Kohti Rautamaljaa: viikko 1

Himoitun Rautamaljan metsästys alkaa viikonloppuna. (Gridiron.fi kuva)

Himoitun Rautamaljan metsästys alkaa viikonloppuna. (samppas.net kuva)

Noin kuukausi takaperin julkaisimme Rautamaljan kausiennakon ja sen suuri suosio yllätti, joten päätimmekin ennakoida 2. divisioonan tilanteita läpi kesän.  Tuon ennakon jälkeen on pelattu monta harjoitusottelua ja Imatra Spring Bowl, joten joukkueiden iskukyky on aiempaa paremmin tiedossa.

Viikonlopun kaikki 2. divisioonan ottelut pelataan lauantaina ja alkamisajatkin täsmäävät kun alkuvihellys kuuluu kolmella paikkakunnalla kello 14.

Bulldogs – Huskies

Kotijoukkue Bulldogs pelasi harjoitusottelun pari viikkoa sitten Lahtelaisen Panthersin kanssa. Tuon ottelun perusteella sipoolaiset tulevat luottamaan ensi kesänä vahvaan juoksuhyökkäämiseensä. Bulldogs-hyökkäyksessä isoa roolia tulee kantamaan blokkaava keskushyökkääjä Heikki Suominen, Suominen pystyikin jo Panthersia vastaan väläyttelemään pitkillä juoksuillaan. Pelinrakentajan kokemattomuus pelipaikallaan taas voi olla joukkueen akilleen kantapää ellei kehitystä ole tapahtunut viimeisten viikkojen aikana. Toimiva juoksuhyökkäys kuitenkin takaa sen että sipoolaiset tulevat taistelemaan heti kauden alusta asti jokaisen ottelun voitosta.

Sipoolaisten vahvuudeksi voidaan mainita joukkueen puolustus, josta näyttäisi löytyvän mukavasti kokoa ja kokemusta. Ainakin harjoitusottelussa Bulldogs-puolustus oli terävä ja miinuksille jääneitä juoksusuorituksia nähtiinkin Pantherssilta todella paljon. Joukkueen heittopuolustus kuitenkin pääsee kunnon testiin vasta viikonloppuna, kun vastaan asettuu ehkä sarjan kovin heittojoukkue Hämeenlinna Huskies.

Huskies osallistui Imatralla järjestettyyn Spring Bowliin muutama viikko sitten ja silloin joukkueen pelaaminen näytti tasapainoiselta. Turnauksen voitto irtosikin hämeenlinnalaisille suhteellisen selvästi. Joukkue teki turnauksessa yhteensä 60 pistettä ja päästi ainoastaan 6 pistettä. Parannettavaa kuitenkin jäi myös hämeenlinnalaisille. Joukkue tuntui tekevän paljon virheitä lähellä vastustajan maalia. Kesällä otteluiden ollessa tiukkoja näihin pisteittä jäämisiin joukkueella ei ole varaa.

Huskies-hyökkäys tulee varmasti perustumaan tälläkin kaudella vahvaan heittopeliin, onhan joukkueella käytössä sarjan paras pelinrakentaja. Imatralla joukkueen juoksupeli oli kuitenkin todella vahvaa ja sen perusteella voidaan olettaa hämeenlinnalaisten juoksevan tällä kaudella edelliskautta enemmän. Juoksuhyökkäämisen puolesta puhuu myös joukkueen isokokoinen hyökkäyksenlinja josta löytyy liikkuvuutta.

Huskies-puolustus oli todella vakuuttava Imatralla käydyssä turnauksessa, tuloksena olikin ainoastaan yksi päästetty maali. Turnauksen perusteella onkin helppo arvioida Huskies-puolustuksen olevan yksi sarjan parhaista. Huskies-puolustus vahvistui eilen kun joukkueen vahvuuteen liigakentiltä siirtyi tukimies Lasse Väisänen. Väisäsen lisäksi myös konkari tukimies Teemu Kuusisto allekirjoitti sopimuksen Huskiesin kanssa. 8 SM-kultaa voittanut Kuusisto oli viime kaudellakin Hämeenlinnalaisten apuna, tosin silloin toimien hyökkäyksen puolella useassa roolissa.

Arvio:

Huskies voittaa ottelun. Viikonlopun suurin piste-ero nähdään tässä ottelussa.

Sun City – Steelers

Sun City on pelasi harjoitusottelun Pietarilaista Griffinsia vastaan huhtikuun alussa,  tuosta ottelusta ei kuitenkaan ole paljon tietoa tihkunut. Joten joukkueen arviointi pitää suorittaa muiden tietojen perusteella. Sun City-hyökkäys kärsi todella ison menetyksen kevään aikana kun joukkueen kirkkain tähti Joakim Lindholm päätti jättää alkavan kauden väliin. Lindholmin menetys voikin näkyä kauden ensimmäisissä otteluissa selvästi, olihan Lindholm viime kaudella se pelaaja johon Sun City-hyökkäys nojautui tiukoissa tilanteissa. Pelinrakentaja Sebastian Berndtsson oli suomen maajoukkueen mukana opiskelijoiden MM-kilpailuissa. Berndtssonin pelituntuman pitäisikin olla kunnossa heti kauden avausottelussa.

