Kohti Spagettimaljaa: Viikko 6 – Kesän odotetuin ottelu sunnuntaina Vaasassa

Jenkkifutiksen 1. divisioonan runkosarja saavuttaa tulevana viikonloppuna puolivälinsä ja se näkyy myös otteluiden panoksissa. Tulevan viikonlopun otteluissa panoksena on Helsinki Wolverinesin pudotuspelipaikka ja Wasa Royalsin runkosarjan voitto. Wolverinesin pudotuspelipaikka on panoksena jo nyt, koska joukkueella ei ole varaa enää yhteenkään tappioon tämän kauden runkosarjassa. Helsinkiläisillä on jäljellä neljä ottelua ja pudotuspeleihin pääseminen vaatisi tällä kaudella vähintään neljä voittoa, joten vielä nollilla olevan joukkueen on pakko voittaa tästä eteenpäin jokainen ottelunsa päästäkseen pudotuspeleihin. Wasa Royalsin runkosarjan voitto voi saada käytännön sinettinsä jo tulevana viikonloppuna, kun joukkue kohtaa Hämeenlinna Huskiesin.

Otteluiden lähtökohtien takia tulemme keskittämään suurimman huomiomme tällä viikolla Vaasan otteluun.

Northern Lights – Saints

04.07. kello 18.00 Heinäpää Oulu

Ennakkoon viikonlopun selvin ottelu

Millaisen pelaajiston Northern Lights saa liikkeelle otteluun

Viime viikonlopun Huskies-otteluun vahvistunut Northern Lights ei pääse lähtemään Saints-otteluun aivan yhtä hyvillä mielin, koska joukkue kärsi viime viikonloppuna parista todella ikävästä loukkaantumisesta. Todennäköisesti Northern Lights joutuu lähtemään tulevan viikonlopun otteluun ilman laitahyökkääjä Tuomo Tomperia ja pelinrakentaja Othman Al-Kubaisia. Tomperi kärsi Huskies ottelussa polvivamman ja sen vakavuudesta ei ole vielä tullut tietoa. Al-Kubaisi taas kärsi jonkinlaisen vamman syöksyessään Huskies puolustuksen keskelle, ja ensimmäisen tietojen mukaan hän on sivussa pohjevamman takia 1-2 viikkoa. Kahden tärkeän pelaajan poissaolo ei voi olla näkymättä oululaisten iskukyvyssä. On täysin selvää, että ilman aloittavaa pelinrakentajaa ja laitahyökkääjää ei Northern Lights pysty pyörittämään alkukauden tapaista heittosirkustaan. Se taas tuo oululaisten valmennukselle uudenlaisia haasteita ja niistä selviäminen voi olla lähes mahdotonta. Ennakkoon ajatellen oululaisten pienikokoinen hyökkäyksen linja tuskin pystyy siirtelemään tamperelaisten isoja puolustuksen linjamiehiä yhtään mihinkään.

Saints hyvän harjoituksen ennen seuraavan viikon kovaa ottelua

Saints on tulevana viikonloppuna samanlaisessa tilanteessa kuin Huskies oli edellisenä viikonloppuna. Joukkue lähtee selvänä ennakkosuosikkina oululaisia vastaan ja silti keskittymsen pitäisi olla 100%, koska puolittaisella suorituksella ei joukkue tule saamaa hyvää valmistautumista viikon päästä käytyvään Royals-otteluun. Helppojen otteluiden hankaluus onkin juuri siinä, että keskittyminen jää helposti vajaaksi ja se antaa vastustajalle selvän etulyöntiaseman, jonka käyttäminen ei ole oululaisillekkaan mahdonta. Siitä huolimatta on todella vaikea kuvitella, että Saints häviäisi tulevan lauantaina Oulussa vaikka se lähtisi otteluun hieman löysällä asenteella. Onhan joukkueiden välillä aivan valtavat tasoerot ja jo pelkästää linjoja vertailtaessa Saints ottaa 100-0 voiton.

