Kohti 53. Super Bowlia: Viikko 17 – Patriots taas matkalla AFC:n ykköseksi

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

Vuosituhannen kestomenestyjä New England Patriots nousi kuin varkain AFC-konferenssin 2. sijalle. Samalla siitä tuli konferenssin ensimmäinen divisioonavoiton varmistanut joukkue. Loput kolme divisioonavoittajaa ratkeaa ensi yönä, kuten myös muut kärkipään sijoitukset. Panokset yöhön lähdettäessä ovat korkealla, sillä yksikään kahdeksasta kärkipään joukkueesta ei ole vielä varmistanut sijoitustaan. Sen sijaan Chiefs, Chargers, Patriots ja Texans ovat turvassa putoamisen osalta, kun taas loppunelikko käy vielä taistelua jatkopaikoistaan. Katso myös NFC-konferenssin tilanne ennen illan ja yön otteluita.

Pudotuspelikaavio ennen runkosarjan päätöskierrosta.

Konferenssin kärkipaikat

Ennen runkosarjan viimeisiä otteluita Chiefs pitää hallussaan konferenssin ykköspaikkaa, mutta kolmella sen takana kärkkyvällä joukkueella on jokaisella mahdollisuus nousta vielä kärkeen. Jännitys tulee säilymään aamuyöhön asti, sillä Texans ja Patriots pelaavat omat päätösottelunsa klo 20 alkaen, kun taas Chiefs ja Chargers aloittavat ottelunsa klo 23:25.

1. Kansas City Chiefs (11–4)

Vastustaja: Raiders

Chiefs kärsi jo toisen kirvelevän peräkkäisen tappion tulevia pudotuspelijoukkueita vastaan, kun tällä kertaa Seahawks oli sitä parempi lukemin 38–31. Tappion myötä joukkue säilytti kuitenkin kärkipaikkansa niin divisioonassa kuin konferenssissakin, mutta päätösotteluun Raidersia vastaan jäi paljon panosta. Chiefs lähtee otteluun Oaklandista joulukuun alussa napattu vierasvoitto muistissaan. Tuolloin Raiders kärsi loppukirinsä myötä vain säädyllisen 33–40-tappion.

Chiefs varmistaa AFC West -divisioonan voiton ja konferenssin ykköspaikan, jos

 1. Chiefs voittaa tai
 2. Chiefs pelaa tasan + Chargers ei voita tai
 3. Chargers häviää + Patriots ei voita + Texans ei voita tai
 4. Chargers häviää + Patriots ei voita + Chiefs saa edun Texansista yhteisiä vastustajia vastaan

Chiefs varmistaa AFC West -divisioonan voiton ja konferenssin kakkospaikan, jos

 1. Chargers häviää + Patriots ei voita tai
 2. Chargers häviää + Texans ei voita tai
 3. Chargers häviää + Chiefs saa edun Texansista yhteisiä vastustajia vastaan

Chiefs varmistaa AFC West -divisioonan voiton, jos

 1. Chargers häviää tai
 2. Chiefs pelaa tasan + Chargers pelaa tasan

5. Los Angeles Chargers (11–4)

Vastustaja: Broncos

Chargersilla oli tarjolla nousu konferenssin ykköseksi Chiefsin kompuroidessa omassa ottelussaan, mutta se olikin itse vielä pahemmissa ongelmissa lauantaiyönä Ravensin kanssa. 10–22-tappio piti tilanteen Chargersin osalta yhtä selkeänä kuin tähänkin asti. Sille on tarjolla vain sijoitukset 1. ja 5., joista ykköspaikka edellyttää vähintään tasapeliä yön ottelussa Broncosia vastaan. Marraskuussa pelattu joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen päättyi Broncosin eduksi yhden pisteen erolla (23–22) viime sekunnin potkumaalin ansiosta. Tällä kertaa ottelu pelataan haastavalla Broncosin kotistadionilla, joten Chargers saa tehdä täyden iltapuhteen pysyäkseen konferenssivoitossa edelleen kiinni.

