Neljännesvälierien saldo: Olympiavoittaja ja Euroopanmestari ulkona MM-kisoista

Käsipallon MM-kisojen ensimmäisen pudotuspelikierroksen lauantai kulki käsikirjoituksen mukaan, mutta sunnuntain otteluissa siitä livettiin sitten lähes täysin. Pyhänä nähtiin kaksi todellista shokkitulosta kun sekä hallitseva Olympiavoittaja Tanska että Euroopan mestari Saksa lähetettiin laulukuoroon. Urotekojen takana olivat huikean maalivahtipelin ansiosta Unkari, sekä Qatar, joka samalla toisti kahden vuoden takaisen temppunsa ja pudotti Saksan nyt toistamiseen.

Tanskalla ja Saksalla oli yhteisinä tekijöinä se että molempia luotsasi kisoissa islantilainen valmentaja ja että kummallakin oli takana tuore arvokisatitteli. Dagur Sigurdssonille ottelu jäi viimeiseksi Saksan peräsimessä, ensi kaudella mies valmentaa Japanin maajoukkuetta.

Alkulohkojen voittajista siis kaksi sai pakata kamansa jo nyt, samoin sai tehdä kaikki lohkokolmoset. Pitkissä turnauksissa -lajista riippumatta- usein nähty ilmiö näyttäisi pitävän Ranskassakin paikkansa. Jokaisella joukkueella mahtuu sekaan yksi heikompi ottelu, mikä osaltaan nostaa lohkokakkosina vielä jatkavien osakkeita. Voitosta voittoon edenneiden Ranskan ja Espanjan onkin syytä olla varuillaan.

Norja-Unkari

24.1. klo 18:00, Albertville
Voittaja välieriin Espanjaa tai Kroatiaa vastaan

Neljännesvälierien vakuuttavimmasta esityksestä vastasi Norja, joka otti puoliajan jälkeen täyden komennon Makedoniaa vastaan ja murskasi vastustajansa peräti 34–24 (12–10). Puolivälierät aloittavassa ottelussa vastaan asettuu Tanskan 27–25 kaatanut Unkari.

Norja on totuttu näkemään arvokisojen palkintopallilla naisten käsipallossa, hiihdossa ja mäkihypyssä, mutta miesten käsipallossa maajoukkue on viime vuosina ottanut isoja harppauksia kohti podiumia. Vuoden takainen EM-kisojen neljäs sija voi hyvinkin saada nyt seurakseen MM-kisojen välierät. Unkarilla on historiassaan jopa MM-hopeaa (1986), viimeksi Magyaarit ovat selvinneet välieriin vuoden 1997 MM-kisoissa, joissa se lopulta sijoittui neljänneksi.

Ottelun kulkuun eniten vaikuttavat pelaajat lienee Norjan pelinrakentaja Sander Sagosen sekä Unkarin maalivahti. Roland Mikler pelasi Tanskaa vastaan huippuottelun ja varalla on vielä Nandor Fazekasin tasoinen veteraani.

Ranska-Ruotsi

24.1. klo 20:00, Lille
Voittaja välieriin Sloveniaa tai Qataria vastaan

Ranska jatkaa pohjoismaisella linjalla otettuaan Islannista rutiinivoiton 28 010 Marseljeesia kailottaneen katsojan edessä Lillessä. Ranskalaiset osoittivat voimansa Norjan tapaan heti tauon jälkeen ja eteni puolivälieriin odotetusti 31–25 (14–13). Ruotsi nitisti nipin napin kisoihin selvinneen vastustajansa heti kättelyssä. Sinikeltaiset rykäisi jo avausjaksolla 24–11 tavoittamattomiin ja saattoi lasketella helppoon ja suurinumeroiseen 41–22 voittoon.

Puolivälierässä vastus kuitenkin on niin paha kuin näissä kisoissa suinkin on mahdollista. Länsinaapurin uudistuneen joukkueen peliesitys on käsipallopiireissä kerännyt ihastusta läpi kisojen joten ihan läpihuutojuttua ei maailmanmestaruutta janoavalle kisaisännälle voi luvata. Yllätyksen ainekset on olemassa…

Slovenia-Qatar

24.1. klo 21:45, Pariisi
Voittaja välieriin Ranskaa tai Ruotsia vastaan

Venäjä hallitsi pelitapahtumia Sloveniaa vastaan puolen tunnin ajan mutta kuten parissa muussakin neljännesvälierässä, ratkaisu tapahtui toisen jakson avauspuolikkaalla. Slovenia löysi lääkkeet joilla maalivahti Viktor Kirejev ohitettiin ja aktiivinen puolustusasetelma vei venäläisten hyökkäyksistä terän. Venäjän haaveet kaatui lukemiin 32–26 (13–15).

