NFL Power Rankings: Viikko 4 – Yllätysten viikko sekoitti pakkaa

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

Viime viikko oli yllätyksiä täynnä, kun ennakkosuosikki toisensa jälkeen joutui taipumaan altavastaajille. Vaikka veikkaajien kannalta kierros saattoi näyttäytyä painajaismaisena, toi se liigaan uskomattoman piristysruiskeen. Kahden ensimmäisen viikon jälkeen näytti, että kärkikymmenikkö on valmis karkaamaan muilta, mutta kuin salamaniskusta tilanne tasoittui. Ainoastaan Falcons ja Chiefs jatkavat tappioitta ja peräpäässäkin on enää viisi joukkuetta ilman voittoja.

Samalla, kun divisioonat tasoittuivat, vaihtuivat joukkueiden järjestys isolla kädellä kärkeä lukuunottamatta Power Rankings -listallamme. Ristiin menneiden otteluiden jäljiltä useampi joukkue oli tyrkyllä kymmenen kärkeen ja liigan marssijärjestys jakaa varmasti mielipiteitä. Loistava tilanne suunnata siis katseet neljännelle peliviikolle, jonka tulee päättämään ennakolta kierroksen mielenkiintoisin ottelu Chiefs–Redskins.

Power Rankings TOP 10

10. Denver Broncos (2–1) (-2 sijaa viime viikosta)

Vaikka tulos Billsiä vastaan ei mairittele Broncosin hyökkäystä tai puolustusta, ei voittokaan ollut kaukana. Pelinrakentaja Trevor Siemianin virheet nousivat avainasemaan vaikeiden ratkaisujen päätteeksi, eikä vastaavan ole toivottavan jatkuvan tulevaisuudessa, jos joukkue haluaa palata voittojen tielle. Ehkäpä joukkueen ja Siemianin tulisi luottaa enemmän juoksupeliinsä, kun Jamaal Charleskin alkaa nousta todelliseksi uhaksi vastustajille. Viime ottelussa mies kirjautti loistavan 6,2 jaardin juoksukeskiarvon ja kruunasi iltansa TD:llä.

Viime kierroksen ottelu: Bills – Broncos 26–16

Tuleva vastustaja: Oakland Raiders (2–1)

9. Detroit Lions (2–1) (uusi listalla)

Vaikka Lions hävisi viikonloppuna Falconsille, ansaitsi se paikkansa samalla kärkikymmenikössämme. Joukkue ehti itseasiassa juhlimaan jo voittoakin Golden Taten kantaessa pallon viime sekunneilla maaliviivan yli. Tuomarit kuitenkin hylkäsivät maalin, joka olisi yhtälailla voitu hyväksyäkin, eikä Lions saanut enää mahdollisuutta pelata viimeistä yritystään ajan huvetessa pelikellosta. Positiivista oli nähdä Lions-puolustuksen pysyvän hyvin Falconsin tahdissa katkaisten syötön kolmesti. Parannettavaa sen sijaan löytyy juoksuhyökkäämisestä sekä red zone -onnistumisista.

Viime kierroksen ottelu: Lions – Falcons 26–30

Tuleva vastustaja: Minnesota Vikings (2–1)

8. Pittsburgh Steelers (2–1) (-5)

Steelers-hyökkäyksen tunnelmat olivat laimeat Bearsia vastaan. (Joe Robbins/Getty)

Steelers kaipaa kipeästi juoksuhyökkäystään ja Le’Veon Belliä, joka on kuin varjo entisestään. Ilman miehen ihmetekoja, joukkueen hyökkäys on liian helposti ennakoitavissa, josta tappio Bearsille on hyvä esimerkki. Ravens on sopiva vastus tälle viikolle, sillä Steelers-puolustus pääsee taas loistamaan ja joukkueelle aukeaa mahdollisuus monipuolistaa hyökkäyksiään. Jos Bell jää taas reilusti alle 100 juoksujaardiin, saattaa verivihollinen päästä yllättämään ja siihen Steelersille ei tasaisessa divisioonassa ole varaa.

