Kohti Spagettimaljaa: Viikko 9 – Hämeenlinnassa pelataan runkosarjan voitosta

Jenkkifutiksen 1. divisioonassa nähtiin viime viikonloppuna todellinen yllätys ja siitä syystä mukaan pudotuspeleihin kärkkyy edelleen kuusi joukkuetta. Parhaassa tilanteessa ennen tulevan viikonlopun otteluita on Hämeenlinna Huskies, joka voi varmistaa runkosarjan voittonsa jo tänä viikonloppuna. Lähes yhtä hyvästä tilanteesta viikonlopun otteluihin lähtee Wasa Royals. Vaasalaiset nousevat hyvin todennäköisesti tappioista huolimatta runkosarjan toiseksi. Lopuista pudotuspelipaikoista käydäänkin sitten vielä verinen taistelu ja jopa runkosarjan kolmella tappiolla aloittanut Wolverines voi nousta runkosarjan kolmannelle sijalle.

Tulevan viikonlopun otteluista ehdottomasti mielenkiintoisin kamppailu pelataan sunnuntaina Hämeenlinnassa, mutta ei muistakaan otteluista mielenkiintoa puutua – voihan viikonlopun otteluissa käydä lähes miten tahansa.

Northern Lights – Jaguaarit

25.07 kello 14.00 Heinäpää Oulu

Kotimaisten pelinrakentajien kohtaaminen

Northern Lights kauden viimeinen mahdollisuus

Edellisessä ennakossamme epäilimme Northern Lightsin romahtavan, mutta viime kierroksen esitys oli lopulta yllättävän pirteä. Viime viikonlopun esitys nostaa oululaisten osakkeita selvästi ja siitä syystä joukkueen mahdollisuuksia tulevan viikonlopun osalta ei pidä aliarvioida. Jaguaarit kärsii oululaisten tapaan loukkaantumista ja siitä syystä jyväskyläläisten aloittavana pelinrakentajana toimii Teemu Hautakangas. Oululaisten osakkeita nostaa myös se, että vastaan ei ole asettumassa mikään mahdottoman kova hyökkäyksen linja, joten paineen antaminen kokemattomalle Hautakankaalle pitäisi olla ihan mahdollista. Ottelusta tulee varmasti Oulussa nähdyistä otteluista mielenkiintoisin ja voittajan arvioiminen ei ole lähellekkään niin helppoa kun ennen.

Jaguaarit on tyytymässä kohtaloonsa

Toissa viikonloppuna pelinrakentajansa menettänyt Jaguaarit oli vielä viime viikonloppuna huhujen mukaan tuomassa Suomeen uutta jenkkipelinrakentajaa, mutta tämän viikon uutisten mukaan tuo aikomus on kuopattu. Taloudellisesti päätös on varmasti viisas, koska Jaguaarien pudotuspelipaikka ei ole enään joukkueen omissa käsissä, mutta joukkueen maineelle päätös voi olla jonkinlainen kolaus. Onhan viime syksystä asti hyvää duunia tehnyt seura antamassa merkin ”luovuttamisesta” kesken kauden.

Arvio: Vielä kaksi viikkoa sitten epätasaiseksi ennakoitu peli voi olla hyvin tasainen ja edes oululaisten voitto ei olisi enään ihme. Oululaiset pääsee lähtemään otteluun suhteellisen tutulla porukalla ja joukkueen valmennus varmasti tietää pelaajiensa vahvuudet. Jaguaarit taas joutuvat lähtemään otteluun ilman aloittavaa pelinrakentajaansa, ja se tulee näkymään myös joukkueen pelikutsuissa. Eihän nyt aloittavana pelinrakentajana toimiva Hautakangas ole pelaajatyypiltää yhtään samanlainen kuin atleettinen Craig Maynard. Siinä missä Maynard pystyi juoksemaan itse ottelussa 200 jaardia, pystyy Hautakangas vaan unelmoimaan samanlaisista lukemista. Jaguaarien pelillisten ongelmia vuoksi Northern Lights voittaakin ottelun 21-14.

Indians – Wa1ld Royals

25.07 kello 15.00 Kuusankoski Kouvola

Ennakkoon viikonlopun selkein ottelu

Aliarvostetut linjapelaajat ottavat jälleen roolia

Indians yllätti viime viikonloppuna varmasti jokaisen 1. divisioonaa seuraavan voittamalla Tampere Saintsin. Kyseinen voitto nosti kouvolalaiset taistelemaan viimeisestä pudotuspelipaikasta, samalla kun Saints käytännössä menetti mahdollisuutensa runkosarjan voittoon. Hienosta voitosta huolimatta Indians on edelleen tilanteessa, että se tarvitsee muilta joukkueilta apua päästäkseen pudotuspeleihin.

