Kohti Tinamaljaa: Viikko 6 – Porissa pelataan sunnuntaina kärkikamppailu

Vikings – Wolverines II

11.07. kello 14:00 Botniahallin ulkokeinonurmi, Vaasa

Viikonlopun vähäpisteisin ottelu

Juokseeko Vikings voittoon

Viime kierroksella voittojen tielle palannut Vikings esitti Lahdessa vahvaa juoksuhyökkäämistä, ja varsinkin keskushyökkääjä Simon Lehtimäki näytti olevan Panthersille lähes mahdoton taklattava. Lehtimäki ei ole mikään isokokoinen voimajuoksija, vaan enemmin hieman pienikokoisempi, mutta sitäkin vikkelämpi pelaaja, jonka taklaaminen on hankalaa hyvän suunnanmuutoskyvyn takia. Lehtimäen loistelias peli oli se perimmäinen syy, miksi Vikings pystyi voiton Lahdesta lopulta nappaamaan. Lahdessa Vikingsin pelinrakentajana toimi yllättäen Anssi Viiru, jonka oletimme olevan ottelusta sivussa. Viirun ansiosta myös Vikingsin heittohyökkääminen toimi Panthersia vastaan mainiosti varsinkin ottelun alkupuolella, jolloin Vikings eteni isoilla heittopeleillä todella tehokkaasti.

Hyvien heittojen lisäksi Viiru viimeisteli Lahdessa 2 TD:tä omien juoksujensa päätteeksi. Näistä seikoista huolimatta pelinrakentajan pelaaminen ei ollut enää takavuosien tasolla, mikä on täysin ymmärrettävää. Onhan Viiru jo siirtynyt enemmän valmennuspuolelle ja sen takia hän ei tule myöskään osallistumaan tulevan viikonlopun otteluun. Viirun pois jääminen olisi ollut vielä muutama vuosi sitten Vikingsille jonkinlainen katastrofi, mutta nykyisellään asiaa ei voi enää pitää sellaisena. Nyt kokeneen pelurin korvaaminen on joukkueelle täysin mahdollista, eikä Vikingsin taso laske liikaa vaikka Viiru onkin poissa. Hänen poissaolo kuitenkin tarkoittaa sitä, että Vikings tuskin tulee heittämään kovinkaan paljoa Wolverinesiä vastaan, mikä taas tarkoittaa sitä että Wolverinesin juoksupuolustuksen tulee olla alkukautta paremmassa kunnossa. Onhan Lehtimäen ja muiden vaasalaisten keskushyökkääjien pysäyttäminen lähes mahdotonta jos Wolverinesin juoksupuolustus jatkaa alkukauden tasollaan.

Wolverinesin pisteetön putki katkesi viime kierroksella

Wolverines-hyökkäys ehti pelata ennen viime ottelun onnistumistaan peräti 17 neljännestä ilman TD:tä. Siksi Nordmeniä vastaan tullut ”lohtu”-TD varmasti oli merkitykseltään huomattavasti suurempi kuin moni edes ajattelee. Voihan jo yksi TD antaa Wolverinesille jälleen uskoa paremmasta ja sitä kautta avata henkisiä lukkoja. Ei olisikaan ihme vaikka Wolverines pystyisi tekemään tulevan viikonlopun ottelussa useamman TD:n ja sitä kautta avamaan ketsuppipullon korkin. Wolverinesin pisteetön putki oli siitä ihmeellinen asia, että joukkueen kauden ensimmäinen puoliaika tuotti peräti 28 pistettä ja joukkueen hyökkäyksen tekeminen näytti ihan hyvältä. Joten jonkinlaisesta henkisestä lukosta pitää olla kyse, sillä sen jälkeen joukkue ei ole pystynyt tekemään TD:tä edes hyvistä paikoista, ja sama meinasi käydä Nordmeniakin vastaan. Wolverines nimittäin tyri ennen helpottavaa TD:tään monia hyviä tilaisuuksiaan ja sitä kautta nollaputken jatkuminen näytti hyvin todennäköisestä. Nyt kun TD kuitenkin syntyi on pakko uskoa, että Wolverines pystyy tekemään TD:n aina kun sille tarjotaan siihen tilaisuutta.

Arvio: Ottelu tulee ratkeamaan siihen kuinka hyvin Wolverines-puolustus pystyy ottamaan Vikingsin juoksuhyökkäyksen pois. Jos Vikings joutuu heittämään ottelussa paljon tulee Wolverines olemaan vahvoilla, ellei sitten Wolverines-takakenttä ole jälleen unessa ja tarjoa Vikingsille helppoja heittojaardeja. Ottelu päättyy 21-7

Nordmen – Bulldogs

11.07. kello 14:00 Susivoudin keinonurmi, Rovaniemi

Ottelu, jonka voittaja ottaa vahvan kiinnityksen pudotuspelipaikasta.

