NFL Power Rankings: Viikko 2 – Onko Patriotsin valta sortumassa?

NFL-kausi potkaistiin vajaa viikko sitten käyntiin ja ensimmäinen kierros tuskin jätti ketään kylmäksi. Kentällä nähtiin komeita suorituksia, uusia tulokkaita, ikäviä tähtipelaajien loukkaantumisia ja upeita viimeisen neljänneksen kirejä. Taas kerran todistettiin myös, ettei harjoitusotteluiden perusteella kannata juurikaan tehdä suoria johtopäätöksiä pelaaja- tai joukkuetasolla.

Olemme nähneet vasta yhdet ottelut lähes jokaiselta joukkueelta ja tulevan viikonlopun jälkeen myös Dolphins ja Buccaneers ovat avanneet kautensa. Viikko tuo tullessaan mielenkiintoisia otteluita, kuten Chiefsin ja Eaglesin, Steelersin ja Vikingsin sekä Falconsin ja Packersin kohtaamiset. Tuskin vielä viikon päästäkään olemme viisastuneet niin paljoa, että pudotuspelijoukkueet olisivat selvillä, mutta pikku hiljaa joukkueiden vahvuudet ja heikkoudet nousevat selkeämmin esiin. Onkin hyvä hetki laittaa kärkipään joukkueet parhaaksi katsomaamme järjestykseen ensimmäisen peliviikon jäljiltä.

Power Rankings TOP 10

10. Philadelphia Eagles (1–0)

Eaglesin avausottelu oli hyvin tasapainoinen esitys ja sen yksittäiseksi sankariksi nousi pelinrakentaja Carson Wentz. Viime kauden tulokas esiintyi itsevarmasti ja kypsästi. Kunnia voitosta ja sijoituksesta listamme kärkikymmenikössä kuuluu kuitenkin joukkueen puolustuksen etuseitsikolle. Fletcher Coxin ja Brandon Grahamin johdolla vastustajan pelinrakentajan ahtaalle pistäessään he lähettivät viestin myös koko muulle liigalle, että ovat valmiina kohtaamaan kenet tahansa. Vastaavalla puolustuspelillä joukkue saa aikaa kasata hyökkäyksensä ja etenkin juoksuhyökkäyksensä parempaan iskuun. Tällä viikolla vastaan asteleekin jo astetta kovempi vastus ja jäämme mielenkiinnolla odottamaan sen ottelun kulkua.

Viime kierroksen ottelu: Redskins – Eagles 17–30

Tuleva vastustaja: Kansas City Chiefs  (1–0)

9. Tampa Bay Buccaneers (0–0)

Buccaneersia ei poikkeuksellisesti nähty tulessa avausviikolla Irma-myrskyn vuoksi. Samalla Dolphins-ottelun siirto tarkoittaa, ettei joukkue pääse huiliviikolle enää myöhemmin. Bears avausvastustajana pitäisi olla helppo suupalaja Buccaneersille.

Viime kierroksen ottelu: Huiliviikko

Tuleva vastustaja: Chicago Bears (0–1)

8. Seattle Seahawks (0–1)

Listallemme mahtui vain kaksi joukkuetta, jotka aloittivat kautensa tappiolla. Näistä toinen on Seahawks, joka taisteli koko ottelun Packersia vastaan ja onnistuikin puolustuksellaan jatkuvasti nappaamaan pallonhallinnan itselleen. Samaan aikaan hyökkäys jäi täysin vastustajan jalkoihin. Ilman ykköskeskushyökkääjä Thomas Rawlsia pelinrakentaja Russell Wilson sai kantaa päävastuun juoksujaardeista. Ilmeisesti Rawls joutuu huilaamaan ainakin vielä tämän viikon, joten hyökkäyksen on keksittävä keino ohittaa viime viikkoista helpompi 49ers sunnuntaina. Erityisesti hyökkäyksen linja, joka floppasi viime viikolla, on saatava nopeasti toimimaan, jotta tappiot eivät ala seuraamaan toisiaan.

