Kohti Tinamaljaa: Kausiennakko 2016

Kotimaiset jenkkifutissarjat käynnistyvät ensi viikolla ja siksi meidän on hyvä aika alkaa spekuloimaan ensi kauden sijoituksilla. Viime vuodet mainettaan mielenkiintoisempi 3. divisioona onkin mitä mainioin sarja aloittaa tämän kevään kausiennakoiden julkaiseminen. Onhan kyseisestä sarjasta tulossa jälleen ensi kaudella hyvin mielenkiintoinen, koska tulevana kesänä sarjan voi voittaa ainakin kolme joukkuetta ja parhaassa tapauksessa jopa useampi. Realistisesti ajateltuna kuitenkin sarja voidaan jakaa kolmeen kolmen joukkueen porukkaan, jotka tulevat pelamaan keskenään hyvin mielenkiintoisia ja ratkaisevia otteluita. Tästä syystä myös ennakkomme on jaettu kolmeen eri ryhmään.

Jotta tämä kausiennakko ei menisi pelkästään vanhojen asioiden kertaamiseksi,tässä vaiheessa on varmasti hyvä muistuttaa meidän Kohti Tinamaljaa: Talviennakosta, jossa käsittelimme jo muutamia asioita jokaisen joukkueen kohdalta. Tässä jutussa emme sen vuoksi kertaa kaikkia aiemmin mainittuja asioita vaan paneudumme enemmän niihin muutoksiin, joita edellisen jutun jälkeen on tapahtunut, ja mistä lähtökohdista joukkueet lähtevät kauteen todellisuudessa.

Sijat 9.-7.

Sipoo Bulldogs

Sipoo Bulldogs

Viime kesänä voittojen makuun yli 1 000 päivän tappioputken jälkeen päässyt Bulldogs tulee olemaan ensi kaudella isojen muutosten edessä. Huhut eivät nimittäin ole olleet talven aikana kovinkaan suotuisia sipoolaisia kohtaan. Villeimpien huhujen mukaan viime kaudella Bulldogsin famijoukkueena toiminut Malmi Blaze on kupannut halvoilla kausimaksuilla sipoolaisia enemmän kuin kiitettävästi. Toisaalta tämä kyseinen asia antaa myös Bulldogsin omille kasvateille jälleen mahdollisuuden nousta isoon rooliin ja sitä kautta auttamaan joukkuettaan voitoihin. Olihan nämä kyseiset ”juniorit” jo viime kaudella sipoolaisten selkäranka, jonka avulla joukkue pystyi katkaisemaan tuon hurjaksi kasvaneen tappioputken.

Koirien loistelias juniorityö ansaitsisi saada palkinnon jo tulevana kesänä

Sipoo Bulldogs on joukkue, joka on tehnyt todella hyvää juniorityötä jo vähintään kymmenen vuoden ajan ja työn lopputuloksista on nauttinut useat pääkaupunkiseudun seurat jo useamman vuoden ajan. Allekirjoittanut tunteekin juuri tästä syystä jonkinlaista kunnioitusta tätä pientä ja piskuista seuraa kohtaan, joka joutuu lähes poikkeuksetta joka syksyisen ryöstökalastelun uhriksi. Siitä syystä olisi hienoa, jos nämä hyvää valmennusta jo juniorista asti saaneet nuoret herrat onnistuisivat yhdessä tekemään Bulldogsista ensi kesän yllätysvalmiimman joukkueen, joka pystyisi voittamaan 2-3 ottelua ja taistelemaan sitä kautta jopa pudotuspelipaikoista. Pudotuspelipaikkaa tärkeämpi asia Bulldogsille on silti ensi kesänä saada nämä tulevaisuuden tähtipelaajat puhaltamaan yhteen ja juuri SIPOOLAISEEN hiileen. Koska se on asia, jonka avulla nämä jo miesten sarjoihin kasvaneet juniorit saadaan sitoutumaan Bulldogsiin eikä esim. Malmi Blazeen myös tulevina kesinä.

Arvio: Bulldogs voittaa 1-2 ottelua, mutta sitä tärkeämpää on junioreiden esiinmarssi ja ylpeys omasta joukkueesta!