Espanjalaiskaksikko on nostamassa Nordmenin sarjan mustaksihevoseksi

Viime kierroksen ottelussa debyyttinsä tehneet Espanjalaiset Alvaro Cosin ja Jorge Huete Bonet näyttivät heti ensimmäisessä ottelussaan olevan Nordmenille selviä vahvistuksia. Hieman kriittistäkin keskustelua herättänyt kaksikko esiintyi Wolverinesiä vastaan todella tehokkaasti. Pelinrakentajan paikalla pelannut Bonet keräsi kehujen lisäksi tilastoihinsa kolme heitettyä ja yhden juostun TD:n ja vastaavasti taas Cosin koppasi kahden TD:n lisäksi yhden syötönkatkon. Joten molemmin puolin palloa pelannut kaksikko kyllä oli niin huhujen kun tilastojenkin mukaan todellisia pelimiehiä kauden avausottelussaan.

Tästä syystä ei olekaan ihme että kaksikon pelaamista on alettu arvostelemaan ja varsinkin sitä, että Nordmen on mennyt ”hankkimaan” itselleen EU-statuksella pelaavia pelaajia. Totuus on kuitenkin se, että lähes jokainen 3. divisioonassa pelaava pelaaja varmasti saa hyötyä näistä pelaajista, koska parempiaan vastaan pelaaminen kehittää aina ja sitä kautta jokainen 3. divisioonassa pelaava takakenttä pelaaja saa hyvää oppia. Eikä kaksikon tuoma lisä ainakaan heikennä 3. divisioonan mainetta ja sitä kautta lisää sarjan mielenkiintoa.

Rovaniemeläisten kannalta kaksikon tuleminen joukkueeseen on kuin pieni lottovoitto. Saahan Rovaniemi nyt liikkeelle todella kilpailukykyisen joukkueen ja sitä kautta myös muita pelaajia kiinnostaa lähteä entistä enemmän mukaan vieraspelimatkoille. Onhan voittavassa joukkueessa pelaaminen keskimäärin mukavampaa kuin häviävässä joukkueessa. Tästä syystä allekirjoittanut nostaa Nordmenin tämän kauden viralliseksi mustaksi hevoseksi, jonka pelaaminen välierissä ei olisi mikään ihme. Finaaliin asti yltäminen silti vaatii joukkueelta todella hyvää onnistumista, mutta sekin on mahdollista, jos joukkueen runko pysyy terveenä läpi raskaan ja vaativan runkosarjan.

Kuinka paljon pitkä vieraspelimatka rokottaa koiralaumaa?

Juna 865 kulkee Rovaniemelle kuten Ellan ja Aleksin laulu kertoo, mutta Bulldogs matkustaa Rovanimelle varmasti bussilla ja se tulee varmasti rajoittamaan mukaan lähtevien pelaajien määrää. Tämän syyn takia Bulldogs lähtee viikonlopun otteluun selvänä altavastaajana. Viime vuosina Bulldogsien pelit ovat osoittaneet sen, että pienellä rosterilla on lähes mahdotonta voittaa otteluita. Toisaalta, viime vuosien ottelut ovat myöskin hyvä muistutus joukkueelle siitä kuinka käy jos porukkaa ei kiinnosta lähteä mukaan vieraspeleihin. Viime vuosien ottelut voivatkin aktivoida niitä pelaajia, jotka ovat harkineet jäämistä kotiin ja sitä kautta Bulldogs voi päästä lähtemään Rovaniemelle hyvällä rosterilla.

Arvio: Nordmenin kotietu näytti vahvuutensa 2 viikkoa sitten kun pohjoisen miehet saalistivat kauden ensimmäisen voittonsa. Joten jo kauden alla annettu ennustus jokaisen kotipelin voitosta pysyi hengissä ja todennäköisesti pysyy myös tulevan ottelun jälkeen. Ottelu päättyy 35-7

Ghosthunters – Panthers

11.07. kello 16:00 Menkalan keinonurmi, Nokia

Ennakkoon viikonlopun selkein ottelu.

Koska Ghosthunters pelaajien kuormitus alkaa näkymään pelaamisessa?

Ghosthuntersin joukkue koostuu pääosin nuorista pelaajista, joiden kuormitusta lisää 3. divisioona otteluiden lisäksi junioriottelut. On vain ajankysymys, koska joukkueelle sattuu yksi heikompi ottelu ja sen seurauksena joukkue voi kärsiä yllätystappion. Se onko yllätyksen aika vielä tulevana viikonloppuna ei ole selvää, mutta jonkinlaiset mahdollisuudet sille on, koska junioripelien lisäksi Ghosthuntersin osakkeita laskee tulevana viikonloppuna Suomen puolustusvoimat. Nokialta kuultujen juttujen perusteella ”inttiin” lähtijöitä riitti, ja sitä kautta jokainen tällä viikolla maastopukuun ensimmäistä kertaa sonnustautunut poika ei varmastikaan pääse pelaamaan. Ghosthunters lähtee tästä syystä Panthersia vastaan käytävään otteluun haavoittuvaisempana kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella.

