NFL Power Rankings: Viikko 13 – Kärkikaksikko kilpajuoksussa, Eagles niukasti edelleen ykkönen

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

Viisi tiivistä peliviikkoa vielä jäljellä NFL:n runkosarjaa ja kärkikaksikko on kirinyt itsensä huimaan iskuun. Taistelu Patriotsin ja Eaglesin välillä on tasaista ja heidän kohtaamistaan joudumme odottamaan aina Super Bowliin asti, kunhan molemmat jatkavat siihen asti loisto-otteitaan. Kärjen takana kahden muunkin divisioonan osalta ykkönen näyttää olevan jo selvillä Steelersin ja Vikingsin kurottua turvallisen kaulan edukseen. Sen sijaan molempien divisioonien neljästä muusta pudotuspelipaikasta tulemme näkemään vielä komean kilpajuoksun.

Tällä viikolla palaamme normaaliin päivärytmiin Kiitospäivän mentyä ohi ja luvassa onkin iso kasa otteluita sunnuntai-illan ja -yön aikana. Nyt, kun runkosarja on huipennusta vaille valmis, on loistava hetki kuulla näkemyksiä tulevasta NFL-mestarista. Heitä siis oma näkemyksesi alla olevaan kyselyyn ja katsasta samalla kärjen tilanne viikolle 13 lähdettäessä.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Power Rankings TOP 10

10. Los Angeles Chargers (5–6) (uusi listalla)

Chargers on tehnyt komean nousun 0–4-tilanteesta taistelemaan vielä pudotuspelipaikasta. Virheetön hyökkäyspelaaminen näkyy tuloksissa ja myös tilastoissa, joiden mukaan joukkueella on liigan vähiten pallonmenetyksiä viikon 4 jälkeen. Kiitospäivän ottelussa pelinrakentaja Philip Rivers heitti kauden ylivoimaisesti kovimmat jaardimäärät (434 heittojaardia), jotka siivittivät Chargersin toisella puoliajalla ylivoimaiseen voittoon.

Viime kierroksen ottelu: Cowboys – Chargers 6–28

Tuleva vastustaja: Cleveland Browns (0–11)

9. Jacksonville Jaguars (7–4) (-1 sija viime viikosta)

Jaguarsin puolustus raataa ottelusta toiseen rotan lailla ja tuloksetkin ovat komeita, mutta hyökkäys ei ole vielä todistanut pystyvänsä viemään joukkuetta pitkälle tällä kaudella. Pelkällä juoksuhyökkäämisellä, joka on jo vienyt Jaguarsin pitkälle, noutaja tulee ennen pitkään vastaan. Supertulokas Leonard Fournette on juossut yhdeksässä pelaamassaan ottelussa neljästi yli 100 jaardia, mutta kolmen viime ottelun yhteenlaskettu jaardimäärä jää vain 169 jaardiin eli kolmen jaardin juoksukeskiarvoon.

Viime kierroksen ottelu: Cardinals – Jaguars 27–24

Tuleva vastustaja: Indianapolis Colts (3–8)

8. Atlanta Falcons (7–4) (+2)

Mohamed Sanulta luonnistuu pelinrakentajankin rooli, kuten sunnuntaina saimme todistaa. (Kevin C. Cox/Getty)

Falconsin viime ottelussa nähtiin jotain, mitä harvemmin saamme todistaa. Laitahyökkääjien rooliin kuuluu pääsääntöisesti pallojen kiinniottaminen ja puolustajien blokkaaminen, mutta tällä kertaa Mohamed Sanu esitteli osaamistaan hyökkäyksen linjan takana. Miehen uran kuudes heitto heitto jatkoi täydellistä sarjaa kantaen tällä kertaa 51 jaardin TD:hen. Viimeksi mies heitti palloa kaudella 2014, jolloin tuloksena oli kolme heittoa ja yksi TD. Hän ei ollut ainoa valokeilaan päätynyt laituri Falconsilta, sillä kirkkaimman loiston varasti Julio Jones 253 kiinniottojaardillaan ja 2 TD:llään. Nämä miehet tulevat olemaan arvokkaita myös äärettömän tärkeässä ottelussa Vikingsiä vastaan sunnuntaina.

Viime kierroksen ottelu: Falcons – Buccaneers 34–20

Tuleva vastustaja: Minnesota Vikings (9–2)

7. Carolina Panthers (8–3) (-)

Saintsin sarjataulukossa kiinni saanut Panthers jatkoi hyviä otteitaan etenkin puolustuksessa. Hyökkäys ei ollut parhaimmillaan, mutta hoiti tehtävänsä riittävällä tasolla, kun taas puolustus ja erikoisjoukkueet varmistivat vaikeaksi muodostuneesta ottelusta voiton. Tuleva ottelu Saintsia vastaan antaa osviittaa siitä, kuka todennäköisimmin tulee viemään divisioonan voiton tällä kaudella.

Viime kierroksen ottelu: Jets – Panthers 27–35

Tuleva vastustaja: New Orleans Saints (8–3)

6. New Orleans Saints (8–3) (-2)

Pitkätkin voittoputket päättyvät aikanaan ja tällä kertaa sen sai kokea Saints, joka osittain takapuolustuksensa loukkaantumisista johtuen jäi Ramsin käsittelyssä kakkoseksi. Tilanne on kuitenkin vielä hyvä ja divisioonan ykköspaikka edelleen joukkueen hallussa. Saints ei ollut parhaimmillaan viime viikolla, mutta nyt sen tulee sitä olla, koska Panthers-ottelussa on paljon pelissä.

