Kohti Vaahteramaljaa: Helmikuun Vaahteraliiga-katsaus

Vaahteraliiga-kauden alkuun on vielä kaksi ja puoli kuukautta, mutta siitä huolimatta helmikuu oli erittäin kiireellistä aikaa monelle Vaahteraliiga-seuralle. Monien positiivisten uutisointien joukkoon helmikuussa mahtui myös yksi todella ikävä uutinen, kun Helsinki 69ers päätti lopettaa kilpailutoiminnan niin edustusjoukkueensa osalta Vaahteraliigassa kuin junioriensa osalta monissa eri sarjoissa.

Uutinen oli jo siinä mielessä todella ikävä, että lajiliitto oli vasta joulukuun lopulla ehtinyt myöntää tarkemman tarkkailun jälkeen helsinkiläisjoukkueelle liigalisenssin. Joten liitonkin toiminta joutui tämän vetäytymisen myötä hieman kyseenalaiseksi.

Jotta totuus ei kuitenkaan unohtuisi, on muistettava helmikuun olleen todella monelle muulle Vaahteraliiga-joukkueelle positiivisten uutisten aikaa. Esimerkiksi Helsinki Roosters ilmoitti pelaavansa harjoitusottelun Itävallassa paikallista Swarco Raidersia vastaan huhtikuun 9. päivä. Sinänsä tuo ottelu ei vaikuta mitenkään Vaahteraliigaan, mutta antaa jälleen kuvaa siitä kuinka kovatasoisia joukkueita kotimaisesta pääsarjastamme löytyy.

Helmikuun pelaajasiirrot ja hankinnat

Roosters jatkoi positiivista uutisointia helmikuussa myös useiden pelaajahankintojen muodossa. Roostersin helmikuussa ilmoittamista vahvistuksista kovimmat nimet ovat varmasti viime kauden päätteeksi arvokkaimmaksi puolustajaksi valittu tukimies Sebastian Karbin ja jenkkifutiksen maailmamestaruutta kertaalleen urallaan juhlimaan päässyt takapuolustaja Curtis Slater. Näiden kiven kovien nimien lisäksi Roosters uutisoi laitahyökkääjä Robin Drockilan ja pelinrakentaja Henri Väänäsen siirtymisestä joukkueensa vahvuuteen. Niin Drockilan kuin Väänäsen piti pelata tuleva kesä 69ersin riveissä, mutta joukkueen tehtyä lopetuspäätöksen, siirtyi nämä lahjakkaan nuorukaiset Roostersin riveihin. Aloittaviksi pelaajiksi näillä nuorukaisilla on varmasti vielä matkaa laadukkaassa Roostersissa, mutta kovalla työllä ja hyvällä harjoittelulla peliaikaa hekin tulevat varmasti saamaan.

69ersin ”kaatumisesta” hyötyi myös pelaajamarkkinoilla ahkerasti pelaajia etsinyt Vantaan TAFT, joka hankki helsinkiläisjoukkueen raunioista monipuolisen Joonas Luokkakallion, Markus Mannilan, Henry Elliottin, ja Andre Dahlmanin. Kaikki ovat selkeitä vahvisuksia vantaalaisille. Lisäksi TAFT ilmoitti helmikuussa hankkineen britti-passilla pelaavan linjamies Stewart Keenan ja pelinrakentajan paikalle tulevan jenkki Dylan Pottsin. Näiden vahvistusten myötä TAFT näyttääkin huomattavasti viime vuoden loppua kilpailukykyisemmältä joukkueelta. Vantaalaisilla on kasassa jo hyvin taitava ja mielenkiintoinen porukka, jonka pieneksi heikkoudeksi kyllä voidaan edelleen laskea hyökkäyksen linja, jonka taso kyllä nousi merkittävästi Keenanin hankinnan myötä.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, uusista helmikuisista hankinnoista ilmoitti myös Porvoo Butchers, joka hankki tulevan kesän pelinrakentajakseen Trevor Vaseyn. Lähes kaksimetrinen Vasey on siitä erikoinen pelaaja, että hän pelasi yliopistouransa aikana peräti neljässä eri koulussa. Kokemusta näiden neljän eri koulun aikana kertyi pelinrakentajan paikan lisäksi myös laitahyökkääjän paikalta, joten mistään liikkumattomasta köntistä ei tällä kertaa ole kyse, vaikka fyysiset mitat (198cm/109kg) olisivat voineet sitä ennakoida.

Vaahteraliiga-kausi 2016 käynnistyy toukokuussa

Kaikkien sopimusneuvotteluiden keskellä myös Vaahteraliiga-joukkueet ovat ehtineet alkuvuoden aikana sopimaan tulevan kesän pelipäivät ja ne löydät helpoiten SAJL-sivuilta. Alustuvan silmäilyn perusteella ohjelma näyttää hyvinkin mielenkiintoiselta. Ennakkoon ajatellen myös Nelonen Pron näyttämät perjantai-iltojen ottelut näyttävät muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta erittäin hyviltä.

Ehkä alkukauden mielenkiintoisin tv-ottelua nähdään jo viikolla 3. Tuolloin Nelonen Pron ja Ruutu-palvelun ottelussa toisensa kohtaavat Seinäjoki Crocodiles ja Vaasa Royals. Tuosta ottelusta ei tunnelmaa varmasti tule puuttumaan, koska kyseessä on ottelu, jossa ensimmäistä kertaa pelataan tosissaan pohjanmaan herruudesta yli 10 vuoden tauon jälkeen. Kyseinen kaksikko kohtasi toisensa jo viime keväänä harjoitusottelussa, mutta silloin jaossa ei ollut sarjapisteitä, joten sitä ottelu ei voida pitää kiun pienenä lämmittelynä tulevan toukokuun viimeisenä perjantaina pelattavaa ottelua varten.

Kuukauden yllätyksestä vastasi ex-Crocodiles Harry Innis

Helmikuun yllättävin uutinen ilmestyi kotimaisen nettikansan ihmeteltäväksi kuun puolessa välissä, kun New York Giants ilmoitti kiinnostuksestaan vielä viime kaudella Seinäjoella pelannutta Harry Innistä kohtaa. Tämä iso kokoinen britti ei ollut viime kaudella Vaahteraliigassa mitenkään dominoiva pelaaja, mutta siitä huolimatta hän oli ilmeisesti pystynyt herättämään jonkinlaista kiinnostusta aina valtameren takana saakka. Joten ehkä tässä oli jälleen yksi todiste siitä, että Vaahteraliiga arvostetaan myös muualla kun kotimaisissa jenkkifutispiireissä.