Kohti Spagettimaljaa: Viikko 11 – Runkosarja huipentuu

Jenkkifutiksen 1. divisioonassa pelataan tulevana viikonloppuna runkosarjan viimeinen kierros ja samalla ratkeaa myös runkosarjan voittaja. Lähimpänä runkosarjan voittoa on edelleen Hämeenlinnalainen Huskies, jolla oli mahdollisuus varmistaa voitto jo edellisessä ottelussaan. Huskies kuitenkin kärsi toissa viikonloppuna kauden ensimmäisen tappionsa ja siitä syystä Huskies on nyt pakkovoiton edessä. Toisen tappion myötä Huskies putoaisi hyvin todennäköisesti Wasa Wa1ld Royalsin taakse runkosarjan toiseksi.

Ottelu ennakkoa tehdessä on otettu huomioon otteluiden tärkeys ja tästä syystä tämän viikon ennakot keskittyvät enimmäkseen runkosarjan voiton ratkaisevaan otteluun.

Northern Lights – Royals

08.08 kello 14.00 Castrenin kenttä Oulu

Ennakkoon viikonlopun ylivoimaisesti selvin ottelu

Oululaisten kaudesta ei jää jälkipolville kerrottavaa

Kauteen ilman ulkomaalaisvahvistuksia lähtenyt Northern Lights osoitti tämän kesän aikana sen, kuinka tärkeitä nämä koko elämänsä soikeaa palloa pelanneet herrat ovat joukkueilleen. Vaikka Northern Lights runko ei ole muutenkaan aivan 1. divisioonan kärkijoukkueiden tasoinen, niin ulkomaalaispelaajien kanssa oululaiset olisivat varmasti pystyneet voittamaan 1-2 ottelua tämän kauden aikana. Joten selvin ero 1. divisioonan keskikastin ja oululaisten välillä syntyi juuri jenkkipelaajien puutteen takia ja siksi on aiheellista kysyä: pelasiko Northern Lights tällä kaudella aivan oikeassa sarjassa? 2. divisioonassa olisi nimittäin voinut olla pienellä budjetilla kauteen lähteneelle joukkueelle huomattavasti parempi vaihtoehto. Olisihan sarjan muut joukkueet lähtenyt ulkomaalaisten osalta samalta viivalta ja sen ansiosta oululaisten nuoret pelaajat olisivat päässet mittaamaan oikeaa tasoaan huomattavasti paremmin. Runkosarjan viimeisen kierroksen alla onkin aiheellista kysyä toinenkin kysymys: kannattaako Northern Lights hakea enään ensi syksynä 1. divisioonasta sarjapaikkaa, koska nuorella rungolla pelaavan joukkueen ei kannata tuhota tulevaisuuttaan voitottomien kausien mukana?

Royals on nousemassa jälleen ennakkosuosikkien joukkoon

Heinäkuussa kaksi tappiota kärsinyt Royals tippui tappioidensa myötä monien lajia seuraavien henkilöiden mestaruuslistalta, mutta viimeisten viikkojen esitykset ovat varmasti nostaneet joukkueen takaisin listoille. Royals on pystynyt ryhdistäytymään niin pelillisesti kuin henkisesti, jonka seurauksena vaasalaisten meno on näyttänyt todella vahvalta. Ainoan hieman selvemmän kysymysmerkin joukkueen ylle langettaa loukkaantumiset.

Royals on menettänyt viimeisen kuukauden aikana puolustuksen selkärankansa. Nimittäin ensin loukkaantui joukkueen parhaaksi tukimieheksi noussut Juha-Matti Rajala ja viime viikon aikana riveistä tippui vielä puolustuksen linjasta kauhistusta aikaan saanut Thomas Ceken. Kummankaan herran loukkaantuminen ei anna enään toivoa paluusta tämän kauden kentille, joten Royals-valmennuksen on pakko keksiä jotain uutta. Onhan Royalsin puolustus rakennettu osittain sen veraan, että hurjaa kautta pelannut Ceken pystyisi sitomaan itseensä vähintää kaksi hyökkääjää ja samallla muut puolustuksen linjassa pelaavat pääsisivät helpommalla. Cekenin ollessa poissa ei tuo suunitelma enään toimi ja Royals valmennuksen pitääkin pystyä reagoimaan siihen viimeistään kahden viikon kuluttua. Tuolloin Royals nimittäin kohtaa Saintsin ja siitä ottelusta joukkue ei tule selviämään voittajana ilman kunnollista puolustuksen linjaa.

