Kouvot ravistelee Korisliigaa

Betonihelvetti? Suomen epäromanttisin kaupunki? Unohtakaa kyseiset kuvaukset. Kouvolaa saa tituleerata Suomen tämän hetken parhaan Korisliiga-joukkueen tyyssijaksi. Kouvojen tilasto kuluvalla kaudella on kristallinkirkas: Kahdeksan ottelua, kahdeksan voittoa. Ei tappioita. Putki tulee katkeamaan todennäköisesti jossain vaiheessa, mutta mitalia jahtaavan kouvolalaislauman alku kaudelle ei olisi voinut olla juurikaan parempi.

Kouvojen vaikein mittari sarjassa piti olla Kataja, piti olla Bisons, piti olla viimeistään Tampereen Pyrintö. Damon Williamsin kokemuksella porskuttava tamperelaislauma jäi kuitenkin Kouvojen jalkoihin todella heikoilla esityksillä sekä viikko sitten lauantaina että viime keskiviikkona lähes nöyryyttävällä 30 pinnan marginaalilla. Miksei kokonaan nöyryyttävällä? Siitä syystä, että Kouvot voitti aikaisemmin kaudella kotiluolassaan viime vuoden finalistin Loimaan Bisonsin 42 pisteellä. Millä avaimilla joukkue on pystynyt kairaamaan voittoon ilta toisensa jälkeen joko liidellen pistekarkumatkalle jo ottelun alusta tai kairaamalla eron kiinni viimeistään jatkoajalla.

Vahvat jenkit ja kovat kotimaiset

Kouvojen etuna on viime kausina vastuuta hyvin saanut ja yhteen hitsautunut kotimainen kalusto. Maajoukkueleiriltä oppia hakeneet Alexander Madsen ja Tuomas Hirvonen ovat muodostaneet tutkaparin, joka pelaa todennäköisesti parasta kauttaan Kouvolassa. Menestys ruokkii menestystä ja saattaa avata herroille paikat ulkomaisten joukkueiden rostereista lähivuosina. Pakkaa pitää koossa myös Ranskan EM-kisoissa hyviä esityksiä vilautellut Ville Kaunisto, joka nakutti viidessä kauden avausottelussa tupla-tupla-lukemat levypalloissa ja pisteissä.

Kouvojen kuluvan kauden ulkomaalaisvahvistukset ovat pelkkiä täysosumia. David Gonzalves on kuin liima joukkueen hyökkäys- ja puolustuspäässä sekä kaikissa muissa kentän tapahtumissa. Gonzalves johtaa ja nostaa esimerkillään myös muita onnistumaan. 28-vuotias Gonzalves valittiin viime perjantaina liigan lokakuun pelaajaksi. Mies kirjautti viidessä kauden avausottelussa 21,6 pistettä, 4,0 levypalloa ja 2,2 syöttöä ottelua kohden.

DJ Richardson ja Kyle Shiloh ovat hakeneet vastuuta hyökkäyspäässä menestyksekkäästi. Erityisesti Richardsonin onnistumiset sekä kaaren takaa että koriraudan tasolta ovat tarjonneet riemunkiljahduksia Kouvojen faneille. Kouvolalaisjoukkueen paketin viimeistelee Thomas Gipson. Järkälemäinen sentteri on elintärkeä korinaluspuolustaja, mutta osallistuu myös hyökkäyspeliin kiitettävästi. Gipsonilla oli raameja myös amerikkalaiseen jalkapalloon, mutta mies päätti jättää NFL-unelman toistaiseksi väliin.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen on ilmoittanut jättävänsä joukkueen kuluvan kauden jälkeen. Paras palkinto miehelle kuuden kauden urakoinnista olisi mitali, mieluiten se kirkkain.

Kaakko edustaa kärjessä ja pohjalla

Kuluvan Korisliigakauden alisuorittaja tulee Kouvolan naapurista Kotkasta. Sarjataulukon pohjalla lepäävä KTP Basket on voittanut kauden otteluistaan vain yhden. Myös FIBA Europe Cup on käynnistynyt heikonlaisesti, kun viimeisin tappio tuli Makedonian liigan KK Kumanovolle. Viimeisimmän Korisliiga-tappionsa KTP kärsi Kouvoille 20 pisteen marginaalilla, vaikka Kotkan Karhuvuoressa vierailleen kouvolalaisjoukkueen esitykset eivät olleet edes lähellä kauden kärkeä.

Mikäli Kotkan pojat eivät saa kurssiaan lähikierroksilla nousuun, tulee kaudesta väistämättä fiasko. Pudotustaistelusta on marraskuussa vielä liian aikaista puhua. Samoin kun Kouvojen mestaruustaistelusta. Olosuhteet molemmille ovat kuitenkin alkukauden näytösten perusteella olemassa.

Kansikuva: All Over Press