NFL Power Rankings: Viikko 7 – Packersin menestystoiveet romahtivat

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

Viime viikon suurimmat uutiset tulivat Packersin ja Cardinalsin suunnalta. Green Bayn ehdoton ykkösase, pelinrakentaja Aaron Rodgers, mursi heittokätensä ja saattaa joutua huilaamaan loppukauden leikkauksen toipuessaan. Arizona puolestaan nappasi vähälle peliajalle Saintsissa jääneen keskushyökkääjä Adrian Petersonin viikolla riveihinsä ja tuloksena oli heti avausottelussa 134 juoksujaardia sekä 2 TD:tä. Molemmat sähköistivät entisestään tasaista sarjaa, jossa eroja ei tunnu syntyvän helpolla.

Yksi mielenkiintoinen lisä kauden tässä vaiheessa on se, että ainoastaan neljä joukkuetta on pystynyt pysymään voittamattomana kotistadionillaan. Usein kotiedun turvin joukkueet saavat pienoisen etumatkan yleisön häiritessä hyökkäyksen kommunikointia ja siten olettaa voisi, että kolmen tai neljän ottelun jälkeen tilasto näyttäisi vielä toisenlaiselta. Kommentoi somessa, mitä ajatuksia tämän viikkoinen listauksemme sinussa herättää.

Power Rankings TOP 10

10. Minnesota Vikings (4–2) (uusi joukkue listalla)

Vikingsin osakkeet NFC North -divisioonassa pomppasivat juuri monta pykälää ylöspäin. Sen lisäksi, että joukkueen varsinainen ykköspelinrakentaja Teddy Bridgewater sai lääkäriltään vihdoin luvan aloittaa harjoittelemisen, divisioonan muut joukkueet ovat vaikeuksissa. Vikings on tilanteessa, jossa sillä on kaikki ässät kädessään ja menestys on kiinni pitkälti ainoastaan siitä, että joukkue hoitaa edes kolme jäljellä olevaa divisioonan sisäistä ottelua kunnialla kotiin. Sen tehdessään divisioonan voitto näyttäisi hyvin varmalta. Ottelua Packersia vastaan on huono mittari joukkueen todellisesta tasosta, sillä vastustaja heikkeni silmissä menetettyään tähtipelinrakentajansa heti ottelun alkuvaiheessa.

Viime kierroksen ottelu: Vikings – Packers 23–10

Tuleva vastustaja: Baltimore Ravens (3–3)

9. Los Angeles Rams (4–2) (uusi)

Todd Gurley on yllätysmenestyjä Ramsin ykkösnimi hyökkäyksessä. (Sean M. Haffey/Getty)

Rams haki arvokkaan vierasvoiton Jacksonvillestä ja venytti vierasvoittojen putkensa kolmeen. Seuraavat kaksi kuukautta tulevat olemaan todella haastavat joukkueelle, kun se kohtaa lähes pelkästään liigan ylemmän puoliskon joukkueita ja heistä ensimmäisenä Petersonin vahvistaman Cardinalsin Lontoossa Twickenhamin stadionilla. Ramsin peli on tällä hetkellä loistavasti tasapainossa ja lisäksi erikoisjoukkueet nousivat isoon arvoon sunnuntaina. Hyökkäyksen ykköstähtenä alkukauden loistanut Todd Gurley jatkoi myös hyviä otteitaan 116 juoksujaardillaan.

Viime kierroksen ottelu: Jaguars – Rams 17–27

Tuleva vastustaja: Arizona Cardinals (3–3)

8. Washington Redskins (3–2) (-)

Sunnuntain äärettömän vaikea ottelu 49ersia vastaan kääntyi lopulta Redskinsin eduksi, vaikka pitkään näytti haastavalta. Iso sulaminen ja sen jälkeen venyminen loppuminuuteilla jättivät kysymysmerkkejä ilmaan, mutta loi uskoa joukkueen henkisestä tasosta. Tulevilla viikoilla vastaavaan sulamiseen ei ole varaa, koska vastaan astelevat Eagles, Cowboys ja Seahawks.