Titans Logo

Tarto Titans

Virolaisen Tarto Titansin tasoa on edelleen todella vaikea arvioida, koska joukkueesta ei ole kuulunut oikestaan mitään. Arviomme pohjautuukin edelleen pelkkiin viime kauden otteisiin ja olettamuksiin, joiden vuoksi Titansia voidaan pitää Viron epävirallisena maajoukkueena. Onhan Titans ainoa sarjoihin osallistuva virolainen jenkkifutisjoukkue.

Talviennakon arvio pitää edelleen

Talviennakossamme arvioin Titansin olevan riippuvainen yksilöistään ja sama arvio pätee myös nykypäivänä. Löytyyhän joukkueesta viime kesän pelivideoiden perusteella paljon potentiaalisia, mutta samalla hyvin kokemattomia pelaajia, jotka pystyvät tekemään omilla henkilökohtaisilla taidoillaan muutamia isoja pelejä. Sen isompaan menestykseen tälläinen yksilöiden varaan rakennettu systeemi ei kuitenkaan tule riittämään, joten siksi Titans tulee jäämään myös pudotuspelien ulkopuolelle tulevana kesänä.

Arvio: Titansin osallistuminen 3. divisioonaan ei ole mitenkään kiveen hakattua, koska huhujen mukaan joukkueesta ei ole kuulunut sitten vuoden vaihteen kovinkaan paljoa. Jos osallistuminen kuitenkin tapahtuu, on joukkueen lähtökohtaisesti pelattava kaikki ottelunsa Suomessa ja se heikentää virolaisten mahdollisuuksia huomattavasti. Siksipä ennustamme Titansin voittavan Bulldogsin tavoin 1-2 ottelua.

Malmi Blaze logo

Malmi Blaze

Viime kaudella 4. divisioonaa pelannut helsinkiläisjoukkue on yksi ensi kesän mielenkiintoisimmista joukkueista eikä vähiten sen vuoksi, että joukkueen pelaajat ja taustahenkilöt ovat esittäneet menneen talven aikana kovia arvioita omasta joukkueestaan. Kyseiset arviot ovatkin nostaneet myös muiden joukkueiden kiinnostuksen tätä uutta ja vähän erilaisempaa joukkuetta kohtaan, joten se on ainakin varmaa, että malmilaiset eivät pääse ketään yllättämään puskista.

Paperilla malmilaiset näyttävät suhteellisen hyvältä paketilta

Blazen rosteria selaillessa silmään pistää ensimmäisenä se, että joukkueen rosterista löytyy neljä Vaahteraliigaa pelannutta pelaajaa, ja jopa kolme jenkkilässä pelannutta pelaajaa. Joten jo siltä pohjalta ajateltuna Blazen pitäisi pystyä haastaamaan vastustajansa jo heti ensimmäisellä 3. divisioonakaudellaan, vaikka joukkueen muut pelaajat ovatkin pelanneet aiemmin ainoastaan 7vs7-säännöin 4. divisioonaa. Totuus voi silti olla hieman erilainen, koska nuo ainoastaan urallaan 7vs7 pelanneet pelaajat eivät välttämättä ole sisäistäneet yhdessä talvella kaikkia niitä asioita, joita neljän lisäpelaajan tuominen kentälle tuo tullessaan. Siksi on hyvin oletettavaa, että ainakin kauden 2-3 ensimmäistä peliä tulee olemaan malmilaisille hankalia ”kasvukipujen” vuoksi. Toisaalta on myös täysin mahdollista, että osa näistä kokemattomista pelaajista on ottanut opikseen virheistään jo talven aikana ja ovat sitä kautta valmiita pelaamaan heti ensimmäistä viikosta lähtien, mutta lähtökohtaisesti tämä kuulostaa hyvin epätodennäköiseltä.

Arvio: Blaze tulee parantamaan peliään läpi kauden samalla kun sen kokemattomat runkopelaajat saavat kokemusta oikeista jenkkifutisotteluista. Alkukauden virheet kuitenkin tulevat maksamaan joukkueelle pudotuspelipaikan ja samalla pudottamaan joukkueen voittosaldon 1-3 voiton välille.