Sun City-puolustus on pysynyt suhteellisen hyvin kasassa viime kaudesta ja sen pelaamisessa ei pitäisi olla ongelmia. Joukkue sai myös hyviä uutisia kevään aikana kun joukkueen ehkäpä paras puolustaja Joni Hildén perui välivuosi-puheensa ja palasi joukkueen harjoituksiin. Hildénin lisäksi joukkueen vahvuuteen siirtyi huhtikuussa kokenut tukimies Lauri Olsbo.

Steelers pelasi harjoitusottelun vapun jälkeen Savonlinnassa Jyväskyläläistä Jaguarsia vastaan. Tuosta ottelusta Steelers oli järjestänyt live-lähetyksen joten jokainen pystyi tuon ottelun näkemään kotisohvalta käsin. Steelers tulee ilmeisesti näyttämään kesän aikana muitakin otteluitaan livenä stream-lähetyksen avulla.

Jaguars-ottelun perusteella Steelers-hyökkäys näytti olevan hyvin valmistautunut alkavaan kauteen. Tietenkin hiomistakin löytyi, mutta perustekeminen hyökkäyksen osalta näytti hyvin valmiilta. Steelersin option-hyökkäys näytti luottavan juoksemiseen, onkin mielenkiintoista nähdä kuinka paljon pallo on ilmassa ensimmäisessä ottelussa kun vierasjoukkue hyökkää.

Steelers-puolustus oli ajoittain harjoitusottelussa ongelmissa heittoa vastaan. Heittopuolustus onkin se osa-alue jota ennakkoon voi epäillä jos Steelersin pelaamisesta haluaa jotain epäillä. Heittopuolustus kuitenkin paranee harjoitusottelusta opiskelijoiden MM-kisoista palaavan Esa Pietikäisen mukana. Juoksupuolustaminen kuopiolaisilla on ollut kunnossa jo vuosia, joten juoksemalla Steelersiä on vaikea yllättää.

Arvio:

Viimekaudella Steelers ei ollut valmis kauden avausotteluun ja silloin tuloksena olikin tappio juuri Sun Cityä vastaan. Nyt onkin odotettavissa hyvin valmistautunut vierasjoukkue joka lähtee otteluun hyvin nälkäisenä. Steelers voittaa tiukan ottelun lopulta muutaman pisteen erolla.

Wolverines II – Rajaritarit

Wolverines lähtee kauteen ison rosterin ja hyvän valmennuksen turvin. Joukkueen iskukyky kuitenkin on täysin arvoitus,  joukkueen tekemisestä kun ei ole paljon tietoa tihkunut.

Wolverines-hyökkäyksen kuvioista on vaikea sanoa mitään. Rosteria tutkiessa kuitenkin silmään pistää keskushyökkääjien määrä, joten odotettavissa on juoksupainotteinen hyökkäys. Juoksun lisäksi juokkue varmaankin pelaa viime vuosilta tuttua option-hyökkäystä. Tietysti uusiutunut valmennus on voinut tuoda mukanaan jotain aivan uutta joukkueen pelaamiseen.

Wolverines-puolustus on sarjan monipuolisin ja sitä kautta myös yksi parhaista. Onkin hyvin vaikea keksiä ennakkoon heikkouksia joukkueen puolustuksesta.

Rajaritarit oli mukana Imatralla järjestetyssä turnauksessa, tuon turnauksen perusteella on kuitenkin vaikea arvioida joukkueen iskukykyä. Olihan moni joukkueen runkopelaajista muualla kun pelivarusteet päällä kentällä. Turnauksessa Rajaritarit kuitenkin esiintyivät edukseen voittaen Bouncersin ja pelattuaan tasaisen ottelun Huskiesin kanssa(0-20).

Se kuitenkin Imatralla selvisi että lupaava pelinrakentaja Juho Väisänen tekee paluun pelikentille loukkaantumisien jälkeen. Väisänen olikin hyvällä pelipäällä varsinkin turnauksen ensimmäisessä ottelussa Mikkeliläistä Bouncersia vastaan. Väisäsen paluu muuttaakin varmasti Rajaritareiden pelikirjaa viime vuotista heittopainotteisemmaksi.

Rajaritareiden-puolustus näytti turnauksen perusteella hyvältä ja suurempia aukkoja siitä ei löytynyt. Lähellä omaa maaliaan puolustus oli jopa todella hyvä, joukkueen kannalta onkin tärkeää saada isot virheet pois pelaamisesta.

Arvio:

Viimekaudella joukkueiden keskenäinen ottelu oli todella tiukka päättyen 12-9 Wolverinesin voittoon. Wolverines voittaa tämänkin kauden ensimmäisen kohtaamisen isomman rosterinsa turvin.