Cleveland Cavaliersin kiri alkanut – James hirmuvireessä

Suurilla odotuksilla tähän kauteen lähtenyt Cleveland Cavaliers aloitti kauden hyvin alavireisesti voittaen ennen uutta vuotta vain 18 ottelua 32:sta. Loppuvuoden kruunasi sekä joukkueen sentterin Anderson Varejaon että LeBron Jamesin loukkaantuminen joiden myötä vuosi 2015 hirvittävän alun. Cavaliers olikin vuodenvaihteen tienoilla kautensa pisimässä häviöputkessa hävittyään kuusi ottelua peräjälkeen. Joukkue oli Jamesin palatessa voittanut viimeisestä kymmenestä ottelustaan vain yhden.

Cavaliersin onneksi joukkueen kotiareena on Clevelandissa, joka on osa itäistä konferenssia. Konferenssin heikosta tasosta johtuen ei joukkue surkeasta alkukaudesta huolimatta pudonnut pois kahdeksan parhaan joukosta edes viimeisimmässä häviöputkessaan. Joukkueen valmentaja, David Blatt, on saanut hyvin paljon kritiikkiä ja huhut miehen mahdollisista potkuista ovatkin olleet jatkuvia, mikä ei ole ainakaan keventänyt joukkueen sisäistä tunnelmaa. Myös spekulaatiot Jamesin, Kevin Loven sekä Kyrie Irvingin keskinäisetä kemiasta on ollut runsasta; jokainen joukkueen kolmesta supertähdestä kun on tottunut isoon ja ratkaisevaan rooliin aiemmissa joukkueissaan.

Cleveland on tällä kaudella ollut aktiivinen siirtomarkkinoilla. Viimeisimpänä joukkue hankki Jamesin poissaollessa New Yorkin Knicksin riveistä J.R. Smithin sekä Iman Shumpertin. Smith on pelannut tilastollisesti hyvin samanlaista kautta kun miehistä vaihdossa annettu Dion Waiters. Shumpert taas ei ole pelannut kuin kolmessa ottelussa. Lisäksi Cleveland hankki Varejaon etukentälle jättämän aukon paikkaamiseksi Timofey Mozgovin Denver Nuggetsista. Vaihdossa Mozgovista Cleveland antoi kaksi ensimmäisen kierroksen varausta, mitä moni ei ymmärtänyt alkuunkaan. Ehkä Cavaliersin johtoporras ajattelee Mozgovin vaatimattomien tilastojen paranevan Blattin alaisuudessa, sillä Blatt on valmentanut miestä myös Venäjän maajoukkueessa.

Jamesin paluuottelu ei joukkueen kannalta päättynyt tyydyttävästi Cavaliersin hävitessä Phoenix Sunsille 107-100. Ottelu kuitenkin antoi viitteitä tulevasta Jamesin takoessa taululle luvut 33/5/7. Toisaalta sekä Irving, että Love jäivät molemmat vaivaiseen yhdeksään pisteeseen. Häviön jälkeen Cavaliersin taival onkin ollut yhtä voittoa. Joukkue on nyt seitsemän ottelun voittoputkessa, jossa kärkitason joukkueista on kaatunut Los Angeles Clippers, Chicago Bulls sekä Oklahoma City Thunder. Loukkaantumisensa jälkeen James onkin ottanut Cavaliersit harteilleen ja viimeisen kahdeksan ottelun pistekeskiarvo onkin ollut huima 30,5p, kun se ennen loukkaantumista oli 25,2. Pisteiden lisäksi mies on ottanut huilinsa jälkeen 6,8 levypalloa ja antanut 6,4 koriinjohtanutta syöttöä ottelua kohden.

Love ja Irving kannattelivat Cavaliersia parhaansa mukaan Jamesin ollessa loukkaantuneena. Loven pistekeskiarvo olikin tänä aikana 21,6, mutta Jamesin palattua se on tipahtanut vaatimattomaan 13,7 pisteeseen ottelua kohden. Kokonaisuudessaan tällä kaudella Loven pistekeskiarvo onkin romahtanut viime kauden 26,1 pisteestä vain 17,3 pisteeseen ottelua kohden. Myös miehen muut tilastot ovat pienoisessa alamäessä, mikä on jatkuvasta kritiikistä huolimatta ymmärrettävää, sillä eihän mies ole enää joukkueensa keskipiste. Paljon tasaisempaa kautta pelaa Jamesin tutkapari Irving, joka tehtailee itseasiassa hieman enemmän pisteitä kuin viime kaudella, tämän kauden pistekeskiarvon ollessa 21,7 ottelua kohden.

Ensi yönä Clevelandin vieraaksi saapuu lännen tämän hetken kolmanneksi kovin joukkue, Portland Trail Blazers. Joukkue on Cavaliersin onneksi ollut viimeaikoina pahasti epävireessä, voittaen vain kaksi ottelua viimeisestä seitsemästään. Jos Cavaliers voittaa ensi yönä, sivuavat he tämän kauden pisintä voittoputkeaan. Portlandin jälkeen voinee joukkue hieman hengähtää, kun vastaan tulee lännen neljänneksi viimeinen, tällä hetkellä kuuden ottelun häviöputken omaava Sacramento Kings, viiden ottelun häviöputkessa oleva lännen jumbo Minnesota Timberwolves sekä takaisin idän jumboksi kuuden ottelun häviöputken myötä tipahtanut Philadelphia 76ers. Tällä hetkellä Cleveland istuu idän taulukossa sijalla viisi, recordilla 26-20. Joukkue lähteekin seuraavaksi tavoittelemaan neljäntenä majailevaa Chicago Bullsia, jonka recordi on tällä hetkellä hieman Cavaliersia parempi 30-17.