Viime kierroksen ottelu: Bears – Steelers 23–17

Tuleva vastustaja: Baltimore Ravens (2–1)

7. Oakland Raiders (2–1) (-1)

Hyvin alkanut kausi koki Raidersin osalta ensimmäisen mahalaskun, kun se jäi pahasti lähtötelineisiin Redskinsiä vastaan. Joukkue epäonnistui lähes kaikessa ja siitä kertovat myös tilastot. Uusia yrityksiä Raiders onnistui saamaan vain seitsemän kertaa ja vain viisi niistä pelaamalla, kun kaksi tuli lahjoituksena rangaistusten myötä. Kolmansista yrityksistä joukkue ei onnistunut kertaakaan ylittämään TV:ssä näkyvää keltaista viivaa ja jaardejakin kertyi hädin tuskin yli 100 (128). Samaan aikaan vastustaja eteni 472 jaardia ilman suurempia vaikeuksia.

Hyökkäyksen linjan ollessa vaikeuksissa Redskins-puolustusta vastaan, pelinrakentaja Derek Carr oli muun joukkueen ohella isoissa vaikeuksissa. Reilusti yli sadan QB-indeksillä yhteensä viisi TD:tä kahdessa edellisessä ottelussa tilastoinut avainpelaaja säkitettiin tällä kertaa neljästi ja indeksi painui alle 60:n. Saman kohtalon sai kokea Marshawn Lynch, jonka pisin juoksu vei palloa ainoastaan viisi jaardia eteenpäin. Tuleva ottelu Broncosia vastaan on äärettömän tärkeä, eikä vastaavaan pohjakosketukseen ole enää varaa.

Viime kierroksen ottelu: Redskins – Raiders 27–10

Tuleva vastustaja: Denver Broncos (2–1)

6. Philadelphia Eagles (2–1) (palasi listalle)

Eaglesin otteluita on ollut ilo seurata tällä kaudella. Puolustus pelaa pääasiassa loistavalla tasolla ja otteluista ei viihdettä puutu. Viime viikollakin ottelu näytti jo ratkenneen neljännelle jaksolle lähdettäessä Eaglesin johtaessa ottelua 14–0. Silloin esiin astui Giantsin megatähti Odell Beckham, joka komeilla esityksillään auttoi joukkueensa rinnalle ja virkaveli Sterling Shepard heti perään upealla 77 jaardin kiinniotollaan ohi Eaglesin. Kun Eagles-fanit olivat jo valmiit syömään lippiksensä, joukkue heräsi vielä taisteluun onnistuen ottelun viime sekunneilla kuljettamaan pallon 43 jaardin linjalle pelikellon näyttäessä aikaa 0:01. Otteluun sinetin löi tulokaspotkaisija Jake Elliott 61 jaardin potkumaalillaan.

Jos Eagles keksii lääkkeet takapuolustuksensa tason nostamiseen kulmapuolustaja Ronald Darbyn ollessa sivussa, on joukkueella mahdollisuudet vielä pitkälle. Moni palanen on jo hyvällä mallilla ja taistelu NFC Eastin voitosta käy kuumana.

Viime kierroksen ottelu: Eagles – Giants 27–24

Tuleva vastustaja: Los Angeles Chargers  (0–3)

5. Washington Redskins (2–1) (uusi)

Redskinsin osakkeet nousivat kertaheitolla, kun se onnistui puolustamaan Raidersin nurin. Joukkueen puolustus on mennyt aimoharppauksin eteenpäin ja on valmis haastamaan kenet tahansa. Jos vielä hyökkäyksen linja jatkaa nähtyjä otteita laadukkaampiakin etuseitsikoita vastaan, mitä tahansa voi tapahtua. Redskins nousi viime viikon näytöillä ehdottomasti yhdeksi alkukauden mielenkiintoisimmista joukkueista, jonka edesottamuksia kannattaa seurata tarkoin. Edes Chiefsin voittaminen tällä viikolla ei olisi enää mahdottomuus.

Viime kierroksen ottelu: Redskins – Raiders 27–10

Tuleva vastustaja: Kansas City Chiefs (3–0)

4. Green Bay Packers (2–1) (+1)

Ottelu Bengalsia piti olla Packersin heiniä lukuisista loukkaantumisista huolimatta, mutta toisin kävi. Packers jäi avauspuolikkaalla alakynteen ja sai tehdä täyden iltapuhteen kammetakseen itsensä viime sekunneilla jatkoajalle ja lopulta voittoon.

Edelleen isona huolenaiheena jatkavat loukkaantumiset, joita ei helpota lainkaan lyhyt valmistautuminen ensi yön otteluun. Puolustuksen Nick Perry, Jake Ryan ja Mike Daniels saattavat olla taas pelikuntoisia ja yhtälailla hyökkäyksessä tultaneen näkemään taas tärkeä laitahyökkääjäkaksikko Randall CobbJordy Nelson yhdessä kentällä. Näillä vahvistuksilla Bearsin illasta on tulossa painajaismainen.

