Viikon derby: Zamalek ja Al Ahly kohtaavat Afrikan mantereen kuumimmassa ottelussa

Kairossa pelataan torstaina Afrikan mantereen kuumin ottelu, kun Zamalek ja Al Ahlyn iskevät yhteen. Kairolaisseurojen kohtaamista kutsutaan myös Egyptin derbyksi, sillä koko Egypti pysähtyy, kun nämä kaksi joukkuetta kohtaavat. Ottelua kutsutaan nimellä ”Likaa El Kemma” eli parhaiden kohtaaminen.

Afrikan jalkapalloliitto nimesi Al Ahlyn ja Zamalekin 1900-luvun parhaaksi ja toiseksi parhaaksi afrikkalaisseuraksi. Joukkueiden kohtaaminen herättää niin suuria tunteita Egyptissä, että ottelun erotuomari tulee lähes aina ulkomailta, jotta tuomarin puolueettomuudesta oltaisiin mahdollisimman varmoja. Tällä kertaa ottelun tuomitsee ranskalainen Tony Chapron.

Zamalekin viimeisestä derby-voitosta on kulunut jo yli seitsemän ja puoli vuotta. 21.5.2007 Zamalek kaatoi Al Ahlyn lukemin 2-1, mutta tämän jälkeen on pelattu jo 19 derbyä, joista Al Ahly on voittanut yksitoista ja kahdeksan ottelua on päättynyt tasapeliin. Molemmat joukkueet pelaavat kotiottelunsa yleensä Kairon kansainvälisellä stadionilla, jonne mahtuu 74 000 katsojaa.

https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Zamalekin kannattajien tifo Kairon kansainvälisellä stadionilla. KUVA: flickr / Tarek

Egyptiläisjoukkueet koostuvat pääasiassa kotimaisista pelaajista, sillä sääntöjen mukaan joukkueissa saa olla korkeintaan kolme ulkomaalaista pelaajaa, joten meneillään olevat Afrikan mestaruuskisat eivät juuri vaikuta Egyptin pääsarjassa pelaaviin joukkueisiin. Ei ole kovin yleistä, että pelaajat edustavat uransa aikana molempia Kairon suurjoukkueita, mutta yksi näistä pelaajista on pelaajalegenda Hossam Hassan, joka pelasi urallaan peräti 176 maaottelua Egyptin paidassa.

Väkivalta tyhjensi liigakatsomot

1.2.2012 on päivämäärä, joka on piirtynyt isoilla numeroilla maailman jalkapallohistoriaan. Tuolloin 74 kannattajaa sai surmansa Al Masryn ja Al Ahlyn Port Saidissa pelatun kohtaamisen jälkeen syttyneissä väkivaltaisuuksissa. Jo ottelun alkua jouduttiin siirtämään kotijoukkueen Al Masryn kannattajien rynnättyä kentälle. Ottelun aikana Al Ahlyn kannattajat provosoivat kotijoukkueen kannattajia ja voittoisan ottelun jälkeen Al Masryn kannattajat olivat rynnänneet kentälle ja hyökänneet Al Ahlyn kannattajien kimppuun. Seuranneessa mellakassa kuoli 74 ihmistä, joista suurin osa tallautui tai tukehtui kuoliaaksi. Samaan aikaan Kairossa pelattu Zamalekin ja Ismailyn välinen ottelu päätettiin myös keskeyttää, kun tiedot Port Saidin mellakoista kantautuivat stadionille.

Mellakoiden ja väkivaltaisuuksien juuret löytyvät politiikasta. Al Ahlyn ultrat olivat näkyvästi esillä ex-presidentti Hosni Mubarakia vastustavissa mielenosoituksissa. Mubarak syöstiin lopulta vallasta vuonna 2011. Ottelupäivänä tuhannet ihmiset olivat osoittaneet mieltään presidentiksi tuolloin tyrkyllä ollutta muslimiveljeskuntaan kuuluvaa Mohammed Mursia vastaan ja tilanne riistäytyi käsistä Port Saidin jalkapallostadionilla.

