NBA: Jossittelujen aika – Kolme kohtaa, jotka muuttivat finaalisarjaa selvemmäksi

Ruutu LogoVaikka NBA-kausi onkin nyt paketissa, niin Ruutu-palvelussa on yhä nähtävillä urheilua moneen makuun. Tutustu tuotteeseen ja tilaa omasi

Niinhän siinä sitten kävi, että Golden State Warriors jyräsi voittoon Clevelandista suoraan neljässä ottelussa. Materiaaliltaan käsittämättömän ylivoimainen läntisen konferenssin mestari ei saanut mielestäni edes kunnon haastetta finaalisarjan aikana, jos ensimmäistä ottelua ei lasketa mukaan. Onkin oikeutettua sanoa, että NBA:n mestari ratkaistiin konferenssifinaalissa, jossa Warriors kohtasi kuin sen kaatamista varten rakennetun kahden takamiestähden Houston Rocketsin.

Aivan ilman jossitteluja Warriors ei kuitenkaan selviä finaalisarjastakaan, vaan muutama eri lailla mennyt tilanne olisi saattanut kääntää sarjan kulkua Cavaliersille mieluiseksi. Vaikka yleensä urheilujournalismi karttaa jossitteluja, niin seuraavassa kolme erillistä kohtaa, joiden mennessä toisin olisi finaalisarjasta saatu hieman jännittävämpi. En siis usko, että missään tilassa Cleveland olisi kyennyt haastamaan Warriorsia, mutta tiettyjen yksityiskohtien mennessä toisin olisi sarja yhä käynnissä. Eli seuraavassa jossittelua ja asenteella.

1.     Mitä jos JR Smith olisi ollut hereillä ensimmäisen ottelun lopulla?

 

Ehdottomasti huvittavin virhe, jonka olen nähnyt pitkään aikaan, tapahtui Clevelandin JR Smithille ensimmäisen ottelun lopussa. George Hill sai noin viisi sekuntia ennen peliajan loppua kaksi vapaaheittoa Clevelandin ollessa pisteen tappiolla. Hän heitti ensimmäisen sisään, mutta toisen ohi. Warriors pelasi levypallotilanteen pehmeästi ja JR Smith ylsi palloon ensimmäisenä. Se, mitä tämän jälkeen tapahtui saa yhä allekirjoittaneen pyörittelemään silmiään. Smith kun ei edes yrittänyt päättää tilannetta koriin vaan lähti kuljettelemaan palloa kohti omaa koria. Youtube-video tilanteesta löytyy tämän linkin takaa.

Ottelussa siis edettiin jatkoajalle, jonka jälkeen Golden State Warriors sai tuikitärkeän ensimmäisen kiinnityksen mestaruuspokaaliin. Clevelandin ehdoton supertähti LeBron James otti vältettävissä olleen tappion raskaasti ja iski kätensä valkotaulun läpi murtaen sen. Mikäli siis JR Smith olisi ratkaissut ensimmäisen ottelun Clevelandille olisi sarjan luonne voinut muuttua dramaattisestikin.

2.     Mitä jos LeBron James olisi ollut täydessä iskussa kaikissa finaalisarjan otteluissa?

 

JR Smith on myös välillisesti syypää tähän toiseen kohtaan, sillä kuten todettua LeBron James pelasi murtuneella kädellä ottelusarjan kolme viimeistä ottelua ylimenneen tunnereaktion takia. Tätä ei oikeastaan kuninkaan pelistä huomannut paitsi kaukoheitoissa, joita hän ei ottanut ensimmäisen finaalin tavoin. Myös LeBronin tehot laskivat loukkaantumisen myötä. Heittoarkuus näkyi selvimmin neljännessä pelissä, jossa James otti vain yhden kolmen pisteen yrityksen koko pelissä. Myös aneeminen toisen puoliajan esitys vain kolmella heitolla on selitettävissä käden tilalla.

Olisikin mielenkiintoista ottaa finaalit uusiksi ja antaa LeBron Jamesille täysi pelikunto. Niin ison panostuksen hän antoi ensimmäiseen otteluun 51 pisteellään ja johtajuudellaan. Onkin aivan luvallista sanoa: Voi JR, minkä teit.

3.     Mitä jos Rodney Hood olisi saanut luottoa aiemmin?

 

Viimeinen jossittelukohta osoittaa suoraan kohti Tyronn Lueta. Hänen olisi mielestäni pitänyt peluuttaa tulikuumaa Rodney Hoodia heti ensimmäisestä ottelussa alkaen. Hood muodosti selkeästi toiseksi kovimman uhan yhdessä Kevin Loven kanssa.

Energinen Hood tuotti omalla atleettisuudellaan jatkuvaa tuskaa Golden Staten puolustukselle ja tuntui hankalalta pidettävältä. Ehkäpä Hood olisi tuonut juurikin tarvittavan piristysruiskeen Cavaliersin peliin ensimmäisessä osaottelussa, jotta tappio olisi vältetty ja LeBron Jamesin hermot olisivat kestäneet?

Kansikuva: Jamie Sabau / Getty Images