Viime kierroksen ottelu: Rams – Saints 26–20

Tuleva vastustaja: Carolina Panthers (8–3)

5. Los Angeles Rams (8–3) (+1)

Rams palasi nopeasti takaisin voittojen tielle Saints-voitollaan ja teki sen vielä yllättävällä tavalla, kun sen juoksupuolustus oli ilmiliekeissä. Hyökkäys on toiminut koko kauden mainiosti, mutta nähdyn kaltaiset otteet puolustuksessa lupaavat entistä parempaa joukkueen menestystoiveille. Joulukuulle jää vielä paljon panosta, vaikka kausi onkin ollut jo menestys. Seahawks kärkkyy vain voiton päässä divisioonassa ja konferenssin kahden kärkeen on puolestaan matkaa vain yhden voiton verran.

Viime kierroksen ottelu: Rams – Saints 26–20

Tuleva vastustaja: Arizona Cardinals (5–6)

4. Minnesota Vikings (9–2) (+1)

Vikingsin seitsemäs peräkkäinen voitto auttoi joukkueen jo kolmen voiton karkumatkalle divisioonan sisällä ja vain ihme voisi enää suistaa sen ykköspaikalta. Joukkueella on muutenkin pakka hyvin kasassa, kun sekä hyökkäys että puolustus pystyy esittämään ottelusta toiseen vakuuttavia otteita. Pieni voittomarginaali Lionsista ei ollut ottelun kokototuus, sillä ilman muutamaa ikävää ja kyseenalaista rangaistusta, eroa olisi helposti tullut enemmän. Tuleva vastustaja Falcons tulee saamaan todella kovan vastuksen ja on vaikeaa nähdä Vikingsin jäävän alakynteen tuossakaan ottelussa.

Viime kierroksen ottelu: Lions – Vikings 23–30

Tuleva vastustaja: Atlanta Falcons (7–4)

3. Pittsburgh Steelers (9–2) (-)

Vikingsin tapaan myös Steelers on kolmen voiton karkumatkalla divisioonansa sisällä ja matkalla pudotuspeleihin johtaen edelleen myös AFC-konferenssia. Ottelu Packersia vastaan oli odotettua haastavampi ja voittoon vaadittiin täydet peliminuutit. Hyökkäys oli taaskin pirteällä päällä, mutta puolustus ajoittain jopa ongelmissa. Tällä viikolla Bengalsia vastaan puolustus saa luvan osoittaa osaamisensa, jotta joukkue ei joudu hankaluuksiin paikallisvastustajansa kanssa.

Viime kierroksen ottelu: Steelers – Packers 31–28

Tuleva vastustaja: Cincinnati Bengals (5–6)

2. New England Patriots (9–2) (-)

Patriots-luotsi Bill Belichick teki NFL-historiaa johdattamalla joukkueensa 17. kerran peräkkäin yli 50 % voittosaldoon. (Jim Rogash/Getty)

Patriots jatkoi voittotehtailuaan ja teki aloitti samalla divisioonan sisäisten otteluiden sarjansa, jonka loppukauden aikana tulee rikkomaan ainoastaan enää vierailu Steelersin kotistadionilla viikko ennen joulua. Joukkueen meno on tällä hetkellä hurjaa, kun se on kolmessa viime ottelussa tehnyt keskimäärin 36,3 pistettä vastustajien 13,7 vastaan. Vaikka katseet NFL:ssä on suunnattu NFC:n puolelle, on Patriots taas vahvassa mestaruusjahdissa ja tällä hetkellä askeleen edellä myös Steelersiä, vaikka sarjataulukko joukkueet eri järjestykseen laittaakin.

Viime kierroksen ottelu: Patriots – Dolphins 35–17

Tuleva vastustaja: Buffalo Bills (6–5)

1. Philadelphia Eagles (10–1) (-)

Eaglesin ottelu Bearsia vastaan ei tuonut katsojille mitään uutta nähtävää. Dominointi oli käsin kosketeltavaa ja vastustajan jääminen nolliinkaan ei ollut kaukana. Eagles ei myöskään jää kakkoseksi pisteiden valossa Patriotsille, kun sen neljän viime ottelun tehtyjen pisteiden keskiarvo on 38,0 ja päästettyjen 11,3. Se, mikä voisi puhua Patriotsin ykkössijan puolesta, on otteluohjelma. Patriotsin kohdatessa pääasiassa oman divisioonansa heikosti pelanneita joukkueita, Eagles tulee kohtaamaan vielä Seahawksin ja Ramsin kaltaisia kärkipään joukkueita. Näiden kahden ottelun jälkeen saattaa NFC:n kärkitaistelukin saamaan lopullisen muotonsa ennen runkosarjan kolmea viimeistä kierrosta.

Viime kierroksen ottelu: Eagles – Bears 31–3

Tuleva vastustaja: Seattle Seahawks (7–4)

Power Rankings TOP 5 maailmalla

Jenkkien ykkösmedioiden arviot viikon 13 nokkimisjärjestyksestä:

  • ESPN: 1. Eagles, 2. Patriots, 3. Rams, 4. Steelers, 5. Vikings
  • Bleacher Report: 1. Eagles, 2. Patriots, 3. Steelers, 4. Vikings, 5. Rams
  • CBS Sports: 1. Eagles, 2. Patriots, 3. Steelers, 4. Vikings, 5. Rams
  • NFL.com: 1. Eagles, 2. Patriots, 3. Vikings, 4. Steelers, 5. Rams
  • USA Today: 1. Eagles, 2. Patriots, 3. Steelers, 4. Vikings, 5. Rams

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Mitchell Leff/Getty