NBA Ennakko – Lauri Markkasen edustama Chicago Bulls on surkuhupaisa joukkue

Ruutu LogoNBA alkaa viimein. Näe kaikki supertähdet Lauri Markkasen johdolla Ruudusta

Ensi yönä alkaa Lauri Markkasen joukkueen taival tämän kauden NBA:ssa. En usko, eikä kenenkään muunkaan luulisi uskovan, että joukkue pääsisi pudotuspeleihin, mutta sillä on mahdollisuuksia kaiken mennessä putkeen kiusata heikon itäisen konferenssin muita joukkueita.

Joukkueen johto teki kuitenkin pari megaluokan virhettä, jotka ikävä kyllä värittävät myös omaa näkemystäni menestysmahdollisuuksista. Myös Markkasen heittokäden kyynärpään vamma varjostaa joukkueen kauden alkua. Itseasiassa heittokäden vamma saattaa pahimmassa tapauksessa varjostaa koko Markkasen kautta. Tämä ei ole todennäköistä, mutta mahdollista.

Lauri Markkanen aloittaa kautensa luultavasti joulukuun alussa

On todella ikävää, että harjoituskaudella tapahtunut onnettomuus pitää suomalaistähden poissa parketeilta pitkän aikaa. Kaikki tiedot harjoituskaudelta kertovat, että Lauri on saanut lisää massaa, joten hän olisi nelospaikan valtias Chicagossa. Oikeastaan Laurin asemasta ja maineesta kertoo kaiken se, että hänen loukkaantumisensa on ollut framilla jokaisessa ennakossa, jonka olen Chicago Bullseista lukenut.

Laurin tilanne vaikeuttaa myös Fred Hoibergin työtä. Hänellä on käytössään useita pieniä laitahyökkääjiä, mutta Markkasen korvaajaksi kelpaa oikeastaan vain Bobby Portis ja uusi hankinta Jabari Parker, jota alun perin sovitettiin pienen hyökkääjän rooliin aloitusviisikkoon.

Katastrofaaliset ratkaisut rasittavat joukkueen palkkakattoa

Olin tukehtua aamukahviini, kun kesällä luin, että Bulls on tehnyt sopimuksen Jabari Parkerin kanssa. Hänet esiteltiin faneille nuorena ja nälkäisenä pelaajana, jonka parhaat vuodet ovat edessä ja joka tulee kehittymään joukkueen mukana. Hänelle suunniteltiin avaavan pienen hyökkääjän roolia.

Se mikä jäi kertomatta, liittyi Parkerin loukkaantumishistoriaan. On totta, että Jabarilla on kaikki mahdollisuudet tehdä pisteitä, mutta hänen toistuvat eturistisidevammat ovat hidastaneet häntä. Onkin mielenkiintoista nähdä, tuleeko Parker onnistumaan, vai joutuuko hän tyytymään korkeapalkkaiseen kuudennen pelaajan rooliin, jossa hän siis tulee kaikella todennäköisyydellä aloittamaan. Tämä johtuu osittain Lauri Markkasen loukkaantumisesta, sillä alun perin pienen hyökkääjän rooliin suunniteltu Parker joutuukin nelospaikalle, jossa hänen ohitsensa nokkimisjärjestyksessä menee Bobby Portis.

Mainittakoon sekin, että Parker on ilmoittanut epäsuorasti tyytymättömyytensä sijoittamisestaan avaavan viisikon ulkopuolelle.

Toinen 20 miljoonan mies on Zach Lavine, jonka tausta ja pelikyky yhtenevät monin paikoin Jabari Parkerin kanssa. En millään uskonut, että Bulls lähtee kisaamaan oikukkaasta ja myös eturistisidevamman riivaamasta Lavinesta Sacramento Kingsin kanssa.

Näin kuitenkin tapahtui ja Lavine jatkaa seuraavat neljä kautta tuulisessa kaupungissa. Parhaimmillaan Zach Lavine on eittämättä All Star-tason laitahyökkääjä, mutta loukkaantumiset ja oikukkuus vaikuttavat Lavineen ehdottoman negatiivisesti. Viime aikojen näytöillä Lavine ei missään nimessä ole 20 miljoonan arvoinen, vaan kaukana siitä.

Toisaalta molemmissa pelaajissa on paljon potentiaalia, joten kaiken mennessä hyvin he pystyvät yksinään nostamaan joukkueen voittokantaan.

Paras mahdollinen avausviisikko

Chris Dunn

Bullsin ongelmat alkavat NBA-mitat täyttävän takamiehen puutteesta. Dunn on toki hyvä pelaaja, mutta hän ei mielestäni mahtuisi avaavaan viisikkoon juurikaan missään muussa joukkueessa. Onneksi Hoibergin taktiikka ei välttämättä tarvitse Dunnia pallon kuskaamiseen.

Zach Lavine

Onnistuessaan Lavine on täyttä rautaa, mutta homman lähdettyä väärään suuntaan hän muuttuu vain kiukuttelevaksi diivaksi. Ei missään tapauksessa palkkansa arvoinen, vaikka potentiaalia riittääkin vaikka mihin. Lavinen kanssa tulevaisuus on tosin täysin hämärän peitossa. Hän voi aivan yhtä hyvin voittaa eniten kehittyneen pelaajan palkinnon kauden jälkeen kuin unohtua kokonaan kuvasta. Myös loukkaantumiset epäilyttävät Lavinesta puhuttaessa.

Jabari Parker

Parhaassa mahdollisessa avausviisikossa Parker pelaa pienenä hyökkääjänä. Häneen pätevät oikeastaan kaikki samat sanat kuin Lavineen. Toivottavasti Bullsin takia säilyisi tyytyväisenä ja ehjänä koko kauden.

Lauri Markkanen

Minä tahansa muuna vuonna suomalainen olisi kruunattu NBA:n vuoden tulokkaaksi viime kauden jälkeen. Niin uskomattomalla itseluottamuksella Markkanen lunasti paikkansa avausviisikosta harjoituskaudella tapahtuneen Nikola Miroticin ja Bobby Portisin tappelun jälkeen. Markkasen eduksi on myös laskettava samainen Bobby Portis, joka kykenee antamaan Laurille hengähdysaikaa. Täydellisesti onnistuessaan Portis saattaa kilpailla parhaimman kuudennen pelaajan palkinnosta.

Robin Lopez

Ehdottomasti joukkueen henkinen isä ja ykkössentteri, jonka parhaat avut löytyvät hengen luonnin ohella puolustuspäästä. Lopez kykenee omalla esimerkillään johtamaan joukkueen puolustusta tehokkaasti lähes kaikkia joukkueita vastaan. Lopezia kirittää omalla paikallaan nuori Wendell Carter, jolle Hoiberg luultavasti antaa jonkin verran minuutteja.

Ennustus

On todella vaikeaa nähdä, että Fred Hoiberg kykenee neljännellä päävalmentajakaudellaan johdattamaan Bullsin pudotuspeleihin. Jos kaikki, siis aivan kaikki, menee hyvin, niin tämä joukkue kykenee voittamaan noin 35 ottelua. Tämä johtuu osittain siitä, että itäinen konferenssi on melkoisen heikko tasoltaan.

Kansikuva: Jonathan Daniel / Getty Images