Sijat 6.-4.

Rovaniemi NordmenRovaniemi Nordmen

Rovaniemi Nordmen on joukkue, jolta voidaan odottaa tulevana kesänä lähes mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Onhan joukkueen viime kauden takuumiehinä pyörineet espanjalaiset Alvaro Cosin ja Jorge Huete Bonet palanneet kotimaahansa ja korvaajista ei ole ainakaan näin ennakkoon kuulunut mitään. Toisaalta Nordmen voi tulevana kesänä tukeutua viime kautta enemmän vahvaan juoksuhyökkäämiseensä, ja se on asia, joka voi avata joukkueen tien menestykseen.

Mistä johtaja Nordmenin hyökkäykselle?

Nordmen ei ole vielä ilmoittanut ensi kauden joukkuettaan, joten vaikea ennustaa kuka tulee tulevana kesänä johtamaan Nordmenin hyökkäystä pelinrakentajan paikalta. Viime kaudella hyökkäyksen ehdottomana liiderinä toiminut Huete Bonet on tosiaan poistunut takaisin Espanjan auringon alle ja toisena pelinrakentajana viime kaudella toiminut Jari Huikari pelaa viimeisimpien uutisten mukaan ensi kesänä kulmapuolustajana. Jäljelle viime kauden rosterin perusteella jääkin vasta 18-vuotias Antti Hernesniemi, jota joukkueen valmennus kehuu talven aikana hyvin kehittyneeksi ja kovaa töitä tekeväksi pelaajaksi. Jos tämä nuorimies tulee johtamaan Nordmenin hyökkäystä, on Nordmenin varauduttava virheisiin, koska yksikään kokematon pelinrakentaja ei selviä edes 3. divisioonasta ilman useampaa isoa virhettä. Toisaalta eihän pelinrakentajan tarvitse aina olla se hyökkäyksen johtaja, ja tähän asiaan varmasti myös Nordmen tulee turvautumaan ensi kaudella, koska heillä on yksi sarjan monipuolisimmista keskushyökkääjäosastoista.

Puolustus ja kotietu ovat Nordmenin vahvuudet

Viime kauden tavoin Nordmen saa pohjoisesta sijainnistaan hyötyä, koska joukkueen omat pelaajat ovat varmasti tottuneet jo pitkiin automatkoihin ja sitä kautta se ei tunnu enää raskaalta. Muille joukkueille taas tuollainen yli 10 tunnin reissu pohjoiseen on todella rankka ja varmasti tekijä, joka jättää enemmän kuin yhden pelaajan lähtemättä reissuun. Toinen Nordmenin selvä vahvuus on puolustus, joka toimi jo viime kaudella suomalaisten voimalla erinomaisesti. Siksi oletettavaa, että Nordmenin puolustus on ottanut jälleen talven aikana selviä kehitysaskeleita kohti sarjan ylempää keskikastia puolustuksen osalta. Tämä myös on rovaniemeläisten menestyksen kannalta tärkeää, koska joukkueen hyökkäys tuskin pystyy dominoimaan viime kauden tavoin, jolloin juuri puolustuksen rooli kasvaa merkittävästi. Onhan hieman heikentyneen hyökkäyksen helpompi tehdä pisteitä, jos puolustus pystyy antamaan sille hyvät lähtöasemat ja tarpeeksi mahdollisuuksia pisteiden tekemiseen.

Arvio: Nordmen pystyy hyvän puolustuksensa ansiosta taistelemaan niin keskikastissa olevien joukkueiden kuin häntäpäänkin joukkueiden kanssa otteluiden voitoista, mutta kärkijoukkueita se tuskin pystyy hätistelemään menetyksiensä vuoksi. Siksi arvioimme loppusaldoksi 3-5.

