Tom Niinimäki Berliinissä – UFC Fight Night 41

Suomen vapaaotteluylpeys Tom “Stoneface” Niinimäki (21-5-1) pääsee jälleen tositoimiin toukokuun 31. Berliinissä järjestettävässä UFC Fight Night 41 -tapahtumassa. Tammikuussa Floridaan muuttanut Niinimäki valmistautuu otteluun Blackzilians–tiimin salilla Boca Ratonissa, mistä UFC-ottelijamme lentää suoraan Berliiniin vain muutama päivä ennen itse ottelua. Vastustajan hän saa toisen kerran peräkkäin Brasiliasta, tällä kertaa vastaan asettuu mattotaituri Thiago Tavares (18-5-1). Jännittävältä näyttää myös Mark Munozin ja Gegard Mousasin välinen illan pääottelu.

Stoneface Niinimäki kohtaa vaikeimman vastustajansa uransa aikana (Faneille.com)

Stoneface Niinimäki kohtaa vaikeimman vastustajansa uransa aikana (Faneille.com)

Tom Niinimäki, Suomi vs. Thiago Tavares, Brasilia

Illan pääkortille nostettu Tom Niinimäen ja Thiago Tavaresin välinen ottelu on ennakkoasetelmiltaan samankaltainen kuin Niinimäen UFC-debyytti. Brasilialainen on Niinimäen ensimmäisen UFC-vastuksen Rani Yahyan tapaan kovanluokan mattomies. Tavares on kiista Niinimäen tähänastisen uran kovin virstanpylväs ja suurempi uhka kuin Yahya oli. Jo uransa viidenteentoista UFC-otteluun valmistautuva 29-vuotias brassi siirtyy nyt höyhensarjaan.

Se on jo kolmas painoluokka seitsemän vuotta UFC:n riveissä tahkonneelle Tavaresille. Uransa alkupuolella hän otteli välisarjalaisena ja myöhemmin kevytsarjalaisena. Tavaresin parhaat voiton avaimet löytyvät luonnollisesti mattopainista ja lopetusotteista. Tavares on voittanut käymistään otteluista liki kaksi kolmasosaa luovutusotteilla ja kuristuksilla. Miehen tahti on tosin hieman tasaantunut kun vastusten taso on UFC:n häkissä koventunut.

Helppo Niinimäen voittaminen ei Tavaresille tule olemaan. Tom Niinimäki on hionut viime ajat pystypainiaan olympiavoittaja Kenny Mondayn johdolla ja jo entuudestaan vaikeasti kaadettavan suomalaisen paini tuottaa varmasti ongelmia Tavaresille. Suomalainen teki UFC-debyytissään todellisen killerin ja paini ADCC:n lukkopainimestari Rani Yahyan kumoon ja peittosi brassin tämän omalla pelikentällä mattossa. UFC Tonightin juontaja Kenny Florian hehkutti tällä viikolla suomalaisen potentiaalia ja totesi, ettei Tavares voi luottaa tulevassa ottelussa liikaa jujutsutaitohinsa. Vaikka Niinimäki ei ensimmäisessä UFC-ottelussaan kyennyt näyttämään täyttä osaamistaan, on Turun FFG:n kasvatin pystyottelu varmasti vahvempaa kuin Thiago Tavaresin. Tom Niinimäki on kiistatta ottelun monipuolisempi osapuoli ja se tietää pitkää iltaa Thiago Tavaresille. Jos ja kun Niinimäki voittaa 31. toukokuuta käytävän ottelun, nostaa se hänet pykälää ylemmäksi höyhensarjan tikkailla.

Munoz ja Mousasi on illan pääottelu ja panoksetkin sen mukaiset (Getty Images)

Munoz ja Mousasi on illan pääottelu ja panoksetkin sen mukaiset (Getty Images)

Mark Munoz (13-4) USA vs. Gegard Mousasi (34-4-2), Hollanti

UFC Fight Night 41 –tapahtuman pääottelun lähtöasetelmat ovat kutkuttavat. Molemmat ottelijat ovat hävinneet edellisen ottelunsa Brasilian karatetaituri Lyoto Machidalle. Mark “The Filipino Wrecking Machine” Munoz (13-4) on ottelutyyliltään härkämäinen painija ja hänet tunnetaan myös vastustajat hyydyttävästä kovasta ground-and-poundistaan. Munoz ansioitui high school- ja college-painijana ja hänen suurin saavutuksensa painissa oli vuonna 2001 napattu NCAA:n (National Collegiate Athletic Association) mestaruus. Munoz ei kuitenkaan ole kavunnut keskisarjan rankingeissa ylöspäin pelkän paininsa ansiosta, sillä jenkin lyönneistä löytyy riittävästi kippiä.

Hollannin UFC-ylpeys Gegard Mousasi on ansioitunut ja kokenut kehäkettu. Armenialaistaustainen Mousasi on entinen Strikeforcen kevyen raskaansarjan mestari ja hän on urallaan otellut myös Dreamissa, Pridessä ja K-1:ssä. Gegard Mousasi on monipuolinen vapaaottelija, joka on vastustajilleen vaarallinen niin pystyssä kuin matossa. Gegard Mousasin siirryttyä Strikeforcesta UFC:n riveihin fanit ja lajianalyytikot hehkuttivat miehen UFC:lle tuomaa lisäväriä. Totuus on kuitenkin se, ettei Mousasi ole pystynyt lunastamaan odotusarvoaan maailman kovimmassa liigassa. Kaksi ponnetonta UFC-ottelua ovat olleet liki kuolettavan tylsää katsottavaa.

Kysymys kuuluukin, kuinka kauan UFC todellisuudessa haluaa pitää listoillaan ottelijaa, jonka näytöt ovat olleet tähän mennessä organisaation kannalta liki merkityksettömiä? Väittäisin, että paineet kasautuvat tässä ottelussa Mousasin niskaan. Seuraavassa ottelussa miehen pitäisi antaa vahvat näytöt niin UFC:n kuin fanienkin suuntaa, mutta helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan. Munoz on parhaimmillaan painajaismainen vastus hollantilaiselle, mutta Mousasi on takuu varmasti parivaljakosta monipuolisempi ja samalla ottelun kiistaton ennakkosuosikki.

Kilpailu – Voita matka Berliiniin (K18)

nordicbet-ufc-980x120
Keskiviikkokisan toukokuun sponsori Nordicbet vinkkasi meille kilpailusta uusille tilin avaajille ja palkintona on täydellinen matka Berliiniin UFC Fight Night 41-tapahtumaan. Paikan päällä pääsee katsomaan kaikki matsit, yöpymään viiden tähden hotellissa ja mikä parasta, kaikille tilin avaajille lähtee mukaan vielä kympin lahjakortti Verkkokauppaan, joten kuulostaa aika hyvältä diililtä. Käykäähän tsekkaamassa yläpuolen linkistä.