Torstai-illan NFL-huumaa – Kausi jatkuu tulisella paikallistaistelulla

Toisen NFL-viikon käynnistävät AFC East -divisioonan joukkueet Buffalo Bills ja kokovalkoisissa poikkeuksellisesti ottelunsa pelaava New York Jets. Molemmilla on paljon näytettävää viime viikolla kärsittyjen tappioidensa jäljiltä ja lähes selvää on, että jompikumpi tulee aloittamaan kautensa 0–2-saldolla. Ensimmäinen viikko oli täynnä tasaisia otteluita ja myös tästä saattaisi muodostua sellainen.

Kauden ensimmäinen New Yorkin seudun välienselvittely näkee pian päivänvalon.

Tilanne otteluun lähdettäessä

Joukkueet lähtevät hyvin samanlaisesta tilanteesta tärkeään divisioonaotteluun. Patriots oli AFC Eastin ainoa joukkue, joka kykeni voittoon avauskierroksella, joka puolestaan vaikeutti muiden mahdollisuuksia divisioonavoittoa ajatellen. Jets hävisi oman ottelunsa pisteellä Bengalsille ja vastaavasti Bills oli vaikeuksissa Ravensia vastaan häviten ottelun 7–13. On sanomattakin selvää, ettei kumpikaan halua hävitä tätä ottelua sillä matka pudotuspeleihin tulee sen jälkeen olemaan piirun verran pidempi.

Mitä odottaa ottelulta?

Rex Ryan saalistaa edelleen ensimmäistä voittoa vanhasta seurastaan. (Getty)

Rex Ryan saalistaa edelleen ensimmäistä voittoa vanhasta seurastaan. (Getty)

Yön otteluun liittyy mielenkiintoinen lisävivahde, kun Jetsin pitkäaikainen päävalmentaja Rex Ryan kulkee jo toista kautta Bills-lippis päässään. Ryan ei ole vielä onnistunut päihittämään vanhaa työnantajaansa, sillä viime kauden kohtaamiset päättyivät molemmat Jetsin 22–17-voittoon. Vanhan päävalmentajan opit näkyvät edelleen Jetsin puolustuksessa, joka on kaikin puolin laadukas. Samaa suuntausta hän on pyrkinyt edistämään myös Billsissä, mutta vielä tuo kehitys on vaiheessa.

Ilman kelpo puolustustaan Ravens olisi nakuttanut taululle viime viikolla ilkeät lukemat Billsiä vastaan. Hyökkäyksestä ei löytynyt minkäänlaisia aseita tylsyttämään Baltimoren vahvistunutta puolustusosastoa ja tuloksena oli koko liigan heikoimmat jaardimäärät. Ainoa pienehkö valonpilkku tällä saralla oli keskushyökkääjä LeSean McCoy, jonka uurastus ei vielä yksinään riitä menestymiseen. Etenkin pelinrakentaja Tyrod Taylorilta ja laitahyökkääjä Sammy Watkinsilta on lupa odottaa paljon enemmän tukea hyökkäyksiin, jotta peli alkaa rullaamaan. Tuleva vastustaja on parhaimmillaan juoksupuolustuksensa kanssa ja siten paine heittopelien onnistumiseen kasvaa entisestään. Toisaalta Bills-puolustuksen on pystyttävä yhtälailla jarruttamaan Jetsin juoksupelejä parhaansa mukaan, mikä onnistuikin hyvin Baltimorea vastaan. Nyt vastaan asettuu eriluokan keskushyökkääjä ja puolustus joutuu todelliseen tulikokeeseen.

Jetsin Matt Forte oli ilmiliekeissä uudessa joukkueessaan viime viikolla. (Getty)

Jetsin Matt Forte oli ilmiliekeissä uudessa joukkueessaan viime viikolla. (Getty)

Jetsin kohdalla avauskierroksen suurin pettymys oli kulmapuolustaja Darrelle Revis, jolla ei ollut mitään aseita Bengalsin laitahyökkääjä A.J. Greeniä vastaan. Greenin 180 kiinniottojaardia syntyivät pääasiassa juuri Revisin ollessa vartiovuorossa. Tällä kertaa miehen tulisi pysyä Watkinsin perässä, mutta saman tahdin jatkuessa voi taas tulla rumaa jälkeä. Sen sijaan hyökkäyksen osalta joukkueen juoksupelit lähtivät hyvin rullaamaan, kun viime kaudella Bearsissa pelannut Matt Forte otti tahtipuikon omiin käsiinsä. 4,4 jaardin keskiarvolla reilut 20 yritystä juossut ja viidellä kopilla 59 jaardia edennyt Forte ei vielä onnistunut maalinteossa, mutta osoitti olleensa nappihankinta joukkueelleen. Heittohyökkäys vaatii vielä tuunausta ja siihen tuleva ottelu antaa hyvät mahdollisuudet.

Arvio

Kummallakin on vielä paljon näytettävää ja tässä ottelussa tulemme näkemään monen asian menneen jo viime viikosta eteenpäin. Jetsillä on tulinen ase nimeltä Matt Forte, joka kääntää pahasti vaakakupin vierasjoukkueen suuntaan. Billsin hyökkäys oli niin surkea sunnuntaina, että on vaikea nähdä heidän edelleenkään intoutuvan minkäänlaiseen maali-iloitteluun, mutta toisaalta heidän puolustuksensa pitäisi pystyä pitämään myös vastustajan pisteet aisoissa. Pitäisin kaiken kaikkiaan vierasvoittoa hyvin todennäköisenä, jonka myötä Jets säilyisi edelleen hajuetäisyydellä Patriotsiin.

Otteluveikkaus: Buffalo Bills – New York Jets 14 – 26

Ottelu on nähtävissä torstain ja perjantain välisenä yönä klo 03:20 alkaen Viasat Urheilu -kanavalla sekä Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: Getty