Jatkopaikka niin lähellä, mutta silti niin kaukana

Susijengi MM-taival katkesi kitkerimmällä mahdollisella tavalla, kun se hävisi kahdella pisteellä Uudelle-Seelannille. Suomi kävi niin lähellä unelmaansa, mutta lopulta se jäi haaveeksi.

Uusi-Seelanti näytti olevan Susijengille juuri niin vaikea kuin ennakointiinkin. Taitavat ja liukkaat takamiehet olivat koko ajan askeleen Suomen edellä ja se oli levypalloissa erittäin vahva. Uusi-Seelanti keskittyi puolustamaan pelkästään miestä eikä lähtenyt auttamaan. Näin Suomen pelaajia ei ollut vapaana ja sen huomasi heittopelissä. Ensimmäisellä puoliajalla Suomi heitti ainoastaan kaksi kolmosta.

Gerald Lee ja Petteri Koponen johdattivat Suomen hyökkäyspeliä, mutta se oli erittäin tahmeaa ja lanka puuttui. Suomi hakkasi päätään seinään ja joutui tekemään hirveän työn joka koriin. Samaan aikaan Uusi-Seelanti surffasi Suomen puolustuksen läpi ja pisti vaikeatkin heitot sisään. Susijengin puolustuksesta puuttui energia, intensiteetti ja aggressiivisuus.

Tauon jälkeen mikään ei näyttänyt muuttuneen. Uusi-Seelanti lisäsi nopeasti johtoaan ja se oli parhaimmillaan 20 pistettä. Suomi tuskaili kentän molemmissa päissä. Sitten tapahtui jotain, joka muutti pelin kulun. Suomen puolustus alkoi prässätä Uuden-Seelannin takamiehiä entistä tiukempaa ja paremmin ja vastustajan hyökkäyspeli loppui. Suomi sai monta stoppia puolustuksessa, mutta ei pystynyt hyödyntämään niitä hyökkäyspäässä.

Sitten heikosti heittänyt Teemu Rannikko alkoi löytää syötöillään Leen, jonka donkista lähti hurmosmainen loppukiri ja Suomi sai hyvän pisteputken kolmannen neljänneksen loppuun. Sama tahti jatkui päätösneljänneksellä. Suomen intensiivinen puolustus aiheutti valtavia ongelmia Uudelle-Seelannille. Samassa myös hyökkäyspäässä peli aukesi ja Suomi kiri kori korilta eroa kiinni. Koponen iski kovan kolmosen pussiin, Salin upotti vaparit ja Lee pelasi kisojen parhaimman ottelunsa. Leen saamasta loppuhetkien hyökkääjän virheestä voidaan olla varmasti montaa mieltä, mutta sinivalkoisin lasein katsottuna vihellys oli huono. Leen tekemä kori olisi nostanut Suomen kahden pisteen päähän, kun aikaa olisi ollut reilusti.

Suomella oli mahdollisuus voittaa päätöshetkillä, mutta Jarrod Kenny puolusti Koposen yrityksen erinomaisesti. Suomi joutui rikkomaan Koposen epäonnistumisen jälkeen ja Koponen pääsi vielä kertaalleen yrittämään, mutta taas heitto meni ohi ja näin Uusi-Seelanti pääsi villisti juhlimaan jatkopaikkaa ja suomalaispelaajat poistuivat kentältä kyyneleet silmissä.

Ottelusta jäi runsaasti hampaankoloon, sillä normaaliesityksellä Susijengin olisi pitänyt klaarata ottelu nimiinsä, mutta joukkue heräsi vain liian myöhään. Niinpä Susijengi joutui pakkaamaan laukkunsa kotimatkaa varten ja Uusi-Seelanti lähti kohti Barcelonaa.