Kohti Rautamaljaa: Viikko 9

Edellinen kierros oli ehkä koko kesän paras 2. divisioonasssa. Kierroksella yksikään ottelu ei ratkennut vielä ensimmäisen puoliajan aikana, ja Helsingissä jännitys säilyi aina ottelun loppuun asti. Otteluiden voittajat olivat kuitenkin ne joukkueet, joita olimme ennakkoon arvelleet – sen suhteen ei suurempia yllätyksiä nähty. Harmillista sinänsä, koska tulevana viikonloppuna ottelut kärsivät sen vuoksi hieman panoksettomuudesta.

Tulevana viikonloppuna suurin panos on Wolverines II:lla, jonka on pakko voittaa sarjan kakkosena majaileva Huskies. Tappion sattuessa helsinkiläiset joutuvat varmuudella karsimaan sarjapaikastaan 2. divisioonassa. Muissa otteluissa ei panosta suuremmin ole ja tuleva viikonloppu onkin hyvä harjoitus monelle joukkueelle tulevia tärkeitä otteluita varten, joista panosta ei puutu.

Vaikka tulevan viikonlopun ottelut ovatkin ”panoksettomia”, on hyvä muistaa, että Hämeenlinnassa pelataan reilun viikon kuluttua ottelu jossa ratkaistaan runkosarjan voittaja. Lauantaina 16.8 klo 16 jenkkifutiksen ystävien kannattaakin suunnata katseensa Hämeenlinnan Pullerille, jossa Huskies kohtaa Kuopiolaisen Steelersin.

Wolverines II – Huskies

09.08 kello 14.00 Velodromi, harjoituskenttä Helsinki

Wolverines-hyökkäys nousi haudasta viime viikonloppuna Steelersiä vastaan, kun joukkue sai ottelun toisella puoliajalla juoksuhyökkäyksensä kulkemaan. Juoksuhyökkäys on edelleen se ase, jolla helsinkiläiset palloa kuljettavat kun heiton uhka joukkueen hyökkäyksestä puuttuu lähes täydellisesti. Toisaalta Huskiesia vastaan joukkueella ei ole enään mitään hävittävää, joten olisi ihmeellistä, jos joukkueen valmennus ei olisi valmis ottamaan riskejä kiven kovaa Huskies-puolustusta vastaan.

Wolverines-puolustus pelasi jälleen mallikkaasti lähes koko ottelun Steelersiä vastaan. Viimeisen minuutin nukahdus kuitenkin maksoi jälleen joukkueelle voiton ensimmäisen kohtaamisen tapaan. Helsinkiläisten kunniaksi kuitenkin täytyy sanoa, että edellisen ottelun ratkaisu oli todella epäselvä ja kuopilaiset käyttivät tuomarin puuttumista häikäilemättömästi hyväkseen maalin teossa. Katsomoon asti näkynyt virhe jäi vajaamiehiseltä tuomaristolta näkemättä, ja selvän rikkeen avustamana syntynyt maali hyväksyttiin vain puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä.

Huskies-hyökkäys yski jälleen edellisellä kierroksella pahoin, ja hurttien tekemisessä näkyykin selvästi takareisivammasta kärsivän laitahyökkääjä Juhani Kähösen poissaolo. Hämeenlinnalaisten kannalta Kähösen paraneminen olisi hyvin suotavaa viimeistään viikon päästä käytävään Steelers-otteluun,  jossa panoksena on runkosarjan voitto. Siinä missä hurttien heittohyökkäys on ollut ongelmissa viimeisien viikkojen aikana on juoksuhyökkäys ottanut isoa roolia joukkueen kannattelemisessa. Juoksuhyökkäyksen ykköstykkinä on toiminut Janne ”Monne” Moisio, joka on juossut koko kauden yli 100 jaardin keskiarvolla. Moision lisäksi myös Ari-Pekka Reinikainen on kantanut hienosti vastuuta hämeenlinnalaisten juoksuhyökkäyksestä. Varsinkin lyhyemmissä ja tiukemmissa tilanteissa Reinikainen on ollut joukkueelleen korvaamaton pelaaja.

