Kohti Spagettimaljaa: Viikko 5 – Herääkö Wolverines vihdoin?

Ennen kauden alkua veikkailtiin, että 1. divisioonan 5. viikko tulee olemaan kesän mielenkiintoisin. Olihan kyseiselle viikolle merkattu Helsinki Wolverinesin ja Wasa Wa1ld Royalsin kohtaaminen, ja ottelussa piti ratketa runkosarjan voittaja. Asiat eivät kuitenkaan aina mene niin kuin niiden pitäisi ja näin kävi myös nyt. Wolverines on tippunut jo tässä vaiheessa kautta pois niiden joukkueiden listalta, jotka vielä taistelevat runkosarjan voitosta. Viidennen viikon odotukset ovat siis hieman laskeneet ja ensi viikonlopun ottelut eivät tarjoa vielä kesän parastsa viihdettä vaikka laadukastsa jenkkifutista on jälleen tarjolla 3 paikkakunnalla.

Saints – Jaguaarit

27.06 kello 16.00 Pyynikki Tampere
Ennakkoon viikonlopun ehdottomasti mielenkiintoisin ottelu, koska ottelun voittaja ottaa todella vahvan kiinnityksen pudotuspelipaikasta.

Saints lähtee otteluun ennakkosuosikkina laajemman materiaalinsa turvin

Tampere Saintsia veikkailtiin ennen kauden alkua sarjan mustaksi hevoseksi ja siltä sen pelaaminen on näyttänyt myös kauden alettua. Ensimmäisen viikon tappio Huskiesille ei joukkuetta masentanut, ja tamperelaiset ottivat elintärkeän voiton toisella viikolla, kun pyhimykset kaatoivat Helsinkiläisen Wolverinesin komean taistelun jälkeen. Voitto Wolverinesistä nosti Saintsin osakkeita huomattavasti, ja tämän hetken tilanteen perusteella kärkisijoille vikattu Wolverines on se joukkue, joka jää tämän vuoden pudotuspelien ulkopuolelle tamperelaisten sijaan.

Saintsin yllättävän hyvän alkukauden tärkein tekijä on ollut laaja rosteri ja varsinkin linjapelaajien määrä. Onkin hieman ihmeellistä, kun Saints ilmoitti juhannuksen jälkeen hankkineensa Italialaisen Andrea Pasqualin. Pasquali  on linjapelaaja ja siitä syystä hänen hankintansa tuntuu hieman ihmeelliseltä, onhan Saints esittänyt yhtä sarjan parhaasta linjapelaamisesta tämän kauden aikana. Toisaalta yhdessäkään jenkkifutisjoukkueessa ei ole liian montaa linjapelaajaa ja siksi Pasqualin hankinta on myös hyvin perusteltua. Ennakkotietojen perusteella italian maajoukkueessakin kahdesti pelannut Pasquali ei ole 1. divisioonaan mikään ylivoimainen hankinta, mutta keväällä jo Espanjan mestaruuden Valencia Firebatsissä voittanut pelaaja olisi varmasti hyvä hankinta jokaiselle joukkueelle. Pasquali on 135 kiloinen ja 192 senttinen järkäle, jonka siirtely molemmin puolin palloa tulee olemaan haastavaa. Pasqualin hankinnan jälkeen Saintsin linjoja voidaan pitää jopa sarjan parhaimpana ja se tulee nostamaan myös joukkueen osakkeita huomattavasti tuleviin otteluihin. Varsinkin tulevan viikonlopun ottelussa Jaguaareja vastaan Saints pääsee hyödyntämään linjojensa leveytä. Jaguaareilla on huomattavan vähän linjapelaajia ja siksi tamperelaisten linjat voivat päästä dominoimaan ottelun loppupuolella. Onhan yli 10 linjapelaajan rotaatiota huomattavasti helpompi pitää virkeänä, kun 6-7 pelaajan rotaatiota, jossa osan pelaajista pitää olla kentällä jatkuvasti vaihtopelaajien puutteen vuoksi.

