NFL Power Rankings 2016: Viikko 6 – Yllätysjoukkueet liigan kärjessä

Minnesota Vikings on ainoa joukkue, joka on marssinut alkukauden voitosta toiseen. Se ei ole ainoa yllätys tähän mennessä, sillä tuskin kukaan olisi ennen kauden alkua arvannut, mitkä joukkueet miehittävät viiden kierroksen jälkeen konferenssien kärjen. Jos pudotuspelit alkaisivat tänään, AFC:n ykkönen olisi Steelers ja kakkonen Raiders. Vastaavasti NFC:n puolella kärkikaksikon muodostavat Vikings ja Cowboys. Tuleva viikko tuo tullessaan useita loistavia otteluita, mutta ennen niitä päivitetään joukkueiden nokkimisjärjestys.

TOP 10

10. Dallas Cowboys (4–1) (uusi)

Cowboys on yksi kauden suurimmista yllättäjistä, joka tulokaskaksikko Dak PrescottEzekiel Elliott johdolla on noussut liigan toiseksi tehokkaimmaksi hyökkäykseksi. Suvereeni voitto Bengalsista tuli ennen kaikkea Elliottin vuoren varmojen otteiden myötä. 134 juoksujaardia 8,9 jaardin keskiarvolla ja kaupan päälle kaksi TD:tä pitävät miehen etenemistilaston kärkipaikalla ja joukkueen ykkösenä juoksujaardeissa koko liigassa. Prescott puolestaan on viidessä NFL-ottelussaan ehtinyt heittää 155 syöttöä ilman ainoatakaan syötönkatkoa. Tällä viikolla vastaan asettuu Packers, joka on ollut parhaimmillaan juoksupuolustuksessa, joten Prescott nousee entistä tärkeämpään rooliin.

Viime kierroksen ottelu: Cowboys – Bengals 28–14

Tuleva vastustaja: Green Bay Packers (3–1)

9. Philadelphia Eagles (3–1) (-4 sijaa viime viikosta)

Kuten oli odotettavissa, edellisviikon tauko tuli Eaglesille huonoon saumaan. Loistava alkuhuuma vaihtui kirvelevään tappioon Detroit Lionsista, joka puolestaan esitti kauden pirteimpiä otteitaan. Viikolla 3 nähty murskavoitto Steelersistä unohtui nopeasti, kun Lions marssi helpohkon näköisesti 14–0-johtoon ensimmäisellä neljänneksellä. Puolustus ei enää yltänyt aiemmin nähdylle tasolle ja hyökkäys menetti pallon ratkaisuvaiheessa useampaankin otteeseen. Voitto ei jäänyt paljosta kiinni ja syy löytyy peiliin katsomalla, mutta tilannetta lähdetään korjaamaan ensi viikolla maan pääkaupunkiin.

Viime kierroksen ottelu: Lions – Eagles 24–23

Tuleva vastustaja: Washington Redskins (3–2)

8. Oakland Raiders (4–1) (+1)

Raidersin Derek Carr on ollut oivalla pelipäällä. (Getty)

Raidersin Derek Carr on ollut oivalla pelipäällä. (Getty)

Raiders kiilasi AFC West -divisioonan kärkipaikalle tasapistein Broncosin kanssa. Se on kova suoritus, kun tiedetään, että joukkue on päästänyt koko liigan eniten jaardeja. Pelinrakentaja Derek Carrin kaudesta on tulossa todella loistokas. Kasassa on jo 11 TD:tä lähes 70 prosentin heittotarkkuudella ja yli 100 QB-indeksillä. Kahdessa viime ottelussa on syntynyt kuusi maalia, eikä mitkään merkit viittaa siihen, että Chiefs pystyisi masentamaan miehen. Puolustuksen on syytä nostaa tasoaan viikko viikolta, jotta haalittu divisioonan kärkipaikka kestää nykyistä paremmin. Chiefs on vaarallinen joukkue, vaikka hyökkäys ei olekaan vielä päässyt kunnolla vauhtiin. Luvassa on sopiva vastustaja tähän kohtaan.

