Koripallon MM-kisojen villi kortti – unelmaa vai realismia?

Nähdäänkö Susijengi taas faneja innostamassa? (All over press)

Nähdäänkö Susijengi taas faneja innostamassa? (All over press)

Suomalaisen koripalloilun tulevaisuuden kannalta yksi merkittävimmistä päätöksistä tehdään lauantaina Barcelonassa, kun FIBA päättää syksyn MM-kisojen villin kortin saajat.

Villin kortin Espanjan MM-turnaukseen saa neljä maata, ja viime hetkinä kilpailussa on tapahtunut dramaattisia käänteitä. Ensin Italia jäi hausta pois, ja heti perään Saksa teki saman päätöksen. Perjantaina kantautuneiden tietojen mukaan myös ennakkosuosikkeihin lukeutuneet Venäjä ja Kiina olisivat heittäneet kirveen kaivoon ja jättäneet leikin sikseen.

Villi kortti -järjestelmä on nykypäivänä täysin absurdi ja osoittaa rumalla tavalla kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n jälkeenjääneisyyden ja ahneuden. Alun perin hakijamailta toivottiin 500 000 dollarin ”lahjoitusta”, jonka jälkeen summa on tietojen mukaan noussut miljoonaan Sveitsin frangiin eli noin 830 000 euroon. Tämä on kuitenkin onneksi viimeinen kerta, kun villin kortin haku on käytössä. Jo seuraaviin MM-kisoihin mennään vain ja ainoastaan urheilullisin perustein.

Vahvimmat kandidaatit

Etukäteen ajateltuna Brasilialla on lippu jo taskussaan, sillä edessä häämöttävät olympialaiset ovat iso etu hakuprosessissa. Ennen perjantaina kantautunutta – vielä vahvistamatonta uutista – Kiina oli niin ikään saletti maa MM-kisoihin valtavan markkina-alueensa takia. Euroopan maista Venäjä oli varmasti ensimmäisenä paalupaikalla, sillä vaikka Venäjän koripalloliitossa kuohuu, joukkueen esitykset olivat surkeat EM-kisoissa, eikä sen suurin tähti Andrei Kirilenko ole käytettävissä, FIBA:ssa katsellaan mieluusti rahatukkoa, joka Venäjältä tulisi myös muun kuin pelkästään lahjoituksen nimissä.

Ennakkokaavailuissa Turkki ja Kreikka ovat seuraavana jonossa Euroopasta. Turkin puolesta puhuu vahvasti yksi MM-kisojen pääsponsoreista BEKO, joka on sattumoisin turkkilainen yritys. Myös lentoyhtiö Turkish Airlines on vahvasti mukana sponsoroimassa koripalloa. Pelkästään rahan avulla Turkin ei kuitenkaan tarvitse kisapaikkaa hakea, sillä se sijoittui viime MM-kisoissa toiseksi heti USA:n jälkeen, ja kisat pelattiin nimenomaan Turkissa.

Kreikan sisäänpääsyn on sen sijaan luvannut maksaa sen päätukija Eurobank, joka on kreikkalainen pankki. Lisäksi kreikkalaiset TV-yhtiöt ovat luvanneet lisäpanostuksia FIBA:lle, jos Kreikka villin kortin saa. Persaukisen Kreikan pääsy kisoihin ja sen maksama lahjoitus varmasti nostattaisivat hieman hälyä, mutta se tuskin on valitsijoille esteenä. Kreikan puolesta puhuvat toki myös urheilulliset asiat, sillä se on perinteinen koripalloma,a eikä se ole aiemmin joutunut villiin korttiin turvautumaan. Vaikka Kreikka hävisi Suomelle EM-kisoissa, niin se vastaavasti kukisti Espanjan ja saisi kovan joukkueen kasaan myös Espanjaan.

Suomen mahdollisuudet

Suomi ei pysty kilpailemaan rahalla tai markkina-alueella, mutta on monta asiaa, jotka puoltavat Suomen mahdollisuuksia. Kahdesti sijoittuminen yhdeksänneksi EM-kisoissa on kova suoritus. Ilman villi kortti-järjestelmää suomalaisfanit varailisivat jo lentolippuja ja majoituksia Espanjasta. Jäljellä olevista Euroopan maista Suomen kilpailulliset ansiot ovat parhaat.

Fanit ovatkin yksi kulmakivi, johon Suomi on tukeutunut. Suomalaisfanien luoma uskomaton tunnelma Koperissa on varmasti noteerattu, ja Koripalloliitto on lanseerannut fanit vahvasti mukaan myös sosiaalisessa mediassa. Facebookissa yli 3300 fania on jo lupautunut kisamatkalle, jos paikka tulee ja FIBA:n Twitter-tili on täyttynyt suomalaisten tukemisviesteistä. Vielä kun lisätään esimerkiksi aurinkorannikolla tai Kanarian saarilla asuvat suomalaiset, saa Suomi kisoihin varmasti kovimman kannustusjoukon heti isäntämaan jälkeen. FIBA:nkin kannalta televisiointi on komeampaa katsottavaa, kun katsomossa on ihmisiä ja tunnelmaa.