Huskies-puolustus on pelannut 7 nollapeliä tämän kauden aikana ja päästänyt ainoastaan 15 pistettä. Päästettyjen pisteiden määrä on hämmästyttävän pieni kun ajattelee, että samaan aikaan hämeenlinnalaisten puolustus on tehnyt enemmän pisteitä (16 pistettä) kun päästänyt tämän kauden runkosarjan aikana. Loistavan puolustuspelaamisen vuoksi hämeenlinnalaisia voidaankin pitää edelleen sarjan suurimpana ennakkosuosikkina, vaikka sarjasijoitus onkin Steelersin jälkeen toisena. Edellisellä kierroksella Sun Cityä vastaan hämeenlinnalaiset pääsivät pyörittämään puolustustaan todella monen vaihtomiehen voimin ja se toi tulosta nollapelin muodossa.

Arvio

Vaikka Huskies lähtee otteluun ilman suurempaa panosta, on joukkue huhujen mukaan lähdössä otteluun lähes parhaalla miehistöllään. Wolverines taas lähtee otteluun todella kovan panoksen siivittämänä ja sen luulisi näkyvän ainakin ottelun alussa joukkueen otteissa. Huskies puolustus on sarjan paras juoksua vastaan, ja sen vuoksi ottelussa tuskin nähdään kovin montaa kotijoukkueen maalia. Huskies voittaa ottelun 0-28

Bulldogs – Sun City

09.08 kello 14.00 Söderkullan kenttä Sipoo

Bulldogs-hyökkäys jäi jälleen ilman pisteitä viime kierroksella Lappeenrannassa käydyssä ottelussa. Sipoolaisten hyökkääminen onkin ollut läpi kauden todella vaikeaa, ja edellisen ottelun perusteella ei farmista tulleet pelaajatkaan pysty auttamaan asiaan. Sipoolaisten kannalta onkin tärkeämpää saada ajettua uudet pelaajat paremmin sisään hyökkäykseensä ennen kuun vaihteessa käytäviä karsintaotteluita. Tilastokummajainen on myös se, että sipoolaisten hyökkäys ja puolustus on tehnyt yhtä paljon pisteitä tämän kauden aikana.

Bulldogs-puolustus näytti piristyneen hieman farmipelaajien tulosta ja se taisteli komeasti Lappeenrannassa. Hyökkäyksen ”munattomuus” kostautui myös puolustuksen puolella eivätkä lukemat eivät aina kerro kaikkea puolustuksen tasosta. Lappeenrannassa myös sipoolaiset pääsivät juhlimaan puolustuksensa johdolla pisteidentekoa sen palautettua Rajaritari-pelaajalta pudonneen pallon aina maaliin asti.

Sun City -hyökkäys oli jälleen Huskies-puolustusta vastaan aseeton ja joukkue jäi toistamiseen ilman tehtyjä pisteitä hämeenlinnalaisia vastaan. Huolestuttavampaa on kuitenkin se, että hankolaisten hyökkäys ei lähtenyt oikeastaan ollenkaan rullaamaan Hämeenlinnassa, ja edetyt jaardit jäivätkin lopulta hyvin vaatimattomiksi. Viime viikot kehuja kerännyt pelinrakentaja Sebastian Berndtsson oli hämeenlinnassa suhteellisen vaatimaton, ja varsinkin paineen alla Trojansissakin Vaahteraliigaa maistellut pelinrakentaja oli jopa huono. Berndtsson sortui ottelun ratkaisevilla hetkillä kahteen syötönkatkoon ja toinen syötönkatkoista vielä palautettiin maaliin asti.