Tapahtumien jälkeen koko Egyptin liiga keskeytettiin. Kausi 2012-13 pelattiin kokonaan tyhjille stadioneille väkivaltaisuuksien ehkäisemiseksi ja tämän lisäksi sarja jaettiin kahteen lohkoon, jotta Al Masry ja Al Ahly eivät pelaisi vastakkain. Myös kauden 2013-14 aloitusta jouduttiin siirtäämään kahteen otteeseen turvallisuussyiden takia ja yleensä elokuussa alkava sarjakausi käynnistyi lopulta vasta joulukuussa. Tälle kaudelle joihinkin otteluihin päästetään jo kannattajia rajoitetusti, mutta suurten joukkueiden kohtaamiset pelataan edelleen turvallisuussyistä tyhjille katsomoille.  Tästä johtuen myöskään torstaisessa Kairon derbyssä ei nähdä kannattajia stadionin sisäpuolella. Päätös on valitettava, mutta riskit huomioon ottaen erittäin ymmärrettävä. Lisäksi kahden lohkon menettelystä luovuttiin täksi kaudeksi ja Al Masry sekä Al Ahly pelaavat jälleen vastakkain sarjaotteluissa.

Niin Zamalekin kuin Al Ahlynkin kannattajat tunnetaan väkivaltaisuudestaan ja derbyn ympärillä käytävien tappeluiden määrä lisääntyi entisestään ultra-kulttuurin rantauduttua myös Egyptiin. Zamalekin ja Al Ahlyn vihanpidolla on myös omat historialliset juurensa. Vastakkain ovat brittien ja keskiluokkaisten Zamalek sekä köyhien nationalistien Al Ahly.

Al Ahlyn ultraryhmä on nimeltään Ultras Ahlawy. KUVA: flickr / Al Hussainy Mohamed

Al Ahlyn ultraryhmä on nimeltään Ultras Ahlawy. Kuvassa kannattajat juhlivat Egyptin mestaruutta kaudella 2010/11. KUVA: Al Hussainy Mohamed

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/

Egyptissä jalkapallo ja politiikka sotkeutuvat pahasti keskenään. KUVA: flickr / elmannosho

Zamalek SC

Zamalek Sporting Club perustettiin vuonna 1911 alun perin nimellä Kasr El-Nil. Kaksi vuotta perustamisensa jälkeen seuran nimi muuttui El-Mokhtalat Clubiksi. Nimi muuttui jälleen vuonna 1940, jolloin seura nimettiin Kuningas Faroukin mukaan King Farouk Clubiksi. Farouk hallitsi Egyptia vuodesta 1936 aina Egyptin vallankumoukseen saakka. Nykyisen nimensä seura sai vallankumouksen jälkeen vuonna 1952. Perustamisensa jälkeen seura nähtiin vahvasti brittiläisten kolonialistien ja muiden ulkopuolisten seurana. Lisäksi vihattu kuningas Farouk piti joukkuetta omanaan. Vielä tänäkin päivänä suurin osa seuran kannattajista ovat joko liberaaleja tai keskiluokkaan kuuluvia.

Zamalek on Al Ahlyn jälkeen Egyptin toiseksi menestynein seura ja se on voittanut Egyptin mestaruuden yhteensä 11 kertaa. Lisäksi joukkue on valloittanut muun muassa Afrikan Mestarien liigan viisi kertaa.

https://www.youtube.com/watch?v=gaszFBcXDU0

Zamalekin ultraryhmä Ultras White Knights pitää katsomossa tunnelmaa yllä silloin kun se sattuu pääsemään katsomoon.

Al Ahly

Fanaattisuus on oikea sana kuvaamaan Al Ahlyn kannattajia. KUVA: Getty Images

Fanaattisuus on oikea sana kuvaamaan Al Ahlyn kannattajia. (Getty)

Egyptiläisen nationalismin ilmentymäksi vuonna 1907 perustettu Al Ahly on Egyptin ja koko Afrikan menestynein seurajoukkue. Se on voittanut historiansa aikana 130 pokaalia, mukaan lukien 37 Egyptin mestaruutta, 35 Egyptin Cupin mestaruutta, kahdeksan Afrikan Mestarien liigan mestaruutta sekä neljä Afrikan Cup voittajien Cupin mestaruutta.

