Kohti Vaahteramaljaa: Pohjanmaan derby

Tämän illan Nelonen Pro ja Ruutu-palvelun Vaahteraliiga-ottelussa kohtaavat seinäjokelainen Crocodiles ja vaasalainen Wa1ld Royals. Ottelusta voidaan lähtökohtaisesti odottaa todellista henkien taistoa, kohtaahan nämä kotimaisen jenkkifutiksen veriviholliset toisensa ensimmäistä kertaa vuosikausiin virallisen sarjaottelun merkeissä. Siksi ottelua voidaan pitää tavallista runkosarjaottelua huomattavasti merkitsevämpänä, onhan panoksena kahden sarjapisteen lisäksi Pohjanmaan herruus ja ensimmäinen kiinnitys Botnia Bowliin.

Ottelulähetys alkaa Nelonen Pro 2:lta ja Ruutu-palvelussa kello 18:00 ja itse ottelu tasan puolta tuntia myöhemmin 18:30, joten viimeistään puoli seitsemältä kannattaa olla vastaanottimien ääressä, jos kotimainen jenkkifutis kiinnostaa edes hieman. Tarjolla on nimittäin takuuvarmasti yksi tämän kauden kovimmista TV-otteluista ainakin tunnelmaltaan ja intensiteetiltään.

Crocodiles-hyökkäys vs. Royals-puolustus

Tässä taisteluparissa kohtaavat lähtökohtaisesti alkukauden tehokkain hyökkäys ja samaan aikaan parhaaksi puolustukseksi noussut poppoo. Tilastollisesti Royalsin puolustus ei ole sarjan paras, mutta nähtyjen kuvanauhojen ja luettujen juttujen perusteella se kyllä sitä on. Royalsin puolustus oli lähes lyömätön ensimmäisessä ottelussa ja lisäksi vieläpä todella monipuolinen. Toisaalta tuossa ottelussa Royals ei joutunut vielä siihen kovimpaan testiin, jonka vuoksi on mielenkiintoista nähdä jatkuuko vaasalaisten dominointi tänään kun vastaan asettuu kirurgin tarkasti ensimmäisessä ottelussa toiminut krokotiili-hyökkäys. Mitä sitten tulee krokotiilien hyökkäykseen niin ei sekään joutunut viikko sitten kauden ensimmäisessä ottelussaan kovimman haasteen eteen ja siksipä ensimmäisen ottelun tilastot varmasti hieman mairittelevat seinäjokelaisia. Mairittelu ei kuitenkaan muuta sitä tosiseikkaa, että Crocodiles on päässyt harjoittelemaan jo usemman kuukauden ajan pelinrakentaja Justin Sottilaren johtamana ja se on varmasti parantanut joukkueen sisäistä kemiaa hyökkäyksen puolella. Tietäähän joukkueen jokainen kotimainen pelaaja mitä tämä jo viime kaudella Seinäjoella pelannut herrasmies pystyy pallon kanssa tekemään.

Lähempiä tarkkailuja tehdessä pitää esille nostaa Royalsia edustavat Chris Young ja Efe Evwaraye, jotka näyttivät ensimmäisessä ottelussa olevansa aivan toiselta planeetalta kuin silloin vastassa olleet TAFTin linjamiehet. Niin paljon tämä kaksikko dominoi linjataisteluita viikko sitten perjantaina Vantaalla. Tätä kaksikkoa varten seinäjokelaisten onkin pitänyt kehittää jotain käärmesoppaa illan ottelua ajatellen. Tuon sopan aineksia on vaikea lähteä näin ennakkoon arvailemaan, mutta toimivaa sen pitää olla tai Sottilaren johtamalle krokotiili-hyökkäykselle tulee todella pitkä ilta.

Kotijoukkueen juoksuhyökkääminen on toinen asia, joka pitää nostaa esille, koska sen johtotähtenä toimiva Kevin Marshall Jr. juoksi ensimmäisessä Vaahteraliiga-ottelussaan mukavat 161 jaardia yli 10 jaardin keskiarvolla. Marshall onkin siitä syystä se pelaaja, johon Royalsin valmennuksen on pitänyt kiinnittää menneellä viikolla huomiota. Ensimmäisen ottelun perusteella Royalsin juoksupuolustamisessa ei ole ongelmia, mutta se ei takaa vielä mitään, koska tällä viikolla vastassa ei ole kovakuntoinen suomalainen vaan tuulennopea amerikkalainen. Eli siinä mielessä Royals ei voi tuudittautua siihen, että viimeviikkoinen suoritus riittää Marshallia ja Crocodilesiä vastaan.

Crocodiles-puolustus vs. Royals-hyökkäys

Yllä kehuttu Royals-puolustus ei ole ainoa, joka ei ole päästänyt vielä tällä kaudella ainuttakaan pistettä. Myöskään Crocodiles ei päästänyt viime viikonloppuna Saintsia vastaan pistettäkään, joten siinä mielessä ottelusta voidaan odottaa kahden todella kovan puolustuksen kohtaamista. Tilastollisesti krokotiilien puolustus on jopa vierailijoitaan edellä, koska se ei antanut Saintsin edetä viime viikonlopun ottelussa kuin vaivaiset 87 jaardia. Kyseiset tilatot ovat kuitenkin hieman krokotiilejä mairittelevat, koska Saints ei saanut kyseisessä ottelussa hyökkäystään toimimaan edes lähtökohtaisesti.

Toisaalta ei Royalsinkaan hyökkääminen sitä kaikkein terävintä ollut viime perjantaina, jolloin tilastoihin kertyi kokonaisuudessaan 171 edettyä jaardia. Eli siinä mielessä Royals lähtee tämän iltaiseen otteluun selvänä haastajana. Ellei sitten viikon kauemmin Suomessa ollut pelinrakentaja Isaac Fisher pysty johdattamaan joukkojaan aivan uudenlaiseen iskuun. Tämä on kyllä täysin mahdollista, koska näin alkukaudesta jo yhden yhteisen harjoituksen merkitys on todella suuri ajoitusten ja muiden ”pienten asioiden suhteen”. Siitä syystä on jopa todennäköistä, että Fisher ja muut Royalsin hyökkäyksen tehoista vastuussa olevat henkilöt pystyvät viikon takaista parempaan suoritukseen tänä iltana.

Arvio: Ennakkoon ottelun voittajaa on lähes mahdoton arvioida vaikka kotijoukkue lähteekin otteluun hienoisena ennakkosuosikkina. Olihan heidän suorituksensa ensimmäisellä viikolla vierailijoitaan vakuuttavampi. Allekirjoittaneen on silti vaikea uskoa, että Seppo Evwaraye ja Anssi Viiru eivät olisi saaneet joukkojaan viikossa nähtyä parempaan iskuun. Siksipä lähdemme veikkaamaan jopa hieman yllättäen vieraiden voittoa lukemin 14–17. Suomessa harvemmin otteluita ratkaistaan kenttämaalipotkujen (FG) avulla, mutta jostain kumman syystä allekirjoittanutta on tällä viikolla houkutellut tämä ajatus. Onhan Botnia Bowl jo kotimaisella tasolla sen verran erikoinen tapaus, että sen arvolle sopisi hieman harvinaisempi ratkaisu.

Kansikuva: Faneille.com

Twitter: Tyhjatasku