Kohti Rautamaljaa: Rautamalja IV kaiken huipennus

Lauantaina vihdoin ratkeaa kuka Rautamaljan kohtalo, kun Hämeenlinna Huskies ja Hanko Sun City kohtaavat toisensa Kaurialan olympiastadionilla. Ottelun aloituspotku potkaistaan ilmoille kello 16:oo ja paikalle kannattaa suunnata jo noin puolta tuntia aiemmin, koska silloin varmistaa itselle vielä hyvän paikan katsomosta.

Kauden aiemmat kohtaamiset ovat menneet suvereenien esitysten jälkeen hämeenlinnalaisten nimiin, mutta tulevan ottelun sävelet eivät ole aiempien otteluiden tavoin kovinkaan selvät. Sun City on päässyt viimeisimmissä otteluissaan sellaiseen lentoon, että sen pysäyttäminen ei tule olemaan helppoa edes kiven kovalle Huskies puolustukselle.

Tom Lastunen voi nousta finaalissa ratkaisevaan rooliin

Tom Lastunen voi nousta finaalissa ratkaisevaan rooliin

Sun City-hyökkäys vs. Huskies-puolustus

Ottelu tulee pitkälti ratkeamaan juuri näiden osa-alueiden voittajaan, koska aiemmin kaudella hankolaisten hyökkäys ei ole kyennyt tekemään pistettäkään hämeenlinnalaisten puolustusta vastaan. Pisteiden teko ei ole kuitenkaan ollut kovin isoista asioista kiinni ja varsinkin viimeisimmässä kohtaamisessa hankolaisten hyökkäys rullasi ajoittain todella mallikkaasti. Hankolaisten hyökkäämisestä kuitenkin puuttui yleensä ratkaisevilla hetkillä se iso pelintekijä, joka olisi voinut henkilökohtaisilla ratkaisuillaan ottaa ne tarvittavat viimeiset jaardit.

Hämeenlinnalaisten puolustus oli toisaalta runkosarjan aikana monessa ottelussa ajoittain hieman hakusessa, mutta silti se piti 7 ottelussa oman päänsä puhtaana. Kuopio Steelers olikin ainoa joukkue, joka pystyi tekemään Huskiesia vastaan maalin niin sanotulta redzone-alueelta (viimeiset 20 jaardia ennen maalia). Redzone-puolustus on hämeenlinnalaisilla kunnossa ja maalien tekeminen sitä vastaan on todella vaikeaa.

Miten Sun City-hyökkäys voi yllättää Huskies-puolustuksen:

Hankolaisten hyökkäys on vahvistunut Joakim Lindholmilla. Hyökkäyksen sekatyömies Lindholm voikin olla se aiemmin puuttunut palanen hankolaisten hyökkäyksen palapeliin. Lindholmin vaarallisuudesta kertoo kahdessa ottelussa tehdyt 5 TD ja lähemmäs 400 jaardia. Jos Lindholm saa otteluun alkuun muutamia isoja onnistumisia tulee hankolaisten mahdollisuudet kasvamaan huomattavasti. Toisaalta Lindholmin jäädessä ilman palloja ja tulosta, voi hankolaisten hyökkäys vajota takaisin sille samalle tasolle, jolla se oli kauden aiemmat kohtaamiset.

Mikä sitten on nostaa Huskies puolustuksen osakkeita:

Edellisten kohtaamisten perusteella hämeenlinnalaisten puolustuksenlinjan materiaali voi ratkaista ottelun kotijoukkueen eduksi. Kotijoukkueen puolustuksenlinjasta löytyykin leveyttä ja yleensä se pääsee rummuttamaan lyhyillä vaihdoilla kokoajan kentällä olevia hyökkäyksen linjamiehiä vastaan. Yksi ottelun suurimmista kysymyksistä on, kestääkö viime kerralla kesken ottelun väsähtänyt hyökkäyksenlinja tällä kertaa kotijoukkueen vyörytystä. Ilman kunnollista heittosuojaa tulee pelinrakentaja Sebastian Berndtssonille pitkä ilta Hämeenlinnassa.

Joakim Lindholm vs. Aku Kattainen

Nuorten maajoukkueessakin MVP-palkinnolla ansioitunut Aku Kattainen on yksi sarjan parhaista puolustajista ja hänen roolinsa varmasti tuleekin korostumaan tulevassa ottelussa. Lindholm on yksi sarjan parhaista hyökkäyksen pelaajista, joten taisteluparista varmasti tulee hyvin mielenkiintoinen. Se kuitenkin on jo ennakkoon selvää, että Lindholm tulee saamaan hämeenlinnalaisten puolustukselta erikoishuomiota ja ei olisi ihme vaikka Kattainen toimisi herran päälystakkina koko ottelun ajan.

Nesin heitot ratkaisevat paljon Rautamaljassa

Nesin heitot ratkaisevat paljon Rautamaljassa

Sun City-puolustus vs. Huskies-hyökkäys

Huskies-hyökkäys on ollut viimeisimmissä Sun City-otteluissa todella tehokas. Hämeenlinnalaiset ovat takoneet kolmessa viimeisimmässä ottelussa taululle vähintää 45 pistettä. Otannassa on siis mukana myös viime vuoden välierä, jonka voitolla Huskies pääsi viime vuotiseen Rautamaljaan. Tätä taustaa vastaan on vaikea kuvitella hämeenlinnalaisten hyökkäyksen hyytyvän tulevassakaan ottelussa alle 25 pisteen suoritukseen.

