Kohti Tinamaljaa: Viikko 7 – Oulussa pelataan pohjoisen herruudesta

Jenkkifutiksen 3. divisioonassa pelataan tulevana viikonloppuna runkosarjan kolmanneksi viimeinen kierros ja edelleen pudotuspelipaikoista taistelee kahdeksan joukkuetta. Tilanteesta tekee mielenkiintoisen se, että joukkueista kuusi on edelleen kahden pisteen sisällä, ja sen takia runkosarjan sijat 3.-8. ovat edelleen täysin auki. Tasaisen sarjan vuoksi joukkueiden keskenäiset ottelut televatkin lopulta ratkaisemaan paljon ja siitä syystä yhdelläkään joukkueella ei ole enään varaa tappioihin.

Eagles – Panthers

17.07 kello 18:00 Puistolan stadion Kotka

Ottelu jonka panoksena on kotkalaisten ylpeys

Kuinka hyvin Eagles on valmistautunut otteluun?

Ottelun ratkaisun kannalta mielenkiintoisin kysymys on se kuinka hyvin Eagles on valmistautunut perjantai-illan otteluun. Eagles koki viime sunnuntaina karvaan tappion Porissa ja siitä toipuminen sarjajumboa vastaan tulee olemaan hankalaa. Joukkue oli varmasti ladannut paljon odotuksia Bears otteluun ja siitä tullut tukkapölly oli varmasti raskas kokemus kokemattomille kotkalaisille. Panthers ottelu onkin kotkalaisille todellinen testin paikka, joka kertoo hyvin paljon siitä kuinka valmis joukkue on henkisesti. Kärkikamppailun jälkeen sarjan jumbon kohtaaminen ei varmasti herätä pelaajissa kovinkaan suuria hurraa-huutoja, mutta myös nämä ottelut on voitettava ja se ei ole aina helppoa, vaikka moni kokematon pelaaja voisi ennakkoon niin luulla.

Oman mausteensa kotkalaisten soppaan antaa myös lahtelaislähtöiset pelaajat, joita joukkueesta löytyy ainakin neljä kappaletta. Lahdesta reissaavat pelaajat ovat varmasti odottaneet juuri tätä kamppailua koko alkukauden ja heidän valmistautumisensa voi mennä siitä syystä helposti yli. Yli mennyt valmistautuminen voi purkautua pelin alussa tyhminä virheinä ja sitä kautta Panthers voisi saada sen kaipaaman hyvän alun ottelulle. Eagles valmennuksen pitääkin pystyä motivoimaan oma joukkueensa oikeanlaisella tavalla ennen perjantai-illan ottelua, jotta tulos tulee olemaan kotkalaisten kannalta mieluinen.

Pystyykö Panthers hyödyntämään Eagles puolustuksen heikkouksia?

Viime viikkoina kehuja kerännyt Eagles-puolustus romahti täysin Bearsia vastaan ja suurin syypää siihen oli vastustajan hyvin laadittu pelisuunitelma. Eagles on pystynyt pimentämään perusjenkkifutista pelaavat joukkueet lähes täysin. Bears oli lukenut läksynsä ja lähtenyt otteluun täysin erilaisella pelisysteemillä. Tästä syystä on mielenkiintoista nähdä minkälaisella suunitelmalla Panthers lähtee otteluun ja uskaltaako lahtelaisten valmennus luottaa vihdoin juoksuhyökkäämiseensä.

Panthers on tällä kaudella luottanut hyökkäyksensä puolella enemmän heittämiseen kun juoksemiseen, ja se on varmasti asia mitä Eagles odottaa perjantai-illalta. Panthers valmennus voisikin yrittää yllättää vastustajansa hieman erilaisella pelisuunitelmalla ja hyödyntää kotkalaisten puolustuksesta lyötyneitä aukkoja. Vaikka Panthers on aivan eri tasoinen joukkue kuin Bears, niin siitä huolimatta lahtelaisten hyökkäys pystyy tekemään osittain samanlaisia asioita kuin Bears-hyökkäys teki viime sunnuntaina Porissa. Onhan Panthersilla suhteellisen liikkuva joukkue, joka pystyy kyllä juoksemaan palloa, jos sen linjapelaaminen toimii parin viikon takaisen Vikings-ottelun tapaan.

Arvio:Eagles lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina ja ainoastaan kotkalaisten omat hölmöilyt voivat auttaa Panthersin voittoon. Ottelu päättyy 35-13

Vikings – Nordmen

18.07 kello 14:00 Heinäpään urheilukeskus Oulu

Taistelu Pohjois-Suomen herruudesta

Vikingsin menestyksen esteeksi on muodostumassa loukkaantumiset

Kauden alla varmaksi pudotuspelijoukkueeksi arvioitu Vikings on joutunut loukkaantumisten myötä tilanteeseen, että sen paikka pudotuspeleissä ei ole kirkossa kuulutettu. Vikings uutisoi viime ottelun jälkeen kauden muuttuneen kotiedun metsästyksestä enemmän selviytymistaisteluksi. Eikä ihme, menettihän Vikings viime ottelussa useita pelaajia sairasosatolle. Varsinkin keskushyökkäjä Simon Lehtimäen sijoiltaan mennyt olkapää oli iso kolaus joukkueen pudotuspelihaaveille. Lehtimäki on ollut kuluneella kaudella joukkueelleen todella tärkeä pelaaja ja hänen korvaamisensa on tulee olemaan vaasalaisille hankalaa.