Viime kierroksen ottelu: Packers – Bengals 27–24

Tuleva vastustaja: Chicago Bears (1–2)

3. New England Patriots (2–1) (+1)

Tom Bradyllä oli syytä tuulettaa viiden heitetyn TD:nsä jäljiltä. (Jim Rogash/Getty)

Niin vaikeaksi kuin Texans-ottelu muodostuikin, oli pelinrakentaja Tom Bradyn edesottamuksia ilo katsella. Vaikka Patriots-puolustus olikin useamman kerran pulassa, ei Texans lopulta voinut liigan ykköspelinrakentajan taikatempuille mitään. Bradylla on kahdesta viime ottelusta kasassa kahdeksan TD:tä ilman syötönkatkoja, eikä 40-vuotias seniori näytä minkäänlaisia hidastumisen merkkejä. Danny Amendolakin palasi täydellä teholla alkuviikosta harjoituskentälle, joten Brady tullee saamaan lisää hyviä heittopaikkoja Panthers-otteluun.

Viime kierroksen ottelu: Patriots – Texans 36–33

Tuleva vastustaja: Carolina Panthers (2–1)

2. Atlanta Falcons (3–0) (-)

Voidaan olla monta mieltä siitä, oliko Lionsin viime sekuntien hylätty maali oikeus vai oikeusmurha, mutta Falcons on joka tapauksessa hyvässä iskussa. Ilman Matt Ryanin muutamaa aloittelijan mokaa Lions ei olisi päässyt iholle, joten ottelun lopputuloksesta ei kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Etenkin keskushyökkääjä Devonta Freemanin otteet pallon kanssa lupaavat hyvää. Mies on parantanut otteitaan kuin sika juoksuaan kauden avauskierroksilla. Viime viikon 106 juoksujaardia ja TD tulevat olemaan vain alkutahteja upealle kaudelle.

Vaikka joukkue on NFC:n kuumin joukkue tällä hetkellä ja valmis kohtaamaan kenet tahansa, ei ottelusta Billsiä vastaan ole syytä olettaa helppoa. Vastustaja on osoittanut hyvää nousukuntoa tällä kaudella ja Falconsilla ei ole varaa samanlaisiin virheisiin kuin Lionsia vastaan.

Viime kierroksen ottelu: Lions – Falcons 26–30

Tuleva vastustaja: Buffalo Bills (2–1)

1. Kansas City Chiefs (3–0) (-)

Ykköspaikalla jatkaa Chiefs, joka ei antanut Chargersin päästä viime viikolla yllättämään. Mikään komea voitto kyseessä ei ollut, vaan siihen tarvittiin odotettua enemmän. Terrance Mitchellin ja Marcus Petersin ottamat kolme syötönkatkoa olivat äärettömän tärkeitä onnistumisia ja omalta osaltaan takasivat lopulta vierasvoiton. Eikä liene enää tässä vaiheessa kautta yllätys, että tulokaskeskushyökkääjä Kareem Hunt jatkoi ilmiliekeissä 172 juoksujaardinsa turvin. Mies johtaa etenemistilastoa huimalla erolla seuraavaan. Tähän mennessä juoksujaardeja on kertynyt reilut 133 per ottelu, kun seuraavana listalta löytyvä toinen tulokas, Vikingsin Dalvin Cook, on alle sadassa.

Viime kierroksen ottelu: Chargers – Chiefs 10–24

Tuleva vastustaja: Washington Redskins (2–1)

Power Rankings TOP 5 maailmalla

Jenkkien ykkösmedioiden arviot viikon 4 nokkimisjärjestyksestä:

  • ESPN: 1. Falcons, 2. Chiefs, 3. Patriots, 4. Packers, 5. Broncos
  • Bleacher Report: 1. Patriots, 2. Chiefs, 3. Falcons, 4. Steelers, 5. Broncos
  • CBS Sports: 1. Falcons, 2. Chiefs, 3. Patriots, 4. Packers, 5. Eagles
  • NFL.com: 1. Chiefs, 2. Falcons, 3. Lions, 4. Falcons, 5. Steelers
  • USA Today: 1. Chiefs, 2. Falcons, 3. Patriots, 4. Lions, 5. Titans

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Sean M. Haffey/Getty