 

LISÄYS: Vahvojen huhujen mukaan Jorge Huete Bonet on tehnyt paluun Rovaniemelle ja samalla Nordmenin pelinrakentajatilanne on parantunut ennakoitua paremmaksi. Samaiset huhut kertovat myös toisen Espanjalaisen saapumisesta, joten jäämme mielenkiinnolla odottamaan Nordmenin tulevia uutisointeja. 

wolverines_helsinki_logo_2016 (uusi)

Helsinki Wolverines II

Wolverines II oli viime kesänä 3. divisioonan suurin pettymys jäämällä pudotuspelien ulkopuolelle, ja se on asia, jonka seura haluaa varmasti muuttaa. Tähän muutokseen varmasti auttaa se, että Wolverines pystyi Helsinki 69ersin kaaduttua hankkimaan itselleen nuoren ja todella lupaavan Oskar Drockilan. Drockilaa kun voidaan pitää helposti yhtenä Suomen lupaavimpana pelinrakentajana ja samalla sellaisena pelaajana, joka tuo Wolverines II tekemiseen sitä viime kaudella kaivattua tasaisuutta ja jatkuvuutta.

Jatkuvuus tuo menestystä

Kuten jo sivusimme, Wolverinesin viime kauden ongelma oli jatkuvuuden ja tasaisuuden puute. Se onkin asia, joka Wolverinesin pitää pystyä korjaamaan jo tulevana kesänä, jos se aikoo menestyä myös kakkosjoukkueensa voimin. Jatkuvuus olisi tärkeää myös sen kannalta, jotta joukkue pääsisi kasvattamaan junioreitaan Drockilan johdolla kohti miesten peleissä menestymistä ja voittamista. Onhan myös näiden nuorten kehittyminen silloin tehokkaampaa kun ympärillä on tuttu ja turvallinen porukka, joka tietää toistensa heikkoudet ja vahvuudet. Wolverinesin ensi kauden vahvuus tuleekin hyvin todennäköisesti olemaan nuoruuden into ja nälkä, jota nämä Drockilan edustamat U19-pojat tuovat Wolverines II tekemiseen.

Arvio: Wolverines tulee seurana menemään eteenpäin päävalmentaja Robert Johnsonin johdolla ja todennäköisesti se auttaa myös kakkosjoukkueen tilannetta. Onhan Wolverines varmasti ottanut opikseen viime kauden virheistään ja sitä kautta myös 3. divisioonassa pelaavat pelaajat tietävät tilanteensa paremmin. Wolverines II saldoksi ennustamme tästä syystä 4-4.

tcrV2XBGSW3wucy-ehJvj94pZxbjznDz7ZomoD6KfG0

Lahti Panthers

Viime vuonna suomen huonoimmaksi 11vs11-joukkueeksi pudonnut Panthers lähtee tulevaan kauteen lähes täydellisesti uudistuneena. Onhan joukkue laittanut niin valmennuksensa kuin pelaajistonsa uusiksi menneen talven aikana. Tätä kaikkea varmasti ilmentää se, että myös joukkueen nimessä ollut Päijät-Häme on muuttunut Lahdeksi. Nykyään joukkue siis tunnetaan nimellä Lahti Panthers. Kyseinen nimenvaihto varmasti johtaa juurensa siitä, että joukkue halusi pyyhkiä viime vuosina kärsimänsä ongelmat historiaan ja aloittaa uuden valmennuksensa kanssa kaiken puhtaalta pöydältä.

Kuinka valmis tappioihin tottunut joukkue on voittamaan?

Jenkkifutis on laji, jossa henkisellä puolella on taktisen osaamisen lisäksi todella suuri merkitys ja nämä asiat ovat juuri niitä, joita Panthersin tekemisessä tarvitsee epäillä ennen kauden alkua. Onhan joukkueen mukana edelleen monia pelaajia, jotka ovat voittaneet yhden tai korkeintaan kaksi ottelua koko peliuransa aikana. Eli käytännössä joukkueen pelaajista noin 70 % on sellaisia, joilla ei ole kokemusta siitä kuinka otteluita pystyy kääntämään tiukalla hetkelle itselle tai miten ylipäätään sen oikeanlaisen ”taisteluilmeen” saa päälle ennen ottelun alkua. Tämä onkin se asia, jonka kanssa Panthesin valmennuksen pitää olla tarkkana niin kauden ensimmäisessä kun toisessakin ottelussa. Kohtaahan Panthers kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussaan juuri ne joukkueet, jotka sen on pakko voittaa, jos se haluaa ensi kaudella menestyä. Otteluohjelma ei olekaan siinä mielessä lahtelaisille aivan optimaalinen, koska joukkueen pitää olla valmis niin henkisesti kun fyysisesti heti kauden ensimmäisestä pelistä lähtien. Toisaalta tämä ”helpohko” sarjaohjelma sopii myös henkisesti epävarmalle joukkueelle, koska heti kauden avausottelun voittaminen voi olla se asia, joka nostaa tämän potentiaalisen joukkueen aivan uudelle tasolle.