Sun City -puolustus pelasi suhteellisen hyvän ottelun Hämeenlinnassa ja takakentän onnistumiset varmasti miellyttävät joukkueen valmennusta. Sun City -puolustus on nostanut tasoaan läpi kauden, ja sen ansiosta joukkue tulee taistelemaan varmasti myös välierän voitosta muutaman viikon kuluttua. Tulevana viikonloppuna hankolaiset pääsevät varmasti myös peluuttamaan vähemmälle peliajalle jääneitä puolustajia. Se on seuraavia viikkoja silmällä pitäen tärkeää, sillä silloin leveyttä pitää löytyä.

Arvio

Sun City varmistaa lopullisesti paikan pudotuspeleissä voitolla ja sitä joukkue ottelusta myös hakee. Bulldogs taas pelaa ainoastaan kunniasta ja harjoittelee jo karsintaottelua varten. Sun City voittaa ottelun 0-36

Steelers – Rajaritarit

09.08 kello 15.00 Väinölänniemi Kuopio

Steelers-hyökkäys teki sen taas. Kuopiolaiset nousivat ottelun voittoon takaa-ajoasemasta juuri ennen ottelun päätöstä Helsingissä. Steelers-hyökkäyksen ongelmista kertoo,  se että joukkueen piti olla selvä ennakkosuosikki Wolverinesiä vastaan, mutta hyökkäys ei yksinkertaisesti saanut hommaa toimimaan. Wolverines-ottelussa tappiokaan ei olisi ollut vääryys, koska Pekka Utriaisen tekemää voittomaalia edelsi selvä puolustajan tönäisy, jonka ansiosta Utriainen palloon pääsi käsiksi. Steelersin puolustukseksi kuitenkin pitää sanoa, että joukkue on kärsinyt loukkaantumisista viimeiset viikot ja Helsingissä joukkue oli liikkeellä ainoastaan 17 pelaajalla.

Steelers-puolustus oli myös hieman unessa Wolverines-ottelussa ja varsinkin toisella puoliajalla juoksupuolustaminen oli huonoa. Juoksupuolustuksen kuntoon saaminen on kuopiolaisille tärkeää, koska reilun viikon kuluttua joukkue kohtaa vahvasti juoksulla etenevän Huskiesin. Huskies-peliä ennen Steelersin pitäisi selvittää ottelu Rajaritareita vastaan. Joukkueen onkin hyvä  harjoitella Rajaritareita vastaan uusia kuvioita, koska ottelussa ei ole mitään panosta kotijoukkueen kannalta.

Rajaritarit-hyökkäys heräsi eloon ennen kesätaukoa ja sen jälkeen meno onkin ollut hyvin miehekästä. Lappeenrantalaisten hyökkäyksen suurimpina tähtina ovat olleet pelinrakentaja Juho Väisänen ja keskushyökkääjä Santeri Inkinen. Inkisen vahvat juoksut ovat aiheuttaneen monelle joukkueelle ongelmia, ja sitä kautta vastustajat ovat joutuneet miehittämään puolustuksen boksia kunnolla. Väisänen taas on tuonut heitoillaan uudenlaista uhkaa joukkueen tekemiseen.

Rajaritarit-puolustus ansaitsee jälleen kehuja. Toinen nollapeli kolmen ottelun sisään on todella kova suoritus. Puolustuksenlinja on se osa-alue, jota jokaisen vastustajan pitää kunnioittaa lappeenrantalaisten joukkueesta. Aatu Suhonen on ollut ehkä se kirkkain tähti, kun mietitään Rajaritareiden joukkuetta kokonaisuudessaan viime otteluiden aikana. Bulldogsiakin vastaan Suhonen säkitti vastustajan pelinrakentajan peräti kolmesti.

Arvio

Rajaritarit unelmoivat paikasta puotuspeleihin ja voitto Steelersistä voi pitää tuon unelman elossa, jos Hangossa tapahtuu pieni ihme. Steelers lähtee taas otteluun täysin ilman panosta, minkä seurauksena on mielenkiintoista nähdä kuinka monta pelaajaa kuopiolaiset saavat jalkeille otteluun. On hyvin mahdollista että Steelers säästelee ottelussa avainpelaajiaan ja Rajaritarit voittavat ottelun 14-16