Arvio: Ennakkoon ajatellen joukkueiden välillä ei ole yhtäkään osa-aluetta, jolla Northern Lights olisi parempi ja se tulee näkymään ottelun lopputuloksessa. Ottelu päättyy 14-68

Indians – Wolverines

04.07 kello 19.00 Kuusankosken urheilupuisto Kouvola

Ottelu, minkä seurauksena toinen joukkueista putoaa ulos taistelusta pudostuspeleihin.

Indians voitti harjoitusotteluissa Wolverinesin

Harjoitusotteluiden suurimmasta yllätyksestä vastannut Indians lähtee tulevan viikonlopun otteluun selvänä altavastaajana, vaikka se pystyikin yllättämään Wolverinesin harjoitusotteluissa. Wolverines on vahvistunut harjoituskaudelta huomattavasti ja vaikka joukkueen peli ei olekkaan kulkenut odotetusti, on joukkueen perustaso huomattavasti kouvolalaisten edellä. Joukkueiden välillä käyty harjoitusottelu päättyi Indiansin 3-0 tulokseen ja se kertoo ottelusta hyvin paljon. Ottelussa ei nimittäin nähty oikeastaan yhtään hyvää hyökkäyksen suoritusta ja siksi kouvolaisten paremmin toimineet potkupelit ratkaisivat ottelun.

Toisaalta myös Indians on vahvistunut sitten harjoitusotteluiden ja siitä syystä joukkueen osakkeet ovat hieman nouseet sitten kauden alun. Myös Indians omaa siis pienen mahdollisuuden ottelun voittoon.

Soiko selvästi heräämisen merkkejä osoittaneen Wolverines kohtalonkellot jo tulevana viikonloppuna

Wolverines yllätti monet edellisellä kierroksella, kun joukkue pysyi lähes kaksi neljännestä Royalsin vauhdissa. Lopputulos ei kyllä helsinkiläisiä mairitellut, mutta peli-ilme ja sitä kautta tullut peliesitys oli helsinkiläisten kannalta varmasti ilahduttava. Joukkueen tekeminen oli huomattavasti parempaa kuin ensimerkiksi Huskiesia vastaan ennen juhannusta käydyssä ottelussa. Wolverinesin voikin odottaa taistelevan voitoista tulevina viikkoina ja siten joukkue pystyy taistelemaan edelleen pudotuspelipaikasta. Wolverinesin kannalta ensimmäinen kunnon kohtalon ottelu tulee olemaan viikon päästä käytävä Jaguaarit-ottelu. Tuossa ottelussa ratkeaa se voiko Wolverines vielä ohittaa Jaguaarit runkosarjan aikana.

Tulevan ottelun kannalta ratkaisevin tekiä tulee olemaan se pystyykö Rafael Pinedalla vahvistunut Wolverines-puolustus pysäyttämään Indians pelinrakentaja Marto Czirokin. Czirok vastaa lähes yksin Indians hyökkäyksen tehokkuudesta ja siksi hänet pysäyttämällä pystyy pysäyttämään koko Indians hyökkäyksen.

Arvio: Molempien joukkueiden hyökkäykset ovat yskähdelleet tämän kauden aikana ja siitä syystä ottelusta tuskin tulee mitään läpihuutoa. Siitä huolimatta Wolverines tulee voittamaan ottelun noin 20 pisteen erolla. Lopputulos 13-35

Wa1ld Royals – Huskies

05.07 kello 15.00 Kaarlen kenttä Vaasa

Jenkkifutiskesän mielenkiintoisin runkosarja ottelu.

Joukkueet kohtasivat edellisen kerran Rautamaljassa 2013

Viime vuosina voittoihin tottuneet joukkueet kohtasivat edellisen kerran Rautamaljassa 2013, jolloin Wasa Royals oli parempi lukemin 48-0. Tuo ottelu ei kuitenkaan ollut täysin finaalin arvoinen, koska Huskies joutui lähtemään kyseiseen otteluun ilman pelinrakentaja Niclas ”Nesi” Carpelania, joka kärsi olkapäävammasta. Parempi vertailukohta onkin joukkueiden välillä käyty runkosarjaottelu samalta kaudelta. Siinä ottelussa Royals oli parempi ainoastaan 10 pisteen erolla, ottelun päätyttyä Royalsin voittoon lukemin 30-20. Tästä syystä on mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan joukkueet ovat menneet kahdessa vuodessa ja onko Royalsin kova harjoittelu kasvattanut joukkueiden eroa, vai onko Hämeenlinnassa hyvin tehty työ kaventanut joukkueiden välisiä eroja.

