Viime arvokisojen fiasko ei saa toistua – Portugali tarvitsee ehjän Ronaldon

EM-kisojen avauskierros tulee päätökseensä, kun myös F-lohko pääsee viimein avaamaan kisataipaleensa. Jalkapallofanien tiistai-illan lämmittelystä vastaavat Itävalta ja Unkari ennen kuin EM-kisojen ensikertalainen Islanti pääsee haastamaan Portugalin. Illan yksi mielenkiintoisimmista seurannan kohteista on se, mikä on Portugalin iskukyky tällä hetkellä. Ja tarkemmin mietittynä, mikä on supertähti Cristiano Ronaldon pelikunto ja mieliala?

Se on varmaa, että Portugali ei tule pärjäämään, mikäli Ronaldo ei ole ainakin lähes täydessä iskussa. Se nähtiin vuoden 2014 MM-kisoissa, joissa Ronaldo pelasi polvivamman kanssa. Tulos oli laiha, sillä maalitykki teki vain yhden maalin ja joukkue jäi alkulohkoon. Myös näiden arvokisojen alla Ronaldolla on ollut terveyshuolia. Laitahyökkääjä joutui jättämään loppukaudesta kolme peliä väliin loukkaannuttuaan Villarrealia vastaan huhtikuun lopulla. Tämän jälkeen Ronaldo ehti kuitenkin pelaamaan vielä neljä ottelua Real Madridin paidassa. Yksi niistä oli Champions Leaguen finaali, jossa portugalilaisen suoritus jäi monen mielestä vaisuksi. Tuolloin Ronaldo oli saanut tällin reiteensä vain muutama päivä ennen peliä.

Portugalin kahdesta EM-kisoihin valmistavasta harjoitusottelusta Ronaldo pelasi vain jälkimmäisessä Viroa vastaan. Tuo ottelu loi kuitenkin optimismia varmasti jokaiselle Portugalin fanille. Joukkue voitti 7-0 ja Ronaldo näytti todella virkeältä. Mies osui kahdesti ja piti virolaisia välillä pujottelukeppeinä. Ronaldo on myös jälkikäteen sanonut, ettei hänen olisi pitänyt osallistua vuoden 2014 kisoihin puolikuntoisena, joten voimme olettaa tästäkin miehen olevan kunnossa.

Mikä on sitten Ronaldon maalivire?

Vaikka Ronaldo osui Viroa vastaan kahdesti, niin sitä ennen Portugalin kaikkien aikojen paras maalintekijä ei ole ollut elementissään maajoukkueen paidassa. Viimeisessä kymmenessä maaottelussaan Ronaldo on tehnyt seitsemän maalia. Kaksi siis Viroa vastaan ja mikä huomionarvoista, niin neljä maaleista on syntynyt Armeniaa vastaan kahden karsintaottelun aikana. Isoja maita vastaan verkko ei ole siis yhtä hyvin heilunut. Neljänsiin EM-kisoihinsa osallistuva Ronaldo on toki jättänyt paljon harjoitusotteluja välistä ja ollut mukana lähinnä ”tosipeleissä”.

Real Madridin paidassa Ronaldo pelasi joukkueen viimeisestä 13 ottelusta kymmenessä, jossa syntyi mukavasti yhtä monta maalia, joten edes loukkaantumiset eivät supertähden maalintekoa juuri häirinneet. Ronaldolla on tiistain ottelussa myös mukava porkkana. 31-vuotiaasta Ronaldosta tulee maalin tehdessään ensimmäinen pelaaja, joka on maalannut neljissä EM-kisoissa. Ruotsin Zlatan Ibrahimovic ei pystynyt vielä maanantaina käyttämään vastaavaa tilaisuuttaan Irlantia vastaan.

Islanti ei saa romahtaa

Arvokisojen ensikertalainen Islanti pudottaa todennäköisesti pakkansa todella alas, jotta Portugali ei pysty hyödyntämään nopeita hyökkääjiään maksimaalisesti etenkin vastahyökkäyksissä. Lars Lagerbäckin ryhmä tarvitsee ottelusta hyvän tuloksen eikä murskatappiota, jotta itseluottamus ei heti kaikkoa ryhmästä. Samalla joukkue todennäköisesti toivoo pääkilpailijoidensa Itävallan ja Unkarin jäävän tasapeliin.

F-lohkon ottelut tiistaina:

  • 19:00 Itävalta-Unkari
  • 22:00 Portugali-Islanti

Kansikuva: Getty