Viime kierroksen ottelu: Redskins – 49ers 26–24

Tuleva vastustaja: Philadelphia Eagles (5–1)

7. Seattle Seahawks (3–2) (+3 sijaa viime viikosta)

Seahawks palaa tositoimiin kahden ottelun voittoputkessa huiliviikoltaan. Joukkueen loppukauden otteluohjelma on suosiollinen ja Seahawks voi yltää vielä komeisiin loppulukemiin voittojensa osalta. Matka New Yorkiin tällä viikolla on pitkä, mutta voitto pitäisi olla otettavissa peruspelillä.

Viime kierroksen ottelu: Huiliviikko

Tuleva vastustaja: New York Giants (1–5)

6. Atlanta Falcons (3–2) (-3)

Kauden alla yksi odotetuimmista otteluista oli tämän viikon Super Bowl -uusinta Falconsin ja Patriotsin välillä. Valitettavasti varsinaisesta uusinnasta ei voida puhua, mutta mielenkiintoinen ottelu toivottavasti on luvassa. Patriotsin ohella Falcons on vaikeuksissa, kun se hävisi jo toisen ottelun putkeen. Dolphins-ottelu oli kaiken lisäksi karmaiseva muistutus helmikuisesta Super Bowlista, kun 17–0-puoliaikajohto kääntyi 17–20-tappioon. Syyttävä sormi on osoitettu etenkin laitahyökkääjä Julio Jonesin suuntaan, joka on pahasti jäljessä viime kauden tilastoistaan ja vielä ilman TD:tä.

Luvassa on kolmen ottelun vierasotteluputki ja tappioputki on saatava katki mahdollisimman pian. Hyökkäyksen potentiaalista on turha puhuakaan, mutta jos se ei saa dieselmoottoriaan käyntiin Patriotsin heikkoa heittopuolustusta vastaan, tulee loppukaudesta todella haastava.

Viime kierroksen ottelu: Falcons – Dolphins 17–20

Tuleva vastustaja: New England Patriots (4–2)

5. Carolina Panthers (4–2) (+2)

Panthers kärsi kirvelevän tappion Eaglesille, mutta osoitti paljon positiivisia merkkejä edelleen. Jos tukimies Luke Kuechly joutuu huilaamaan viikon tai parin ikävän näköisen päähän kohdistuneen iskun johdosta, ei se voi olla vaikuttamatta puolustuksen tasoon. Miehen panos joukkueelleen on jotain maagista ja toivoa sopii sekä pelaajan että koko joukkueen kannalta, että alkuviikon väliin jääneet harjoitukset olivat vain varotoimi. Hyvässä vireessä olevan hyökkäyksen haaste on saada juoksupeliään rullaamaan. Pelinrakentaja Cam Newton on aina pallon kanssa vaarallinen, myös juoksupeleissä, mutta keskushyökkääjiltä, Jonathan Stewartilta ja Christian McCaffreyltä, on lupa odottaa enemmän. Kummankin juoksujen keskiarvo on alle kolmen, eikä se lupaa hyvää tällä hetkellä tällä osa-aluella.

Viime kierroksen ottelu: Panthers – Eagles 23–28

Tuleva vastustaja: Chicago Bears (2–4)

4. New England Patriots (4–2) (+1)

Sunnuntaina näytti hetken jo siltä, että Patriots-puolustus nuijitaan täysin hajalle, mutta se sai hieman ennen puoliaikaa ottelun juonesta vihdoin kiinni. Taas kerran Tom Brady hoiteli loput nostaen joukkueensa 0–14-tappioasemasta 24–14-johtoon ja lopulta seitsemän pisteen voittoon. Niin kauan kuin hyökkäys pystyy venymään tälle tasolle, joukkue pärjää heikon puolustuksensa kanssa. Mutta koska puolustus herättää ottelusta toiseen todella paljon keskustelua, ei joukkue ole mitenkään tukevissa asetelmissa divisioonan johtopaikalla. Tuleva vastustaja Falcons, jos joku, voisi kiriä nopeastikin niin pitkälle karkumatkalle, ettei Patriots siitä tällä kertaa toivu. Mielenkiintoinen ottelu siis luvassa viikonloppuna.

