MM-koriksessa välierät edessä

Koripallon MM-kisoissa on edetty välierävaiheeseen ja puolivälieriin mahtui kisojen tähän mennessä suurin yllätys, kun isäntämaa Espanja putosi ratkaisupeleistä pois. Välierissä nähdäänkin USA, Liettua, Serbia ja Ranska.

USA-Liettua

USA ja Liettua ovat odotetusti raivanneet tiensä välieriin. Puolivälierissä USA jyräsi toisella puoliajalla Slovenian yli selvästi 119-76. Puoliajalla ero oli vielä seitsemän pistettä USA:n hyväksi. Liettua sen sijaan pudotti Turkin kyydistään 73-61.

Tämä välieräpari oli ennakoitu jo ennen kisoja eikä matkalla sattunut yllätyksiä. USA on jyrännyt odotetusti ja koritelineet ovat olleet helisemässä joukkueen alley-oopien ja donkkien kanssa. USA ei ole kuitenkaan pelkkä show-ryhmä, vaan joukkue on täynnä kovia urheilijoita. Kyseessä on tasainen nippu huippu-urheilijoita, mutta pari täytyy nostaa erityisesti esiin joita kannattaa pitää silmällä. Kenneth Faried on noussut näissä kisoissa yleisön suosikkipelaajaksi hurjilla donkeillaan sekä kovalla energiallaan. Valtavat raajat omaava Anthony Davis hallitsee korin alla ja ottelussa tullaan näkemään häneltä muutama kova blokki ja näyttävä donkki. Lisäksi visuaalisesti täydellisen heiton omaava Klay Thompson on kuumaksi päästessään lähes mahdoton pysäytettävä.

Liettualta Reinaldas Seibutis on joukkueen avainpelaaja ulkona ja Jonas Valanciunas sisällä. Liettuan joukkueesta löytyy kaikkea minkä avulla se pystyy haastamaan USA:n. Siellä on kokoa, taitoa, nopeutta ja kokemusta. Se pelaa nimenomaan joukkueena, joka on sen ykkösase.

Vaikka USA:lta löytyy taitoa vaikka millä mitalla, ei puolustuspelaaminen ole sen vahvin ase. Erityisesti James Hardenin ja Stephen Curryn puolustuspeli jättää usein paljon toivomisen varaa. Liettua liikuttaa aktiivisesti palloa eikä jätä heittopaikkaa käyttämättä, jos sellainen osuu kohdalle. Heiton pudotessa Liettualla on mahdollisuus järkyttää USA:ta ja Liettualla heitto on pudonnut näissä kisoissa.

Täytyy muistaa, että USA voitti Liettuan Lontoon olympialaisissa vain viidellä pisteellä ja silloin USA:lla oli kaikki parhaat mukana. Toki Liettualtakin puuttuu muutama tärkeä pelaaja siihen nähden, mutta samaan aikaan joukkue on pari vuotta kokeneempi. Yksilöinä Liettua häviää vertailussa, mutta mitenkään selvästi ottelu ei ole etukäteen taputeltu.

Kisoissa on nähty kuinka ajoittain USA:kin on ollut vaikeuksissa ja nyt se joutuu ensimmäiseen todelliseen testiinsä näissä kisoissa. Valanciunas, Darjus Lavrinovic ja Donatas Montiejunas pärjäävät painissa jenkkien isojen kanssa ja Lavrinovic on kova uhka myös kolmosen takaa. Liettuan yllätys ei olisi täysin mahdottomuus eikä USA:lla ole varaa ottelussa minkäänlaisiin käynnistysvaikeuksiin tai muuten tulee noutaja.

Serbia-Ranska

Toisessa välierässä nähdään hieman yllätysjoukkueet Serbia ja Ranska, sillä molemmat lähtivät omiin puolivälieräotteluihinsa altavastaajina. Serbia lopulta murskasi Brasilian ja Euroopan mestari Ranska näytti kyntensä kukistamalla kisaisäntä Espanjan.

Serbian ja Brasilian ottelun odotettiin ratkeavan korin alla, mutta ratkaisijaksi nousi huippupelin pelannut takamies Milos Teodosic. Ranska taas puolusti Espanjan kumoon.

Joukkueiden kohtaaminen alkusarjassa oli dramaattinen, jonka Ranska vei nimiinsä pisteellä kyseenalaisten vaiheiden jälkeen. Ranskalle vihellettiin kyseenalaisesta virheestä vapaaheitot viime sekunneilla pelin ollessa tasatilanteessa eikä Joffrey Lauvergne epäonnistunut ensimmäisessään ja heitti toisen ohi kuluttaakseen kellon loppuun. Tilanteesta virheen viheltänyt tuomari hyllytettiin pelin jälkeen, joten Serbialta löytyy vielä ekstrakipinä otteluun.

Lähtökohdat otteluun ovat erittäin tasaiset ja kumpikin joukkue on parantanut otteitaan pelien edetessä. Monikaan ei uskonut hallitsevan Euroopan mestari Ranskan mahdollisuuksiin ilman Tony Parkeria, mutta se on näyttänyt voimansa. Boris Diaw ja Nicolas Batum ovat nyt joukkueen kiintotähdet ja he ovat vastanneet huutoon. Diaw on yksi maailman monipuolisimmista pelaajista, sillä hän osaa pelata korin alla, mutta on samanaikaisesti erinomainen heittäjä ja syöttäjä. Batum on äärimmäisen atleettinen pelaaja, joka on kova uhka kaukaa, mutta pystyy syöttämään myös erinomaisesti ja ajamaan korille.

Ranska pelaa katsojan kannalta kivaa korista, sillä pallo liikkuu ja pelityyli on erittäin epäitsekäs. Puolustuksessa se tuplaa hanakasti pelintekijää, joka pistää vastustajan pallolle painetta. Siinä on vaara, että korin alle jää tilaa ja jos vastustaja pystyy löytämään vapaan pelaajan, näyttää kori helpolta. Hyökkäyksessä löytyy luovuutta Diaw’n ja Batuminkin ohella, sillä Thomas Heurtel pelasi loisto-ottelun Espanjaa vastaan ollen täyttä rautaa erityisesti loppuhetkillä. Evan Fournier löytää joukkuekaverinsa myös hyvin ja päästessään kuumaksi heittokin lähtee tarkasti.

Teodosicin lisäksi Serbian takakentän tehomiehenä häärii Bogdan Bogdanovic. Etukentällä Miroslav Raduljica ja Nenad Krstic antavat oman vastuksensa Ranskan jättiläiselle Rudy Cobertille, joka pelasi huippuottelun Espanjaa vastaan.

Ennakkoon ottelu saattaa päättyä kummalle tahansa eikä selkeää ennakkosuosikkia ole, mutta vaaka on hieman Ranskaan suuntaan. Odotettavissa on kuitenkin viihdyttävä ottelu puolin ja toisin.