Viime kierroksen ottelu: Raiders – Chargers 34–31

Tuleva vastustaja: Kansas City Chiefs (2–2)

7. Seattle Seahawks (3–1) (-)

Viime viikon huilannut Seahawks lähtee yrittämään sitä, missä Broncos epäonnistui eli Atlanta Falconsin hyökkäyksen jarruttamista. Joukkueen puolustus on liigan eliittiä, mutta nyt se testataan vasta todenteolla. Tilastojen valossa Seattle on pitänyt vastustajat kurissa niin heittojen kuin juoksujenkin osalta, mutta riittääkö sekään tulevassa ottelussa?

Tauko auttoi joukkuetta ainakin sen verran, että pelinrakentaja Russell Wilsonin jalka lienee saatu parsittua kasaan ja mies on valmis johdattamaan joukkonsa kotiareenalleen, josta viime kausina vastustajat ovat vain aniharvoin poistuneet voittajina. Hyökkäyksessä katseet kohdistuvat Wilsonin lisäksi hyökkäyslinjaan, joka toivon mukaan on löytänyt uutta virtaa harjoituskentältä.

Viime kierroksen ottelu: Huiliviikko

Tuleva vastustaja: Atlanta Falcons (4–1)

6. Denver Broncos (4–1) (-)

Ilman päävalmentaja Gary Kubiakia, joka joutui sairastuvalle, tulevaan otteluunsa valmistautuva Broncos kärsi Falconsille avaustappionsa. Tappiosta on turha vetää vielä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä vastassa oli ehdottomasti liigan kuumin hyökkäys, joka juoksuillaan onnistui kerta toisensa jälkeen puhkomaan Broncos-puolustuksen. Pelinrakentaja Paxton Lynch ei noussut sille tasolle, mitä häneltä odotettiin, joten ehkäpä sittenkin Trevor Siemianin paluuta on syytä toivoa joukkueen pudotuspelihaaveiden kannalta.

Tuleva vastustaja Chargers on samankaltainen joukkue kuin Falcons, kun sen hyökkäys on paukuttanut 30 pisteen paikkeille joka ottelussa, mutta samaan aikaan puolustus on vuotanut kuin seula. Näillä näkymin Siemian on taas avauksessa ja sitä kautta joukkueella aukeaa viikon ensimmäisessä ottelussa hyvä mahdollisuus palata voittojen tielle.

Viime kierroksen ottelu: Broncos – Falcons 16–23

Tuleva vastustaja: San Diego Chargers (1–4)

5. Green Bay Packers (3–1) (+1)

Packersin juoksupuolustus toimii lähes täydellisellä tasolla tällä hetkellä ja sillä oli suuri merkitys myös maanantain aamuyöstä, kun joukkue jatkoi kotiotteluputkeaan toisella voitolla. Nyt vastaan asettuu liigan paras juoksuhyökkäys ja asetelma on vähintäänkin kutkuttava. Packers-hyökkäys ei löytänyt taukoviikolta vielä kaivattua ja sitä kautta Giants-ottelukin meinasi lipsahtaa joukkueen käsistä hyvän alun jälkeen.

Aaron Rodgers hakee vielä parasta teräänsä. (Getty)

Aaron Rodgers hakee vielä parasta teräänsä. (Getty)

Pelinrakentaja Aaron Rodgers ei muun hyökkäyksen ohessa ole ollut parhaimmillaan ja viime ottelussa hänen QB-indeksinsä oli vain 65. Jos tahti jatkuu samanlaisena, Rodgers tulee pelaamaan 2008 alkaneen huippuputken heikoimman runkosarjan. Tuskin olemme kuitenkaan vielä nähneet kaikkea, joten miestä ei ole syytä tiputtaa fantasialiigajoukkueesta edelleenkään pois.

Viime kierroksen ottelu: Packers – Giants 23–16

Tuleva vastustaja: Dallas Cowboys (4–1)

4. Atlanta Falcons (4–1) (+4)

Falcons ei järjestänyt sentään totuttua ilotulitusta hallitsevaa mestaria vastaan, mutta pystyi kuitenkin jatkuvilla keskushyökkääjä Devonta Freemanin juoksuilla sotkemaan vastustajan puolustuksen pahemman kerran. Kun samaan aikaan toinen keskushyökkääjä, Tevin Coleman, yllätti monet katsojat merkkattumalla uransa komeimmat kiinniottojaardit (132), alkoi ottelu nopeasti kääntymään Falconsille. Julio Jones jäi pieneen rooliin, mutta sitoi jatkuvasti itseensä vähintään yhden tähtipuolustajan ja auttoi sillä joukkuettaan. Näillä nerokkailla muutoksilla Falcons osoitti olevansa muutakin kuin pelinrakentaja Matt Ryanin ja Jonesin varassa loppukaudesta. Myös puolustus ansaitsee ehkäpä ensimmäistä kertaa tällä kaudella kehuja.

