Kohti Spagettimaljaa: Viikko 4

1. divisioona näytti todelliset kasvonsa viime viikonloppuna, kun Tampere Saints otti tasaisen väännön jälkeen voiton Helsinki Wolverinesistä. Kyseinen ottelu olikin todella hieno osoistus siitä kuinka tasainen tämän vuoden 1. divisioona on, ja kuinka pieniin asioihin ottelut voivat ratketa. Kyseisen ottelun lopputulos varmisti sen, että ennen runkosarjan viimeisiä viikkoja on mahdoton sanoa, mitkä joukkueet lopulta pelaavat tämän vuoden pudotuspeleissä.

Sarjan tasaisuuden ja hienojen suoritusten siivittämänä allekirjoittanut haastaakin jokaisen urheilua diggailevan lukijamme käymään vähintään kerran tämän kesän aikana katsomassa jenkkifutiksen 1. divisioonaa. Urheilu on parasta livenä ja jenkkifutis ottelussa käyminen voi olla monelle uusi ja mielenkiintoinen kokemus.

Wa1ld Royals – Northern Lights

14.06 kello 14.00 Kaarlen kenttä Vaasa

Ottelu, jonka ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä.

Wa1ld Royals on etsimässä tasapainoa hyökkäämiseensä

Royals esitteli viime viikonloppuna Jaguaareja vastaan käydyssä ottelussa uuden jenkkipelaajansa, kun laitahyökkääjän paikalle viihtyvä Kevin Alberque viiletti ensimmäistä kertaa pelikentällä kuninkaallisten peliasu päällään. Ensimmäinen ottelu ei ollut Alberquelle mikään suuri menestystarina, ja tilastoihin ei merkattukkaan kuin kaksi koppia ja 31 jaardia. Tästä huolimatta Alberquen tulo aukaisi Royalsin heittohyökkäystä hieman, sillä sisemmän laitahyökkääjän paikalla pelannut Dmitri Doubitski käytti lisääntyneen tilansa tehokkaasti kopaten kolme TD:tä. Kolmesta heitetystä TD:stä huolimatta Royalsin hyökkäys eli edelleen todella vahvasta juoksuhyökkäämisestä Jaguaareja vastaan. Minkäänlaista hyökkäyksen tasapainottamista Royalas ei ollut ajanut vielä sisään ensimmäisen kierroksen jälkeen. Tulevissa otteluissa vastaan asettuvien joukkueiden on silti alettava huomioimaan entistä enemmän myös Royalasin heittohyökkäämistä, koska jonkinlainen tasapainottaminen vaasalaisten hyökkäämiseen on pakko tulla tämän kauden aikana. Suhteellisen yksipuolisella hyökkäämisellä eivät edes vaasalaiset voi kulkea voitosta voittoon tämän kauden 1. divisioonassa.

Vaasalaisten mestaruuden kannalta merkittävimmäksi tekijäksi voi muodostua se, pystyykö vielä hieman epävarmoja otteita esitellyt pelinrakentaja Bryan Rosekat parantamaan tekemistään kesän aikana. Alkukauden otteiden perusteella Royalsin heittohyökkäämisen suurin ongelma voi olla juuri pelinrakentaja. Huono Rosekat ei ole ollut, mutta esimerkiksi Jaguaareja vastaan heitoista meni alle puolet perille ja se on aivan liian vähän, jos joukkueen pitäisi luottaa vahvan juoksuhyökkäämisensä sijaan heittämiseen. Onhan jokainen ohi tai huonosti heitetty pallo pois juoksuhyökkäämiseltä, joka yleensä tuo jaardittoman pelin sijaan edes sen 1-3 jaardia.