Arvio: Royalsin loukkaantumiset eivät tule näkymään oululaisia vastaan ja sen takia ottelusta tulee hyvin yksipuolinen. Ottelu päättyy 7-84

Huskies – Wolverines

08.08 kello 16.00 Kauriala Hämeenlinna

Ottelu jossa ratkaistaa runkosarjan voitto ja pudotuspeliasetelmat

Huskiesin taso on koetuksella loukkaantumisien vuoksi

Tasapainoisesti kautensa aloittanut Huskies on kärsinyt viimeisien viikkojen aikana useista loukkaantumista ja se on alkanut näkymään joukkueen tasossa. Hämeenlinnalaisten kannalta onkin harmillista, että loukkaantumiset tulevat näkymään myös tulevan viikonlopun pelaajistossa. Huskiesilta puuttuu tulevana viikonloppuna ainakin 4-5 aloittavaa pelaajaa ja muutaman tilanne on edelleen epävarma. Loukkaantumisen taakse joukkue ei silti halua varmasti mennä, koska hämeenlinnalaisilta löytyy Wolverinesin ohella sarjan laajin rosteri ja siitä syystä loukkaantuneiden pelaajien tilalle nousee varmasti hyviä pelaajia. Vähemmän peliaikaa alkukaudesta saanneet pelaajat saavat nyt tilaisuutensa nousta joukkueen tukipilareiksi ja sitä kautta Huskiesin peli voi lähteä kulkemaan alkukauden tapaan. Huskiesin pelaaminen saa lisäbuustia tulevana viikoloppuna myös siitä, että viime vuonna hurttia edustaneen Jouni Luopajärvi ja Tatu Tarkiainen tekevät paluun pelikentille. Kyseinen kaksikko tuo nimittäin hämeenlinnalaisten linjapelaamiseen huomattavan paljon kovuutta ja kokoa jota Huskies on menettänyt loukkaantumisten myötä.

Hämeenlinnalaisten hyökkäys elää murroksessa

Kauden selkeällä systeemillä aloittanut Huskies-hyökkäys on viime viikkojen aikana siirtynyt käyttämään todella monia eri muodostelmia ja sitä kautta joukkueen pelinrakentajaksi on ajoittain noussut Jerell Jones. Jonesin peluutus onkin nostanut kysymysmerkkejä ilmoille siitä, että mikä on hyvää kautta pelaavan Niclas ”Nesi” Carpelanin terveydellinen tila. Villeimmät huhut ovatkin kerenneet jo hautaamaan Huskiesin samalla, kun Carpelanin olkapäässä on todettu kiertäjäkalvosimen vamma. Se mikä Carpelanin heittokäden oikea kunto on, selviää vasta viikonloppuna, mutta Hämeenlinnasta kuultujen huhujen mukaan Carpelanin osallistuminen viikonlopun otteluun on vielä epävarmaa.

Huskies kannalta tilanne ei kuitenkaan vaikuta millään tavoin maailmanlopulta. Jones on nimittäin pelaaja, joka pystyy hoitamaan pelinrakentajan hommat, kunhan saa alleen muutamia hyviä harjoituksia. Tätä teoriaa tukee myös viime kesän 1. divisioona. jolloin Jones pystyi juuri pelinrakentajan paikalta pelaamaan huikean kauden ja nostamaan samalla Jyväskylän Jaguaarit pudotuspeleihin saakka. Jones peluuttaminen pelinrakentajana ei kuitenkaan olisi Huskiesin kannalta optimaallinen ratkaisu, koska hämeenlinnalaisten keskushyökkääjä osasto on hieman kapea ja Jonesin siirron myötä ainoaksi terveeksi keskushyökkääjäksi jäisi Tuukka Hietamäki. Hietämäki osoitti kauden ensimmäisessä Wolverines-ottelussa pystyvänsä tekemään tarpeelliset jaardit, mutta pelillisesti Hietämäki on silti aivan erilainen pelaaja kuin Jones. Jones luottaa vikkelyyteensä ja Hietämäki taas voimajuoksemiseensa. Tästä syystä Huskiesin isojen pelien uhka hieman pienenisi, jos Carpelan olisi sivussa runkosarjan viimeisestä ottelusta.