Viime kierroksen ottelu: Jets – Patriots 17–24

Tuleva vastustaja: Atlanta Falcons (3–2)

3. Pittsburgh Steelers (4–2) (+6)

Le’Veon Bell oli viime viikon ehdotonta parhaimmistoa koko liigassa. (Jason Hanna/Getty)

Le’Veon Bell – Steelersin pelastaja taas kerran. Mies lämpenee hyvää vauhtia ja näytti kaksi viikkoa sitten ensimmäistä kertaa todellisen tasonsa ja teki sen taas Chiefsiä vastaan. 179 juoksujaardia ja iso osa niistä todella tärkeillä hetkillä auttoi Steelersin hieman jopa yllättäen vähämaalisen ottelun voittoon. Ehkä juuri vihkoon mennyt Jaguars-ottelu viikko sitten herätti joukkueen takaisin taistoon AFC:n voitosta. Taso ei voi samalla tavalla notkahtaa enää montaa kertaa, sillä tulevat vastustajat Bengals ja Lions ovat yllätysvalmiita joukkueita.

Viime kierroksen ottelu: Chiefs – Steelers 13–19

Tuleva vastustaja: Cincinnati Bengals (2–3)

2. Philadelphia Eagles (5–1) (+2)

Neljäs peräkkäinen voitto ei tullut helpolla, mutta osoitti, että Eagles on tällä hetkellä ehdottomasti liigan parhaimmistoa. Viemättä mitään pois hyökkäkysen tähdiltä Carson Wentziltä, LeGarrette Blountilta, Nelson Agholorilta ja Zach Ertziltä, puolustuksen linja on todella tikissä. Fletcher Coxin johdolla linjaa tuntuu olevan lähes mahdotonta ohittaa juoksemalla, mutta samalla he pystyvät antamaan jatkuvan paineen vastustajan pelinrakentajalle. Todella lupaava kausi jatkuu kolmen kotiottelun merkeissä ja edelleen koko NFC:n ykköspaikalta.

Viime kierroksen ottelu: Panthers – Eagles 23–28

Tuleva vastustaja: Washington Redskins (3–2)

1. Kansas City Chiefs (5–1) (-)

Aiempi voitto Eaglesista piti Chiefsin edelleen piikkipaikalla, vaikka tappio ja 13 tehtyä pistettä eivät sunnuntaina vakuuttaneetkaan. Vähäisistä hyökkäystehoista huolimatta voitto oli käsien ulottuvilla ottelun viime hetkille asti. Seuraava ottelu on jo nurkan takana, sillä Chiefs kohtaa Oaklandissa Raidersin jo ensi yönä. Viime ottelussa loukkaantunut laitahyökkääjä Tyreek Hill näyttäisi olevan pelikunnossa, joka on tärkeä yksityiskohta voittojen tielle palaamisen kannalta. Samoin tulokaskeskushyökkääjä Kareem Hunt on kokoonpanossa, joka kolhi itseään myös sunnuntaina.

Viime kierroksen ottelu: Chiefs – Steelers 13–19

Tuleva vastustaja: Oakland Raiders (2–4)

Power Rankings TOP 5 maailmalla

Jenkkien ykkösmedioiden arviot viikon 7 nokkimisjärjestyksestä:

  • ESPN: 1. Chiefs, 2. Eagles, 3. Patriots, 4. Steelers, 5. Seahawks
  • Bleacher Report: 1. Chiefs, 2. Steelers, 3. Eagles, 4. Panthers, 5. Falcons
  • CBS Sports: 1. Chiefs, 2. Eagles, 3. Patriots, 4. Panthers, 5. Steelers
  • NFL.com: 1. Chiefs, 2. Eagles, 3. Rams, 4. Steelers, 5. Panthers
  • USA Today: 1. Chiefs, 2. Eagles, 3. Steelers, 4. Panthers, 5. Patriots

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Rob Carr/Getty