Miten Nordmen pystyy hallitsemaan ennakkosuosikin paineet?

Nordmen on tulevana viikonloppuna joukkueena täysin uudenlaisessa tilanteessa. Rovaniemeläiset lähtevät ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana otteluun selvänä ennakkosuosikkina ja se voi olla kokemattomille pelaajille jopa hieman haasteellinen lähtökohta. Toisille varmasti ennakkosuosikin rooli sopii mainiosti, mutta toisille se taas asettaa jonkinlaisia paineita. Kyseisten paineiden käsittelytapa tuleekin ratkaisemaan sen, kuinka hyvin Nordmen suoriutuu viikonlopun ottelustaan. Voihan paineet purkautua kokemattomista pelaajista niin tyhminä virheinä kuin loistavina suorituksinakin. Nordmenin lähtökohdat eivät olekkaan tästä syystä aivan ihanteelliset runkosarjan viimeiseen vierasotteluun.

Arvio: Vaikka ottelu on merkattu Vikingsin kotiotteluksi lähtee Nordmen otteluun kotijoukkueena. Onhan Rovaniemeltä n. 100km lyhyempi matka Ouluun kuin Vaasasta, josta suurin osa Vikings joukkueesta tulee. Oulussa pelattavan ottelun taustalla on se, että Vikingsin mukana on tällä kaudella pelannut muutamia oululaistaustaisia pelaajia ja he saavat tämän siirron ansiosta yhden kotiottelun tämän kesän kalenteriinsa. Ottelua voidaa pitää samalla myös Pohjois-Suomen paikallisotteluna, joten siinä ratkeaa se, kumpi joukkueista saa itselleen pohjoisen herruuden. Ottelu päätty 14-38

Wolverines II – Bulldogs

19.07 kello 18:00 Brahen kenttä Helsinki

Ottelu, jossa panoksena on enemmän kuin 2 pistettä

Wolverines on saamassa hanat auki.

Kauden alkupuolella suurista hyökkäyksen ongelmista kärsinyt Wolverines II on saanut tehtyä kahdessa peräkkäisessä ottelussa pisteitä ja joukkueen tekeminen on parantunut huomattavasti. Viime viikonloppuna suoritus oli jopa niin hyvä, että joukkue pystyi metsästämään Vaasasta mukaansa kaksi pistettä. Vieläkään Wolverinesin hyökkäyksen tekeminen ei ole mitenkään takuuvarmaa, mutta puolustuksen pystyessä pelaamaan viime viikonlopun tasolla, pystyy Wolverines voittamaan otteluita.

Tulevan viikonlopun ottelun tulee ratkaisemaan se, kuinka hyvin Wolverines puolustus pystyy nollaaman Bulldogsin perusjenkkifutista pelaavan hyökkäyksen. Bulldogs ei ole esittänyt tällä kaudella vielä kovinkaan erikoista hyökkäämistä, mutta joukkueen tekeminen on perustunut juuri ajoittain hyvin toimineeseen peruspelaamiseen. Jos nimittäin Wolverinesin puolustus pystyy pitämään Bulldogsin maksimissaan 2 TD:ssä, voi helsinkiläiset taistella jopa ottelun voitosta. Yli 2 TD:n tekeminen voi olla edelleen hankalaa Wolverines hyökkäykselle, vaikka se onkin pystynyt parantamaan jo kaksi viikkoa putkeen tekemistään.

Ottelun voittaja ottaa vahvan kiinnityksen pudotuspelipaikasta?

3. divisioonan sarjataulukko on uskomattoman tiukka ja siitä syystä keskinäisten otteluiden merkitys kasvaa todella suureksi. Sipoolaisille viikonlopun ottelu on runkosarjan viimeinen realistisesti voitettavissa oleva ottelu, ja siitä syystä joukkueen olisi pakko voittaa. Wolverinesille viikonlopun ottelu ei ole vielä mikään kuoleman ottelu, koska joukkue pelaa vielä viikon kuluttua Lionsia vastaan, ja sen ottelun voitolla Wolverines voisi nousta vielä pudotuspeleihin saakka, vaikka se häviäisi tulevana viikonloppuna Bulldogsille. Wolverines valmennus tuskin kuitenkaan laskee mitään Lions ottelun varaan ja siitä syystä myös helsinkiläisten treeneissä varmasti painotetaan tällä viikolla Bulldogs ottelun tärkeyttä. Onhan keskenäisen ottelun voitto aina todella iso asia ja loppupeleissä ne tulevat ratkaisemaan tämän kauden runkosarjasijoitukset.

