NFL-kausi jatkuu – Kasvaako nuoresta Carlos Hydestä uusi supertähti?

Sunnuntain varhaisillassa kohtaavat kaksi pudotuspeleihin tosissaan tähtäävää joukkuetta. Vierasjoukkue San Francisco 49ers aloitti kautensa viime vuoden tulokaskeskushyökkääjänsä, Carlos Hyden, johdolla makealla 20–3-voitolla Vikingsistä. Ensimmäiseen kotiotteluunsa valmistautuva Pittsburgh Steelers puolestaan joutui nöyrtymään Patriotsille 20–27, jonka voimakaksikko Tom BradyRob Gronkowski oli askeleen jatkuvasti edellä Steelersiä. Luvassa on yksi kierroksen tasokkaimmista otteluista, jota kummallakaan ei ole varaa hävitä pitääkseen itsensä divisiooniensa kärkitaistossa mukana.

Vieläkö Williamsin juoksu kulkee?

Sunnuntain ottelu on viimeinen, jonka Steelers joutuu pelaamaan ilman valovoimaista keskushyökkääjäänsä Le’Veon Belliä. Viime ottelussa juoksuhyökkäyksen kanssa ei ollut ongelmia DeAngelo Williamsin kerätessä yli 120 jaardia kasaan loistavalla kuuden jaardin keskiarvolla. Samanlaisia otteita kaivataan myös 49ersiä vastaan, jonka juoksupuolustus on selkeästi laadukkaampi kuin Patriotsilla. Myös Steelersin heittopeli kulki avausottelussa pelinrakentaja Ben Roethlisbergerin sekä laitahyökkääjien Antonio Brownin ja Heath Millerin johdolla. Mikään merkki ei viittaa hyökkäyksen vauhdin hiipumiseen, mutta tällä kertaa vastassa on yksi liigan kovimmista puolustuksista.

Steelers-puolustuksella oli viikko sitten ongelmia pysyä vastustajan vauhdissa mukana, mutta tällä kertaa haaste on hieman eri tyyppinen. Sen on pystyttävä pysäyttämään vastustajan juoksuhyökkäys keinolla millä tahansa. Vaikka 49ersin heittohyökkäys on vaarallinen, ratkaisut nähdään juoksupelien kautta. Bradyn johtama Patriots-hyökkäys ei juurikaan yrittänyt edetä juoksemalla, joten nähtäväksi jää, mikä on tämän hetken puolustuksen taso sillä saralla.

49ers puolustuksen kautta menestykseen

San Franciscon puolustus nollasi viime ottelussa Vikingsin supertähden, keskushyökkääjä Adrian Petersonin, tukimies NaVorro Bowmanin johdolla. Nyt vastassa on monipuolisempi hyökkäys, jonka pysäyttäminen edellyttää onnistumista niin juoksu- kuin heittohyökkäyksiä vastaan. Joukkue metsästi viimeksi huikeat viisi säkitystä, eikä Steelersin hyökkäyslinja pysty välttämättä estämään vastaavan tapahtumista tässäkään ottelussa. Roehlisbergerin pakottaminen nopeisiin ratkaisuihin on ase, jolla 49ers-puolustus voi kääntää ottelun edukseen.

Toistaiseksi 49ersin tämän kauden paras hyökkääjä löytyy keskushyökkääjän paikalta. Carlos Hyde eteni lähes 200 jaardin matkan viime ottelussa kruunaten onnistumisensa kahdella maalilla. Vuosi sitten tulokaskaudellaan hän ei mahtunut kertaakaan avauskokoonpanoon, mutta otti nyt paikkansa vakuuttavasti. Häntä loistavasti juoksupelissä tuki pelinrakentaja Colin Kaepernick (41 jaardia), jonka heittotyöskentelyyn jäi parantamisen varaa. Tärkeimmät heittokohteet löytyvät ehkäpä yllättäen sisemmän laitahyökkääjän paikoilta. Sekä Vernon Davis että Garrett Celek ottivat viimeksi kolme tärkeää koppia mieheen ja veivät peliä kaikkein tehokkaimmin eteenpäin. Miehet saavat vastuuta riittämiin myös tällä kertaa. Myös ulomman laitahyökkääjän tontilla häärävältä Anquan Boldwinilta on lupa odottaa hyviä otteita ottelussa.

[Getty]

49ersin Phil Dawsonin potkumaaliyritys torjuttiin viime ottelussa, eikä erikoisjoukkueet esiintyneet edukseen muiltakaan osin. Löytyykö sieltä joukkeen akilleen kantapää? [Getty]

Eniten petrattavaa 49ersillä on erikoispeleissä. Viime ottelussa erikoisjoukkueet epäonnistuivat niin potkumaaliyrityksessä kuin lentopotkun palautuksessakin, mutta joukkueen onneksi vastustaja ei päässyt niistä rokottamaan. Tämän osa-alueen tason on noustava, kun vastaan asettuu Steelersin tasoinen vastustaja. NordicBet tarjoaa 2.60-kerrointa puolustuksen tai erikoisjoukkueen maalista. Viime ottelun perusteella maali kuulostaa jopa todennäköiseltä nimenomaan 49ersiä vastaan.