Panthersin pelaajisto on kokenut isoja muutoksia

Huhujen mukaan Panthersin viime kauden aloittavista pelaajista noin 80 % on vaihtanut joko pelipaikkaa tai on lopettanut, joten muutoksia joukkue on kokenut talven aikana. Kaikista muutoksista huolimatta, pelaajat ovat huhujen mukaan omaksuneet asioita viime vuotta paremmin ja ovat siinä mielessä viime kevättä valmiimpia kauden avausotteluun. Viime kaudellahan juuri kauden ensimmäiset ottelut olivat niitä, joissa Panthersilla oli eniten ongelmia ja kauden mittaan joukkueen opittua asioita oli pelikin parempaa. Viime kauden tekemistä kuitenkin leimasi läpi kesän jokseenkin ihmeellinen peluutus, jota näillä pelipaikan muutoksilla on varmasti koitettu parantaa. Jos näissä muutoksissa on onnistuttu, on joukkueen pelinrakentajana toimivan Eemi Huhtisen huomattavasti helpompi johdattaa joukkojaan kohti vastustajan maalialuetta. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että juuri Huhtisen harteilla lepää tulevanakin kesänä todella paljon. Onhan tämä pelinrakentajaksi todella nopea nuorimies edelleen Panthers-hyökkäyksen sydän yhdessä sisempänä laitahyökkääjänä viime kaudella loistaneen Sebastian Juuren kanssa. Tätä kaksikkoa kannattaakin ensi kaudella pitää silmällä, koska kyseinen parivaljakko oli yksi viime kauden vaarallisimmista koko 3. divisioonassa. Panthersin hyökkäys on kuitenkin talven harjoitusotteluiden perusteella muuttunut viime kautta juoksuvoittoisemmaksi ja isoin kiitos siitä kuuluu nuorelle Roope Alatuvalle, josta on helppo ennustaa yhtä ensi kauden suurinta yllättäjää. Tämä nopeajalkainen keskushyökkääjä kun tulee takuuvarmasti yllättämään monet vastustajansa nopeilla ulospäin suuntautuvilla juoksuillaan.

Panthersin puolustus on kokenut kasvojen kohotuksen menneen talven aikana

Siinä missä Panthersin hyökkäyksen pelaajista noin puolet on vaihtunut sitten viime kauden on puolustuksen pelaajista noin 99 % kokenut muutoksen menneen talven aikana. Syynä tähän on varmasti se, että lahtelaiset onnistuivat menneen syksyn aikana haalimaan monia Lahdessa asuneita, mutta muualle pelanneita pelaajia riveihinsä. Näitä pelaajia ovat esimerkiksi OLB Janne Lahikainen, SS Ville Ampuja, DT Jere Rapo, CB Brandon Yli-Savola ja LB Anssi Kaikkonen. Edellä mainittujen siirtojen lisäksi joukkue sai haalittua talven aikana riveihinsä eläköityneistä pelaajista DE Riku Blommin ja LB/K Mika Marttilan, joilta voidaan odottaa jälleen ensi kaudella todella paljon. Näistä pelaajista tuleekin muodostumaan vahvasti Panthersin puolustuksen ensi kauden runko, joten on hyvin mielenkiintoistsa nähdä millaisella kierrätyksellä ja taktiikalla Panthers lähtee puolustamaan ensi kaudella. Onhan joukkueella näiden kokeneitten pelaajien ansiosta mahdollisuus pelata hieman viime kautta taktisempaa jefua.