Jaguaarien heittohyökkäys on edelleen hukassa

Jaguaareihin kovilla odotuksilla tullut amerikkalainen pelinrakentaja Craig Maynard ei ole vielä pystynyt lunastamaan kaikkia hänelle osoitettuja odotuksia. Suurimpana ongelmana Maynardin pelaamisessa on ollut heittojen perille saaminen. Maynard on saanut ennen tämän viikonlopun ottelua heitoistaan ainoastaan 47,4% perille. Kyseinen lukema on siihen nähden todella huono, koska Jaguaareilla piti olla ennakkoon yksi sarjan parhaimmista heittohyökkäykistä ja joukkueen piti elää sen varassa. Nyt kun Maynard ei ole vielä onnistunut täydellisesti on Jaguaaritkin olleet hieman ongelmissa. Siksi ei ole mikään ihme, että joukkue kärsi toisella ottelu viikolla selkeän tappion Royalsille, joka pelaa jyväskyläläisten kanssa samassa lohkossa. Helpompi lohko kuitenkin pitää edelleen Jaguaarien pudotuspelitoiveita tiukasti elossa ja joukkueen ei tarvitse käytännössä voittaa kuin yksi toisen lohkon otteluistaan. Tuon voiton ansiosta Jaguaarit tulevat todennäköisesti saalistamaan runkosarjasta vähintään viisi voittoa ja se tulee riittämään lähes varmasti pudotuspeleihin. Minkäänlaisessa kriisissä Jaguaarit eivät siis vielä ole, vaikka heittohyökkäys ei olekkaan lähtenyt rullaamaan. Huomioitavaa on myös se, että Maynard sai edellisessä ottelussa Indiansia vastaan heitoistaan perille yli 60% prosenttia, joten Maynard on selvästi saamassa ajoituksensa kuntoon laitahyökkääjiensä kanssa ja se tulee helpottamaan Jaguaarien heittohyökkäämistä. Toinen syy parantuneeseen heittohyökkäykseen Indiasia vastaan oli laitahyökkääjä Pasi Raatikaisen paluu pelikentille parin vuoden tauon jälkeen. Jalkavammoista viime vuosina kärsinyt Raatikainen nousi heti paluu ottelussaan Jaguaarien parhaaksi laitahyökkääjäksi 102 jaardilla ja 8 kopillaan.

Arvio: Ennakkoon Saints lähtee otteluun suosikkina, mutta pieniä kysymysmerkkejä tamperelaisille aiheuttaa joukkueen takakenttä. On nimittäin täysin selvää, että Jaguaarien heittohyökkäys tulee parantamaan kauden alusta jos sille annetaan siihen mahdollisuus. Kysymysmerkeistä huolimatta Saints voittaa ottelun 35-28 ja tamperelaiset nousevat ottelun voittoon toisella puoliajalla laajemman materiaalinsa turvin.

Huskies – Northern Lights

27.06. kello 16.00 Kauriala Hämeenlinna
1. divisioona rantautuu vihdoin myös Hämeenlinnaan vuosien tauon jälkeen.