Northern Lights sortuu edelleen liian usein virheisiin

Northern Lights ei käyttänyt viime viikonloppuna tarjottua tilaisuutta ja voittanut kauden ensimmäistä kotiotteluaan. Suurin syy siihen oli suhteellisen huono sää ja sitä kautta heittohyökkäämisen epäonnistuminen. Northern Lights on lähtökohdiltaan tällä kaudella heittävä joukkue, jonka vahvuus ei todellakaan tule olemaan pelkällä juoksuhyökkäämisellä eteneminen. Kaatosade ei kuitenkaan selitä kaikkea, koska oululaisten ongelma oli jo harjoitusotteluissa pallonmenetykset. Ensimmäisessä kotiottelussaan oululaiset jatkoivat saman ongelman kanssa taistelua. Tilastoihin kotiavauksessa merkittiinkin kaksi pallonmenetystä (1 syötönkatko ja 1 pallonmenetys pudottamalla) ja 3 muuta pallon pudottamista, joista oululaiset kyllä selvisivät pelkällä säikähdyksellä, koska näissä tilanteissa pallo jäi oululaisten haltuun. Kauden avausottelussa Northern Lights ei pudottanut palloa kertaakaan, mutta  kahdesti pelinrakentaja Othman Al-Kubaisin heitto päätyi vastustajan käsiin. Joten kahden runkosarjan ottelun jälkeen tilastoissa on jo 3 syötönkatkoa ja 1 pallon ”rähmäys”, kyseinen tilasto ei mairittelekkaan joukkuetta, ja ilman selvää tilastojen parantumista eivät oululaiset tule voittamaan tämän kauden aikana yhtäkään ottelua. Joukkueen iskukyky ei ole aivan muiden joukkueiden tasolla ja siksi oululaisilla ei ole varaa pallonmenetyksiin.

Arvio: Northern Lights lähtee otteluun selvänä altavastaajana ja sen mahdollisuudet ottelun voittoon ovat lähes olemattomat. Oululaisten kannalta olisikin tärkeintä saada onnistumisia molemmin puolin palloa, ja näin ruokkia joukkueen itseluottamusta tuleviin otteluihin. Royalsille ottelu on todella hyvä tilaisuus hioa hyökkäämistään entistä paremmaksi. Joukkueen todellinen testi on tulossa heti seuraavalla kierroksella, kun joukkue matkaa Wolverinesin vieraaksi Helsinkiin. Vaikka ottelun voittajan pitäisi olla ennakkoon hyvin selvä, on ottelussa silti paljon mielenkiintoisia seikkoja. Yleisölle varmasti tarjoillaakin jälleen sunnuntaina kotimaamme parasta jenkkifutisviihdettä Vaasassa. Tästä syystä jokaisen urheilusta ja hyvistä tapahtumista diggaileva henkilön kannattaa suunnata nokkansa kohti Kaarlen kentää sunnuntaina. Royalsin ottelutapahtumissa viihtyy koko perhe! Ottelu päättyy 70-14

Wolverines – Huskies

14.06 kello 15.00 Brahen kenttä Helsinki

Viikonlopun ehdottomasti mielenkiintoisin ottelu, koska voittajan arvioiminen on ennakkoon todella vaikeaa.

Wolverinesin hyökkääminen otti isoja askeleita eteenpäin harjoitusotteluista

Harjoitusotteluissa Wolverines lepuutti vielä ulkomaalaisvahvituksiaan ja se näkyi joukkueen tekemisessä selvästi. Viime viikonloppuna lepuutukset olivat vihdoin ohi ja Wolverines joutui esittelemään koko hyökkäyskalustonsa Tampereella Saintsia vastaan. Vaikka Wolverines hävisi ottelun, oli joukkueen hyökkäys todella hyvässä iskussa tehden 29 pistettä. Hyökkäyksen suurimpina tilastorohmuina toimivat ennakkoon kovana pidetty kahden passin mies Locklan Gilbert ja jenkki keskushyökkääjä Joseph Spell. Varsinkin sisemmän laitahyökkääjän paikalla pelannut Gilbert oli ajoittain todella pitelemätön 7 kopilla ja 89 jaardillaan. Kopeista kyllä vain yksi päätyi maalialueelle saakka, joten pientä parantamisen varaa myös isokokoiselle ”aussille” jäi seuraaviin otteluihin. Spell oli ennakkoon hieman katsomaton kortti ja hänen osaltaan ei voitu odottaa oikein mitään ennen ensimmäistä ottelua. Vaikka kyllä kaikki tiesi, että ei Spell ihan turisti voi olla, niin kyllähän viime vuosien pelaamattomuus hieman kummastutti jenkkifutiskansaa. Spell kuitenkin näytti jo ensimmäisessä ottelussaan olevansa pelimies ja keräsi tilastoihinsa mukavat 155 jaardia ja yhden TD:n.