Pystyykö Royalsin juoksuhyökkäys yllättämään Huskiesin juoksupuolustuksen?

Vaikka Royals on viime viikkoina pystynyt esittämään tehokasta heittohyökkäämistä. Joukkue edelleen elää ja kuolee vahvan juoksuhyökkäyksensä mukana. Vaasalaisten peli-idea on hyvin yksinkertainen: näyttävä ei ole tehokasta, mutta tehokas voi olla näyttävää. Vaasalaisten pelaaminen ei olekaan ollut tylsän näköistä koskaan, mutta ei sitä ikinä ole voinut kehua liikaa näyttävyydestään. 3-5 jaardin juoksut eivät ole niitä kaikkein näyttävimpiä suorituksia, mutta otteluiden voittoihin ne riittävät lähes aina. Tulevan viikonlopun mielenkiintoisin asia on se, pystyykö Royals juoksemaan edelleen kovalla keskiarvollaan ja halitsemaan sitä kautta pelikelloa. Koska niin kauan kuin Royals on pallossa ei Huskiesin monipuolinen hyökkäys pysty vastaamaan vaasalaisten heittämään haasteeseen. Onkin ilmiselvää, että Huskies juoksupuolustuksen pitää olla kunnossa tai vaasalaiset jatkavat edelleen voittamattomina tämän kauden runkosarjassa myös tulevan viikonlopun jälkeen. Ottelun ratkaisevin taistelu tullaankin näkemään Royals keskushyökkääjä Ville Järviön ja Huskies tukimies-osaston välillä.

Minkälaisella pelisuunitelmalla Royals-puolustus lähtee otteluun

Huskies-hyökkäys on pystynyt tekemään pisteitä tällä kaudella monipuolisesti, ja sen takia sen pysäyttäminen tulee olemaan todella haasteellista.  Mielenkiintoista on nähdä millaisen pelisuunitelman Royalsin puolustuksenkoordinaattori Garren Holley on suunitellut sunnuntaina käytävää ottelua varten. Holleyn on ollut mahdotonta keskittyä ainoastaan heitto- tai juoksupuolustuksen painottamiseeen, koska Huskies pystyisi siinä tapauksessa rokottamaan vastustajaansa vähemmälle huomiolle jääneelle osa-alueella. Holleyn onkin tästä syystä pitänyt tehdä hieman kompromisseistä elävä puolustus, minkä takia Huskies tulee varmasti pyörittämään hyvin monipuolista hyökkäystä myös Vaasassa. Tästä syystä Huskiesin hyökkääjien yksilötaito tulee korostumaan, koska yksittäiset yritykset tulevat ratkeamaan juuri siihen miten hyvin hämeenlinnalaiset pystyvät hyödyntämään heille tarjoutuvia 1 vs. 1 tilanteita. On kyseessä sitten yksittäinen linja pelaaja, jonka blokki ei saa epäonnistua taikka yksittäinen laitahyökkääjä, joka voi napata pallon haltuunsa olemalla kulmapuolustajaa hieman nopeampi tai taitavampi. Toinen merkittävä asia tulee olemaan se, miten Huskiesin hyökkäyksen linja pystyy pimentämään Royalsin puolustuksen sieluna toimivan Thomas Cekenin. Ceken on ollut huhujen mukaan alku kaudesta todella hurjassa iskussa ja hänen asiostaan Royalsin puolustus on ollut entistä parempi. Vaikka sota ei yleensä ratkea yhteen sotilaaseen niin sunnuntaina käytävä ottelu voi kääntyä suuntaan jos toiseen sen mukaan miten Ceken pystyy pelaamaan ottelussa. Ottelun toinen tärkeä taistelu tullaan siis käymään Huskiesin hyökkäyksen linjan ja Thomas Cekenin välillä.