Huskies-hyökkäys on näyttänyt monipuolisuutensa kauden ensimmäissä otteluissaan

Ensimmäisellä kierroksella Huskies juoksi voittoon Saintsia vastaan ja moni odotti joukkueen yrittävän saman myös Wolverinesiä vastaan, mutta kaikkien yllätykseksi hämeenlinnalaisten tähti keskushyökkääjä Jerell Jones ei ollut edes Huskiesin pelaavassa miehistössä Helsingissä. Se ei kuitenkaan hämeenlinnalaisten menoa haitannut, koska Jonesin jättämän tähtipelaajan kokoisen aukon täytti pelinrakentaja Niclas ”Nesi” Carpelan, joka heitti sateissa ottelussa peräti 5 TD:tä. Wolverinesiä vastaan Huskies-hyökkäys todistikin olevansa edelleen todella monipuolinen ja sen takia jopa sarjan tehokkain. Carpelan nousi myös jenkkifutispiireissä juhannusviikon suurimmaksi puheenaiheeksi Wolverines-ottelun suorituksellaan, ja samalla monet Carpelanin viime vuosien tasoa ilkkuneet henkilöt joutuivat syömään sanansa. Näyttihän mies kertaheitolla kuuluvansa edelleen suomalaisen pelinrakentajapoppoon kärkimiehistöön. Carpelan on myös tilastojen valossa sarjan paras pelinrakentaja kolmen ottelukierroksen jälkeen ja tilastoista todella hyvät tekee herran osumatarkkuus joka on peräti 82.9. Onkin selvää että Huskiesin tulevien vastustajien tarvitsee todella tarkkaan miettiä millaisella taktiikalla he lähtevät pysäyttämään tulikuumaa Huskies-hyökkäystä. Ei ole nimittäin mitenkään helppoa pysäyttää joukkuetta, jonka pelinrakentaja toimii Carpelan ja keskushyökkääjänä vikkelä Jerell Jones. Jotta kaikki kunnia ja maine ei menisi pelkästää tälle kaksikolle on pakko sanoa myös Huskiesin laitahyökkääjä-osaston olevan yksi sarjan parhaista. Löytyyhän hyökkäyksen laidoilta viilettämästä nuorten maajoukkueessa hyvää jälkeä tehnyt Juuso Alakoski, pieni ”kiinalainen” Sinh Thu, ikinuori Juhani Kähönen ja viime vuoden 1. divisioonan paras laitahyökkääjä Ottopekka Leskinen. Joten kyllä näillä nimillä pitäisikin syntyä tulosta tämän vuoden 1. divisioonassa.

Huskies-puolustus löysi tasonsa viime kierroksella

Ensimmäisellä kierroksella hieman 1. divisioonan vauhtiin totutellut Huskies-puolustus palasi nollapeli-tasolleen viime kierroksella Wolverinesiä vastaan. Etenkin jo viime vuonna kovista taklauksistaan tunnetuksi tullut Janne Lahikainen tuntui löytäneen pelaamisen ilon myös 1. divisioonassa ja hänen lisäkseen Helsingissä isoiksi onnistujiksi voitiin laskea hurttien takakenttä. Olihan takakentän pelaaminen aivan erinlaisella tasolle kuin se oli ensimmäisellä viikolla tampereella, missä se sortui ajoittain helpoihin virheisiin. Nuorten takakenttäpelaajien esiinmarssiahan moni odotti jo kauden alla, joten mistään suuresta yllätyksestä ei tässä asiassa ollut kyse. Tästä syystä on mielenkiintoista nähdä millaisiin suorituksiin hämeenlinnalaisten takakenttä yltää tulevan viikonlopun ottelussa, koska oululaiset ovat tulleet hyvin tunnetuiksi tällä kaudella hyvästä heittohyökkäämisestään. Ottelun mielenkiintoisin taiste tullaakin näkemään hämeenlinnalaisten takakentän ja oululaisten heittohyökkäämisen välillä.

Northern Lightsin taso romahti juhannusta edeltäneellä kierroksella

Kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa kohtuullisia suorituksia esitellyt Northern Lights matkasi viikkoa ennen juhannusta Vaasaan, ja tuota matkaa oululaisten ei kannata miettiä enää koskaan. Voittihan paikallinen Wa1ld Royals oululaiset 124-8 ja ottelu oli kuulemma lukemiaankin selvempi jos se on edes mahdollista. Yksikään yksittäinen asia ei varmasti kyseisiä lukemia selitä, mutta jonkinlaisen selityksen tulokselle antaa se, että suhteellisen kapealla rosterilla pelaava Northern Lights joutui pelaamaan Vaasassa ilman muutamaa avainpelaajaansa. Samanlaisia poissaoloja joukkueella on myös tulevana viikonloppuna, mutta jonkinlaista valoa tunneliin oululaiset saavat siitä, että viime talvena Floridassa opiskellut Joni Kähönen tekee debyyttinsä tämän kauden osalta juuri Hämeenlinnassa. Viime kaudella oululaisten parhaaksi pelaajaksi valittu Kähösen pelipaikka on puolustuksen linjassa ja on mitä parhain pelipaikka, kun mietitään niitä ongelmia mitä oululaisilla oli Vaasassa. Oululaiset hävisivät juuri linjapelaajien taistossa vaasalaisille 100-0 ja siitä syystä lukemat pääsivätkin repeämään niin suuriksi.