Ottelun taisteluparit

Carlos Hyde vs. Steelersin etukentän puolustus

49ersin keskushyökkääjä näytti epäilijöilleen olevansa vähintään ex-49ers Frank Goren kaltainen etenijä. Käytännössä hän huolehti yksin, tosin hyökkäyslinjan hyvällä tuella, joukkueen hyökkäyksestä avausottelussa. Viime viikon tapahtumat eivät ole jääneet Steelersin valmennusjohdolta huomaamatta ja kotijoukkue tuleekin keskittämään paljon voimiaan juoksujen blokkaamiseen. Hyden onneksi joukkueella on pelinrakentajana mies, joka pystyy myös omilla juoksuillaan halkomaan linjan ja sitä kautta helpottaa keskushyökkääjän pelaamista. Olisi huikeaa nähdä Hyde samassa vedossa tälläkin kertaa, mutta todennäköiseltä se ei kuitenkaan vaikuta. Maalin makuun miehen pitäisi päästä joka tapauksessa ja sen osalta kannattaa kuitata vedonlyöntirahat pois kuljeskelemasta (NordicBet: Hyde tekee maalin 1.90).

Ben Roethlisberger vs. Colin Kaepernick

Kaksi täysin erilaista pelinrakentajaa ottavat kentällä mittaa toisistaan. Steelersin Big Ben kohtaa hyvässä iskussa olevan puolustuslinjan, joka saalisti viime ottelussa viisi säkkiä. Mies on tunnettu loistavista heitoistaan myös paineen alla, joten muutamat säkityksetkään eivät sekoita vielä pakkaa. Hyökkäyslinjan apua kaivataan kipeästi.

Kaepernickin käsi on vielä kesän jäljiltä lämpeämässä, mutta juoksupuoli näyttää olevan hyvässä iskussa. Joukkueen hyökkäyksen kannalta heittopeli pitää saada nopeasti uomiinsa, jotta ykkösase eli juoksuhyökkäys saa riittävästi tilaa. Hyökkäyslinja vaikutti hyvältä viime ottelussa, joten samalla menolla Kaepernick saa tilaisuutensa heittopeleihin. Etenkin Torrey Smith tulee saada mukaan otteluun toisin kun kävi viime ottelussa.

NordicBet tarjoaa mielenkiintoisen näiden kahden herran välisen vetokohteen. Siinä arvioidaan, kumpi saa ensimmäisenä 100 heittojaardia kasaan ottelussa. Big Benin 1.60-kerroin on varmasti perusteltu ja siinä saattaisi olla tarjolla helppoa rahaa. 49ers on kuitenkin vaarallinen joukkue ja etenkin ottelun alussa sillä on mahdollisuudet pistää pakkaa sekaisin. Suosittelen siis harkitsemaan Kaepernickin 2.15-kertoimen hyödyntämistä.

DeAngelo Williams vs. 49ersin etukentän puolustus

[Getty]

32-vuotiaan DeAngelo Williamsin otteilla tulee olemaan merkittävä vaikutus sunnuntain otteluun, mutta myös miehen loppukauden peliaikaan. [Getty]

Viime vuodet Steelersin hyökkäyksen tehot ovat perustuneet monipuolisuuteen. Kun samaan aikaan joukkue pystyy tarjoamaan heitto- ja juoksu-uhkaa, on puolustaminen usein haastavaa. Bellin ollessa sivussa ennakoitiin Pittsburghille vaikeita aikoja, mutta Williams osoitti olevansa mies paikallaan. Tällä kertaa vastassa on raudanluja puolustus, eikä eteneminen tule olemaan yhtä helppoa. Hyökkäyslinja pelasi jopa yllättävän hyvin viimeksi ja haasteen kovetessa, samaa kaivataan jatkossakin. Steelersiltä on edelleen sivussa heidän ykkössentterinsä Maurkice Pouncey, joten hänen tuuraajana toimivaan Cody Wallaceen kohdistuu iso valokeila. On vaikeaa nähdä Williamsin jatkavan yli 100 jaardin vauhdissa 49ersin puolustusta tarkasteltaessa, vaikka joukkue sitä kaipaisikin. Jos vastuuta tarjotaan viime ottelun malliin, käyttää Williams viimeisen todellisen näytönpaikkansa ja hoitaa pallon vähintään kertaalleen maaliin.Vastuusta puheen ollen, mielenkiintoinen vetokohde voisi olla miehen saamat kantoyritykset. Viime ottelussa kerätyt 21 yritystä saanevat jatkoa ja lukumäärä pyörii 20 paikkeilla taas.

Yhteenveto

Molemmilla joukkueilla on selkeät aseet voittoon. Steelersin kokonaisuus vaikuttaa 49ersiä vakuuttavammalta ja etenkin hyökkäyspuolella olevat erot pelaavat kotijoukkueen pussiin. Carlos Hyden jatkaessa loistavia otteita, avautuu vierasjoukkueelle mahdollisuus voittoon, mutta on vaikeaa löytää lopulta muuta vaihtoehtoa kuin Steelersin kotivoitto.

Otteluveikkaus: Pittsburgh Steelers – San Francisco 49ers 27 – 20

Ottelu on nähtävissä sunnuntaina kello 20 alkaen Viasat Hockey Finland- ja Nelonen Pro 2 -kanavilla sekä lisäksi NFL Game Pass-, Viaplay- ja Ruutu-palveluissa.

Pääkuva: Getty