Viime kierroksen ottelu: Packers – Seahawks 17–9

Tuleva vastustaja: San Francisco 49ers (0–1)

7. Oakland Raiders (1–0)

Ei liene yllätys, että Raidersin hyökkäys hoiti avausviikolla oman tehtävänsä mallikkaasti. Keskushyökkääjä Marshawn Lynch aloitti yli vuoden taukonsa jälkeen hyvin ja mieheltä on lupa odottaa ihmetekoja vielä kauden mittaan. Positiivisinta ottelussa kuitenkin oli Raidersin puolustus. Etenkin takapuolustus jätti vastustajan pelinrakentajan suhteellisen aseettomaksi pitkien heittopelien osalta. Jos puolustus jatkaa samaa tahtia, Raiders tulee olemaan kova luu tänä vuonna.

Viime kierroksen ottelu: Titans – Raiders 16–26

Tuleva vastustaja: New York Jets (0–1)

6. Dallas Cowboys (1–0)

Viime kauden positiivinen yllättäjä Cowboys aloitti siitä, mihin talvella jäi. Giants ei välttämättä ollut paras mahdollinen mittari, mutta se ei vie pois sitä tosiasiaa, että Cowboys-puolustus piti vastustajaansa suorastaan pilkkanaan. Kun joukkue sai lisäksi ykköstähtensä keskushyökkääjä Ezekiel Elliottin pelikelpoiseksi, oli kaikki palaset hyvin kasassa. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että mies nähdään vielä pitkään kentän puolella ennen kuin mahdollinen pelikielto astuu voimaan. Oikeuskäsittely tulee viemään vielä oman aikansa ja jokainen viikko pelaa Cowboysin pussiin runkosarjaa ajatelleen.

Viime kierroksen ottelu: Cowboys – Giants 19–3

Tuleva vastustaja: Denver Broncos (1–0)

5. Atlanta Falcons (1–0)

Vaikka Falcons nappasi tärkeän vierasvoiton Bearsista, ei tapa, jolla se tuli, ollut kovinkaan komea. Vielä viime hetkillä voitto oli lipua käsistä, mutta kuka näitä loppukaudesta enää muistelee. Paljon jäi joka tapauksessa parannettavaa, eikä vastus ainakaan helpotu tällä viikolla, kun vastaan asettuu Packers. Puolustus saa pistää parastaan, eikä pallonriistotkaan tule olemaan pahitteeksi. Hyökkäys toisaalta kaipaa tähtitrionsa Matt RyanDevonta FreemanJulio Jones esiintuloa. Viime viikolla Freeman juoksi 37 jaardia ja Jones eteni 66 jaardia, eikä nämä tehot tule riittämään Packersia vastaan.

Viime kierroksen ottelu: Bears – Falcons 17–23

Tuleva vastustaja: Green Bay Packers (1–0)

4. New England Patriots (0–1)

Viime kauden mestari saateltiin kentälle asiaan kuuluvine seremonioineen, mutta se ei valitettavasti auttanut avausottelun voittoon. Joukkueen puolustus oli useasti täysin tuuliajolla päästäen Chiefsin etenemään huikeat 537 jaardia ja tekemään 42 pistettä. Tilanne ei tule helpottumaan tällä viikolla yhtään puolustuksen kannalta, sillä Saints on vähintäänkin yhtä tehokas hyökkäämään kuin Chiefs. Hyökkäyksen osalta tilanne on edelleen valoisa, vaikka Julian Edelman onkin sivussa loppukauden. Mitään huippusuoritusta emme saaneet todistaa, mutta kuusi hyökkäysvuoroa red zonelle antoivat viitteitä paremmasta huomisesta. Hyökkäyksen luottomiehenä toimi keskushyökkääjä Mike Gilleslee viimeistellen kaikki Patriotsin TD:t lähietäisyydeltä.

Viime kierroksen ottelu: Patriots – Chiefs 27–42

Tuleva vastustaja: New Orleans Saints (0–1)

3. Pittsburgh Steelers (1–0)

Uusi tähti Wattien sukuun näyttäisi olevan täällä. Tulokaspuolustaja T.J. Watt ei jättänyt ketään kylmäksi avausottelussaan tilastoiden kaksi komeaa säkitystä sekä yhden syötönkatkon. Mies pystyi omalla henkilökohtaisella panoksellaan nostamaan Steelersin puolustuksen tasoa pykälän verran ylöspäin ja jos taso pysyy hyvänä, Steelersin kausi saattaa jatkua hyvinkin pitkään tänä vuonna. Hyökkäyksessä tuttu naama, Antonio Brown, hoiti likaisen työn 162 kiinniottojaardillaan ja sisempi laitahyökkääjä Jesse James jatkoi vahvoja otteitaan kahdella TD:llään. Kentällä nähtiin paljon hyvää, mutta Brownsin päästäminen aivan kannoille, jätti myös kysymysmerkkejä leijumaan ilmaan.

