Presidentti Donald Trump sai NFL:n takajaloilleen

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

Keskustelu USA:n presidentti Donald Trumpin toiminnasta on käynyt jo pitkään kuumana rapakon takana ja tähän soppaan on oman mausteensa heittänyt myös useampi ammattilaisurheilija. Viikolla koripallotähti Stephen Curry ilmoitti kieltäytyvänsä osallistumasta perinteiselle mestareiden Valkoisen talon vierailulle. Presidentti kuittasi asian kertomalla, ettei Golden State Warriorsin kutsu ole enää voimassa. Samalla hän hyökkäsi NFL-pelaajistoa vastaan, joista osa on näkyvästi esittänyt vastalauseensa polvistuen kansallislaulun aikaan.

NFL:ssä nähty protestimieliala on alkujaan viime kaudelta pelinrakentaja Colin Kaepernickista, joka ensimmäisenä uskalsi osoittaa julkisesti mieltään valtion hallintoa ja sen rasistisia päätöksiä vastaan. Tällä kaudella joka joukkueesta on löytynyt nippu protestoivia pelaajia ja lopulta Trump näki asiakseen puuttua protestiin. Perjantain puheessaan presidentti suorasanaisesti kehotti NFL-joukkueiden omistajia erottamaan protestoivat pelaajat välittömästi. Pitkin viikonloppua Trump jatkoi twiittailuaan samasta teemasta, kun taas eri lajien ammattilaisurheilijat vastasivat takaisin.

Lontoossa vahva kannanotto

Jaguars ja Ravens saivat kunnian aloittaa sunnuntain ottelumaratonin Wembleyn paljon nähneellä stadionilla. Ottelu oli ensimmäinen Trumpin verbaalisen hyökkäyksen jälkeen ja joukkueet olivat päättäneet näyttävänsä pitävänsä yhtä. Molemmat joukkueet valmentajineen ja omistajineen asettuivat USA:n kansallislaulun ajaksi riviin lukiten kätensä toisiinsa. Osa pelaajista seisoi ja osa oli lyönyt polven maahan, mutta tilanteesta huokui ihmisten tuki toisilleen.

Niin liiga, pelaajat, pelaajayhdistys kuin omistajatkin onnistuivat kahdessa päivässä muodostamaan vahvan yhteisymmärryksen asiassa. Useiden sosiaalisessa mediassa nähtyjen kannanottojen jäljiltä liiga näytti pitävänsä monella tapaa omiensa puolta ja sallien pelaajilleen mahdollisuuden näyttää mielipiteensä kentällä.

Steelersillä erilainen lähestyminen

Muiden joukkueiden jatkaessa Ravensin ja Jaguarsin aloittamaa toimintamallia, Pittsburgh Steelers poikkesi valtavirrasta. Joukkueen päävalmentaja Mike Tomlin kertoi Bears-ottelun alla, että joukkue tulee keskittymään otteluun jättäen kansallislaulun kokonaan välistä. Näin tapahtuikin ja Steelers-pelaajisto saapui kentälle vasta alkuseremonioiden jälkeen valmentajien seistessä keskenään kentän laidalla kansallislaulun aikaan. Spekulaatiot siitä, oliko päätös todella pelaajiston tai päävalmentajan, eivät vie asiaa mihinkään suuntaan, mutta Trumpin kannattajat näkivät tilanteen hyvänä asiana.

Tulkitseepa tilannetta miten päin tahansa, Seahawks ja Titans valitsivat samanlaisen tavan toimia sunnuntain myöhäisottelussa. Nähtäväksi jää, mitä tuleva viikko aiheen ympärillä tuo tullessaan. Presidentti twiittasi sunnuntai-illalla, että hän onnistui laskemaan NFL:n katsojalukuja, mutta faktat siitä saamme vasta lähipäivinä. Trump kannustikin faneja jättämään ottelut väliin ja pakottamaan pelaajat kunnioittamaan kansallislaulua ja USA:n lippua. Hänen tapansa johtaa maataan on hyvin erilainen, mihin olemme viime vuosikymmeninä tottuneet länsimaissa ja miljoonien ihmisten seuraamaan NFL:ään puuttuminen saattaa saada vielä todella isot mittasuhteet. On kuitenkin hienoa nähdä miten pelaajayhteisö vetää yhtä köyttä, eikä toistaiseksi soraääniä ole nähty. Jos sellaisia alkaisi ilmenemään, on vaikeaa arvioida, mitä kaikkea NFL-kauden aikana ehtisi tapahtumaan.

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Alex Pantling/Getty