Seuran nimi, Al Ahly, tarkoittaa kirjaimellisesti kansallista joukkuetta ja se perustettiin brittivallan aikana edustamaan egyptiläisyyttä. Seuran fanaattisten kannattajien juhliessa seuran voittamia mestaruuksia, muuttuvat juhlat usein julkisiksi mielenosoituksiksi. Seuran väriksi valittiin punainen kolonialismia käytetyn Egyptin lipun mukaan. Tällä haluttiin korostaa seuran asemaa nimenomaan egyptiläisten seurana. Al Ahly on erityisesti köyhien kannattama seura.

Lähtökohdat otteluun

Kokenut Hossam Ghaly on Al Ahlyn kapteeni. KUVA: Getty Images

Kokenut Hossam Ghaly on Al Ahlyn kapteeni. (Getty)

Kotijoukkueena pelaava Zamalek johtaa Egyptin liigaa 17 pelatun kierroksen jälkeen ja on kolme pistettä edellä toisella sijalla olevaa ENPPIä. Yhden ottelun vähemmän pelannut Al Ahly on sarjassa neljäntenä kahdeksan pistettä Zamalekin perässä.

Zamalekin sarjajohto on pitkälti joukkueen rautaisen puolustuksen ansiota, sillä joukkue on päästänyt kauden sarjaotteluissa vain yhdeksän maalia. Seuran sisällä on viime aikoina kuohunut päävalmentaja Jamie Pachecon lähdettyä saudijoukkue Al Shababin peräsimeen. Tosin Zamalek on voittanut kaikki kolme tilapäisvalmentaja Mohamed Salahin alaisuudessa pelaamaansa ottelua. Keskikenttämies Momen Zakariasta puolestaan tuli yksi niistä harvoista pelaajista, joka siirtyi Zamalekista Al Ahlyn riveihin. Kesällä Zamalekin riveihin siirtynyt hyökkääjä Basem Morsi on viimeistellyt kauden aikana viisi maalia ja on joukkueen paras maalintekijä. Hyökkäävä keskikenttämies Ayman Hefny johtaa Egyptin liigan syöttöpörssiä ja on Zamalekin hyökkäyspelaamisen tärkein lenkki. Egyptin Messiksiksikin kutsuttu Hefny tulee tekemään tuhojaan myös Al Ahlya vastaan, mikäli häntä ei oteta tiukkaan vartiointiin. Myös kokenut keskikenttämies Ahmed Eid on esiintynyt viime peleissä vahvasti.

Espanjalaisen Juan Carlos Garridon luotsaama Al Ahly ei ole viime aikoina ollut parhaimmillaan ja joukkue pelasi muun muassa tasapelit Petrojetiä ja Al Masrya vastaan. Joukkueen heikoin lenkki on puolustus, joka saattaa joutua pahoihin vaikeuksiin nopeiden vastahyökkäyksien kanssa, joten Al Ahlyn pitääkin olla erityisen tarkka taiturimaisen Hefnyn kanssa. Joukkueen peliä johtaa keskikentältä käsin kokenut 33-vuotias Hossam Ghaly, joka on tahkonnut Egyptin maajoukkueessa lähes 70 ottelua ja edustanut aikaisemmin urallaan muun muassa Feyenoordia ja Tottenhamia. 20-vuotias laituri Mahmoud Hassan on ollut tällä kaudella vaarallinen ja alustanut syötöillään kuusi maalia. Hyökkääjä Emad Meteb on viime aikoina onnistunut maalinteossa mukavaan tahtiin ja häneltä odotetaan tehoja myös Zamalekia vastaan.

Sarjakärki Zamalek lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta käytännössä kotietua ei kannattajien puuttumisen takia Al Ahlya vastaan ole.

Kairon derby Zamalek-Al Ahly pelataan torstaina 29.1.2015 kello 18:00.