Wolverines on parantanut läpi kauden lähes jokaisella osa-alueella

Runkosarjan 4. viikolla Huskiesin tyrmäämäksi joutunut Wolverines ei varmasti tule antamaan kauden toisesta kohtaamisesta yhtä helppoja pisteitä. Sen takaa Wolverines selvästi parantunut peli-ilme ja viime viikkojen voittojen myötä tullut itseluottamus. Kauden ensimmäinen kohtaaminen ratkesi Wolverinesin huonoon valmistautumiseen, minkä seurauksena joukkue hävisi Huskiesille lähes kaikki kaksinkamppailut. Kaksinkamppailujen häviäminen taas näkyi selkeiten linjapelaamisessa, jonka Huskies vei ensimmäisessä ottelussa suvereenisti nimiinsä. Parempi linjapelaaminen ei kuitenkaan olisi nostanut Wolverinesia ensimmäisessä ottelussa voittoon, koska joukkueen takakentänpelaajat eivät pystyneet pysäyttämään sateisessakaan säässä Huskiesin vahvaa heittohyökkäystä.

Wolverines menestyksen esteeksi voi nousta pudotuspeleissä juuri takakentän pelaaminen, koska joukkueen muut osa-alueet ovat parantaneet pelaamistaan läpi kauden, mutta takakentän pelaaminen ei ole kamalasti parantunut ensimmäisestä Huskies-ottelusta. Jonkinlaista parannusta voi olla kuitenkin tulossa, koska Wolverines takakentän avuksi riensi viime viikonloppuna aiemmin kaudella päävalmentajan pestiä kantanut Stephen Stokes. Stokes ei vielä Saintsia vastaan pystynyt kääntämään takakentän pelaamista paremmaksi, mutta 1-2 ottelun jälkeen tilanne voi olla aivan toinen. Onhan Stokes pelaaja, joka pystyy sytyttämään tekemisellään koko helsinkiläisjoukkueen aivan uuteen liekkiin.

Arvio: Ennakkoon ajatellen Huskiesilla on ottelussa enemmän menetettävää ja siitä syystä joukkue on varmasti paremmin lataantunut otteluun. Wolverines tilannetta helpottaa viime viikonlopun voitto jonka jälkeen joukkue varmisti pudotuspelipaikan. Wolverines ei kuitenkaan lähde otteluun aivan ilman panosta, koska tulevan pudotuspelivastustajan päänahka varmasti nostaisi tunnelmia joukkueen sisällä ja antaisi uskoa siihen, että joukkue pystyy voittaman Huskiesin myös pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Joten huonosti valmistautuneena ei Wolverineskään varmasti tule tulevaan otteluun.

Ottelu tulee sen takia ratkeamaan siihen kumpi joukkueista pystyy pelaamaan parempaa heittopuolustusta. Wolverines viime viikkojen syömähammas on nimittäin ollut sisemmän laitahyökkääjän paikalla pelaava Locklan Gilbert ja hänen puolustaminen tuleekin olemaan Huskies-puolustukselle haasteellista. Gilbert on hyvin isokokoinen pelaaja, joka pystyy tekemään isoja pelejä ja koppaamaan pallon pienestä tilasta. Aina Gilbertin pelaaminen ei kuitenkaan ole aivan puhdasta ja siihen syynä on 1. divisioonassa tuomitsevin tuomareiden linja. Suomessa tuomarit harvoin heittävät hyökkäävälle pelaajalle lippua selkeästäkään tönöisystä ja tätä asiaa Gilbert osaa käyttää hyväkseen säälimättömästi. Syy ei varsinaisesti ole Gilbertin vaan tuomareiden, jotka antavat tönäisyjen mennä läpi viikosta toiseen. Hyvät pelaajat taas käyttävät kaikki mahdolliset keinot auttaakseen joukkueensa voittoon ja siitä syystä allekirjoittanut nostaa hattua EU-statuksella pelaavalle Gilbertille. Wolverinesin heittopuolustuksen kannalta taas olisi tärkeää saada itseluottamus kuntoon ja sitä kautta pelaaminen helpommaksi. Huonolla itseluottamuksella on nimittäin hyvin vaikea voittaa kaksinkampailuja ja sitä kautta Huskiesia. Ottelu päättyy kotijoukkueen niukkaan 24-21 voittoon

