Super Bowl 2018 (LII) lähestyy – katso ottelu ilmaiseksi ja nappaa tärpit talteen

Viaplay LogoNäe Viasatilla yksi maailman katsotuimmista urheilutapahtumista, amerikkalaisen jalkapallon NFL:n loppuottelu: Super Bowl LII.

Ensi yönä pelataan NFL-kauden päättävä finaaliottelu, joka paremmin tunnetaan nimellä Super Bowl LII. Kyseessä on 52. nykymuotoisen amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigan mestaruusottelu, josta mestarina on tähän mennessä poistunut 19 eri NFL-seuraa. Yksi 13 seurasta, joilta mestaruuspokaali vielä puuttuu, nähdään Minneapoliksen U.S. Bank Stadiumin tekonurmella, kun Philadelphia Eagles raivasi tiensä kolmatta kertaa historiansa aikana Super Bowliin. Vastaansa se tulee saamaan yhden NFL-historian menestyneimmän joukkueen, hallitsevan mestarin New England Patriotsin, jolle finaali on jo 10. ja mestaruuksiakin kaapissa on komeat viisi.

Ottelu tulee kännistymään aloituspotkulla, joka potkaistaan ensi yönä klo 1:30 aikoihin. Ottelun virallisena kotijoukkueena Patriots sai valita peliasunsa ensin ja se päätti lähteä uusimaan mestaruuttaan vieraskentiltä tutummassa valkoisessa peliasussaan. Asun valintaan ainakin osittain vaikutti lähihistoria, joka kertoo Patriotsin voittaneen kaikki kolme finaaliottelua, joissa se on esiintynyt valkoisessa peliasussaan. Lisäksi yhtä lukuunottamatta kaikki 13 edellisestä Super Bowlista ovat kääntyneet valkopaitaisen joukkueen eduksi. Näin ollen Eagles tulee pelaamaan vihreässä asussa, jonka kanssa se on puolestaan voittanut kaikki kauden ottelunsa lukuunottamatta runkosarjan päätöskierroksen merkityksetöntä ottelua Cowboysia vastaan.

Ottelun ja joukkueiden taustat tutuiksi

Super Bowl on perinteisesti ottelu, joka saa ison joukon lajia vähemmän seuraavia liikkeelle. Suomessakin on totuttu heräämään NFL-kauteen juuri sen päättymisen kynnyksellä, eikä tämäkään vuosi tule tekemään poikkeusta. Siksi onkin hyvä varustautua öiseen otteluun hyvien eväiden lisäksi myös tutustumalla finaalikaksikkoon ja heidän matkaansa Super Bowliin. Olemme myös koonneet pikaoppaan liigan olennaisimmista asioista, joiden myötä ottelun seuraaminenkin sujuu helpommin.

Molempien joukkueiden matka kauden päätapahtumaan on kulkenut suotuisissa merkeissä, sillä molemmat voittivat runkosarjassa konferenssinsa 13 voiton turvin. Kuten Super Bowliin pääsemisestä voi olettaakin, hyvä vire jatkui myös pudotuspeleissä, joita molemmat pelasivat kaksi kappaletta. Kaksi viikkoa sitten, kun molemmissa konferensseissa ratkottiin Super Bowl -joukkueita, Eagles oli murskaavan ylivoimainen Minnesota Vikingsin edessä. Patriots puolestaan jäi pahasti alakynteen Jacksonville Jaguarsia vastaan, mutta onnistui kuromaan eron lopulta umpeen ja ratkaisemaan ottelun edukseen loppusekunneilla pelinrakentaja Tom Bradyn huippusuoritusten myötä. Voit tutustua Bradyyn paremmin mielenkiintoisen pikakatsauksemme myötä. Tarkemmin joukkueiden matkaan voit puolestaan hypätä alla olevista linkeistä:

Kun viimeiset viisi kuukautta on pikakelattu läpi molempien finalistien osalta, onkin aika keskittyä tulevaan otteluun. Vastakkain tulevat asettumaan liigan yksi parhaista, ellei jopa paras hyökkäys ja yksi NFL:n vakuuttamimmista puolustuksista. Molemmilla on riittävästi eväitä kääntääkseen ottelun nimiinsä, mutta siitä huolimatta Patriots on nostettu ottelun ennakkosuosikiksi. Suosikin viitta ei läheskään aina ole tuonut kaivattua mestaruutta, kuten voit lyhyestä historiakatsauksestamme todeta. Otteluennakkomme sen sijaan kurkistaa tulevaisuuteen ja hajottaa ottelun alkuasetelmat atomeiksi. Toivomme, että näillä kattavilla pohjustuksilla tulet saamaan kaiken tarvittavan irti otteluun valimistautuessasi.

Viasat huolehtii kotikatsomoista

Kuten jo alkuviikosta uutisoimme, NFL:n televisio-oikeuksista Suomessa vastaava Viasat tuo ottelun kaikkien suomalaisten saataville niin verkossa kuin TV:ssäkin. Viasatin kolme urheilukanavaa ovat koko viikonlopun vapaasti katsottavissa ja lisäksi ottelu nähdään maksuttomassa Viafree-palvelussa. Ottelu selostetaan ensisijaisesti suomeksi, mutta TV:n puolella on myös mahdollisuus kuunnella ottelu englanninkielisellä selostuksella. Itse finaalia edeltävä Super Bowl -ennakko alkaa jo sunnuntain puolella klo 23:30. Suomeksi äänessä tulevat olemaan selostaja Mika Laurila ja jenkkifutiksen kärkiasiantuntija Mikko Koikkalainen. Käy siis rekisteröitymässä Viafreen asiakkaaksi tai viritä Viasatin TV-kanavat iskuun hyvissä ajoin ennen ottelun alkua.

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Al Bello/Getty