Arvio: Jos Panthers on henkisesti valmis menestymään on joukkueella mahdollisuudet aina välieriin saakka, mutta toisaalta jos joukkueen kelkka lähtee heti kauden ensimmäisissä otteluissa väärään suuntaan, on suunnan muuttaminen häviämään tottuneelle joukkueelle vaikeaa. Siitä huolimatta arvioimme isoja muutoksia kokeneen joukkueen olevan sarjan ”mustahevonen” joka tulee yllättämään monet saldolla 5-3.

Sijat 3.-1.

oulu_nl

Oulu Northern Lights

Viime kaudella 1. divisioonassa pelannut Oulu Northern Lights on ilmoittanut jo viime syksynä tavoittelevansa nopeaa nousua takaisin ylemmille sarjaportaille, joten minkäänlaisesta huilailusta ei pitäisi oululaisten tekemisessä olla kyse ensi kaudella. Tätä asiaa tukee myös se, että Northern Lights on hankkinut ensi kaudeksi peräti kaksi jenkkivalmentajaa. Tämä ei johdu siitä, ettei oululaisilla olisi valmentajia omasta takaa vaan siitä, että joukkue sai onnekkaasti puolustuksen koordinaattorikseen David Clemmerin. Clemmer ei varsinaisesti ole tullut Suomeen valmentamaan vaan muiden syiden takia ja ajautunut vasta Suomeen tultuaan oululaisten valmentajaksi. Toisena jenkkiläisenä oululaisten valmennukseen liittyy jo talviennakossamme mainittu Tim Johnson, jonka ura Oulussa on alkanut jo 90-luvulla. Näiden kahden herran ja monen muun valmentajan hyvässä valmennuksessa oululaisten pitäisikin taistella takuuvarmasti Tinamaljan voitosta.

Oululaisten hyökkäystä johtaa ensi kaudella tuttu herra

Oululaisten syksyinen ilmoitus sarjatason vaihtumisesta 3. divisioonaan sisälsi monia erikoisia piirteitä ja yksi niistä oli joukkueen pelinrakentajatilanne. Olihan ”Revontulet” pohjustanut pelinrakentajatilannetaan rohkeilla ratkaisuilla edellisillä kausilla ja siihen nähden nuoren Othman Al-Kubaisin lähtö olisi ollut jonkinlainen katastrofi oululaisille. Näin ei kuitenkaan käynnyt ja Al-Kubaisi jatkaa myös tulevana kesänä Revontulien aloittavana pelinrakentajana. Tämä tietääkin sitä, että vastustajien tarvitsee olla tarkkana niin juoksu- kuin heittopuolustuksia suunnitellessaan, koska nopea Al-Kubaisi pystyy tekemään isoja pelejä niin juoksemalla kuin heittämälläkin. Al-Kubaisia voidaankin pitää valtavan juoksu-uhkansa vuoksi 3. divisioonan monipuolisimpana pelinrakentajana.

Oululaisten puolustus hieman uudistuu viime kaudesta

Sarjatason vaihtuminen näkyy oululaisten puolustuksessa hyökkäystä enemmän, koska muutama hyvin lupaava ja urallaan eteenpäin haluava pelaaja vaihtoi seuraa Revontulien ilmoituksen jälkeen. Siitä huolimatta, oululaisten puolustus ei näytä paperilla kovinkaan paljon heikentyneeltä. Onhan Revontulien puolustus saanut houkuteltua riveihinsä muutamia lopettaneita pelaajia ja heidän lisäkseen edustusjoukkueen miehistöön on noussut useita lupaavia junioreita, joilta voidaan olettaa jo heti ensi kaudella hienoja suorituksia. Lisää näistä pelaajista voi lukea oululaisten kotisivuilta.

Arvio: Revontulet tulevat hyötymään Nordmenin tavoin kotiedustaan muita seuroja enemmän ja se voikin olla ratkaiseva tekijä esimerkiksi välierissä, jos joukkue onnistuu kampeamaan itsensä runkosarjan kahden parhaan joukkoon. Pienet kysymysmerkit esimerkiksi laitahyökkääjäosaston yllä kuitenkin pudottavat oululaisten osakkeita hieman. Tästä syystä arvioimme Revontulien yltävän saldoon 6-2.

