Tutut suosikit Korisliigassa

MM-huuma on takanapäin ja edessä siintää mielenkiintoinen kotimainen Korisliiga -kausi. Lähtökohdat kauteen ovat kutkuttavat, sillä sarjasta on odotettavissa erittäin tasainen.

Suosikit

Hallitseva mestari Pyrintö lähtee kauteen luonnollisesti yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista. MM-joukkueessakin ollut Antero Lehto pelasi häikäisevän viime kauden eivätkä merkit kesän ja alkusyksyn aikana ole osoittaneet, että hänen vireensä olisi ainakaan laskussa. Muutokset kotimaisella rintamalla ovat olleet suhteellisen pieniä. ”Zeus” Antti Nikkilä on näillä näkymin lopettanut uransa, joka on iso menetys joukkueelle, sillä Nikkilän kokoluokan kavereita Korisliigassa ei ole.

Uutena kasvona nähdään Vilppaasta tullut Mikael Sandberg, jonka lopullista läpimurtoa odotellaan. Pyrinnöllä on hyviä nuoria pelaajia joista huomio kannattaa kiinnittää erityisesti Topias Palmiin, joka väläytteli jo viime kaudella sekä Alex Vaenerbergiin. Tamperelaisten kysymysmerkkinä ovat jenkkivahvistukset.

Se osasto ei ole vielä joukkueella täydessä kunnossa, sillä tällä hetkellä vain Asenso Ampim on uutena miehenä mukana. Damon Williams on totta kai edelleen isossa roolissa joukkueessa ja kolmas vahvistus on vielä haussa. Williams saanee tiettävästi lähiaikoina Suomen kansalaisuuden, joten Pyrintö saattaa vielä vahvistaa joukkuetta kahdella amerikkalaispelaajalla tai nostaa Baltian liigaan ja seuran kakkosjoukkueeseen hankitun David Jacksonin mukaan.

Roope Ahonen (AOP)

Roope Ahonen (AOP)

Bisonsille jäi viime kaudella hampaankoloon, kun se jäi pronssille. Loimaalaisten viime kausi oli rikkonainen, sillä alun voittoputken jälkeen loukkaantumiset koettelivat erityisesti ulkomaalaisrintamalla ja Mikko Koivisto siirtyi Turkkiin talvella. Samalla joukkueen pakka hajosi eikä samanlaista virettä enää löytynyt kuin alkukaudella. Täksi kaudeksi suurin muutos kotimaisella osastolla oli Roope Ahosen liittyminen joukkueeseen ja hän ottanee Koiviston paikan. Carl Lindbom sen sijaan vaihtoi sarjanousija Seagullsin riveihin.

Amerikkalaisosasto meni uusiksi ja ainakin harjoitusotteluiden perustella he ovat osoittautuneet vahvistuksiksi. Travis Nelson tulee olemaan kova mies korin alla ensi kaudella.

Biisoneiden kausi on erittäin mielenkiintoinen, sillä se pelaa Korisliigan lisäksi Itä-Euroopan VTB-liigassa, jossa ohjelmassa on peräti 30 ottelua, joten loimaalaiset urakoivat pelkästään 70 runkosarjan ottelua ja siihen mahdolliset pudotuspelit päälle. Sen pelaajarinki on laaja ja odotettavaa onkin, että Korisliigassa vastuuta saavat hieman vähemmän VTB:ssä peliaikaa saavat. Loimaalaisille onkin ensiarvoisen tärkeä välttyä loukkaantumisilta, sillä kausi tulee olemaan ennätysraskas.

Haastajat

Viime kauden surkeasti aloittanut Kouvot lähtee kärkikaksikon takana yhtenä suurimmista suosikeista. Kouvot hankki viime talvena riveihinsä Ville Kauniston ja joukkueen kurssi kääntyi. Kaunisto onkin yksi sarjan parhaista kotimaisista pelaajista ja hänellä on iso rooli joukkueessa myös tällä kaudella.

Joukkueen kotimainen runko on pysynyt lähes muuttumattomana ja samalla nuoret pelaajat ovat vuoden vanhempia. Alexander Madsen väläytteli jo viime vuonna ja häntä kannattaa ehdottomasti seurata ja nimi painaa mieleen. Tuomas Hirvosen rooli varmasti kasvaa niin ikään viime vuodesta ja Ilari Seppälä on viihdyttävä pelaaja. Kouvolassa on kasvamassa kovia kotimaisia pelimiehiä.

Amerikkalaisosasto täydentää suomalaisrintamaa. Jonathan Jones ja Jason Conley tuovat arvokasta kokemusta joukkueeseen.