Keskenäisten otteluiden voittojen lisäksi laskenta voi mennä keskenäisten otteluiden pisteiden tarkasteluksi ja siitä syystä myös otteluiden lopputuloksilla tulee olemaan merkitystä, kun runkosarjan jälkeen katsotaan ketkä pääsevät pudotuspeleihin. Vastaavanlaiseen tilanteeseen jouduttiin viimeksi vuonna 2010. Tuolloin 2. divisioonassa oli runkosarjan jälkeen viisi joukkuetta tasapisteissä ja keskenäisten otteluiden pisteet olivat tasan, jolloin ratkaisua haettiin keskenäisten otteluiden piste-eron kautta. Tuolloin viimeisellä kierroksella murskavoiton ottanut Salo Scropions nousi pudotuspeleihin juuri keskenäisten otteluiden piste-eron turvin.

Arvio: Viime viikkojen tappioista huolimatta Bulldogs on esittänyt Wolverinesiä parempaa pelaamista ja siitä syystä vierasjoukkue lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina. Bulldogs tuleekin voittamaan ottelun ja nappaamaan viimeisen pudotuspelipaikan numeroin 21-7.

Lions – Ghosthunters

19.07 kello 12:00 Harjun urheilukenttä Lohja

Viikonlopun mielenkiintoisin 3. divisioona ottelu.

Onko Lionsista pudottamaan runkosarjan kovinta pommia?

Moni Lionsia vastaan tällä kaudella pelannut pelaaja on kehunut lohjalaisten linjapelaamista ja varsinkin sen kovuutta. Tästä syystä on mielenkiintoista nähdä mihin lohjalaisten linjamiehet pystyvät tulevan viikonlopun ottelussa, jossa vastaan asettuu toinen kovasta linjapelaamisestaan tunnettu joukkue. Lions voi hyvällä linjapelaamisella jopa yltää runkosarjan kovimpaan yllätykseen ja sitä kautta tarrata tiukasti kiinni pudotuspelipaikasta. On kuitenkin hyvä muistaa Lionsin muu hyökkäys, joka on ajoittain sortunut pallonmenetyksiin ja sitä kautta momentumien menetykseen.  Lions on ennen tulevaa viikonloppua sarjan keskikastissa ja siellä jo yhden lisävoiton saavuttaminen voi vahvistaa joukkueen asetelmia huomattavasti. Tulevana viikonloppuna Lions ei saakkaan sortua pallonmenetyksiin, koska vastassa oleva Ghosthunters pelaa sen verran kurinalaisesti, että heiltä ei palloja tule lohjalaisille lipsumaan. Pallonriistot ovat siis ratkaisevassa roolissa, kun mietitään Lionsin mahdollisuuksia tulevassa ottelussa.

Nokialaisten paketti elää edelleen

Jo viime viikonloppuna erinäisistä syistä johtuen nokialaiset joutuivat pelaamaan hieman vajavaisella kokoonpanolla ja sama tulee jatkumaan todennäköisesti myös tulevana viikonloppuna. Ghosthuntersilta on edelleen sivussa monia pelaajia loukkaantumisten vuoksi, ja osa pelaajista on suorittamassa asevelvollisuuttaan puolustustusvoimissa. Intissä olevien pelaajien tilanne varmasti tulee helpottumaan kesän aikana, kun palveluspäivien määrä kasvaa ja lomat alkavat pyörimään. Ennen kuin intissä olevien poikien lomat alkavat pyörimään tasaisesti, on GH:n pakko tulla toimeen suhteellisen kapealla rosterilla.

Rosterin leveyttä tuleviin peleihin syö myös viime viikonlopun loukkaantumiset, joista vakavin sattui keskushyökkääjä Eetu Mälkiälle. Vakavasta jalkavammasta kärsinyt Mälkiä tulee olemaan varmuudella loppukauden sivussa ja sen takia Ghosthunters valmennuksen pitää löytää joukkueestaan uusia vastuunkantajia. Vielä viime viikonloppuna vastuunkantajia ei ollu tarpeeksi ja siitä syystä valmennuksen piti herätellä joukkuettaan ajoittain. Tulevana viikonloppuna samaa ongelmaa ei saa enään olla, koska Lions on aivan eritason joukkue ja heitä vastaan pelin on toimittava läpi ottelun.

Arvio: Lionsin kokenut runko pystyy varmasti antamaan painetta Ghosthuntersin kokemattomille pelaajille. Tuleeko se sitten riittämään ottelun voittoon saakka? Tämä ei ole varmaa, mutta ennakkoon ottelusta tulee silti hyvin tasainen. Pisteitä ottelussa tuskin tullaan näkemään paljoa, mutta sitäkin viihdyttävämpää puolustuspelaamista on varmasti tarjolla sunnuntaina Lohjalla. Ottelu päättyy 14-21