Kotka EaglesKotka Eagles

Syksyllä tiukasti paikkaa 2. divisioonasta hakenut Kotka Eagles on joukkue, jolta ei voi odottaa ensi kaudella kuin mestaruutta. Onhan joukkue oppinut viime kauden virheistään ja tänä keväänä joukkue ei ole avannut takin neppareitaan ennen kuin ensimmäistäkään peliä on pelattu. Viime kaudella kotkalaiset kaatuivat hienoiseen ylimielisyyteen ja vastustajan aliarvioimiseen. Toisaalta tällä kaudella tuohon huuteluun ja ennakkohypetykseen olisi voinut olla jopa hieman varaa, koska joukkue on vahvistunut talven aikana useilla kovan luokan pelaajilla.

Niclas ”Nesi” Carpelan tekee paluun pelikentille Kotkassa

Viime kaudella näyttävästi uransa päättänyt Niclas ”Nesi” Carpelan on pelinrakentaja, joka herättää kotimaista jenkkifutista seuraavien henkilöiden keskuudessa kunnioitusta. Onhan Nesi edelleen iästään huolimatta yksi parhaista kotimaisista pelinrakentajista ja siitä todisteena voidaan pitää viime kesää, jolloin herra ohjasti nousijajoukkueena toimineen Hämeenlinna Huskiesin aina Spagettimaljaan asti. Eikä tuo finaali ollut ainoa, johon Carpelan on joukkueensa viime vuosina johdattanut, koska kyseinen finaali oli jo viides vuosi putkeen, jolloin Carpelan kausi päättyi jonkinlaiseen finaaliin. Eikä Carpelanin paluu ole ainoa paluu, joka Kotkassa tapahtuu, koska myös viime kaudella nappiksensa naulaan laittanut Jussi ”Kähis” Kähönen tekee paluun pelikentille Eagles-paita päällään. Kähösen paluu ei toisaalta ollut yhtä kova uutinen kuin Carpelanin, koska tämä kaksikkohan ei osaa lopettaa kuin yhdessä. Siksi Kähösen paluu pelikentille oli selviö sen jälkeen kun Carpelan oli ilmoittanut omasta jatkostaan, vaikka huhujen mukaan Kähönen ei tule pelaamaan Eaglesin kaikkia otteluita vaan keskittyy ainoastaan niiden tärkeimpien otteluiden pelaamiseen. Carpelanin taas pitäisi lähtökohtaisesti olla Eaglesin aloittava pelinrakentaja jokaisessa ottelussa ja siksi on mielenkiintoista nähdä millaisiin suorituksin tämä talven aikana hurjia treenimääriä tehnyt atleettti pystyy 3. divisioonassa.

Eagles-miehistössä on ollut talven aikana vaihtuvuutta

Eagles menetti erinäisten syiden vuoksi talven aikana 12 pelaaja ja se on iso määrä lajissa, jossa joukkueeseen usein kuuluu 30-40 amatööripelaajaa. Toisaalta lähtijöitä on myös tullut korvaamaan todella laadukkaita pelaajia, joita Carpelanin ja Kähösen lisäksi ovat OL/DL Perttu Kontkanen, OL/DL Lauri Tihula ja WR/DB Sinh Thu, joista jokainen pelasi viime kaudella Hämeenlinna Huskiesissa. Laatu ei kuitenkaan aina korvaa määrää, ja se on asia, joka hieman pudottaa Eaglesin osakkeita ensi kaudella. Huhujen mukaan Eaglesillä ei nimittäin ole kovinkaan paljon syvyyttä linjoissaan ja se voi koitua pitkän ja raskaan kauden aikana ongelmaksi. Onhan esimerkiksi Carpelanin vaikea tehdä taikojaan, jos hänellä ei ole tilaa ja aikaa niitä tehdä. Toisaalta, jos tilanne ärtyisi Eaglesin kannalta runkosarjan aikana vaikeaksi, olisi Carpelanin suhteilla helppo järjestää muutama pelaaja lisää joukkueen rosteriin, joten totaalista linjamiesten loppumista Kotkassa tuskin tullaan ensi kauden aikana näkemään.