Viime kauden nelonen KTP lähtee kauteen uuden päävalmentajan alaisuudessa, kun Saksassa useita vuosia viettänyt Anton Mirolybov palasi Suomeen ja otti kotkalaisjoukkueen komentoonsa. Suomalaisosasto on pysynyt muuttumattomana ja se tuo vakautta joukkueeseen. LeMonte Ulmer tekee paluun Korisliigaan ja on osoittanut olevansa edelleen huipputason pelimies. Joukkueella oli hieman hankaluuksia ulkomaalaisen sentterin hankkimisessa, mutta kauden alla tulleen Kenneth Simmsin toivotaan olevan oikea mies korin alle. KTP taistelee jälleen tänäkin vuonna kärkisijoista.

Karhulle viime kausi oli pienoinen pettymys ja joukkue lähtee tähän kauteen KTP:tä edelliskaudet valmentaneen Sami Toiviaisen opissa. Juho Lehtoranta ja Antti Kanervo ovat kotimaisella mittapuulla kovia hankintoja joukkueeseen. Lähtöpuolella Henri Hirvikosken paluu kotiseuduille Nokiaan, Matias Ojalan siirtyminen Lahteen sekä Jussi Eskolan vaihto Ouluun ovat merkittävimmät menetykset.

Kauhajoen ulkolaiset näyttävät osuneen hyvin harjoituskauden perusteella. Greg Mangano ja Devonne Giles tulevat aiheuttamaan paljon päänvaivaa vastustajille korin alla. Karhulla on koossa hyvin tasapainoinen ryhmä eikä olisi yllätys, jos Pohjanmaalla juhlittaisi mitalia tänä vuonna.

Rannikko on paljon vartijana (AOP)

Rannikko paljon vartijana (AOP)

Viime kauden hopeajoukkue Kataja muuttui paljon kesän aikana, kun päävalmentaja Jukka Toijala vaihtui Pekka Salmiseen ja usea runkopelaaja Juho Nenonen, Antti Kanervo ja Vesa Mäkäläinen etunenässä vaihtoivat maisemaa. Tilalle on tullut lähinnä nuoruutta ja intoa ja Teemu Rannikkoa ja Petri Virtasta lukuun ottamatta joensuulaisjoukkue on erittäin kokematon. Nuorten maajoukkuepelaajat Marius van Andringa ja Marcel Moore ovat mielenkiintoisia seurattavia. Katajan ulkomaalaisruletti on myös pyörinyt kesän aikana, eikä joukkue ole vielä lähimainkaan valmis kauden alkaessa, mutta joukkueen voidaan odottaa parantavan kauden mittaan.

Taistelu pudotuspeli- ja sarjapaikasta

Edellä mainitun kuusikon takana on suhteellisen tasaista. Viimeisistä pudotuspelipaikoista tulevat taistelemaan todennäköisesti Honka, Seagulls ja Namika Lahti. Honka lähtee kauteen Tuomas Iisalon johdolla, joka siirtyi pelikentältä penkin päähän. Sarjanousija Seagulls sen sijaan puhkuu intoa ja on saanut muutamia kovia kotimaisia pelureita haalittua joukkueeseensa Carl Lindbom etunenässä. Lindbomilta odotetaankin tällä kaudella lopullista läpimurtoa. Namikassa vaihtuvuus on ollut suurta, mutta Vesa Mäkäläisen paluu kotikonnuille on iso juttu lahtelaisille. Joukkue on kuitenkin tällä hetkellä vielä pienoinen kysymysmerkki, sillä joukkueen rakennus jäi hyvin viime tinkaan.

Sarjapaikastaan taistelevat ennakolta Lapuan Korikobrat ja Salon Vilpas. Korikobrat nousi viime kaudella taistelemaan jopa pudotuspelipaikasta häikäisevän Kyle Foggin johdolla, mutta tällä kaudella samanlaista talismaania joukkueesta ei löydy. Saattaa toki olla, että kauden edetessä sellainen tulee hankittua jos näyttää siltä, että sarjapaikka on uhattuna. Vilpaan valmistautumiskausi ei liikoja lupaa, sillä joukkueella on ollut vaikeuksia ulkomaalaishankintojen kanssa ja paketti on vielä levällään. Joukkueella ei ole varaa antaa yhtään tasoitusta muihin nähden ja jenkkivahvistusten olisi osuttava nappiin. Mitään heittopussia salolaisista ei kuitenkaan tule eikä sellaista Korisliigassa tällä kaudella ole. Sarjassa riittää jännitettävää ja mielenkiintoa sarjataulukon joka osa-alueella tällä kaudella.

Hieno kausi on odotettavissa.