Huskies pääsee lähtemään otteluun hieman paremmista lähtökohdista

Vaikka Royals on ottelussa kotijoukkue ei sen lähtöasemat ole aivan niin hyvät kun Huskiesilla. Royalsin osakkeita laskee hieman se, että joukkue ei ole joutunut vielä kertaakaan tällä kaudella pelaamaan otteluaan täysillä loppuun saakka ja saanut sitä kautta maistella tiukkojen otteluiden voittoa. Huskiesin pienen pieneksi eduksi voidaankin laskea joukkueen ensimmäisen viikon voitto Saintsista. Tuosta ottelusta Huskies sai hyvää oppia tiukoista otteluista ja siitä kuinka pelitilanteet voivat vaihdella ottelun sisällä. Royalsin viime vuosien loistokkuuden pieni haittapuoli onkin ollut siinä, että monikaan vaasalainen ei ole vielä joutunut jefukentällä tiukkaan tilanteeseen ja sitä kautta tilaiteiden kääntämisestä voitoksi ei ole kokemusta. Onhan Royals pelannut koko historiansa aikana vain muutaman tiukemman ottelun ja siihen osa syynä on ollut suosiolliset sarjaohjelmat koko seuran historian ajan. Tietysti Royalsin hyvä harjoittelu on tuonut joukkueelle tämän ”ongelman”, mutta totuus on myös se, että Royals on saanut pelata viime vuosina omaa tasoaan huonompia joukkueita vastaan aivan liian usein. Esimerkiksi kaudella 2013 Royals pelasi 2. divisioonan helpommassa lohkossa, vaikka Huskies olikin samassa lohkossa ja joukkueet kohtasivat kerran runkosarjan aikana. Viime vuonna taas 1. divisioonan taso oli selvästi huonompi kuin tällä kaudella ja siksi kahden jenkkipelaajan kanssa liikkeellä olleet Falcons ja Royals olivat sarjan selvät ennakkosuosikit. Tämän kauden sarjaohjelmasta taas on aivan turha puhua, koska jo tässä vaiheessa kautta on aivan selvää että ”eteläinen” lohko on huomattavasti pohjoisempaa kovempi. ”Ylivoimanen” Royals on siis saanut apuja menestyksensä tiellä. Allekirjoittanut ei todellakaan väitä, että Royals olisi hävinnyt erinlaisien lohkojen aikana enemmän otteluita, mutta Royals olisi varmasti joutunut kovemmille viime vuosina. Tiukemmat ottelut olisivat varmasti ruokkineet vaasalaispelaajia aivan eri tavalla kuin 60-0 voitot.

Arvio: Kesän odotetuin runkosarjaottelu on varmasti kaiken odotuksensa arvoinen ja ennakkoon selvää ennakkosuosikkia otteluun ei voi nimetä. Huskies on osoittanut tämän kauden otteluissaan pystyvänsä pyörittämään tehokasta hyökkäystä ja samalla joukkueen puolustus on ollut ensimmäisen viikon jälkeen todella hyvä. Hämeenlinnalaisille ottelu on elintärkeä runkosarjan voiton kannalta, koska Huskies pelaa runkosarjassa yhden ottelun Royalsia vähemmän ja siksi myös yhden ottelun prosenttiaalinen merkitys on huomattavasti suurempi.  Järjestys ei määräydy keskinäisten otteluiden perusteella vaan runkosarjan aikana tulleen voittoprosentin mukaan, jonka vertailu ei ole täysin reilua eriävien pelimäärien vuoksi. Toivottasti tähän tilanteeseen ei kuitenkaan lopulta päädytä ja ratkaisu syntyy ennemmin kerättyjen pisteiden perusteella. Viikonlopun ottelusta pisteet matkaavat lopulta Hämeenlinnaan ja ottelu päättyy 28-35.