Myöskään ei sovi aliarvioida Henrik Dettmannin suhteita ja lobbaustaitoja. Dettmann on erittäin arvostettu kansainvälisissä koripallopiireissä myös muuten kuin pelkästään valmentajataitojensa takia. Hän oli yksi pääehdokas FIBA Europen pääsihteeriksi, mutta hävisi niukasti tshekkiläiselle Kamil Novakille.

Torstaina peliyhtiö Rovio päätti lähteä mukaan Angry Birdsin kera ja se toisi FIBA:lle maailmanlaajuisen markkinakentän, mutta saattaa olla, että Rovion mukaantulo tulee liian myöhään. Rovion tarjoama mahdollisuus kuitenkin tasoittaa hieman sitä taloudellista etulyöntiasemaa mikä Suomen suurimmilla kilpailijoilla on.

Muut maat

Petteri Koponen on valmis haastamaan ja johtamaan MM-kisoissa (All over press)

Petteri Koponen on valmis haastamaan ja johtamaan MM-kisoissa (All over press)

Aiemmin mainittujen hakijamaiden lisäksi ainoastaan Kanada, Venezuela ja Qatar elättelevät pienimuotoisia kisahaaveita.

Kanadaa vastaan puhuu se, että Pohjois- ja Keski-Amerikasta on jo neljä maata mukana (USA, Meksiko, Puerto Rico, Dominikaaninen tasavalta). Sen argumenttina on kuitenkin viime kesään ykkösdraftaus Anthony Bennet sekä saman tempun mahdollisesti ensi keväänä uusiva Andrew Wiggins. Kanadalta on muutoinkin tulossa vahva sukupolvi pelaajia.

Koripallo on Venezuelassa suosittu laji ja se jäi niukasti pois kisoista. Lisäksi Espanjassa on runsaasti venezuelalaisia siirtolaisia, joten kannustusta varmaan olisi myös luvassa heille. Qatarin puolesta puhuu sen sijaan vain ja ainoastaan raha.

Kisapaikan merkitys

Suomalaiselle koripallolle MM-kisapaikan saamisella olisi valtava merkitys. Pääseminen maailman toiseksi suosituimman lajin MM-kisoihin olisi historiallinen saavutus. Koripallo on nostanut hienosti profiiliaan sekä median että yleisön keskuudessa viimeisen parin vuoden aikana, ja MM-paikka toisi siihen uuden sysäyksen. Suomalaisen koripallon tulevaisuus näyttää jo nyt kirkkaalta, mutta MM-paikka toisi siihen vielä muutaman luxin lisää.

Paikka Espanjassa jatkaisi myös kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilija Hanno Möttölän uraa yhdeksällä kuukaudella. EM-kisoissa polvensa loukannut Möttölä ansaitsee paremmat jäähyväiset ja MM-kisat toimisivat upeana kruununa joukkueen henkiselle johtajalle. Mikäli kisapaikkaa ei irtoa, Möttölä tuskin lähtee enää pistämään itseään pelikuntoon syksyllä alkaviin EM-karsintoihin.

Kävi Suomen kohdalla valinnassa miten tahansa, on hakuprosessi ollut jo itsessään onnistunut. Suomi on saanut ”isojen poikien” maailmaan jalan vahvasti oven väliin ja tehnyt itsestään näkyvän osan kansainvälistä koripalloa. Enää ei ole syytä eikä tarvetta piilotella nurkassa. Hakuprosessin myötä koripallo on pysynyt vahvasti mediassa koko ajan EM-kisoista lähtien ja huumaa on saatu jatkettua. Yhteistyökumppanit ovat lähteneet myös vahvasti liikkeelle, joten kokonaisuudessaan haku oli jo menestys jos kortti jäisi jostain syystä saamatta.

Miten lopulta käy?

Mikäli Venäjä ja Kiina vahvistavat vetäytymisensä kilpailusta, pakka menee kokonaan uusiksi, sillä maat olivat käytännössä varmoja villin kortin saajia Brasilian lisäksi. Saattaa olla jopa niin, että FIBA päättää jakaa kahden edelliskerran tapaan Euroopalle kolme korttia.

Euroopasta Venäjän lisäksi vahvin ehdokas on Turkki. Sen jälkeen Kreikka ja Suomi kamppailevat seuraavista korteista. Jos kaksi korttia jaetaan Euroopan ulkopuolelle, on Kanada vahvoilla Brasilian lisäksi.