Ghosthuntersin pelikirja on kokemassa muutoksia

Nokialaisten päävalmentaja Sami Telenius kertoi tällä viikolla lehtihaastattelussa ajavansa joukkueeseen sisään uusia pelejä ja sitä kautta monipuolistavansa muutoksen keskellä olevaa joukkuettaan. Se, millaisia pelejä nokialaiset aikovat tulevissa otteluissa käyttää on pieni arvoitus, mutta tuskin joukkue lähtee hirveästi muuttamaan vahvaa juoksuhyökkäämistään, jonka ansiosta joukkue on pystynyt tällä kaudella menestymään. Tästä syystä tulevan viikonlopun ottelu tulee ratkeamaan siihen kuinka paljon lahtelaiset ovat pystyneet viikon aikana parantamaan heikosti Vikingsiä vastaan pelannutta juoksupuolustustaan. Jos Panthersin juoksupuolustaminen on viime viikonloppuisen Vikings-ottelun tasolla, ei Ghosthuntersilla tule olemaan minkäänlaisia vaikeuksia voittaa ottelua. Lahtelaisten onneksi viime viikonloppuna katsomossa istunut tukimies Mikko Koivunen voi olla jälleen pelikunnossa, mikä parantaisi heti Panthersin juoksupuolustusta huomattavasti. Onhan Koivunen yksi sarjan parhaimmista pelaajista ja varmasti oman pelipaikkansa paras.

Panthers-hyökkäys näytti piristymisen merkkejä Vikingsiä vastaan

Viime viikonloppuinen Vikings-ottelu ei tarjonnut lahtelaisille vieläkään kauden ensimmäistä voittoa, mutta positiivisen fiiliksen ottelu varmasti lahtelaisille jätti. Pystyihän Panthers-hyökkäys vihdoin tekemään enemmän kuin yhden TD:n ja sitä kautta auttamaan joukkueen puolustusta. Vieläkään Panthesin hyökkäys ei pystynyt siirtämään palloa eteenpäin tasaisesti, mutta yksinäisillä isoilla peleillä se pystyi jo etenemään ajoittain ihan mukavasti. Isojen pelien määrä olisi voinut olla jopa suurempi Vikingsiä vastaan, mutta pienet virheet lopulta rajoittivat onnistumisten määrää todella rajusti.

Vikings-ottelu näytti sen, että Panthersin hyökkäyksessä on potettiaalia kunhan ne pienet virheet saadaan hiottua pois. Eikä virheiden hiomiseen mene edes välttämättä kauaa, koska virheet olivat lähinnä laitahyökkääjien väärälle puolelle kääntymisiä ja hieman loppuun asti pelaamattomuutta. Moni pidempi heitto päättyi siihen, että laitahyökkääjä yritti ottaa palloa kiinni väärän olkapään yli ja heitot menivät niukasti käsien ohitse. Joten jos Panthers-valmennus on saanut hiottua näitä ongelmia pois jo tällä viikolla, tulee Panthers tekemään jälleen usemman kuin yhden TD:n ottelussa.

Vikings-ottelusta positiivisena asiana pitää esille nostaa Panthersin hyökkäyksen linjan pelaaminen. Aiemmin huomattavan paljon krittiikkiä ennakoissamme saanut linja pystyi antamaan edellisiä otteluita enemmän aikaa pelinrakentajalleen ja sitä kautta nuori Eemi Huhtinen pelasi kauden parhaan ottelunsa. Panthersin hyökkäyksen linjan ei pidä kuitenkaan yhtään ylpistyä suorituksestaan, koska seuraavissa kolmessa ottelussa se tulee saamaan vastaansa huomattavasti Vikingsiä kovemman vastustajan. Siksi on täysin selvää, että lahtelaisten linjapelaajien todellinen taso punnitaan vasta seuraavissa otteluissa. Onhan vastaan asettumassa sarjan kolme kovinta joukkuetta, joiden linjapelaaminen on varmasti kunnossa molemmin puolin palloa.

Arvio: Ghosthuntersin peruspelaaminen on tällä hetkellä valovuoden vieraitaan edellä ja se tulee näkymään ottelun lopputuloksessa. Ottelu päättyy 42-7.

Bears – Eagles

12.07. kello 16:00 Urheilukeskus keinonurmi, Pori

3. divisioonan kärkikamppailu.