Ulkomaalaisten lisäksi Wolverinesin hyökkäyksessä onnistuivat Sipoosta Wolverinesiin siirtynyt Marcus Siiskonen (4 koppia, 91 jaardia ja 1 TD) ja Suomeen paluun tehnyt pelinrakentaja Janne Lehtinen. Lehtisen ottelu olisi ollut jopa todella hyvä, mutta ottelun lopussa tullut syötönkatko hieman rokotti herran arviointia.

Wolverines ongelmat puolustuksen pelaamisessa

Siinä missä Wolverinesin hyökkäys otti isoja askeleita eteenpäin harjoitusotteluista, ei puolustus pystynyt samaan. Varsinkin Wolverinesin heittopuolustus oli ajoittain todella suurissa ongelmissa Saintsin laitahyökkääjien kanssa. ”Ahmojen” heittopuolustuksen suurin ongelma on kulmapuolustajien pienehkö koko, joka antaa isommille laitahyökkääjille todellan suuren edun taistelussa palloista. Heittopuolustaminen voikin muodostua Wolverinesin suurimmaksi ongelmaksi kovempia joukkueita vastaan, ellei joukkueen valmennuksella ole hihassaan jonkinlaista jokerikorttia. Toinen selvä aukko Wolverines puolustuksesta löytyy tukimies-osastolta. Kyseiseen aukkoon on kyllä tulossa tuketta, kunhan Espaniassa kevään pelannut Rafael Pineda saapuu Wolverinesin avuksi. Pinedan saapuminen jo tulevan viikonlopun otteluun on hieman epäselvää, mutta jos tukimiehen paikalla viihtyvä Pineda pelaa jo Huskiesia vastaan, on hurttien ensimmäisessä pelissä loistaneelle juoksuhyökkäämiselle tiedossa ongelmia. Onhan Pineda yksi parhaista tukimiehistä joita Suomessa on nähty viimeisien vuosien aikana. Jenkki statuksella pelaava Pineda tuo myös Wolverines puolustukseen johtajuutta, jonka seurauksena koko puolustus varmasti parantaa tekemistään.

Huskiesilla on mahdollisuus saada heittohyökkääminen kuntoon

Huskies on tunnettu viime vuosina tehokkaasta hyökkäämisestää ja samalla radalla joukkue jatkoi myös kauden avausottelussaan Tampereella. Rata kyllä erosi siinä suhteessa viime vuosista, että Huskies keskittyi ensimmäisessä ottelussa juoksemaan palloa eteenpäin heittämisen sijaan. Huskies yrittikin heittää ensimmäisessä ottelussa ainoastaan yhdeksän kertaa ja juoksuja tilastoihin taas kertyi peräti 29 kappaletta. Suuresta muutoksesta huolimatta Huskies-hyökkäys teki 41 pistettä ja isoin kiitos siitä kuului huikean debyyttiottelun Huskiesin riveissä pelanneelle Jerell Jonesille. Jones juoksi 23 yrityksellä peräti 316 jaardia ja kaksi TD:tä. Juostujen maalien lisäksi Jones viimeisteli juosten lisäpiste yrityksiä ja heitti yhden TD:n. Hieman pallonjakajan rooliin jäänyt Niclas ”Nesi” Carpelan osoitti pienestä heittomäärästään huolimatta kuuluvansa edelleen suomalaisten pelinrakentajien elittiin heittämällä kolme TD:tä. Hieman viime vuosina kritiikkiä saanut Carpelan ei varmasti vielä hiljentänyt kaikkia epäilijöitään ensimmäisen viikon suorituksellaan, mutta tulevan viikonlopun jälkeen se on täysin mahdollista, jos Huskies voittaa ottelun. Onhan tulevan viikonlopun ottelu ennakkoon sellainen, jossa isokokoisten laitahyökkääjien pitäisi olla selvästi viime ottelua enemmän vapaana, ja sitä kautta Carpelan tulee varmasti heittämään ensimmäistä ottelua enemmän.