Hieman Vaasasta vahvistunut Northern Lights ei varmasti lähde Hämeenlinnaan kovin suurin odotuksien, mutta ei se varmasti lähde ihan toissa viikonloppuista tappiotakaan hakemaan. Tästä syystä on mielenkiintoista nähdä millaisella asenteella ja pelihuumorilla oululaisten lähtevät otteluun mukaan ja kuinka paljon pitkä bussimatka näkyy pelaavassa kokoonpanossa.

Arvio: Otteluun ei ole kuin yksi ennakkosuosikki ja se on Huskies. Vaikka ottelu tulee olemaan ennakkoon hyvinkin selvä on siitä silti odotettavissa hyvin mielenkiintoinen. Onhan Huskiesin pakko saada hyökkäyksensä tasopainotettua, koska ensi viikolla hämeenlinnalaiset matkaavat Vaasaan ja tuossa ottelussa voi ratketa jopa runkosarjan voitto. Lisäksi ottelulle oman viihdearvonsa tulee antamaan myös oululaisten nuoret tulevaisuuden tähdet, jotka varmasti tarjoilevat henkilökohtailla suorituksillaan jo nyt yleisölle viihdettä. Ottelu päättyy 63-7

Wolverines – Wa1ld Royals

28.06. kello 15.00 Brahen kenttä Helsinki
Ottelu, jossa piti ratketaa runkosarjan voittaja, mutta toisin kävi.

Onko Helsingissä painettu jo paniikki-nappia

Kovien odotuksien kanssa kauteen lähtenyt Helsinki Wolverines on valahtanut kahden tappionsa myötä sarjan häntäpäähän. Siitä syystä on aiheellista kysyä onko helsinkiläisryhmä painanut jo paniikkinappulaa ja sekoittanut sen seurauksena pakkaansa entisestään. Wolverinesin tekemisessä on jo aiemmilla kierroksilla silmiin pistävää se kuinka sekaisin joukkueen pelaaminen on ollut, ja sitä kautta myös hyökkäys on menettänyt tehokkuutensa. Yksin sekavuudesta Wolverinesin tehottomuus ei kuitenkaan ole johtunut. Myös ahmojen pelikirja on ollut jostain syystä hieman levällään. Joukkueelta ei tunnu löytyvän harjoiteltuja kuvioita, millä se pystyisi muuttamaan pelaamistaan jos vastustaja pystyy ottamaan sen parhaat aseet pois. Kyseistä asiaa taas on pakko ihmetellä, koska huhujen mukaan Wolvojen treeneissä on käynyt läpi talven paljon pelaajia ja toistoja pitäisi olla paljon alla. Toistojen määristä asia ei olekkaan varmasti kiinni vaan siitä miten nuo toistot on talven aikana käytetty. Onko siis Wolvojen pelikirja sittenkin liian kapea ja luottiko valmennus liikaa joukkueen vahvuuksiin tehdessään pelikirjaa?

Kuka pelaa, kuka ei?

