Kimmo Muurinen: ”Korisfani on paras fani” #susijengi

Kimmo Muurinen tositoimissa 2011 Sloveniaa vastaan (Getty Images)

Kimmo Muurinen tositoimissa 2011 Sloveniaa vastaan (Getty Images)

Koripallo putsasi palkintopöydän Suomen Urheilugaalassa. Koripallomaajoukkue eli Susijengi palkittiin vuoden joukkueena, päävalmentaja Henrik Dettmann vuoden valmentajana ja koripallon EM-kisojen fani-ilmiön vuoden urheilukulttuuritekona.

Urheilugaalassa Faneille.comin tapaama Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Kimmo Muurinen kertoi millainen kokemus EM-kisojen fani-ilmiö oli pelaajan vinkkelistä.

Vastaavaa ei ole tapahtunut minun urani aikana. Tietysti olen nähnyt isoja katsomoita esimerkiksi pelatessani Saksassa, jossa oli monituhatpäinen katsomo joka kerta, mutta tässä oli jotain ennen kokematonta. Meillä on vähän tämmöinen jäyhä fanipohja ollut Suomessa, joten on todella ilahduttavaa nähdä, että siihen on tullut muutosta. Etenkin tämä järjestäytynyt fanitoiminta on alkanut tulla mukaan ja se on todella ilahduttavaa, Muurinen iloitsee.

Slovenian EM-kisoissa Susijengi jalkautui fanien pariin muun muassa fanitapaamisissa, joissa pelaajien ja kannattajien välinen suhde tiivistyi entisestään.

Hienoja hetkiä. Mentiin rantaan ja siellä oli porukat laulamassa kun käveltiin sinne. Mieletöntä. En tiedä miten sitä pystyisi kuvailemaan. Jengi on noin sitoutunutta, että lähtee ulkomaille, tulee tapahtumiin, kannustaa ja sitten pelitkin menevät vielä niin hyvin. Täydellinen paketti.

Suomessa Koripalloliigan otteluissa on menneinä vuosina totuttu siihen, että katsomossa pääosin taputetaan komeille koreille tai suorituksille. Muutoin kannustaminen on ollut satunnaista ja faniryhmät pieniä. Tässäkin Muurinen on nähnyt muutosta.

Kyllähän siellä nykyään kaikenlaista asustetta, pukeutumista ja lippua on mukana. Pieniä lauluja on alkanut tulla, eikä se ole enää pelkkää taputtamista ja hurraamista kun tulee hyvä suoritus. Sellaista menoa mitä näkee futiskatsomoista, että laulu raikaa koko ajan ja kannustus päällä koko ajan. Mennään kansainväliseen suuntaa kohti siinäkin. Kuten koko maajoukkuetoiminta on siirtynyt sinnepäin, kiva nähdä että fanit seuraa mukana.

Suomalaisen koripallon viimeaikainen hyvä menestyminen on tullut suurelle kansalle hieman yllättäen. Maajoukkueessa on tehty pitkäjänteistä työtä, jonka hedelmistä saadaan nyt nauttia.

Se miten tähän on päästy on monen asian summa. Yhtenäinen joukkue, samat kaverit kasassa pitkään, järjestelmällinen taustatyö valmennuksen puolelta ja on uskottu omaan strategiaan, mikä on valittu valmistautumisessa. Koko toimintaa on systemaattisesti ammattimaistettu. Siellä on kaikennäköistä henkilökuntaa tullut vuosien aikana lisää auttamaan. Se helpottaa koko ajan sitä pelaajatyötä ja sitä kautta pelaaja pystyy antamaan kaiken mahdollisten mitä on annettavissa.