monivuotinen ykkösmaalivahti Antti Niemi edusti Heartsia vuosina 1999–2002. Hyvät otteet edinburghilaisten maalin suulla avasivat Niemelle oven Englannin Valioliigaan.

Hearts toimi Antti Niemelle ponnahduslautana Englannin Valioliigaan. KUVA: Getty Images

Hearts toimi Antti Niemelle ponnahduslautana Englannin Valioliigaan. KUVA: Getty Images

Hibernian Football Club

Irlantilaiset maahanmuuttajat perustivat Hibernian Football Clubin vuonna 1875. Seura tunnetaan lempinimellä Hibs tai Hibees. Seuran värit, vihreä ja valkoinen, muistuttavat seuran irlantilaisista juurista.

Hibernian tulee Leithin alueelta, joka sijaitsee Edinburghin pohjoispuolella. Leithissä sijaitsee myös Edinburghin satama ja suurin osa seuran kannattajista tulee tältä alueelta. Seuran kotistadionille Easter Roadille mahtuu nykyisin noin 20 000 katsojaa. Seuran kannattajat kutsuvat stadionia Holy Groundiksi tai Leithin San Siroksi. Hibsin kannattajat laulavat usein Sunshine on Leith -kappaletta, etenkin voitokkaiden derby-otteluiden jälkeen.
Hibsin kannattajat laulavat Sunshine on Leith -kappaletta Hibernianin kaadettua Heartsin uuden vuoden derbyssä tammikuussa 2014.

Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Mixu Paatelainen edusti Hiberniania niin pelaajana kuin valmentajanakin. Ensimmäisen kerran Mixu siirtyi Hibsin riveihin Wolverhamptonista vuonna 1998. Kaudeksi 2001/02 Paatelainen siirtyi ranskalaisen Strasbourgin riveihin, mutta palasi Edinburghiin vielä kaudeksi 2002/03. Hibsin manageriksi Paatelainen hyppäsi TPS:n peräsimestä kaudeksi 2008/09, mutta pesti jäi vain yhden kauden mittaiseksi.

Mixu Paatelainen edusti Hiberniania pelaajana ja valmentajana. KUVA: Getty Images

Mixu Paatelainen edusti Hiberniania pelaajana ja valmentajana. KUVA: Getty Images

Old Firmin varjossa

Hearts ja Hibernian ovat molemmat voittaneet neljä Skotlannin mestaruutta, mutta viimeisistä mestaruuksista on vierähtänyt jo iäisyys. Suurin syy tähän on Glasgowlaisten Rangersin ja Celticin, eli Old Firmin, huikea ylivoima. Mestaruus on lipsahtanut Glasgow’n ulkopuolelle viimeksi kaudella 1984/85, jolloin muuan Alex Ferguson johdatti Aberdeenin mestaruuteen.

Hearts voitti viimeisimmän mestaruutensa kaudella 1959/60, kun taas Hibernian on odottanut seuraavaa mestaruutta jo kaudesta 1951/52 lähtien. Skotlannin Cupin voitoissa Hearts peittoaa Hibernianin selvästi, sillä seura on napannut cup-tittelin itselleen yhteensä kahdeksan kertaa. Viimeksi kaudella 2011/12, jolloin Hearts murskasi Cupin finaalissa juuri paikallisvastustaja Hibernian lukemin 5-1.

Hearts nitisti Hibernianin Skotlannin Cupin finaalissa kaudella 2011/12. KUVA: Getty Images

Hearts nitisti Hibernianin Skotlannin Cupin finaalissa kaudella 2011/12. KUVA: Getty Images

Lähtökohdat otteluun

Molemmat joukkueet kamppailevat noususta takaisin Skotlannin Valioliigaan. Ennen lauantain kamppailua Hearts johtaa sarjaa ylivoimaisesti 15 pisteen erolla ennen Glasgow Rangersia. Hibernian on sarjataulukossa kolmantena 19 pistettä Heartsin perässä. Hearts ei ole hävinnyt kuluvan kauden aikana ainuttakaan ottelua ja joukkue on voittanut kaikki pelaamaansa yhdeksän kotiottelua murskaavalla maalierolla 30-5. Hibernian puolestaan on voittanut neljä viimeisestä vieraissa pelaamastaan sarjapelistä.

Hearts voitti joukkueiden kauden ensimmäisen kohtaamisen elokuussa kotikentällään maalein 2-1. Lokakuussa pelatussa toisessa kohtaamisessa Hibernian oli kiinni kolmessa sarjapisteessä, mutta vajaamiehisenä pelannut Hearts nousi ottelun yliajalla tasoihin turkkilaistoppari Alim Öztürkin osumalla.

