NFL-kierroksen kuumin ottelu – Loukkaantumisista kärsivät puolustukset vastakkain

Torstaina saatiin todistaa tasokkaan ja tasaisen AFC West -divisioonan kärkikamppailua. Tänään klo 20 vuorossa on tasaisen, muttei niinkään tasokkaan AFC South -divsioonan vastine, kun Indianapolis Colts saa vieraakseen Houston Texansin. Texans ei ole vielä hävinnyt ainoatakaan divisioonan sisäistä ottelua ja komeilee sen ansiosta tällä hetkellä ykköspaikalla. Se on kuitenkin kolmen ottelun tappioputkessa, kun taas Colts haki viime viikolla komean 41–10-voiton Jetsistä ja eliminoi samalla vastustajansa pudotuspelihaaveet.

Lyö 10 eurolla vetoa NHL:stä, NBA:sta tai NFL:stä ja saat 10 euron riskittömän vedon.

Tilanne otteluun lähdettäessä

Colts on dominoinut joukkueiden välisiä kohtaamisia voittaen 29 ottelusta peräti 23. Siitä huolimatta Texans oli lokakuussa jatkoajan jälkeen joukkueista parempi lukemin 26–23 ja myös edellisessä kohtaamisessa vajaa vuosi sitten 16–10. Tuo viime joulukuun tappio oli Coltsin ensimmäinen kotitappio Texansille. Sitä edelsi 13 ottelun puhdas voittoputki niin vanhalla kuin uudellakin Indianapoliksen stadionilla.

AFC South V–H  Div 
Houston Texans6–63–0
Indianapolis Colts6–62–2
Tennessee Titans6–61–3
Jacksonville Jaguars2–101–2

Coltsilla on kuudesta viime ottelusta neljä voittoa ja se on noussut divisioonan voittajasuosikiksi hyvän hyökkäystyöskentelynsä ansiosta. Viime viikolla Jets jäi pahasti Colts-jyrän alle, kun jokainen osa-alue toimi moitteettomasti. Pelinrakentaja Andrew Luck kasvatti kauden TD-määränsä jo 23:een neljälle osumallaan. T.Y. Hilton kantoi päävastuun hyökkäysjaardeista 146 jaardinsa kanssa, mutta Dwayne Allen piti huolta pisteiden teosta kolmella TD:llään. Kun vielä keskushyökkääjä Frank Gorekin tilastoi kauden kolmanneksi parhaat jaardimääränsä, ei puolustukselta olisi vaadittu nappisuoritusta, mutta sellainen nähtiin Jetsin jäädessä 250 jaardiin ja 10 pisteeseen.

Lamar Miller juoksi viikolla 6 Coltsia vastaan 149 jaardia. (Getty)

Texansin vahvuudet ovat löytyneet puolestaan puolustuspäästä. Päästettyjen pisteiden keskiarvo (21,4) kuvaa hyvin joukkueen otteluiden lopputuloksia, sillä vastustajat ovat järjestäen päätyneet 20 pisteen korville. Valitettavasti se ei ole riittänyt kuin kuudesti voittoon asti, sillä hyökkäyksen tehot ovat jääneet heikoiksi. 17,2 pisteen keskiarvo on kahdessa viime ottelussa kääntynyt 13 pisteen keskiarvoon, jolla harvemmin voitetaan otteluita. Hyökkäyksen parasta antia ovat olleet keskushyökkääjä Lamar Millerin juoksut, jotka 4 jaardin keskiarvolla ovat vieneet joukkuetta yli 900 jaardia eteenpäin. Viime viikolla nähtiin kuitenkin kauden pohjanoteeraus, kun Packers onnistui Millerin pysäyttämisessä loistavasti. Tuloksena oli 14 yrityksellä 22 jaardia. Myös isolla rahalla keväällä hankittu pelinrakentaja Brock Osweiler on ollut vaikeuksissa. Joukkue on hävinnyt kolme edellistä ottelua ja Osweiler on tilastoinut niissä otteluissa 3 TD:tä, 4 syötönkatkoa, 5 säkkiä ja 64 prosentin heittotarkkuuden. Parannettavaa varmasti löytyy vielä loppukauteen.