Arvio: Eagles on taitopelipaikoiltaan varmasti sarjan paras, mutta rosterin kaupeus hieman pudottaa joukkueen osakkeita. Toisaalta, jos Eagles selviää kaudesta ilman isompia vammoja, on joukkue sarjan ennakkosuosikki. Siksi arvioimme Eaglesin olevan toinen suoraan välieriin selviävistä joukkueista saldolla 8-0 tai 7-1.

Lohja Lions

Lohja Lions

Lohja Lions oli viime kauden suurin yllättäjä 3. divisioonassa ja tällä kaudella sitä mahdollisuutta joukkueelle ei anneta, koska ennakkoon ajatellen joukkuetta voidaan pitää jopa sarjan ennakkosuosikkina. Se, mikä nostaa joukkueen muiden joukkueiden yläpuolelle on todella kova valmennus ja isokokoinen rosteri. Yhdessä nämä mahdollistaa todella ilkeän ”mörköpallon” pelaamisen läpi runkosarjan. Lionsin ensi kauden teema voisikin olla ”sen ei tarvitse olla kaunista kunhan se on tehokasta”!

Lionsin vahvuus kumpuaa linjoista

Siinä missä Eaglesin osakkeet hieman laskivat linjamiesten vuoksi on Lionsin osakkeita nostettava vastaavasta syystä. Löytyyhän Lionsin miehistöstä 13 linjamiestä ja hyökkäyksen linjan keskipaino hivelee 130 kiloa. Siinä onkin ne kriittisimmät numerot, jotka nostavat Lohja Lionsin osakkeita jopa koko sarjan kärkeen. Toisaalta, jos tuo lähemmäs 650-kiloinen hyökkäyksen linja ei tule saamaan ensi kaudella jalkojaan liikkeelle ja juoksublokkaamista toimimaan, on Lions ongelmissa, koska joukkuetta ei selvästikään ole rakennettu ratkaisemaan otteluita pelkän heittohyökkäyksensä avulla. Todennäköistä tämä ei kuitenkaan ole, koska jo viime kaudella Lionsin linjapelaaminen näytti hyvältä ja nyt nämä isokokoiset kaverit ovat huhujen mukaan käyneet entistä kovemmin treeneissä ja saaneet sitä kautta erittäin laadukasta valmennusta läpi talven.

Onko heittopuolustus uusi lohjalainen kirosana?

Jos Lionsin joukkueesta näin ennakkoon pitää nimetä yksi heikkous, on se heittopuolustus, joka jo viime kaudella esti joukkueen lopullisen menestymisen. Toisaalta tämäkin heikkous varmasti pienenee huomattavasti, jos erinäisissä huhuissa pyörinyt SS Erkka Laakkio tekee paluun pelikentille. Laakkio on jo pelkän kokemuksensa ansiosta sellainen pelaaja, joka pystyisi parantamaan Lionsin takakentän tekemistä. Toisaalta myös Lionsin takakenttä oli rakennettu viime kaudella kokemattomien pelaajien varaan ja nyt nämä pelaajat ovat jälleen vuoden kokeneempia ja vuoden enemmän valmennettuja, joten vaikka Laakkio ei liittyisi leijonalaumaan on Lionsin takakentälle annettava jonkinlainen mahdollisuus näyttää kyntensä.

Arvio: Jos uudeksi lohjalaiseksi kirosanaksi ei muodostu heittopuolustus ja Lionsin linja pystyy lunastamaan kaikki odotuksensa, on Lionsilla mahdollisuus voittaa runkosarja puhtaalla pelillä. Toisaalta, jos taas Lionsin takakenttä ei lunasta luottamusta ja siitä tulee lohjalaisille uusi kirosana, on joukkue silti ”mörköpallon” ansiosta montaa muuta joukkuetta edellä. Siksi arvioimme Lionsin voittavan runkosarjan tuloksella 7-1 tai 8-0. Kaikki on kuitenkin kiinni siitä, että Lions saa joukkueen puhaltamaan yhteen yhteiseen hiileen ja pelaamaan joukkueena, koska Lions-hyökkäys tulee perustumaan juuri siihen yhteiseen tekemiseen eikä yksittäisiin tähtiin.

Kansikuva: Faneille.com
Twitter: Tyhjatasku