Wolverinesin tehottomuutta selittää osaltaan myös se, että joukkueen tärkeimmistä pelaajista lähes jokainen on kärsinyt alku kauden aikana vammoista. Ensin harjoituskaudella loukkaantui pelinrakentaja Janne Lehtinen ja viimeistään kauden toisessa ottelussa vammasta alkoi kärsimään myös jenkki keskushyökkääjä Joseph Spell. Huskies pelin perusteella Spell kärsii jonkinlaisesta polvivammasta ja siitä syystä on mielenkiintoista nähdä auttoiko juhannus parantamaan vamman vai joutuuko erinäistiä vammoista ja sairauksista urallaan kärsinyt Spell jättämään elintärkeän Royals pelin väliin. Lehtisen ja Spellin lisäksi pitää mainita myös se, että loistavasti kautensa aloittanut Marcus Siiskonen ilmeisesti loukkasi solisluunsa Huskiesia vastaan ja on siitä syystä sivussa pitkään. Jotta tilanne ei näyttäisi liian valoisalta helsinkiläisten kannalta, niin Spellin ja Siiskosen lisäksi myös pelinrakentaja Lehtinen on ilmeisen puolikuntoinen tulevana viikonloppuna, koska myös hän loukkasi jo harjoitusotteluissa loukkaantunutta polveaan uudestaan viime kierroksella hämeenlinnalaisia vastaan. Tästä syystä Wolverines lähtee ”kuoleman”-otteluunsa huonoista lähtökohdista, vaikka tukimies Rafael Pinedan siirtopaperit olisi saatu vihdoin kuntoon.

Royals ei pelaa ikinä puolivaloilla

Royals on tunnettu viime vuosina kovasta harjoittelustaan, mutta myös sen lisäksi siitä, että joukkue ei koskaan lopeta pelaamista kesken. Tästä hyvä esimerkki nähtiin viime kierroksella kun Royals takoi vastustajansa maanrakoon lukemin 124-8. Moni piti suoritusta, jopa liian kovana ja siksi suoritus herätti keskustelua koko viime viikon ajan. Totuus on kuitenkin se, että jenkkifutis on laji jota ei voi pelata 95% lasissa tai loukkaantumisia tulee. Joten tästä syystä on hyvin aiheellista kysyä miten Royalsin olisi sitten pitänyt pelata Northern Lightsia vastaan, jotta se olisi kunnioittanut vastustajaansa enemmän? Vaasalaisilla on nimittäin velvollisuutensa myös katsojia kohtaan ja maksavaa yleisö kohtaa olisi väärin pelata puolivaloilla ja samalla myös pelaajat kärsisivät siitä loukkaantumisen muodossa. Joten eiköhän tuossa ottelussa pelattu ihan oikeutetusti, ja parempi joukkue oli vaan todella paljon parempi niin kuin tulos antaa ymmärtää.

Saako Royals viikonlopun ottelusta hyvän harjoituksen?

Moni jenkkifutista seuraava varmasti pitää Royalsin ja Wolverinesin välistä ottelua jo hyvin selvänä, ja sitä sen pitäisi myös olla. Pääseehän Royals otteluun jälleen liikkeelle lähes terveellä miehistöllä ja Wolverines taas kärsii enemmän ja vähemmän loukkaantumisista. Tämän takia on hyvin aiheellista miettiä kuinka monta neljännestä ottelu pysyy edes jotenkin tasaisena, ja kuinka pitkään Royals joutuu peluuttamaan aloittavia pelaajiaan. On nimittäin täysin selvää, että Royals ei halua yhdenkään aloittavan pelaajansa loukkaantuvan viikkoa ennen Huskies-ottelua, koska kyseisessä ottelussa voi olla panoksena jopa runkosarjan voitto. Siksi onkin mielenkiintoista nähdä minkälaiseen peluutukseen Seppo Evwaraye päätyy Wolverines ottelussa. Olisihan ottelu todella hyvää harjoitusta myös aloittaville pelaajille, mutta samalla myös loukkaantumis riski kasvaisi suuremmaksi. Toisaalta ottelu voi olla myös pitkään tiukka ja silloin Evwarayen ei tarvitse miettiä tälläisiä asioita, koska vaasalaiset eivät halua poistua helsingistä ilman voittoa.

Arvio: Royals tulee takomaan taululle todella tylyt lukemat ja Wolverines ajautuu samalla kuidun reunalle. Ottelu päättyy 14-63