Huskies-puolustuksen pitää parantaa otteitaan

Vaikka Huskies voitti kauden avausottelunsa, ei joukkueen puolustukselle voi antaa hirveästi positiivista palautetta. Puolustus kyllä nosti tasoaan ottelun aikana ja pystyi tekemään muutamia stoppeja, mutta pelillisesti hurttien tekeminen oli kaukana viime vuotisesta. Isoimpina asioina esille pitää nostaa puolustuksen linjapelaaminen, joka ei ollut lähelläkään sitä tasoa mitä siltä on odotettu. Toisena asiana esille pitää nostaa isot pelit joita Huskies-puolustus päästi aivan liian paljon. Jatkossa Huskiesin pitääkin parantaa puolustuksen linjan pelaamista ja välttää päästämästä isoja pelejä. Positiivisena asiana hurttien pelaamisesta pitää esille nostaa jenkki takamies Joel Sisler. Sisler kun tuntui olevan aina siellä missä häntä kaivattiin ja herra pysäyttikin lopussa Saintsin kahden pisteen lisäpisteyrityksen, jonka johdosta Huskies pääsi hyökkäämään viimeistä kertaa kahden pisteen johtoasemasta.

Arvio: Huskies näytti ensimmäisessä ottelussaan Wolverinesiä valmiimmalta joukkueelta, vaikka hurttien puolustuksella oli ongelmia sopeutua 1. divisioonaan. Huskies lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina, vaikka loukkaantumiset voivat tulevana viikonloppuna vaikuttaa suuresti joukkueen tekemiseen. Huhujen mukaan Huskies joutuu lähtemään Helsinkiin hieman totuttua pienemmällä rosterilla. Jos Pidena pelaa jo Huskiesia vastaan on kotijoukkueen osakkeet selvässä nousussa, joten ottelun lopputulosta ajatellen tilanne voi elää vielä monesti ennen sunnuntaita. Ottelu päättyy 28-31

Indians – Jaguaarit

14.06 kello 17.00 Kuusankoski

Kahden vahvan juoksuhyökkäämisen kohtaaminen.

Indians-hyökkäys on parantanut jokaisessa ottelussa

Allekirjoittanut veikkasi Indiansia vielä maaliskuussa sarjan pisteautomaatiksi, ja siltä tilanne näytti vielä harjoitusotteluiden jälkeen. Nyt tilanne näyttää kuitenkin jo huomattavasti kirkkaammalta, ja isoin kiitos siitä kuuluu unkarilaiselle Marto Czirokille. Pelinrakentajan paikalle kotimaastaan hankittu Czirok on ollut yksi alkaneen kauden suurimmista yllättäjistä. Heittäen Czirok ei ole vielä häikäissyt katsojia, mutta jaloillaan herra on pystynyt jo ihastuttamaan monia. Viime viikonloppuna Czirok ei saanut kaatosateessa käydyssä ottelussa tilastoihinsa kuin kaksi onnistunutta heittoa ja noilla heitoilla kouvolalaiset etenivät ainoastaan kahden jaardin verran. Surkeat heittotilastot eivät kuitenkaan kerro kaikkea Czirokin viime viikonloppuisesta suorituksesta, koska juoksutilastoihin herra kirjautti mukavat 137 jaardia ja kaksi TD:tä. Kokonaisuutena Indiansin hyökkäys on edelleen kaukana sarjan parhaista, mutta hyvän pohjan se on saanut jo rakennettua kauden ensimmäisissä otteluissa. Hyvä pohja ei tule kuitenkaan riittämään useampaan voittoon tällä kaudella ja siksi joukkueen valmennuksen pitää keksiä jotain uutta tuleviin peleihin. On siis hyvin mielenkiintoista nähdä minkälaista pelikirjaa kouvolassa ollaan rakentamassa, kun ympäri eurooppaa kasattu joukkue alkaa saamaan yhdessä tehtyjä harjoituksia alleen.

Riittääkö Indins puolustuksen koko

Indians-puolustus näytti harjoitusotteluissa ja vielä avauskierroksellakin olevan liian pieni ja kokematon. Viime viikonlopun otteluun Indians oli saanut kuitenkin kaksi uutta ulkomaalaista avukseen ja tekeminen näytti sen takia huomattavasti paremmalta. Oulusta kuultujen huhujen mukaan brittipasseilla tulleet Charles Wort ja Jonathan Ashton olivat juuri sellaisia pelaajia, joita Indians puolustus kaipasi ja sitä kautta tekeminen oli huomattavasti ensimmäistä kierrosta parempaa. Varsinkin ulompana tukiemiehenä pelannut Wort oli kuulemma todella vaikea pideltävä oululaisten linjalle ja sen todistaa myös tilastot. Wort kirjautti ensimmäisessä 1. divisioona ottelussaan mukavat 6+1 taklausta. Brittien tulon myötä Indiansilla alkaa olemaan kasassa 10 ulkomaalaista ja sen pohjalta on helppo arvioida myös Indians puolustuksesta löytyvän hieman alku kautta enemmän kovuutta. Kovuudesta huolimatta Indiansin ongelmaksi voi muodostua pelaajien koko ja linjapelaajien märää sarjan kovempia joukkueita vastaan, kun kahteen suuntaan pelaaminen tulee varmasti kostautumaan.