Indians lähtee tulevan viikonlopun Royals otteluun selvänä altavastaajana, koska joukkueen linjapelaaminen on edelleen sarjan huonoimmasta päästä ja ilman kunnon linjapelaamista Royalsin voittaminen tulee olemaan mahdotonta. Royals ottelu tulee olemaan kouvolalaisille se todellisuuteen palauttava ottelu, joka todistaa viimeisillekkin epäilijöille sen, että ilman kunnollista linjapelaamista ei nykyään pärjää edes kotimaisessa 1. divisioonassa.

Indiansin muukalaislegioona on löytämässä yhteisen sävelen

Vaasassa kauden avausottelussa maanrankoon ”tallottu” Indians höykkäys on pystynyt parantamaan pelaamistaan läpi runkosarjan. Tämän takia on hyvin todennäköistä, että Indians pystyy tulevana viikonloppuna haastamaan Royalsin ensimmäistä kierrosta paremmin ja tekemään sitä kautta useamman TD:n. Ensimmäisen kierroksen esityksen parantaminen ei ole sinänsä haasteellista, koska Indians jäi kyseisessä ottelusa kuuteen pisteeseen ja -15 jaardiin. Tästä syystä ensimmäisen ottelun tilastojen parantaminen ei voikkaan olla joukkueen tavoite tulevana viikonloppuna, vaan joukkueen pitäisi yrittää pitää ottelua mahdollisimman pitkään tiukkana.

Royalsilla on alla kaksi tappiota ja siitä syystä vaasalaisten tekeminen ei varmasti kestä kovin montaa henkistä takaiskua ennen kuin joukkueen pelaaminen alkaa seota. Ennakkoon ajatellen Indians tuskin kykynee tekemään toista suurta yllätystä, mutta kiusaamaan se kykenee Royalsia laitahyökkääjä Troy Ricen ja pelinrakentaja Marto Czirokin johdolla.

Tuleeko tappioputki näkymään Royalsin tekemisessä?

Royals teki seurahistoriaa kaksi viikkoa sitten Tampereella, kun joukkue hävisi ensimmäistä kertaa toisen ottelun putkeen. Kyseisen tappion takia joukkue onkin ennen Indians ottelua tappioputkessa ja se voi näkyä joukkueen tekemisessä ottelun alkupuolella. Vaikka Royals pelaisi varovaisesti Indians-ottelun alkupuolella, ei joukkueen tappioputki todennäköisesti tule jatkumaan, koska vaasalaisilla on fyysisesti niin paljon kovempi joukkue ja sen turvin Royals tulee homman kääntämään itselleen.

Arvio: Ottelun voittajasta ei tule olemaan lopulta epäselvyyttä, mutta ottelun kulun kannalta olisi hyvin tärkeää, että Indians pääsisi ottelun alussa johtoon. Tällöin Royalsin tilanne tulisi varmasti tukalemmaksi, ja ottelu voisi olla vielä toisella puoliajalla suhteellisen tasainen. Jos Royals pääsee heti ottelun alussa johtoon tulee ottelu olemaan selvä jo alusta alkaen. Ottelu päättyy 28-49

Huskies – Saints

26.07 kello 16.00 Kauriala Hämeenlinna

Ottelu, josta panoksia ei puutu

Sarjakärjessä oleva Huskies kärsii loukkaantumisista

Tässä vaiheessa kautta varmasti jokainen joukkue kärsii loukkaantumisista, mutta hämeenlinnalaisten kannalta tilanne näyttää keskivertoa huonommalta. Eniten loukkaantumista on kärsinyt viime viikkoina Huskiesin tukimies-osasta ja viime viikonlopun jälkeen myös Huskies puoluksenlinja näyttää hieman kapealta. Jaguaareja vastaan luokkaantuivat puolusteksen endiä pelaava Mika Luoma ja linjan keskustan tukkijana toiminut Sampsa Ilmonen. Luoman kausi ei välttämättä päättynyt vielä Jaguaareja vastaan, mutta Ilmosen kausi päättyi varmuudella ja se tulee varmasti näkymään Huskiesin jouksupuolustuksessa.