Pystyykö sarjan tehokkain hyökkäys yllättämään sarjan parhaan puolustuksen?

Pori Bearsilla on sarjan tehokkain ja monipuolisin hyökkäys, mutta silti se oli ongelmissa pari kierrosta sitten pelatussa Ghosthunters-ottelussa. Tästä syystä on mielenkiintosta nähdä joutuuko se jälleen ongelmiin, kun vastaan asettuu sarjan kovimmaksi puolustukseksi nostettu Eagles-puolustus. Eagles-puolustus on noussut kauden avauskierroksen vaikeuksien jälkeen todelliseen lentoon, ja tilastojen valossa se on ollut jopa ylivoimaisen hyvä viimeisten viikkojen aikana. Kärkikamppailua paikan päälle katsomaan lähtevät henkilöt tulevatkin näkemään kauden parasta 3. divisioonan jenkkifutista, jossa vastakkain on klassiseen tapaan hyökkäys vs. puolustus.

Vanhan sanonnan mukaan hyökkäyksen avulla voitetaan yksittäisiä otteluita ja puolustuksen avulla mestaruuksia. Joten tästä syystä on mielenkiintoista nähdä, miten sunnuntaina käytävässä ottelussa lopulta käy. Ottelussa kun ei vielä mestaruus ole panoksena, vaikka kyseiset joukkueet voivatkin kohdata toisensa kauden päätteeksi Tinamaljassa.

Kotkalaisten hyökkäys nousi siivilleen Lohjalla

Pientä kritiikkiä alkukaudestaan saanut Eagles-hyökkäys näytti vihdoin löytäneensä tasonsa Lohjalla viime viikonloppuna. Juhannustauon aikana ajoituksensa kuntoon saanut Eagles-hyökkäys takoi taululle komeat 41 pistettä ja jaardeja se keräsi samalla tasaisesti niin juosten kun heittäenkin. Nyt kun myös hyökkäys pystyy rankaisemaan vastustajaansa tehokkaasti, joukkueen pelaamisesta ei löydy tällä hetkellä oikeastaan minkäänlaista heikkoutta. Tästä syystä Eagles on pakko nostaa jälleen toiseksi suurimmaksi ennakkosuosikiksi Tinamaljan voiton suhteen ja ykkössuosikkihan on ensi viikonloppuna vastaan asettuva Bears.

Eagles voi hämmentää voitollaan sarjataulukkoa

Ennen Bearsin ja Eaglesin välistä kärkikamppailua sarjataulukko näyttää siltä, että runkosarjan voitosta tulee taistelemaan Bears, Ghosthunters ja Eagles. Näistä parhaissa asemissa on Bears, jolla ei ole vielä tappiota runkosarjassa. Jos Eagles kuitenkin voittaa Bearsin, menee runkosarjan järjestys aivan uusiksi. Bears ei voittanut Ghosthuntersin kuin kolmella pisteellä ja Ghosthunters puolestaan voitti 14 pisteellä Eaglesin. Joten nokialaiset ovat lopulta parhaassa asemassa jos Bears sattuisi häviämään tulevan viikonlopun ottelun. Tämä johtuu siitä, että tasapisteissä 3. divisioonassa paremmuuden ratkaisee keskenäiset ottelut ja niiden ollessa tasan ratkaisee keskenäisten otteluiden piste-ero. Piste-ero tulisikin todennäköisesti ratkaisemaan joukkueiden väliset sijoitukset, sillä on hyvin todennäköistä ettei yksikään mainituista joukkueista häviä yhtä ottelua enempää runkosarjassa. Piste-eron perusteella Ghosthunters tulisi voittamaan runkosarjan, ellei sitten kotiedun turvin pelaava Nordmen yllättäisi Ghosthuntersia tai Bearsia jolloin myös Eagles voisi nousta vielä runkosarjan voittajaksi. Eaglesin ei kuitenkaan kannata laskea tämän asian varaan, ja siksi joukkueen on pakko yrittää voittaa Bears vähintään 9 pisteellä, jolloin sen maalisuhde nousisi porilaisia paremmaksi.

Eagles tarraisi tuolla 9 pisteen voitolla tiukasti kiinni runkosarjan toiseen sijaan ja samalla välierien kotietuun. Lisäksi pitää muistaa se, että runkosarjan 1. ja 2. selviää suoraan pudotuspelien toiselle kierrokselle ja sitä kautta ottelua lähemmäs Tinamaljaa.

Arvio: Ottelu tulee ratkeamaan siihen pystyykö Eagles-puolustus pitämään kotijoukkueen hyökkäyksen alle 28 pisteessä. Jos Bears jää ottelussa alle 28 pisteeseen voi Eagles lähteä kotimatkalle 2 pistettä taskussaan. Ottelu päättyy 28-21