On äärettömän mielenkiintoista nähdä, löytääkö joukkue lääkkeet myös Seahawksin puolustuksen murtamiseen, kun vuorossa on heti perään toinen haastava vierasottelu.

Viime kierroksen ottelu: Broncos – Falcons 16–23

Tuleva vastustaja: Seattle Seahawks (3–1)

3. Pittsburgh Steelers (4–1) (+1)

Steelersin alkukauden ykkösetenijä DeAngelo Williams on saanut tehdä tylyllä tavalla tilaa Le’Veon Bellille. Tästä ratkaisusta on vaikea moittia valmennusjohtoa, sillä Bell on kahdessa ottelussaan näyttänyt ansaitsevansa jokaisen kentällä vietetyn minuutin. Steelers on tällä hetkellä AFC:n kärkipaikalla ja tulee olemaan sitä varmasti myös viikon päästä, sillä vastaan asettuva Dolphins on esittänyt heikkoja otteita lähiaikoina. Ensi viikolla luvassa on kuitenkin todellinen haaste, kun vastaan asettuu Pittsburghissa Tom Bradyllä vahvistunut Patriots.

Viime kierroksen ottelu: Steelers – Jets 31–13

Tuleva vastustaja: Miami Dolphins (1–4)

2. Minnesota Vikings (5–0) (+1)

Jos Falconsilla on tämän hetken kuumin hyökkäys, löytyy ehdottomasti liigan kuumin puolustus Vikingsin leiristä. Yksikään joukkue ei ole edelleenkään tehnyt sitä vastaan yli 16 pistettä ja viime viikolla Texans jäi pahasti myös alakynteen. Ottelusta piti tulla haastava Vikings-hyökkäyksen kannalta, kun aiempien loukkaantuneiden lisäksi myös ykköslaituri Stefon Diggs joutui jättämään matsin väliin.

Kun tämän tason puolustuksella varustettu joukkue pystyy hyökkäämään näin vakuuttavasti Texansin tasoita puolustusta vastaan, vain taivas alkaa olemaan rajana. Tämä viikko joukkueella menee huilatessa ennen vaativaa vierasmatkaa Eaglesin kotiareenalle.

Viime kierroksen ottelu: Vikings – Texans 31–133

Tuleva vastustaja: Huiliviikko

1. New England Patriots (4–1) (-)

Tom Brady palasi ja teki sen tyylillä. Viime kierroksen esitykset eivät jättäneet epäselvyyttä siitä, kuka on liigan tasokkain pelinrakentaja tällä hetkellä. Heikon kauden pelannut Browns ei saanut minkäänlaista tilaisuutta taistella voitosta, kun Bradyn lisäksi sisempi laitahyökkääjä Rob Gronkowskikin oli taas pelikunnossa. Gronkowski ja saman pelipaikan Martellus Bennett keräsivät yhteensä yli 170 kiinniottojaardia ja jälkimmäinen herroista kunnostui maalinteossa kolmesti.

Vaikka Browns-ottelu ei toimi minkäänlaisena mittarina Patriotsin todellisesta tasosta, nähtiin kentällä niin paljon positiivisia merkkejä, että Bengalsin pukukopissa olisi syytä valmistautua selkäsaunaan.

Viime kierroksen ottelu: Browns – Patriots 13–33

Tuleva vastustaja: Cincinnati Bengals (2–3)

TOP 5 maailmalla

Jenkkien ykkösmedioiden arviot viikon 6 nokkimisjärjestyksestä:

  • ESPN: 1. Vikings, 2. Patriots, 3. Steelers, 4. Broncos, 5. Seahawks
  • FOX Sports: 1. Vikings, 2. Steelers, 3. Packers, 4. Patriots, 5. Broncos
  • CBS Sports: 1. Vikings, 2. Patriots, 3. Packers, 4. Falcons, 5. Broncos
  • NFL.com: 1. Vikings, 2. Patriots, 3. Seahawks, 4. Falcons, 5. Broncos
  • USA Today: 1. Patriots, 2. Vikings, 3. Falcons, 4. Steelers, 5. Broncos

Kansikuva: Getty