Chargers varmistaa AFC West -divisioonan voiton ja konferenssin ykköspaikan, jos

 1. Chargers voittaa + Chiefs ei voita tai
 2. Chargers pelaa tasan + Chiefs häviää

2. New England Patriots (10–5)

Vastustaja: Jets

Patriots oli viime viikonlopun ainoa kärkipään joukkueista, joka onnistui voittamaan ottelunsa. Sen ansiosta joukkueelle aukesi vielä mahdollisuus nousta jopa koko konferenssin kärkeen. Voitto Jetsistä takaisi sille vähintäänkin kakkossijan ja Chiefsin sekä Chargersin kompuroidessa Patriots voisi vielä kaikkien todennäköisyyslaskelmien vastaisesti nousta ykköseksi.

Marraskuun lopulla Patriots voitti Jetsin vieraissa selkein numeroin (27–13), joten se lähtee pelinrakentaja Tom Bradyn mahdollisesta polvivammastakin huolimatta selkeänä ennakkosuosikkina otteluun. Patriots on liigan ainoa joukkue, joka ei ole hävinnyt ainoatakaan kotiottelua, joten siitäkin syystä voitto Jetsistä olisi makea ja samalla loistava signaali pudotuspeleissä Gillette Stadiumille matkaaville joukkueille.

Patriots varmistaa konferenssin ykköspaikan, jos Patriots voittaa + Chiefs häviää + Chargers häviää.

Patriots varmistaa konferenssin kakkospaikan, jos

 1. Patriots voittaa tai
 2. Patriots pelaa tasan + Texans ei voita tai
 3. Ravens ei voita + Texans häviää + Titans ei voita

3. Houston Texans (10–5)

Vastustaja: Jaguars

Texans varmisti viime viikolla pudotuspelipaikkansa, vaikka se kärsikin tappion Eaglesille viime hetken potkumaalin vuoksi (30–32). Tappion myötä pöydällä on monen monta erilaista skenaariota joukkueen loppusijoituksesta, mutta tärkeintä lienee varmistaa divisioonavoitto ja sitä myöten kotietu vähintään yhteen pudotuspeliin. Nouseminen konferenssin kakkospaikalle vaatii vetoapua Jetsiltä ja ykköspaikka olisi jonkinlainen lottovoitto.

Texans varmistaa AFC South -divisioonan voiton ja konferenssin ykköspaikan, jos Texans voittaa + Patriots ei voita + Chargers häviää + + Texans saa edun Chiefsistä yhteisiä vastustajia vastaan.

Texans varmistaa AFC South -divisioonan voiton ja konferenssin kakkospaikan, jos

 1. Texans voittaa + Patriots ei voita tai
 2. Texans voittaa + Chiefs häviää + Chargers häviää + Texans saa edun Chiefsistä yhteisiä vastustajia vastaan tai
 3. Texans pelaa tasan + Patriots häviää tai
 4. Colts ja Titans pelaavat tasapelin + Patriots häviää + Ravens voittaa + Texans saa edun Ravensista yhteisiä vastustajia vastaan

Texans varmistaa AFC South -divisioonan voiton, jos

 1. Texans ei häviä tai
 2. Colts ja Titans pelaavat tasapelin

Loput pudotuspelipaikat

Neljä muuta joukkuetta taistelevat vielä tosissaan pudotuspelipaikoistaan ja niistä Ravens ja Colts ovat toistaiseksi parhaimmissa asetelmissa. Sunnuntain suurin yksittäisen ottelun panos nähdään aamuyöstä, kun Titans saa vieraakseen Coltsin. Tuolla ottelulla on iso vaikutus koko nelikon väliseen nokkimajärjestykseen, mutta sitä ennen tulemme jo näkemään, miten Ravensille ja Steelersille on käynyt omissa otteluissaan.

4. Baltimore Ravens (9–6)

Vastustaja: Browns

Ravens on voittanut viisi kuudesta viimeisestä ottelustaan ja se nousi vihdoin Chargers-voittonsa myötä AFC North -divisioonan kärkipaikalle ohi Steelersin. Sen urakka on kuitenkin vielä kesken. Tulevasta ottelusta Brownsia vastaan olisi syytä kääntää alkukauden 9–12-tappio voitoksi, sillä 4. sijasta huolimatta putoaminen pudotuspeleistä on vielä mahdollista.

Ravens varmistaa AFC North -divisioonan voiton ja konferenssin kakkospaikan, jos

 1. Ravens voittaa + Patriots häviää + Texans häviää + Colts ja Titans eivät pelaa tasapeliä tai
 2. Ravens voittaa + Patriots häviää + Texans häviää + Ravens saa edun Texansista yhteisiä vastustajia vastaan

Ravens varmistaa AFC North -divisioonan voiton, jos

 1. Ravens voittaa tai
 2. Steelers häviää tai
 3. Ravens pelaa tasan + Steelers pelaa tasan

Ravens varmistaa pudotuspelipaikan, jos Ravens pelaa tasan + Colts ja Titans pelaavat tasapelin.

