NFL:n kärkinelikko selvillä – Brady rikkoi käsittämättömän ennätyksen

NFL:n pudotuspelien divisioonakierros tarjosi katsojilleen upeat neljä ottelua. Jännittävien vaiheiden jälkeen voittajat saatiin ratkottua, kun kotijoukkueet pitivät Denver Broncosia lukuunottamatta pintansa. Taisteluaan Super Bowlista jatkavat siis New England Patriots, Seattle Seahawks, Green Bay Packers ja Indianapolis Colts.

New England Patriots vs. Baltimore Ravens

Ennakolta Patriotsin piti kävellä helpohkoon voittoon ottelussaan Baltimore Ravensia vastaan. Baltimore pisti kuitenkin todenteolla kampoihin ja teki ottelusta loppuun asti tiukan. Ravens aloitti ottelun käsittämättömällä tavalla merkaten taululle 14-0-johdon, kun ottelu oli ehtinyt vanheta vasta reilut seitsemän minuuttia. Patriots vastasi huutoon tasoittamalla ottelun Tom Bradyn esityksillä (juoksumaali ja 15 jaardin heittopeli Danny Amendolalle). Toisella puoliajallakin maaleja nähtiin tasaiseen tahtiin ja komeimmasta vastasi tilapäistä pelinrakentajan virkaa kokeillut Julian Edelman. Edelman sai pallon linjan taakse Bradyltä ja heitti sen saman tien eteenpäin Amendolalle, joka viimeisteli 51 jaardin maalinsa.

Baltimore Ravens pysyi pelissä mukana loistavasti toimineen juoksupelinsä ansiosta. Siitä vastasi keskushyökkääjä Justin Forsett, puhkoen Patriotsin puolustuslinjaa kerta toisensa jälkeen 126 jaardin arvoisesti. Kumpikaan Smith ei puolestaan pystynyt tarkassa vartioinnissa auttamaan joukkuettaan riittävän hyvin.

Ottelun ratkaisu

Ottelun viime minuuteilla näytti siltä, että Ravens onnistuu kirimään vielä kotijoukkueen ohi. Joukkue aloitti viimeisen rynnistyksensä oman maalialueensa läheltä, kun aikaa oli viisi minuuttia jäljellä. Joukkueen pelinrakentaja Joe Flacco johti joukkonsa vakuuttavasti Patriotsin alueelle ja aina 36 jaardin linjalle asti, kunnes reilu minuutti ennen loppua Patriotsin puolustuksen Duron Harmon ratkaisi ottelun upealla syötönkatkollaan. Flacco sai vielä yhden heittoyrityksen viimeisellä sekunnilla puolesta kentästä, mutta siitä ei ollut enää kääntämään ottelua.

Tom Brady rikkoi mahdottomana pidetyn ennätyksen

Patriotsin Tom Brady jatkoi upeita pudotuspeliotteitaan. Mies kasvatti kolmen maalinsa turvin pudotuspelien maalimääränsä 46 maaliin ja nousi sillä ohi legendaarisen Joe Montanan kaikkien aikojen ykköseksi. Samalla hän kirjasi tililleen myös ottelukohtaiset pudotuspeliennätykset heittojaardeissa (367) ja onnistuneissa heitoissa (33). Näistä saavutuksista,etenkin ensimmäisestä, voi moni liigassa pelaava pelinrakentaja vain unelmoida.

Lopputulos: Patriots – Ravens 35 – 31

Seattle Seahawks vs. Carolina Panthers

Kierroksen selvänumeroisin ottelu pelattiin Seattlessa. Numerot eivät kuitenkaan anna oikeaa kuvaa ottelun luonteesta. Panthers onnistui ensimmäisellä puolikkaalla hyvin ja pääsi tauolle ”vain” neljän pisteen tappioasemassa. Ottelusta povattiin ennakkoon laadukkaiden puolustusten kaksintaistelua ja ne osoittivatkin tasonsa. Siitä huolimatta jaardeja kertyi molempien laariin yli 300. Seahawks onnistui lisäksi kahdesti katkaisemaan Carolina Panthersin pelinrakentajan Cam Newtonin heitot.

Ottelun ehdoton hahmo oli Seahawksin pelinrakentaja Russell Wilson, joka kolmella maalillaan piti joukkueensa koko ottelun johtoasemassa ja onnistui etenkin kolmansissa yrityksissä loistavasti keräten niistä saldon 8/8 ja kaupan päälle muutaman maalin. Häikäisevää hyppyvoimaa puolestaan esitteli Seattlen puolustuksen Kam Chancellor loikaten kahdesti Panthersin potkumaalimuodostelman yli ja onnistuen samalla estämään maalin synnyn.

Panthersilla oli vielä hyvät mahdollisuudet nousta taistelemaan ottelun voitosta, kun se sai pallon 10 minuuttia ennen loppua käsiinsä omalla 20 jaardin linjallaan tilanteessa 24-10. Joukkue eteni vakuuttavasti kohti toista päätyä Newtonin heiluttaessa tahtipuikkoa. Pelikellon tikittäessä kohti loppuaan, Panthers oli jo Seahawksin 13 jaardin linjalla ja aikaa kellossa vielä kuusi minuuttia. Newton tavoitteli kavennusmaalia heittollaan laitahyökkääjälleen, kun Seahawksin Kam Chancellorin päätti kruunata iltansa syötönkatkolla. Mies ei jättänyt työtään kesken, vaan juoksi perään 90 jaardin kunniajuoksun Panthersin maaliin asti. Ottelu oli sitä myöten pelattu ja loppu pelkkää kosmetiikkaa.