Loukkaantumisten osalta Coltsin tilanne näyttää haastavammalta, etenkin puolustuksen osalta. Muun muassa tukimies Robert Mathis, kulmapuolustaja Patrick Robinson ja puolustuksen linjamies Zach Kerr ovat sivussa. Texansilla puolestaan viime viikkojen avauskokoonpano pitäisi olla sellaisenaan pelikuntoinen, joskin puolustuksen ulomman linjamiehen Jadeveon Clowneyn, kulmapuolustaja Johnathan Josephin sekä tukimies Brian Cushingin tilanne on vielä avoinna.

Mitä odottaa ottelulta?

Andrew Luck on tällä hetkellä kuuma pelaaja. Coltsin mahdollinen menestys on pitkälti kiinni hänen tekemisistään. (Getty)

Coltsin hyökkäyksen ailahtelut ovat jatkuneet koko kauden ajan, mutta materiaaliltaan sillä pitäisi olla hyvät mahdollisuudet ilman J.J. Wattia pelaavaa Texans-puolustusta vastaan. T.Y. Hilton komeilee kiinniottojaardeissa liigan kakkosena heti Falconsin Julio Jonesin perässä ja kun Andrew Luck on tällä hetkellä kuumana, on Coltsin suunnalta odotettavissa vahvaa heittohyökkäämistä. Luck on kolmessa viime voitossa heittänyt 821 jaardia ja 7 TD:tä ja niin kauan kuin mies pysyy tässä vireessä, on joukkueella hyvät mahdollisuudet edetä pitkälle.

Ottelun isoin kysymysmerkki on Texansin kapellimestari Brock Osweiler. Mies on ollut liigan heikoimpia avauskokoonpanon pelinrakentajia ja menettänyt palloja vastustajille helpon näköisissä tilanteissa. Colts tulee vuoren varmasti antamaan koko illan painetta Osweilerin suuntaan ja tämä taistelu määrittelee pitkälti ottelun kulkua. Jos Texans saa Lamar Millerin vauhtiin ja samalla Osweiler pystyy hyödyntämään muutamat siitä seuranneet lisäsekunnit, pääsevät laitahyökkääjät DeAndre Hopkins ja Will Fuller haastamaan heikon Coltsin takapuolustuksen. Jos taas Colts onnistuu painostuksessaan ja onnistuu riistämään pallon pariinkin otteeseen, on vaikeaa nähdä vierasjoukkueelle menestysmahdollisuuksia tässä ottelussa.

Texansista puhuttaessa puolustus on viime kausina ollut aina ykköspuheenaihe. Tälläkin kaudella se on hoitanut työnsä hyökkäystä paremmin, mutta samanlaisesta dominoinnista kuin viime kaudella ei voida puhua. On selvää, että liigan ykköspuolustajan puuttuminen ei voi olla näkymättä tuloksissa, mutta jos tällä kertaa kokoonpanosta puuttuvat vielä Joseph ja Clowney, alkaa vaihtoehdot olemaan vähissä. Josephin tehtäväksi annetaan oletettavasti Hiltonin päällystakkina oleminen, jos mies on kunnossa. Jos taas ottelu jää väliin, saa Hilton etulyöntiaseman loukkaantumisista kärsivää Kareem Jacksonia vastaan. Ilman vakuuttavaa puolustusta ottelu tulee ratkeamaan jo ensimmäisellä puolikkaalla.

Arvio

Koska AFC South -divisioonaan ei tänä vuonna näyttäisi olevan jaossa villikorttipaikkoja pudotuspeleihin, on ainoa keino sinne pääsemiseksi divisioonan voitto. Kolmen joukkueen ollessa tasapisteissä ja kautta vielä runsaasti jäljellä, ei tämä yksittäinen ottelu tule ratkaisemaan vielä mitään, mutta hävinneen joukkueen matkaan se tekee ikävän lisähaasteen.

Texansin oljenkorret makaavat juoksuhyökkäyksessä ja puolustuksen onnistumisissa. Coltsilla hyökkäys on monipuolisempaa, mutta puolustus herättää enemmän kysymyksiä. Mielenkiintoiset lähtökohdat ja ottelun panokset huomioiden virheet nousevat taas avainasemaan. Niin kauan kuin Luck on iskussa, ei ottelun voittajaksi voi nostaa kuin kotijoukkue Coltsin. Molempien puolustukset ovat vajaamiehisiä ja siitä iloa pystyy enemmän ottamaan irti nimenomaan sama mies. Usko siihen, että Miller juoksee kolminumeroiset jaardimäärät pitää lopputuloksen alle TD:n erossa.

Otteluveikkaus: Indianapolis Colts – Houston Texans 28 – 22

Kansikuva: Getty