6. Indianapolis Colts (9–6)

Vastustaja: Titans

Colts haki kolmannen peräkkäisen voittonsa kaatamalla Giantsin kotistadionillaan lukemin 28–27. Joukkueen tuhkimotarina 1–5-alun jälkeen ansaitsisi arvoisensa päätöksen pudotuspelipaikan myötä, mutta se edellyttää positiivista tulosta ottelusta Titansia vastaan. Joukkueet kohtasivat viimeksi viikolla 11 jolloin Colts oli tyly isäntä 38–10-voittonsa myötä. Nyt kuitenkin molemmilla on panoksena pudotuspelipaikka, joten mitä tahansa voi tapahtua.

Colts varmistaa AFC South -divisioonan voiton, jos Colts voittaa + Texans häviää.

Colts varmistaa pudotuspelipaikan, jos

 1. Colts voittaa tai
 2. Colts pelaa tasan + Steelers ei voita tai
 3. Colts pelaa tasan + Ravens häviää

7. Tennessee Titans (9–6)

Vastustaja: Colts

AFC South -divisioonasta riittää tunkua pudotuspeleihin, sillä Texansin ja Coltsin lisäksi myös Titans on tyrkyllä sekä divisioonan voittajaksi että villikortin saajaksi. Kaikki on kuitenkin kiinni päätösottelusta Coltsia vastaan. Marraskuinen rökäletappio on onnistuttava kääntämään kotikentällä päälaelleen, sillä tappio tietäisi varmasti pudotuspelipaikan karkaamista. Neljän ottelun voittoputki lupaa hyvää, mutta nähtäväksi jää, nähdäänkö kentällä niskavammasta toipuva ykköspelinrakentaja Marcus Mariota vai hänen tuuraajansa Blaine Gabbert.

Titans varmistaa AFC South -divisioonan voiton ja konferenssin kakkossijan, jos Titans voittaa + Texans häviää + Patriots häviää + Ravens ei voita.

Titans varmistaa AFC South -divisioonan voiton, jos Titans voittaa + Texans häviää.

Titans varmistaa pudotuspelipaikkansa, jos Titans voittaa.

8. Pittsburgh Steelers (8–6–1)

Vastustaja: Bengals

Toissaviikkoinen voitto Patriotsista antoi luvan odottaa Steelersiltä hyvää loppuvuotta, mutta heti perään vastaan astellut NFC:n kärkijoukkue Saints oli asiasta toista mieltä. Se rynni väkisin viimeisellä neljänneksellä Steelersin ohi ja 31–28-voittoon, jonka myötä Steelers tipahti ainakin hetkeksi ulos pudotuspeleistä. Viimeisestä ottelusta Bengalsia vastaan sille kelpaa käytännössä vain voitto, mutta sekään ei välttämättä enää riitä.

Steelers varmistaa AFC North -divisioonan voiton, jos

 1. Steelers voittaa + Ravens ei voita tai
 2. Steelers pelaa tasan + Ravens häviää

Steelers varmistaa pudotuspelipaikkansa, jos Steelers voittaa + Colts ja Titans pelaavat tasapelin.

Pudotuspelipaikan todennäköisyydet

Alla olevat prosentit pohjautuvat FiveThirtyEight:n arvioihin.

 1. Kansas City Chiefs 100 % todennäköisyydellä pudotuspeleihin (16 % todennäköisyydellä mestariksi)
 2. New England Patriots 100 % (12 %)
 3. Los Angeles Chargers 100 % (4 %)
 4. Houston Texans 100 % (2 %)
 5. Baltimore Ravens 84 % (5 %)
 6. Tennessee Titans 62 % (2 %)
 7. Indianapolis Colts 38 % (<1 %)
 8. Pittsburgh Steelers 16 % (<1 %)

Käy laatimassa oma pudotuspelikaaviosi osoitteessa http://espn.go.com/nfl/playoffs/machine.

Twitter: @TuomasKurikka

Lähteet: FiveThirtyEight.comNFL.com

Kansikuva: Jim Rogash/Getty