Hämeenlinnalaisten onneksi Huskiesilta löytyy suhteellisen leveä pelaajisto, ja sitä kautta loukkaantumiset eivät tule vaikuttamaan joukkueen jaksamiseen tulevissa ottelussa. Kysymys onkin enemmän siitä pystyykö kauden alkupuolella pienemmässä roolissa olevat pelaajat nostamaan tasoaan tarpeeksi ja pystyvätkö he ottamaan loukkaantuneiden pelaajien saappaat itselleen.

Jotta hämeenlinnalaisten loukkaantumisien kiroaminen ei mene liiallisuuksiin, pitää sairasosastolta nostaa esille myös positiivisia uutisia. Huhujen mukaan maajoukkueessakin aiemmin pelannut hyökkäyksenlinjamies Tatu Tarkiainen voi tehdä paluun pelikentille jo tulevana viikonloppuna. Tarkiasen paluu tulee olemaan loukkaantumisista kärsineelle joukkueelle todella kova lisäbuusti. Olihan Tarkiainen viime kaudella yksi Huskies joukkueen tärkeimmistä pelaajista ja tuo sitä kautta nuoremmille pelaajille henkistä varmuutta tiukkoihin otteluihin. Tarkiaisen lisäksi Huskiesin pitäisi saada sairasosastolta toinenkin vahvistus, kun viime viikonloppuna sivussa ollut Mika Kulmala tekee paluun pelikentille mitä ilmeisimmin Saintsia vastaan. Huskiesin sisäisen taklaustilaston kolmantena majaileva Kulmala onkin tervetullut vahvistus hurttien puolustukseen, koska viime viikonloppuna ohuella tukimieskalustolla pelannut Huskies tarvitsee nopeutta tukimiesosastolleen, kun vastaan asettuu hyvin liikkuva pelinrakentaja Samson Bialostok.

Viime viikonloppuna tappion kärsineen Saintsin on herättävä

Saints joutui lähtemään viikonloppuna käytyyn Indians-otteluun ilman 12 pelaajaa ja se lopulta kostautui tappion muodossa. Osa loukkaantumista oli varmasti täysin oikeita, mutta 12 pelaajan yhtäaikainen loukkaantuminen kuulostaa silti hieman ihmeelliseltä. Siksi on pakko kysyä, oliko tamperelaiset viime viikonloppuna liikkeellä parhaalla mahdollisella asenteella? Tamperelaisten kannalta on hieman huolestuttavaa, jos osaa pelaajista ei motivoi ennakkoon helpommat pelit ja sitä kautta pelaaminen voi kärsiä myös kovemmissa otteluissa. Onhan helpommat ottelut yleensä hyviä harjoituksen paikkoja ja sitä kautta joukkuetta eteenpäin vieviä. Jos osaa pelaajista ei tälläiset asiat kiinnosta, niin joukkueen sisäisissä asioissa on jotain vikaa. Suomessa ei ole yhtäkään jenkkifutis joukkuetta, joka saisi harjoitella liikaa ja varsinkaan laadukkaita vastustajia vastaan. Tästä syystä jokaisen viime viikonloppuna ilman kunnollista syystä poissaolleen pelaajan pitää katsoa peiliin tämän viikon aikana. Poissaolot ja huono valmistautuminen maksoi Saintsille jopa runkosarjan voiton.

Arvio: Suomeen pitäisi rantautua sunnuntaina kesämyrsky, ja siitä syystä ottelu tulee ratkeamaan siihen kuika paljon Saintsin juoksupuolustus pystyy parantamaan kauden ensimmäisestä kohtaamisesta. Ensimmäisessä kohtaamisessa Huskiesin supertähti Jerell Jones keräsi 316 juoksujaardia ja 5 TD:tä, ja jos Jones jatkaa samanlaista menoa myös tulevassa ottelussa, tulee Huskies voittamaan ottelun varmasti. Toinen ratkaisevatekijä tulee olemaan se, kuinka hyvin Huskiesin puolustus pystyy pitämään liikkuvan Bialostokin kurissa. Tampereella juuri Bialostok oli se pelaaja, joka piti Saintsin toiveita elossa aina ottelun loppuvihellykseen saakka. Jos Bialostok kärsii jonkinlaisesta vammasta, niin kuin huhut kertovat, on Saintsin iltapäivästä tulossa pitkä. Saintsin peli kun on perustunut tällä kaudella hyvin pitkälle siihen, että Bialostok pystyy itse tekemään ratkaisuja niin juosten kuin heittäenkin. Ilman juoksu-uhkaa oleva Bialostok onkin vähän kuin metsästyskoira ilman hajuaistiaan. Ottelu päättyy 35-21