Sun City-puolustuksen kannalta viimeinen kohtaminen Hämeenlinnassa oli hyvää pelaamista aina ensimmäisen puoliajan loppuun saakka. Toinen puoliaikakin alkoi hyin mutta muutamat hyökkäyksen pallonmenetykset maksoivat paljon. On siis mielenkiintoista nähdä millaisella taktiikalla hankolaiset lähtevät tällä kertaa pysäyttämään hämeenlinnalaisten hyökkäystä.

Miten Sun City-puolustus voi sitten pysäyttää Huskies-hyökkäyksen:

Viimeisempien kohtaamisien perusteella hankolaisten peruspelaaminen ei tule riittämään hämeenlinnalaisten pysäyttämiseen. On siis mielenkiintoista nähdä, mitä Sun Cityn valmennus on keksinyt finaalia varten, koska jotain sen on pakko yrittää, että pelaaminen olisi viime kertoja tuloksellisempaa. Yksi ratkaisu olisi varmasti antaa painetta pelinrakentaja Niclas ”Nesi” Carpelanille, koska viimeisimmissä kohtaamisissa takakentän pelaaminen ei ole riittänyt Nesin pyörittämää heittosirkusta vastaan. Ongelmaksi paineen antamisessa voi muodostua hämeenlinnalaisten loistavassa vireessä oleva hyökkäyksenlinja. Linjasta hankolaiset tuskin tulevat saamaan painetta tarpeeksi, vaikka Markku Heinänen on yksi sarjan parhaista puolustuksen linjamiehistä. Painetta hankolaisten pitää antaa ennemmin tukimiesten toimesta ja se taas heikentää joukkueen juoksupuolusta merkittävästi.

Millä avuillla Huskies-hyökkäys sitten kääntää ottelun kotijoukkueelle

Hämeenlinnalaisten kannalta vastustajan pelaamisella ei ole ollut tämän kauden aikana paljoakaan väliä, koska joukkue pystynyt toteuttamaan omaa pelisuunitelmaansa yleensä todella mallikkaasti. Isoin kiitos tästä kuuluu loistavassa vireessä olevalla hyökkäyksenlinjalle, joka on pystynyt ottelusta toiseen tekemään juoksuille aukkoja ja suojelemaan pelinrakentajaa heittopeleissä mallikkaasti. Rautamaljassa nähdään lähteekö hurttalauma juoksemaan edelleen neljän keskushyökkääjän voimin vastustajaansa puhki ja vasta sen jälkeen heittämään. Vai lähteekö joukkueen heittosirkus pyörimään heti ottelun alusta asti?

Sun City takakenttä vs. Niclas ”Nesi” Carpelan & Juhani Kähönen

Jo reilun vuosikymmenen suomalaiskenttiä dominoinut kaksikko on varmasti otettu huomioon Sun Cityn pelisuunitelmassa ja eikä turhaan. Onhan niin Nesi kuin Juhani Kähönenkin voittanut urallaan monia mestaruuksia, ja he kyllä tietävät mitä finaalissa pelaaminen vaatii. Sun Cityn takakentän iltapuhde tuleekin olemaan finaalissa todella raskas, ettei 20 vuotta sitten vaahteramaljan MVP:si valittu Kähönen tule uusimaan temppuaan tämän vuoden Rautamaljassa.

Sun City tukimiehet vs. Janne Moisio & AP Reinikainen

Janne Moisio juoksi runkosarjan aikana yli 1000 jaardia ja hänen pysäyttäminen tulee olemaan toinen Sun City puolustuksen haasteista. Moision lisäksi myös AP Reinikainen oli runkosarjan aikana todella vaarallinen, ja varsinkin lyhyempien juoksujen kanssa herraa on lähes mahdotonta pysäyttää. Edellinen kohtaaminen Hämeenlinnassa ratkesi juuri tämän kaksikon kantaessa palloa vastustamattoman tehokkaasti yli hankolaisten puolustuksen. Sun Cityn tukimiesten urakka tuntuukin ennakkoon lähes mahdottomalta, mutta kauden parhaalla pelillään tukimies-osasto voi onnistua tehtävässään.

Arvio:

Joakim Lindholmin paluu on Sun Cityn hyökkäykselle iso asia, mutta on silti vaikea uskoa yhden miehen muuttavan koko ottelun asetelmia päälaelleen. Hankolaisten puolustuksen pitää keksiä jotain mullistavaa, jotta hankolaisten mahdollisuudet mestaruuteen ovat edes jonkinlaiset. Huskies leirissä ei voida kuitenkaan tuudittautua kauden aiempien pelien voittoihin ja joukkueen tarvitseekin olla henkisesti valmiina pelaamaan mestaruudesta. Viime vuoden Rautamaljan häviäminen on kuitenkin hämeenlinnalaisten kannalta lauantaina hyvä asia, koska se varmasti muistuttaa pelaajia siitä miltä tuntuu poistua finaalista ilman mestaruuspokaalia. Huskies lähtee otteluun ennakkosuosikkina ja sen suurimmaksi esteeksi voi nousta huono valmistautuminen tai pallon menetykset, joihin finaalissa ei tule olemaan varaa. Huskies voittaa Rautamaljan 35-21 auringon laskiessa horisonttiin.