Jaguaarit – Indians

08.08 kello 17.15 Viitaniemi Jyväskylä

Täysin panokseton ottelu, jonka voittajalla ei ole loppupelissä mitään väliä

Jaguaarit ottivat askelia eteenpäin viime vuodesta

Viime kaudella välieriin asti selvinnyt jyväskyläläisjoukkue ei selvinyt tällä kaudella pudotuspeleihin, mutta siitä huolimatta seuran tekeminen meni viime vuodesta eteenpäin. Jaguaarit olivat varmasti asettaneet kovia tavotteita kuluvalle kaudella, mutta useat loukkaantumiset nousivat lopulta liian suureksi esteeksi kesän aikana. Osan loukkaantumisista olisi varmasti voinut välttää leveämmällä materiaalilla, mutta suurimmaksi osaksi loukkaantumiset johtuvat huonosta tuurista. Huono tuuri voikin monen silmissä peittää sen tosi seikan, että Jaguaarit pystyivät menemään viime talvena seurana huikeasti eteenpäin. Joukkue pystyi hankkimaan tälle kaudella kourallisen ulkomaalaispelaajia ja vuosi sitten joukkuetta ei edustanut kuin yksi ulkomaalaispelaaja ja hänkin muutaman onnistuneen asian takia. Jaguaarien valmennuksen ja seurajohdon pitääkin olla tyytyväisiä viime talvena tekemään työhönsä ja jatkaa samalla radalla myös tuleva syksy ja talvi. Jaguaarit voivat olla nimittäin jo ensi kaudella 1. divisioonan kärkeä, jos seuran ympärillä oleva hyvä ilmapiiri jatkaa kasvuaan viime talven tavoin. Hyvin hoidetut seurat nimittäin houkuttelevat niin kokemattomia kuin kokeneitakin pelaajia riveihinsä.

Talvella pisteautomaatiksi tuomittu Indians yllätti loppukaudesta

Faneille.com kritisoi kovin sanoin talvella Indiansin tekemistä, ja vielä harjoituspelien aikaan allekirjoittanut oli hyvin epäileväinen. Kolme voittoa Kahdeksasta ottelusta on suuri yllätys allekirjoittaneelle ja neljännen voiton ottaminenkaan ei ole tulevana viikonloppuna kaukana. Neljäs voitto nostaisi Indiansin samalla sarjan viidennelle sijalle ja samalla lähelle pudotuspelejä, joten jonkinlaisesta kauden yllättäjästä tarvitsee puhua Indiansin kohdalla. Olihan joukkueelle ennakkon tarjolla korkeintaan kaksi voittoa ja nekin vaan hyvän onnistumisen myötä.

Indiasin kotimainen runko ei edelleenkään herätä kovin paljon innostusta lajia seuraavien keskuudessa, mutta loistavien ulkomaalaisten panosta ei kukaan voi vähätellä. Esimerkiksi unkarilainen Marto Czirok pystyi yllättämään lähes jokaisen lajia seuraavan henkilön. Pelinrakentajan paikalle hankittu Czirok ei nimittäin herättänyt kovinkaan monen mielessä kunnioitusta ennen kauden alkua, mutta näin kauden päätteeksi moni varmasti muistaa Czirokin nimen hyvien esityksten takia. Toinen loistavasti kouvolassa onnistunut ulkomaalainen oli puolustuksen ulommaksi tukimieheksi hankittu Charles Wort. Wort pystyi ajoittain jopa dominoimaan 1. divisioonassa ja kaiken lisäksi monilla eri pelipaikoilla.

Arvio: Ottelussa pelataan ainoastaan kunniasta ja ennakkoon ajatellen palkkaa nostavat Indians pelaajat ovat sen takia vahvoilla. Luulisihan jokaisen kesäksi Suomeen tulleen pelaajan haluavan päättää ”työnsä” kunnialla. Ottelu päättyy 7-35