Lopputulos: Seahawks – Panthers 31 – 17

Green Bay Packers vs. Dallas Cowboys

Ottelu eteni tasaisesti Dallas Cowboysin pysyen jatkuvasti johtoasemassa. Parhaimmillaan vierasjoukkue johti ottelua 11 pisteellä, kunnes Packersin loppukiri toisella puoliskolla alkoi. Packersin hyökkäys kärsi etenkin alkupuoliskolla pelinrakentajansa Aaron Rodgersin pelikunnosta. Miehen jalat eivät olleet lähelläkään normaalitasoa, mutta käsi sen sijaan lämpeni loppua kohden huikeasti ja jalkavaivoista huolimatta Rodgers keräsi loistavat tilastot (316 jaardia, 3 TD), vaikka juoksut jäivätkin näkemättä.

Molempien joukkueiden puolustukset onnistuivat hyvin tehtävissään, mutta kentän hahmot löytyivät hyökkäyksen puolelta. Cowboysin keskushyökkääjä DeMarco Murray oli lähes pitelemätön edeten 123 jaardia ja saalistaen yhden maalin. Murrayn juoksut olivat myrkkyä Packersin puolustukselle, eikä se onnistunut löytämään lääkkeitä herran hidastamiseen. Ottelun tärkeimmäksi pelaajaksi nousi Packersin laitahyökkääjä Randall Cobb, joka oli mukana suurimmassa osassa kotijoukkueen tärkeimmistä peleistä. Yhteensä Cobb keräsi 116 jaardia ja sai hyvin tukea toiselta Packerin yllätysonnistujalta, tulokas Davante Adamsilta, joka kasasi myös reilut 100 jaardia ja muutaman näyttävän yksilösuorituksen.

Ottelun aikana nähtiin useampi tärkeä peli puolin ja toisin, mutta varsinainen ratkaisu nähtiin neljä minuuttia ennen ottelun loppua, kun Cowboys onnistui neljännellä yrityksellään pääsemään yhden jaardin linjalle asti. Tony Romon heittämä upea heitto tavoitti puolustajaansa päätä pidemmän Dez Bryantin, joka luuli jo kääntäneensä viiden pisteen tappioaseman edukseen. Tuomarit tarkistivat kiinnioton ja tuomitsivat kiinnioton lopulta epäonnistuneeksi. Ottelun päätuomarilla oli vastaavasta tilanteesta kokemusta, sillä saman kohtalon sai kokea Calvin Johnson muutama vuosi sitten menettäessään pallonkontrollin alastulon yhteydessä. Katso videoklippi ennakkotapauksesta alta. Packers hoiti loppuminuutit kelloa kuluttamalla kunnialla loppuun ja käveli voittajana ulos viimeistä kertaa tällä kaudella Lambeau Fieldiltä, saldonaan 9-0.

Lopputulos: Packers – Cowboys 26 – 21

Denver Broncos vs. Indianapolis Colts

Kierroksen viimeinen ottelu lähti liikkeelle aavistuksen tahmeasti, kun molemmilla joukkueilla oli haasteita saada hyökkäyksensä rullaamaan. Puoliajalle siirryttiin Coltsin johtaessa ansaitusti 14-10 Broncosin viime hetken potkumaalin jälkeen. Molempien joukkueiden takakentät olivat äärettömän hyvin vartioituja, joten niin Coltsin Andrew Luckilla (27/43) kuin Broncosin Peyton Manningillakin (26/46) oli ongelmia saada heittopelejään toimimaan. Pelinrakentajista kokemattomampi Luck hoiti oman tehtävänsä paremmin ja sai lyhyillä heitoillaan Broncosin puolustuksen murtumaan.

Juoksupelit olivat ottelussa molemmille mieluisia pelivalintoja. Broncosin keskushyökkääjä C.J. Anderson oli hyvässä vauhdissa juosten 80 jaardia ottelussa. Vastustajan kollega Dan Hennon sai enemmän palloja käsiinsä, mutta jaardit jäivät astetta laimeammiksi (63). Molempien panos joukkueilleen oli todella iso ja näkyvä, mutta roolit olisivat voineet olla vieläkin isommat heittopelien ontuessa.

Ottelu ratkesi ennen kaikkea Coltsin puolustuksen loistavaan työskentelyyn. Se ei päästänyt missään vaiheessa Broncosin tulivoimaista hyökkäystä vauhtiin ja aivan liian usein Manningin joukot löysivät itsensä istumassa vaihtopenkillä lyhyen hyökkäysrupeamansa jälkeen. Yhtä yksittäistä tilannetta tai peliä on vaikeaa nostaa ottelusta esiin, mutta isoin käännekohta löytyy ottelun toisesta erästä, jolloin Colts onnistui reilussa minuutissa kahdesti maalinteossa ja nousemaan 14-7-johtoon.

Lopputulos: Broncos – Colts 13 – 24

Super Bowl -joukkueet selvillä viikon päästä

Viimeiset kaksi ottelua ennen kauden kruunaavaa Super Bowlia pelataan viikon päästä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. NFC:n mestaruustaisto starttaa klo 01.05, kun vastakkain asettuvat Seahawks ja Packers. AFC:n finaali alkaa puolestaan klo 01.40, kun Patriotsin vieraaksi saapuu Colts.