Hibs-kannattajat toivovat todistavansa lauantaina kauden ensimmäistä derby-voittoa Heartsista. KUVA: Getty Images

Hibs-kannattajat toivovat todistavansa lauantaina kauden ensimmäistä derby-voittoa Heartsista. KUVA: Getty Images

Viime viikonloppuna Hibernian kaatoi sarjakakkosena majailevan Rangersin peräti lukemin 4-0 ja lähtee derbyyn hyvällä itseluottamuksella. Hearts puolestaan otti seitsemännen peräkkäisen sarjavoittonsa, kaadettuaan Livingstonin vieraskentällä James Keatingsin osumalla 0-1. 22-vuotias hyökkääjä on onnistunut maalinteossa neljässä viimeisessä sarjapelissä ja on Championshipin maalipörssissä jaetulla toisella sijalla kahdeksalla maalillaan. Ruotsalainen Osman Sow on tehtaillut Heartsille kauden aikana seitsemän maalia. Heartsin maalia vartioi kokenut 36-vuotias Neil Alexander, jolla on vyöllään myös kuusi maaottelua Skotlannin A-maajoukkueessa. Viime kesänä Heartsiin saapunut Alexander on edustanut seurajoukkueurallaan aikaisemmin muun muassa Cardiffia, Rangersia sekä Ipswichiä. Heartsin kapteeni, 23-vuotias toppari, Danny Wilson on edustanut urallaan Rangersia ja Liverpoolia ennen muuttoaan Edinburghiin. Hyökkääjät Sow ja Dale Carrick ovat lauantaina sivussa loukkaantumisten takia, joten maalintekovastuu kaatuu pitkälti Keatingsin harteille.

Hibernian syömähampaat hyökkäyspäässä ovat tällä kaudella olleet kahdeksan maalia viimeistellyt kongolainen Dominique Malonga sekä seitsemän maalia iskenyt 19-vuotias Jason Cummings. Oikea laitapuolustaja David Gray repi viime viikonloppuna nousuillaan Rangers-puolustuksen kappaleiksi useaan otteeseen ja mies tuottanee vaikeuksia myös Heartsille. Keskikentällä Scott Allan sekä kapteeni Liam Craig johtavat Hibsin peliä. Joukkueen maalia vartioi Hull Citystä lainalla oleva Mark Oxley. Toppariosastolta löytyy muun muassa yli 200 ottelua Bristol Cityn riveissä tahkonnut englantilainen Liam Fontaine sekä Skotlannin alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa yli 20 ottelua pelannut Hibs-kasvatti Paul Hanlon.

Hearts-valmentaja Robbie Neilson ennakoi ennen ottelua derbyn ratkeavan keskikentän kamppailussa.

– Hibernianilla on hyviä, kokeneita pelaajia keskikentällä, mutta myös meillä on vahva keskikenttämiehitys ja kokeneita pelaajia. Luulen, että keskikentän herruuden voittava joukkue voittaa myös ottelun, Neilson purki tuntojaan lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

Hearts on ottelussa selvä ennakkosuosikki ja tällä hetkellä näyttää myös melko selvältä, että joukkue tulee voittamaan Championshipin ja palaamaan ensi kaudeksi takaisin Skotlannin Valioliigaan. Championshipin sijoille 2-4 sijoittuneet joukkueet pelaavat yhdessä Valioliigassa 11 sijoittuneen joukkueen kanssa nousukarsinnat, jonka voittaja pelaa kaudella 2015/16 Valioliigassa. Vaikka Heartsin mestaruus ja nousu vaikuttavat puolessa välissä kautta jo miltei kiveen hakatulta, on sarjan muilla kärkijoukkueillakin vielä paljon pelattavaa.

Joukkueiden mahdolliset avauskokoonpanot

hearts-hibs

Hearts vs. Hibernian pelataan lauantaina 3.1.2015 kello 14:45.

Vedonlyöjille kohde on vaikea veikattava ja kiihkeässä derbyssä tasapeli on hyvä lähtökohta. Betsson tarjoaa tasapelistä herkullista 3.35 kerrointa. Heartsin kerroin on maltillinen 1.87, mutta Hibernianin vierasvoitosta saa jo muhkean 3.70 kertoimen. Jossain vaiheessa se Heartsinkin kauden ensimmäinen tappio todennäköisesti nähdään… Tästä Betssonin kohteisiin!