Arviossa Ukraina – Susijengillä kasvojen pesun paikka

Suomi jatkaa koripallon MM-kisojen taivaltaan sunnuntaina kohtaamalla iltapäiväottelussa Ukrainan. Suomella on paikka kuitata eilisillan rökäletappio ja saada turnauksensa kunnolla käyntiin.

USA-pelin höykytyksessä voi löytää myös positiivisia asioita. Susijengi on varmasti sisuuntunut ja nälkäinen sekä haluaa palkita hienot faninsa voitolla. Toisaalta surkea heittopeli USA:ta tuo epävarmuutta joukkueen henkiselle puolelle.

Suomen tuleva vastus Ukraina sijoittui viime vuonna EM-kisoissa seitsemänneksi ja kyseessä on ehkä hieman tuntemattomampi, mutta siitä huolimatta äärimmäisen kovan luokan joukkue. Ennakkoon ajateltuna Ukraina on lohkon kakkossuosikki, joten tässä ottelussa päästään mittaamaan todellista tasoa ja sitä missä Suomi menee.

Joukkueen ykköstähtenä hääri amerikkalainen takamies Eugene ”Pooh” Jeter. Lyhyestä varrestaan huolimatta Jeter on laatuluokan pelaaja. Hän on erittäin nopea, heittovoimainen ja pystyy näkemään kentän hyvin. Korin alta joukkueelta löytyy melkoisia jässiköitä, jotka toimivat pelotteena sisäpelissä. Ukrainan suurin vahvuus on kuitenkin sen tiiviys ja puolustuspelaaminen. Tilaa ei ole ja se ottaa ajan pois pelaajilta. Siihen Susijengin on löydettävä lääkkeet.

Ukrainalla on kuitenkin akilleenkantapäänsä. Hyökkäyspeli on niin vahvasti Jeterin harteilla, että jos hänet saadaan pimennettyä, niin se kantaa jo pitkälle. Ukraina aloitti kisat voittamalla Dominikaanisen tasavallan, mutta peliesitys jätti paljon parantamisen varaa. Joukkueen korinalusjätit Kyryl Natyazhko ja Viatsheslav Kravtsov vaikuttivat hitailta ja kankeilta. Atleettiset Dominikaanisen tasavallan laiturit pystyivät haastamaan heidät hyvin levypallotilanteissa. Suomen kannalta ratkaisevaan rooliin nousee miten kaksikon saada pidettyä tekemästä tuhojaan. Puolustuksen tuplauksessa ja rotaatiossa on oltava hereillä ja heidät on pystyttävä sulkemaan pois levypallotilanteista.

Hyökkäyspelissä Suomen pitää saada pallo liikkeelle. USA:ta vastaan joukkueelle tuli valtava määrä pallonmenetyksiä eikä iso osa niistä ollut edes pakotettuja. Pallo lipsui käsistä, jalka kävi huolimattomasti rajan yli ja niin edelleen. Ne pitää pystyä kitkemään pois. Petteri Koponen sai USA:ta vastaan toisella puoliajalla hyökkäyspeliään rullaamaan ja siitä on hyvä jatkaa. Shawn Huff sai tärkeitä onnistumisia kuten myös Tuukka Kotti ja Erik Murphy. Eniten Suomen joukkueesta petrattavaa jäi tärkeille kolmosheittäjille Sasu Salinille ja Mikko Koivistolle, jotka paiskoivat heittojaan ohi USA:ta vastaan. Ukrainaa vastaan niiden on upottava, mikäli voittoon mielitään. Heittopeli onkin Suomen pelaamisessa avainasiassa. Tänään tarvitaan myös Gerald Lee juniorin panosta korin alla Natyazhkoa ja Kravtsovia vastaan. Leen ottelu USA:ta vastaan jäi pannukakuksi, kun hän kahmi viisi virhettä seitsemässä minuutissa. Nyt häntä tarvitaan kentällä.

Kuten Koponen totesi eilisen ottelun jälkeen, nyt Suomen turnaus alkaa vasta todenteolla.