Mikä on Jaguaarien oikea taso

Jaguaarit nostivat osakkeitaan ensimmäisen kierroksen hyvillä otteillaan huomattavasti, ja moni uskoi sen takia joukkueen pystyvän haastamaan Royalsin toisella kierroksella. Toisin kuitenkin kävi ja kuninkaalliset jyräsivät jyväskyläläisten yli tylyin 47-0 lukemin. Toisen viikon romahduksen jälkeen onkin asiallista kysyä, mikä on Jaguaarien oikea taso? Onko se oikeasti sarjan kärkijoukkueita vai oliko ensimmäisen kierroksen esitys vaan silmänlumetta? Jos nimittäin ensimmäisen kierroksen voitto oli ainoastaan silmälumetta voi jyväskyläläiset joutua ongelmiin jo tulevana viikonloppuna. Jyväskyläläisten selvin ongelma viime viikonlopun perusteella oli linjapelaaminen tai oikeastaan linjapelaajien vähyys. Se tuleeko linjapelaajien vähyys näkymään Indiansia vastaan ei ole kuitenkaan selvää, koska Indiansilla on samankaltainen ongelma. Pelaahan inkkareiltakin osa linjapelaajista kahteen suuntaan jolloin jyväskyläläisten väsymys ei tule näkymään niin selvästi.

Toinen selvä ongelma Jaguaarien pelaamisessa on ollut heittohyökkäämisen puuttuminen, tai oikeastaan yrityksiä Jaguaarit on heittoihinsa käyttänyt, mutta tulokset ovat olleet todella lohduttomia. Jenkki pelinrakentaja Craig Maynard on heittänyt tämän kauden aikana palloa 43 kertaa ja näistä vain 16 kertaa pallo on päätynyt oman joukkueen pelaajan käsiin. Huonoa osumaprosenttia huolestuttavampaa on silti se, että heitoista vain kolme on päätynyt maalialueelle ja samaan aikaan pallo on päätynyt myös kolme kertaa vastustajan käsiin. Joten kovilla meriiteilla Suomeen tulleen Maynardin tarvitsee olla tulevissa otteluissa huomattavasti aiempaa nähtyä parempi, jos Jaguaarit mielivät jatkaa kauttaan Spagettimaljaan saakka.

Herääkö Jaguaarien takakenttä vihdoin talviunilta

Harjoitusotteluiden perusteella Jaguaareilla piti olla todella vahva heittopuolustus, mutta runkosarjan alettua takakenttä ei ole päässyt vielä tasolleen. Siksi on aiheellista kysyä koska Irlannin mestaruuden viime kaudella voittanut Jon-Erik Talvio ja muut takakentän pelaajat heräävät vihdoin pelaamaan tasollaan. Herrojen taso ei ole ollut huonoa alku kaudestakaan, mutta silti seitsemän päästettyä TD:tä on liikaa, jos Jaguaarit aikovat taistella sarjan mestaruudesta tällä kaudella. Toinen merkittävä asia on se, että esimerkiksi Oulu Northern Lights pystyi heittämään lähes 330 jaardia jyväskyläläisiä vastaan. Yli 300 jaardin päästäminen häntäpään joukkuetta vastaan on aivan liian paljon. Tulevissa otteluissa Jaguaarien takakenttä joutuu varmasti vielä tiukemmalle kuin oululaisia vastaan.

Arvio:Ennakkoon ottelun pitäisi olla Jaguaarien juhlaa, mutta joukkueen yllä leijuvat kysymysmerkit tasoittavat tilannetta huomattavasti. Kysymysmerkeistä huolimatta Jaguaarit voittavat ottelun jos jyväskyläläisten linjapelaajat pystyvät palaamaan tasolleen viikon tauon jälkeen. Ottelu päättyy 21-35