NFL muutti sääntöjä – Ratkaisevatko lisäpisteet jatkossa otteluita?

Vuosittain NFL:n ylin johto ja seurapomot pääsevät vaikuttamaan liigan pelitapaan ja rutiineihin sääntökeskustelujen kautta. Jokainen taho voi esittää omia ehdotuksiaan uusista säännöistä tai olemassa olevien muuttamisesta. Useimmiten muutokset ovat pieniä ja koskevat erikoistilanteita, mutta joukkoon mahtuu myös merkittävimpiäkin uudistuksia.

Uusi lisäpistesääntö lisää otteluiden mielenkiintoa

Kevään isoin uudistus kohdistui odotetusti lisäpisteyrityksiin. Aiemmin lisäpisteyritykset alkoivat aina kahden jaardin linjalta ja joukkueella oli valittavanaan yhden pisteen potkumaali tai kahden pisteen pelaamalla tehty maali. Sääntöä on kritisoitu jo pitkään tylsyytensä vuoksi. Harvoin joukkueet päätyvät yrittämään kahden pisteen yritystä ja potkumaali on suorastaan naurettavan helppo potkaisija-ammattilaisilta aivan maalin edestä. Myöskään puolustuksella ei ole ollut säännössä porkkanaa, sillä potkumaalin blokkaaminen on tuolta etäisyydeltä haastavaa ja harvinaista.

Uusi sääntö muuttaa lisäpisteyritykset kertaheitolla. Jatkossa potkumaaliyritys aloitetaan 15 jaardin linjalta, josta osumatarkkuus on jo selkeästi heikompi. Potkumaalista saa jatkossakin yhden pisteen, mutta puolustuksella on mahdollisuus kahteen lisäpisteeseen, jos se onnistuu blokkaamaan yrityksen. Kahden pisteen yritys aloitetaan tutulta kahden jaardin linjalta, mutta silloinkin puolustuksella on mahdollisuus pisteiden tekoon heitonkatkon tai pallonriiston kautta juostulla touchdownilla. Palkintona puolustus saa tästäkin kaksi lisäpistettä. Huomioitava sivuseikka on myös se, että hyökkäys voi vaihtaa kahden pisteen yrityksensä potkumaalipeliin, jos hyökkäys saa rangaistuksen lisäpisteyrityksen aikana.

Muutos on merkittävä ja katsojat pääsevät nauttimaan sen tuomasta lisäjännityksestä täysin rinnoin kauden mittaan. Useampi ottelu saattaa jopa ratketa tämän myötä. Syksy tulee näyttämään, miten eri joukkueet taktikoivat otteluissa, mutta odotettavissa on ainakin kahden pisteen yritysten määrän moninkertaistuvan liigassa.

Muut sääntömuutokset keskittyivät pelaajien terveyden vaalimiseen

[GETTY]

Sääntöuudistukset toivat mukaan erotuomareille lisää muistettavaa, mutta myös tukea. [GETTY]

Joka ottelussa loukkaantumistarkkailija

Jatkossa jokaisessa NFL-ottelussa on tarkkailija, jolla on oikeus keskeyttää ottelu ja poimia loukkaantumisesta epäilty pelaaja tarkempiin tutkimuksiin. Säännön tavoitteena on estää esimerkiksi aivotärähdyksen saaneiden pelaajien hoidon viivästyminen. Keskeytys edellyttää selkeää näyttöä siitä, ettei pelaaja ole pelikuntoinen.

Peliajan videotarkistus

Erotuomareilla on jatkossa mahdollisuus tarkastaa videolta, jos on oletettavaa, että peliaikaa on kulunut vihellyksen jälkeen. Tarkastusoikeus on voimassa vain ottelun toisella puoliajalla, jos piste-eroa on kahdeksan pistettä tai vähemmän ja häviöllä olevalle joukkueelle jää pallonhallinta. Tasatilanteessa riittää, että piste-ero täsmää.

Puolustuksen formaatti

Muut puolustajat eivät voi enää työntää puolustuslinjaa hyökkäyslinjan päälle potkumaali- tai lentopotkutilanteissa. Rangaistuksena säännön rikkomisesta palloa siirretään 15 jaardia eteenpäin.

Puolustuskyvytön pelaaja

Jo aiemmin pelinrakentajan heittäessä tai heti heiton jälkeen sekä vastaavasti vastaanottajan vastaanottaessa tai heti vastaanoton jälkeen on pelaaja voitu tulkita puolustuskyvyttömäksi, eikä häntä ole saanut taklata. Säännöllä on haluttu varmistaa hyökkääjien turvallisuus tilanteissa, joissa heillä ei ole mitään mahdollisuutta reagoida taklaukseen. Nyt sama sääntö laajennettiin koskemaan myös heitonkatkotilanteita. Puolustajaa, joka katkaisee heiton, ei siis saa välittömästi kiinnioton jälkeen taklata. Rangaistuksen sääntörikkeestä tuomitaan 15 jaardin rangaistus.