Viime kierroksen ottelu: Browns – Steelers 18–21

Tuleva vastustaja: Minnesota Vikings (1–0)

2. Kansas City Chiefs (1–0)

Kareem Huntin ura alkoi käsittämättömän kovalla suorituksella hallitsevaa NFL-mestaria vastaan. (Maddie Meyer/Getty)

Väittely siitä, oliko kauden avausottelun lopputulos Patriotsin heikkoutta vai Chiefsin hyvyyttä on suhteellisen turhaa, sillä tulevina viikkoina tulemme sen näkemään. Varmaa kuitenkin on, että Chiefsin leirissä asiat ovat tällä hetkellä mallillaan. Kentän hahmoiksi nousivat pelinrakentaja Alex Smith virheettömällä pelillään ja neljällä TD:llään sekä huikean debyyttinsä NFL:ään tehnyt keskushyökkääjä Kareem Hunt. Vasta kolmannelta kierrokselta keväällä napattu Hunt piti Patriots-puolustusta suorastaan pilkkanaan juosten 8,7 jaardin keskiarvolla kokoon 148 jaardia ja TD:n. Voiko Chiefs-hyökkäys jatkaa samoilla tehoilla läpi kauden? Jos se siihen pystyy, voidaan AFC:n mestaruuspaitoja alkaa jo tilailemaan.

Viime kierroksen ottelu: Patriots – Chiefs 27–42

Tuleva vastustaja: Philadelphia Eagles (1–0)

1. Green Bay Packers (1–0)

Mitä ihmettä on tapahtunut Packersin puolustukselle? Vielä viime kaudella se toimi joukkueen akilleen kantapäänä useissa otteluissa, mutta nyt se pysäytti Seahawksin totaalisesti. Suurimman nautinnon puolustus sai voiton lisäksi vanhan joukkuekaverinsa keskushyökkääjä Eddie Lacyn jättämisestä lähtötelineisiinsä. Johtuen nimenomaan puolustuksen ylivoimasta Seahawks-hyökkäystä vastaan, Packers-hyökkäys sai viettää kentällä huikeat 39 minuuttia. Siitä huolimatta he onnistuivat etenemään red zonelle vain kertaalleen.

Ensi viikon Falcons-ottelussa pelinrakentaja Aaron Rodgersilla on oiva mahdollisuus tehdä uusi NFL-ennätys. Mieheltä puuttuu enää kaksi TD:tä 300 heitetyn TD:n rajapyykistä ja kun hän sen ylittää, tulee hänestä samalla vähiten heittoja siihen tarvinnut pelaaja. Hän tulee tekemään myös ennätyksen saman rajapyykin ylittämisestä vähimmillä syötönkatkoilla. Tällä hetkellä ennätystä pitää nimissään Tom Brady, joka sortui 115 syötönmenetykseen ennen rajan rikkomista. Rodgersilla menetyksiä on kasassa vasta 73.

Viime kierroksen ottelu: Packers – Seahawks 17–9

Tuleva vastustaja: Atlanta Falcons (1–0)

Power Rankings TOP 5 maailmalla

Jenkkien ykkösmedioiden arviot viikon 2 nokkimisjärjestyksestä:

  • ESPN: 1. Steelers, 2. Packers, 3. Chiefs, 4. Patriots, 5. Cowboys
  • Bleacher Report: 1. Packers, 2. Steelers, 3. Seahawks, 4. Chiefs, 5. Patriots
  • CBS Sports: 1. Packers, 2. Falcons, 3. Steelers, 4. Chiefs, 5. Patriots
  • NFL.com: 1. Packers, 2. Chiefs, 3. Patriots, 4. Raiders, 5. Falcons
  • USA Today: 1. Chiefs, 2. Packers, 3. Raiders, 4. Falcons, 5. Steelers

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Maddie Meyer/Getty