Alkulohkon kompuroiden kahlannut Qatar kävi Saksaa vastaan jo sillassa, mutta viimeinen vartti käänsi kaiken päälaelleen. Saksa johti vielä vartti ennen loppua 17–13 ja oli vahvasti liittymässä kahdeksan parhaan joukkoon kun Kuubassa varttunut qatarilainen Rafael Capote otti ohjat käsiinsä ja nosti joukkueensa ensin tasoihin ja kaksi minuuttia ennen loppua vielä ottelun lopullisen voittomaalin. Ottelusta odotettiin kahden huippumaalivahdin kamppailua ja se siitä myös kehkeytyi. Andreas Wolff oli torjuntatilaston mukaan virkaveljeään parempi mutta kisojen alkupeleissä kovastikin parjattu konkari Danijel Saric teki loppuhetkillä muutaman ratkaisevan pelastuksen.

Slovenia on menestynyt 2000- ja 2010-luvuilla verraten mainiosti. EM-kotikisat 2004 toi hopeaa, 2013 MM-kisoista tuliaisina oli neljäs sija. Riossa maa sijoittui kuudenneksi.

Rahalla saa ja pääsee…

Qatarin maajoukkuetoiminta on käytännössä niin lähellä seurajoukkuetta kuin vain on mahdollista. Upporikas maa on käyttänyt surutta hyväkseen sääntöviidakosta löytyvää epäkohtaa ja ulkoistanut hikoilu-osuuden urheilussa, useammassakin lajissa.

Käsipallon kohdalla sääntö menee niin että jos pelaaja ei kolmeen vuoteen ole edustanut mitään maajoukkuetta, hän on tiettyjen reunaehtojen täyttyessä vapaa siirtymään toisen maan ”palvelukseen”. Näillä eväin Qatar hankki 2015 kotikisoihinsa pelaajia mm. Espanjasta, Ranskasta ja entisen Jugoslavian alueelta. Valmentajaksi hankittiin Espanjan vuoden 2013 MM-kultaan luotsannut Valero Rivera. Temppu nosti maan MM-hopealle, mutta ei varsinaisesti löytänyt tietään käsipalloa seuraavien sydämiin. Edes niiden vajaan sadan espanjalaisen käsipallofanin, jotka palkattiin kotikisoihin huutosakiksi.

Espanja-Kroatia

24.1. klo 21:45, Montpellier
Voittaja välieriin Norjaa tai Unkaria vastaan

Tässä otteluparissa hyvästellään toinen suurista käsipallomaista ja kisojen tähänastisten esitysten perusteella se voi olla kumpi tahansa. Kumpikaan ei neljännesvälierissä näyttänyt parastaan ja jatkopaikka heltisi Espanjalle vasta viime hetkillä. Vuoden 2013 maailmanmestari kiikkui löysässä hirressä lähes koko ottelun. Brasilia menetti 26–25 tilanteessa pelin Espanjan maalattua kolme maalia putkeen ja viimeisen minuutin kavennus oli huikean päivätyön tehneelle jalkapallomaalle laiha lohtu.

Kroatian resepti oli jälleen kerran tehdä vain tarvittava. Tauolla kuudella maalilla johtanut moninkertainen arvokisavoittaja oli menettää otteensa totaalisesti ja Afrikan kunniaa kisoissa viimeisenä puolustanut Egypti tuli parhaimmillaan kahden maalin päähän. Kroaattien rutiini kuitenkin riitti tiukassakin paikassa ja ero kasvoi viiteen maaliin, joka näyttää olevan triggeri kroaattien lepohetkelle ottelussa kuin ottelussa.

Tästä parista välieriin selviävä saa siellä vastaan hienoisen yllätysjoukkueen. Omalla tasollaan pelatessaan kumpi tahansa, Espanja tai Kroatia, on vahva ehdokas finaaliin, muussa tapauksessa näiden kisojen todellinen jymypaukku antaa vielä odottaa itseään.

Näin pelataan MM-kisojen pudotuspelit

Mikäli ottelu on varsinaisen peliajan päättyessä tasan, pelataan 2×5 minuutin jatkoaika. Jos tilanne on vielä senkin jälkeen tasan, mennään seitsemän metrin viivalle ja voittaja ratkotaan rankkarikisalla.

Kuinka MM-kisoja voi seurata?

Kansainvälinen TV-signaali kattaa näissä kisoissa 150 miljoonaan talouteen ympäri maailman, mutta ei yllä Suomeen asti. Siitä huolimatta kisoja voi seurata mainiosti myös täällä. MM-kisojen applikaatiot on tarjolla iOS:lle ja Android-laitteille. Veikkaus-TV lähettää vetokohteidensa ohessa otteluita suorana, vieläpä suomenkielellä selostettuna, ja myös Unibet esittää otteluita livenä Unibet TV:n välityksellä.